İçeriğe Yönlendir

Megane 3 - Hızlanmama ve Motor Uğultusu

Yusuf Berke

Recommended Posts

Yusuf Berke

Merhaba, bu konuya çok kafa yorduğum için kaliteli bir OBD2 cihazı alıp bir sürü veri okudum. Daha okunabilecek tonla veri olmasına rağmen kaydettiklerimin sorunlarla ilgili olabilecek değerler olduğunu düşünüyorum. 

Öncelikle bahse konu araç 2010 Megane 3 Coupe, 1.5 dCi. 105hp olan, EURO4 normlu, K9K 832 kodlu motor. 6 ileri manuel şanzımanlı, 262 bin kilometreye yaklaştı. 255 binden beridir sahibiyim. Aracın bendeyken akla gelebilecek bütün sıvıları değişti, genleşme kabı-kapağı yenilendi, debriyaj seti ve oynar volanı Valeo marka ile değişeli 3000 kilometre civarı oldu. Yağ kütüğü, arka krank keçesi, kalorifer peteği, triger seti ve devirdaim değişti. Egzozda hafif bir duman var ancak yüklü Polo kıvamı kesinlikle yok, yazılım olduğunu tahmin ediyorum çünkü 1. vitese alıp debriyajdayken gaz verdiğinizde 3250 devir civarları hard cut denen şeye benzeyen bir kesici yapılmış arabaya. 

Araçta bir hızlanamama sorunu var. Düşük viteslerde 2200 devir sonrası aracı arkasından tutan şey bırakmış gibi hızlanıyor, dördüncü vitesin sonlarına kadar düz yolda can sıkan bir isteksizlik olmuyor. Beşinci vites ve üstünde aynı hızlanma yok ve yarımdan fazla gaz verdiğimde araç 3500 devirlerden sonra 30-40 beygir kaybetmiş gibi gidiyor. Düz yolda 170’i geçemiyor, yokuş aşağı zar zor 180 gördüğüm bir kere oldu. Elbette bu hızlarla sürekli işim yok ancak 130 ile otoyolda yokuş çıkarken beşinci viteste ayağım dipteyken 1-2 kilometre anca hızlanabiliyor, 6. viteste hız düşürüyor. Geçtiğimiz günlerde 90 ile E-5’te giderken 6. viteste 2000 devir civarlarında bir türlü gaz yemedi, ayağımı dibine kadar bassam da 92-93 anca yapabildi. Vites düşürüp tekrar hızlanmaya çalıştığımda güç alabildim. Aynı motora sahip SW Megane 3 ile denediğimde 10 boy önden gitti neredeyse. 

Aynı zamanda aldığımdan beridir bir uğultu var, bu uğultunun sesinin titreşimi 2500 devir civarlarına kadar vites ve el freni üzerinde hissediliyor. Egzoz kaynaklı mı yoksa turbo mu, bilemiyorum. Bahsettiğim her şeyin videolarını ve aldığım dataları ekliyorum. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. 

IMG_1472.jpeg.1a3db04cb4a41171a72966e9f2cfdee2.jpeg

OBD ile ölçülen 0-100 değeri. Elbette Hızlı ve Öfkeli kıvamı vites atmıyorum, ancak 4250 devirlere kadar çevirerek aldım bu değeri. Aracın gitmeye istekli olduğu zamanlar, gece vakti ölçümlerimde 10 saniye civarında geldiği de oldu. 

Bu videoda dördüncü viteste tamamen dip gazdayken vitesin sonuna kadar olan devir durumu mevcut. 

Beşinci vitesteki hızlanma değeri de bu, burada hafif bir yukarı yönlü eğim var.

Altıncı viteste durum bu, hatrı sayılır bir aşağı eğimli yokuş ve yolu bitirene kadar hızlanamadı. Basınçlar ve pedal basma oranım görünüyor. 

Sorunumun asıl can sıkan tarafı bu, indiğim yokuşu geri çıkıyorum ve araç hız koruyamıyor, vites düşüyorum ve yine hızlanamıyor. Kıyas açısından söylemem gerekirse aynı yokuşa 165 ile giren 1.6 CRDi Cerato’m 180-185 ile çıkabiliyor. 

Bunlar tamamen hızlanma sorunları ile alakalı olan veriler, sıradaki atacaklarım da uğultu ve motorun genel ses durumu hakkında:

43 km/h hızdan sonra turbo sesiyle başlayan ve tonu hep sabit kalan uğultuyu duyabilirsiniz. 

Burada da conta yanığı tahmininde bulunabilecek üyeler için genleşme kabı ve yağ kapaklarından üfleme ve kabarcıklanma durumlarını çektim, aynı zamanda motorun genel sesini de duyabilirsiniz. 

Elimden gelen bütün verilere ulaşmaya ve çekmeye çalıştım, yardımlarınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...