Fatih Sarıkaya 11 saat önce Paylaş 11 saat önce Chevrolet diğerlerinden neden farklı olmaya çalışmış aceba. Benim araçta rölanti dalgalanması vardı. Fazla değil, dikkat edilmese fark etmek zor. Diğer kullandığım araçlarda böyle bir şey yoktu. Devir sabit ve hareket etme yok. Cruze araçta devir oynaması dikkatimi çekti. Normal bir şey olmadığını düşünmeye başladım. Tabi nedenini bulamadım. O sıralar aniden ateşleme kesip yolda bırakıyordu. Neden yolda kaldığını çözmeye çalışırken devir dalgalanmasını göz ardı ettim. Ateşleme sorununu çözdükten sonra devi dalgalanması gözüme batmaya başladı. İnternette araştırırken başlıkta da belirttiğim gibi farklı bir şey olduğunu keşfettim. Aslında konu başlığına yazdığımın benim sorunum olduğunu da dün keşfettim. Klima açıkken veya araç ekstradan başka şeyler çalıştırıyorsa devir dalgalanması yok. Her şey kapalı olduğunda ışıklarda beklerken fan açınca devir dalgalanması yapıyor. Bu aracın dinamosu farklı çalışıyor. İllaki bu araç sıfır alındığında bu şekilde değildi. Bu sistem düzgün çalışıyordu. Sistemi tekrar düzgün çalışabilir durumda istiyorum. Bir sorun var ama nerde? Her şey kapalı olduğunda akü şarjı 14.5 civarı. Far yada klima açıksa 13.8 veya 13.9 üzeri kesinlikle aşağısı olmuyor. Bu da demek oluyor ki; farı açınca araç düzenlenmiş voltaj kontrolünü devre dışı bırakıp dinamo normal araçlar gibi çalışmaya başlıyor. Farı kapattığımda tekrar aküyü şarj etmeye kalkıyor. Bunu yaparken ekstradan elektrik gücü lazım olunca da devir dalgalanması yapıyor ve istenen gücü karşılamakta zorlanıyor. Chevrolet Cruze'un şarj dinamosu (alternatör), RVC (Regulated Voltage Control - Düzenlenmiş Voltaj Kontrolü) adı verilen akıllı bir şarj sistemiyle çalışır. Klasik araçlarda şarj dinamosu motor çalıştığı sürece sabit olarak 14.2V - 14.4V civarında elektrik üretir ve aküyü sürekli şarj etmeye çalışır. Akıllı Şarj ve Çalışma Prensibi Beyin Kontrolü: Şarj dinamosu tek başına hareket etmez. Akünün eksi kutbu üzerinde bulunan akım sensörü (akü gözcüsü) akünün doluluk oranını ve sıcaklığını anlık olarak ölçer. Bu veriler ECM (Motor Kontrol Ünitesi) aracılığıyla şarj dinamosuna iletilir. Değişken Voltaj: Sistem, akünün doluluk durumuna ve anlık ihtiyaçlara göre voltajı 12.5V ile 15.0V arasında sürekli değiştirir. Sürüş sırasında voltajın aniden 12.5V seviyelerine düşmesi veya yüke bindiğinde 15.0V civarına çıkması arıza değil, sistemin normal çalışma mantığıdır. Yakıt Tasarrufu: Dinamo her an tam kapasite çalışmadığı için motora binen mekanik yük azalır. Bu sayede yakıt tüketimi düşer ve emisyonlar azalarak optimize edilir. Rejeneratif (Frenleme) Eğilimi: Araç hareket halindeyken gaza basılmadığı anlarda veya yavaşlama/frenleme esnasında kinetik enerji elektrik enerjisine dönüştürülerek akü akıllıca şarj edilir. Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 8 saat önce Paylaş 8 saat önce Senin akü bozuk. Akü dolu iken 12.7 volt 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts