İçeriğe Yönlendir

Citroen ë-C5 Aircross

Mertol Kip

Recommended Posts

Mertol Kip

Mini ile maceramızı sonlandırdık. Biraz kullandıktan sonra anladım ki hiç benlik bir araba değilmiş. Grandlandten sonra mini ye geçince bazı şeylerin yokluğu çok sinir bozucu olmuştu. Çoğu basit şeyler gibi gözükebilir ama alt alta ekleyince can sıkıcı olmaya başlıyor. Mesela ben sıfır araba alınca 2026 yılında arka camlarının artık karartmalı olmasını beklerim. Neden film çektireyim ki? (çektirdim) torpido gözü ya da arabadaki herhangi bir kabın soğutmalı olmasını beklerim, e o da yok. 2M+ ödeyeceksem konforlu olması zaten şart, e değil. Adaptif cruise control za zu falan var mı diye sormamalıyım artık bu çağda.  Camları çok ince, ciddi rüzgar sesi vardı arabada. Görüş açıları gerçekten kötüydü. Önce cam dik konumlanmış dolayısı ile geride, kırmızı ışıkta falan durduğunuzda eğer geride kalmazsanız ışığı göremiyorsunuz. Sunroof ile arasındaki bar da geniş olduğu için çok kısıtlı. Güvenlik önlemleri eksiksiz olmalı (var ama yöntemi tartışılır, yanlış anlaşılma olmasın minide güvenlik konusunda eleştirdiğim şey sadece kamera ile çalışıyor olması. Önünde radar yok.) Servis desteği sağlam ve güvenilir olmalı bu da vardı ve gerçekten Borusan iyi bu durumda ve hatta en iyisi diyebilirim. İkinci eli iyi olmalı, bu saçma bir şekilde çok fazla iyi. Son 1-2 ay alınacak araba bakmaya başlamıştım zaten. O mu bu mu derken seçenekleri epey bi azaltmıştım. Enyaq çok gözüme çarpıyordu. Genel kalite algısı gerçekten çok iyiydi, motor zaten VW malum, bataryaya takıldı. 59kw batarya benim için yeterli değil. Öyle youtuberların söylediği gibi hızlı şarj mevzusu falan bende çalışmıyor. Normalde de 200-250 km de bir durduğum halde bunu keyfi olarak yapmayı tercih ederim. Explorer da aynı sebepten elendi. Onunda bataryası 50 kw mı ne. ID4 ile aynı. Ford'tan mustang kaldı. Aslında çok iddialı fiyatları var. İnsanın kafasını çok karıştırıyor ama hem arkası yok hem de tüketimi/menzili ile ilgili iyi şey söyleyen yok gibi bir şey. Opel'in ultimate olanını düşük km bulamadım. Peugeot'ta GT olanlar hep 2024 model ve km leri düşük değil. Derken Citroen reklamı düştü önüme, e aynı pohun suyu bu da deyip bakındım. Dolu olan max donanımını 2025 te getirmişler ve neredeyse hepsi bayiilere satılmış. Hybrid var ama benzinlide 0 km max yok. Sonra bir anda hepsi satılık ilanlarında boy göstermeye başladı. Gidip bi bakayım şuna deyip bayiiden hybrid olanını inceledim. "Olur bu ya" kafasına erince de 875 km de olan bir tanesi ile pazarlık yapıp aldım.

Eleştirilebilinecek yanları elbette var. Citroen sonuçta, çok da şeetmemek lazım ama benim beklentilerimi ve ihtiyaçlarımı fazlası ile karşılıyor. Bana daha çok uyan bir araba. Evet trim kalitesi tırt. Cidden tırt. Bu çağda kapıları sert plastik ile bırakmış olmaları falan değişik ama ilginç şekilde ses yapmıyor.

Dediğim gibi az sayıda gelen max paketten birisi. Üzerine bi takım opsiyonlar da eklenmiş. Daha doğrusu siyah tavan dışındaki tüm opsiyonlar var arabada. Hava kalite kontrolü, soğutmalı hafızalı elektrikli koltuklar, 20 inch jant falan filan işte. Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

https://talep.citroen.com.tr/api/model-pdf?model=yeni-e-c5-aircross

Tasarım elbette göreceli ama bence özellikle dışında öyle çok etkileyici waoooow denecek bir durum yok. Logolarına uyuz oldum sadece. At nalı kadar ters çavuş rütbesi temalı logo ne yaw? Hiç değilse başçavuş falan olaydık. 🙂Bi de aydınlatmalı yapsaydınızda damalı eşek gibi dolanaydık geceleri. Üzerine bir şey yapıştırmak lazım. Ya da ters çevirmek  🙂

image.png.4d65058e97b4f97fd2395369417d6216.png

İçinin tasarımı bence daha iyi. Kumaş kaplı olmayan her yer sert plastik. Daha iyi yapabilirlerdi bence. Dashboardun üstü bile sert plastik. Yakışmamış. Dashboardta orta alanı koltukla aynı kumaş ile kaplamışlar. Biraz fazla yüksek olmuş sanki ama zevk meselesi. Onlar pofuduk. Dokusu falan fena değil ama deri olmasını tercih ederdim. 

image.png.50acaf8eaf1ee9d62d7f98e01aa6ab72.png

Göstergesi Opelden daha renkli. Ve hem kendi navigasyonunu hem de carplay/googleMaps i gösterge ekranına taşıyabiliyorsunuz. Eğer hedef belirlediyseniz yönlendirme işaretleri HUD ta da gözüküyor. (fotoyu netten aldım, uzun menzillinin göstergesi bu. Bizdeki 73kw lık fakir versiyon öyle menziller hayal 🙂 )

image.png.729d06f6daa87084036ed6ce9347e499.png

Ortadaki dikey ekran gayet güzel olmuş. Sallanmıyor. Bardaklıkları arkasına koymaları da bir o kadar saçma.  🙂 Neyse ki kol dayamanın önünde bir tane daha var da oradan durumu kurtarıyor. O bardaklığa en büyük boy kahve bardağı sığıyor, şişe su da sığıyor. Ekranın altındaki sanki daha çok termos gibi yüksek şeyler konulması için yapılmış gibi.

image.png.0430c35829b43ad39afe38c8fd18eb2f.png

Ekranın tepkisi hızı falan gayet iyi. ekranla ilgili sadece şunu söyleyebilirim (aslında ekran da sayılmaz) arka plan resmini falan değiştirebiliyor olsak ya da fotoğraf falan yükleyebilip kişiselleştirebiliyor olsak daha güzel olabilirmiş. Onun dışında gayet derli toplu güzel olmuş. Klima ayarlarının sabit olması ve kısa yol erişimleri falan iyi olmuş. Opel/Peugeotlardaki gibi menüler arasında kaybolmuyorsunuz. 

image.png.b4707c52ee89a8b93b5894acef12a8e1.png

Koltukları çok konforlu. Isıtma soğutma hafıza masaj vs vs ne istiyorsanız var. Arka koltuklarda da ısıtma var. Arka koltuklarda iler geri hareketi iptal etmişler. Sırtlığın açısını ayarlayabiliyorsunuz sadece.  Sırtlık yarı deri minderler komple deri. Rüzgar sesi yok ama yol sesi var arabada. Miniden her iki casede de iyi ama sanki Grandland te daha az yol sesi vardı diye hatırlıyorum ama yanlış da olabilir. İleride davlumbazları söküp altını izole ederim belki. Bence artık olmazsa olmaz bir donanım olan kol dayamanın altında soğutmalı göz  var. 💗💗💗. İç genişliği gayet iyi.

Kapı ceplerinde ve torpido gözünde zeminde yumuşak malzeme yok oraya bi keçe gibi bir şey kesip koymak lazım yoksa ıvır zıvır ses yapabilir. Ama kapı cepleri gayet geniş. Her tür şişeyi sığdırabilirsiniz. Onun dışında herşey yerli yerinde ve ergonomik, alışkanlık gerektirmiyor. Düğmeler aydınlatmalı. Kapıda tutamaçların arkasına ambians var (sadece önde) Sanki cebe de birer led koysalar iyi olurmuş. Arkada hiç olmaması zaten anlamsız. Tekrar yazayım, kapı plastikleri sert ve ucuz gözüküyor. Bizımla diğılsın citroen. 

HUD un pozisyon ayarını ayna ayar düğmesine koymuşlar. Bence iyi olmuş. Çünkü hem Grandland te hem de minide bunun için ekran menülerinde dolaşmak gerekiyordu, bu daha pratik. N'olacak demeyin, uzun yolda giderken ister istemez insanın koltuk oturma pozisyonu değişiyor. Oradan yukarı aşağı falan ayarlayabiliyorsunuz. Işık seviyesi gayet iyi güneşte bile gayet net görülebiliyor sorun yok.

image.png.a8d2ff968f938de052b9f93de2a28110.png

Hava üfleme ızgaraları hava üfleme o uzun barda. Zen mi ne diyorlarmış ona. Gayet kolay ayarlanıyor ve havanın debisi iyi. Ambiyans aydınlatmayı üfleme zımbırtılarının altında gizlemişler ve ışığı kumaşın üstüne yansıtmışlar o güzel olmuş. 8 renk mi ne var. Boynuz kılıklı şeyde tweeter var, çok ucuz gözüküyor. Tasarımından ziyade plastiği falan tiksinç, elimde olsa onu kaldırırdım oradan. Ve açısı tuhaf olduğu için tiz sesleri doğru yayamıyor. Madem değişiklik yapacaksın yeni DSNo7 lerdeki gibi tavana koyaydın bari. Ucundaki kanalada ambiyans aydınlatmayı uzatmışlar.

image.png.17fafdf48d14bf95ae815c25e5e82c27.png

Ses sisteminin kalitesi fena değil. 6 hoparlör var. Grandland'teki focal in yanından geçemez ama haksızlık yapmayayım o çıtayı oldukca yukarı taşıdı. Bundaki miniden iyi o kesin. Şuna ortaya bir mid-range koyup vokal sesleri destekleseler ve bagaja minik bi subwoofer takmış olsalar çok iş kurtarırmış. Wooferlar gayet iyi ama tweeterların yönü hatalı ama çoğu arabanın ses sisteminden çok daha başarılı. 

Neyse, ortadaki zımbırtılar diğer tüm Stellantislerdeki ile aynı. Şu drive mode düğmeleri ile vites seçiciye uyuzum. 2022 Grandland'ten bu yana gıcığım. Koy iki düğme geç ne o öyle takoz gibi kocaman şey. Arabada vites olsa için yanmayacak. Hadi onu da geçtim o vites seçilen beyaz şey metal. Araba güneşte kalınca parmağınız coss ediyor. Tasarlayan lavuk fransanın kuzeyinde yaşıyordu kesin. Güneyde olsa yapmazdı öyle bir salaklık.

Kablosuz şarjı bunda soğutmalı yapmışlar opeldeki telefonu ısıtıyordu bunda da ortada olduğu için güneş telefonu ısıtıyor :) Etrafındaki çerçevenin dokusu/deseni falan OK ama parlak siyah olması biraz zorlayıcı olabilir. Zamanla illa çizilir o parça sanki.

image.png.55443000ed54370803970e3684eacdcc.png

Cam tavan/sunroof grandland teki ile aynı ama çevresinde ışıklandırma yok sadece, zaten onun ne işe yaradığını opelde de anlamamıştım. Ama tavanın açık renk olmasını özlemişim. Ferah ferah oh mis. Otomotiv sektörünün acilen şu siyah tavan olayından kurtulması lazım. Hata/kir falan örtüyor o doğru da öyle daha kaliteli falan gözükmüyorsunuz. Tavan döşemesi daha kaliteli dokusu olan bir kumaştan yapılsa iyi olurmuş sanki. Direklerdeki plastikler bile daha iyi gözüküyor. Ön taraf açılıyor epey de büyük bir alan. Önünde minik bir rüzgar perdesi de var.

image.png.bd4586b03a6c73e507a7b9d96bdb1e8a.png

Bagajı kocaman. İçine ben bile sığarım. 565 litre. Gene zemini iki kademe. Sol tarafında 12V çakmaklık girişi, sağ tarafında aydınlatma var. Ve ayakla açılabilen elektrikli bagaj kapağı var. Pandizot da var. Sol tarafa lastikli bir sabitleme zımbırtısı koymuşlar, hem sağında hem de solunda iki tane ıvır zıvır koyabileceğiniz girinti yapılmış. Beni şaşırtan şey arabada stepne olması oldu. Epeydir stepneli arabam olmamıştı. Beklemiyordum açıkcası.

image.png.80924b75e462e2b3cf798d1234ae8c4e.png

Tüketim konusu elektriklide ne kadar ciddiye alınmalı ondan emin değilim ama geçen haftasonu arabayla 1 günlüğüne Bodrum' gittim döndüm, beklediğimden az tükettim. Yol boyunca klima ve koltuk soğutma hep açıktı. Giderken Bursa'ya kadar otobandan gittim, 110 km/h sınırlama açıktı, Bursa da otobandan çıkıp devlet yolundan Torbalıya kadar gittikten sonra oradan tekrar otoban Söke ayrımı ve tekrar devlet yolu şeklinde gittim. 700 km civarı. 16.1kw/100 km tüketti. Dönerken ise Söke izmir arası gene otoban, Edremit üzerinden Bursa'ya kadar devlet yolu, oradan sonrası gene otoban. Hız limitleme gene 110km/h ayarlı. 17 kw tüketti.

Konfor için son dönemde kullandığım en konforlu araç diyebilirim. Grandlandten ve Kuga Sytle dan biraz daha yumuşak, Kuga ST den daha yumuşak, mini ile kabili kıyas değil, Bunların arasındaki en konforlusuydu diyebilirim. Bi kere koltukları aşırı rahat. Sırtlıktaki kanatcıkların açısını ayarlayabiliyor olmak iyi bir şeymiş. 🙂 Minder kısmında zaten bir şey yok. Bel desteği, beşik hareketi, sırtlıktaki yanal destekler vs vs falan her şeyi elektrikli ayarlanabiliyor. Koltuk soğutma zımbırtısı 3ncü kademede ancak iş görüyor diyebilirim ama fonksiyonel. Hiç terlemedim. 

Yol tutuş ile söylenecek pek bir şey yok, Grandland ile aynı platform zaten. Stellantis STLA medium. Dolayısı ile öyle beni şaşırtacak bir mevzu yok açıkcası ama mini'den sonra süspansiyon daha sessiz ve acayip konforlu geldi, arkada torsiyon yerine multi link olması işe yarıyor.  Ki 20 jantlara rağmen. Süspansiyon konforu için uçan halı falan diyorlar da Grandland de böyleydi sanki, evet daha yumuşak ama öyle ciddi bir fark yok.. 

Direksiyonu yumuşak. Gereksiz yumuşak. Biraz daha sert olabilirdi bence. Ve biraz küçük sanki. Arabayla sert bir viraja hızlı girerseniz sanki bırakacakmış gibi bir his yaşatıyor. Bırakmıyor ama LANN! oluyorsunuz. Lastiklerin yanak yüksekliği farklı da esniyormuş gibi bir his. Yanal destekleri daha iyi bir lastik daha iyi olabilir belki. Gerçi ben en son miniye 245/45/19 BridgeStone takmıştım. Malum Bridgestone lar oldukça sert lastikler, algım o nedenle de farklılaşmış olabilir. Genede bence bu lastik kombinasyonu ile fazla maceraya atılmamak lazım. Yol tutuş uzmanı değilim ama genel olarak yazacak olursam "bence" 2 tonluk arabalarda 235 tabanlı lastik yetmiyor. İlk aldığımda minide 225/55/18 lastik vardı o da kayıyordu ki mini 1850 kg mı ne. 245/45/19 a geçince hem yol tutuşu düzelmişti hem de kaymamaya başlamıştı. Opel 'de 235 vardı o da sert frende kayıyordu bunda da 235/50/20 lastikler var bu da sert frende kayıyor. Michelin olmasından da kaynaklı olabilir, ve veya sıcaktan jelleşmiş asfalttan da olabilir. Conti Ultra kuru frenajında eprimacy'den daha iyi puan almış ama o kadar fark edeceğinden emin değilim. Gene 'bence' 2tonun üzerinde ağırlığa sahip arabalarda en az 245 taban lastik kullanılmalı. Lastik değiştirirken buna bir daha bakmalıyım. Tabi araba o günleri görebilirse 🙂 

Dönerken karanlıktı, farları çok iyi çalışıyor. Hatta Opel'deki matrix led intelli lux farlar dan daha kararlı çalışıyor diyebilirim. Onun çözünürlüğü iyiydi ama bu daha kararlı. daha net kararlar veriyor. Kuga ile karşılaştırmayayım çünkü onun nasıl çalıştığını bir türlü anlayamamıştım kafasına göre zırt pırt bi tarafı kapatıp açıyordu falan. Minide matrix led yok zaten. Bunda sis farkı da var. Mini ve opelde yoktu. Dönüş farları daha iyi aydınlatıyor.

Stellantis'in verdiği 8 yıl garanti bence önemli bir kriter. Ve dahası diğer markalardaki gibi sadece bataryaya vermiyorlar o garantiyi, batarya, motor, yüksek gerilim kabloları ve OBC gibi herşey 8 yıl garanti kapsamında. Bence bu bile bu araçları seçmek için epey bir bonus kazandıran bir şey.  

Aslında arabanın geliştirilebilinecek çok yeri var ama o zaman araba Citroen olmaz. Şunu diyebilirim sevdim ben bu arabayı. İlk izlenimim gayet pozitif. Mini'den sonra ilaç gibi geldi. totosuna zerre değer veren bir şişko insan evladı mini almaz. 🙂

Bence ne olsa daha iyi olurdu, iç trimlerde daha az sert plastik kullanılmış olsa daha iyi olurdu. Şart değil ama uzaktan erişim olsa belki bi tık daha mutlu olabilirdim. Benim gibi kapıyı bacayı açık unutup uçağa binerek Meksika'ya giden biri için uzaktan kontrol edebiliyor olmak iyi bir şey.

Bir de bu arabaya has değil ama Stellantis bayiilerinde şu araç teslim olayını düzeltmeleri lazım. Opel'de de bunda da arabayı açık otoparkta, yıkmacının yanında teslim ettiler. Çok varoş bir yaklaşım. Servisinden 10 metrekare bir yer ayır teslimatı doğru düzgün bir ortamda yap değil mi...

Yorum bağlantısı
Mertol Kip

Bodrum yapıp geldim. Giderken 14.2 kw tüketti, dönerken 15.5kw. Her ikisinde de klima ve koltuk soğutma zamazingosu full açık. Devlet yolundan hız kurallarına uyarak geldim özellikle bir şeye de dikkat etmedim. Evden doldurdum, Balıkesir Tellioğulları tesisine %12 ile girdim 33 dk sonra %80 e getirdim İstanbok'a geldiğimde %17 kalmıştı. Yolda tek şarjla 9 saatte geldim özetle.

Konforundan gayet memnunum. Lastikler aynı Grandlandteki gibi. Gene yazayım, ben böyle ağır aletlerde (geneli için konuşuyorum minide de aynı durum vardı) geniş tabanlı olmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Minide 225 vardı, 245 takınca hem frenajı hem de yol tutuşu değişmişti. Bunlarda 235 var ama miniden 300 kg civarı daha ağır. Lastik bittiğinde muhtemelen buna da daha geniş yanak takarım. Sıcak asfaltta ABS çok çabuk devreye giriyor.

Yol sesi miniden az ama Opel e kıyasla daha fazla. Ama Grandland'te akustik öncamlar falan vardı. Belki ileride buna izolasyon yaptırırım. Ve veya Grandland in kapı camları uyuyorsa değiştirebilirim. Ön camları hepsinde (grandland,C5, 5008 compass) aynıymış anladığım kadarı ile ama kapıları bilmiyorum. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Muhip Yılmaz

Tüketim harika, klima gerekmeyen mevsimlerde 12-13'Lere düşer. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...