İçeriğe Yönlendir

Yeni Motorum Kateme 390 Adventure

Mücahit Erdem

Recommended Posts

Bahadır TÜFEKCİ
İlkay Başaran yazdı:

Motor bloğunun içinde bajaj yazıyor. Ktm mühendisliğile bajaj üretimi aslında domina ile bunun silindir kapağı farklı. Bu zaten tek buji.

Rotax makinalı. Hiç tavsiye etmem. Parça bulabilseniz de alabilir misiniz bilmiyorum. MArş rubleleri kısaca marş kısmı çok sıkıntılı bunların. f650 gs dakar kullandım bir süre. O mu bana bindi ben mi ona bilemiyorum. Çok temiz denk gelirse belki keyif verir de yaşlı ve yorgun sonuçta önermem. Motor keyifli miydi? evet çok.

Bahsi geçmişken biraz detay vereyim... birilerinin işine yarar belki. 

İlk çıkan F650 modellerinde Rotax üretimi makine vardı, Aprilia ile ortak üretimdi zaten bunlar. Kare farlı modeller diyebilirim.

2001'den sonra BMW F650GS leri üretmeye başladı, bunlar tamamen BMW tarafından Almanya'da üretildi, motor bloğuda BMW tarafından güncellendi. 

Daha sonra BMW F serisi paralel çift silindir motorlarına vermeye başladı ki son çıkan F650GS'ler çift silindirli 800cc lik makineye sahiptir.

Tek silindir motor bloğunu sahip motorlarada G serisi demeye başladı.

image.png.4d7bee9ec933c8f1b3fc68c22b11e5bb.png

F650 - Rotax motorlu İtalya ortak üretimi

image.png.3193d7e4df1f1c3b479329a4d733b482.png

F650GS - Bmw Almanya üretimi

image.png.4ca258a1fbf8f0c8925b7d1081710727.png

F650GS Twin - BMW motorlu çift silindir 800cc

image.png.3a1e34b17cd64c918aee84e3619185a0.png

G650GS - tek silindir uzak doğu montaj karma karışık üretim

Gelelim KTM'ye.

KTM nin 390 Adventure modelinde kullandığı LC4c motor bloğunun babası LC4, onunda babası Rotax üretimi tek silindirli motordu. Hatta KTM zamanında Rotax'tan bünyesine kattığı mühendislere LC8 motor bloğunu yaptırmıştır. 

BMW de KTM de aslında bahsi geçen motorlarda Rotax ile başlamış, kendisi geliştirmiş sonrasında masraflardan kısmak için uzak doğuya hintliye üretimi kaydırmış :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emin Önal

Güzel makine, Hero'dan sonra isabetli tercih bence, hayırlı olsun :nazar:

Topcase söküp, bi takım dişli lastik, bir de yüksek ön çamurluk taktın mı her yola girer arazide.

Yorum bağlantısı
Mücahit Erdem
Emin Önal yazdı:

Güzel makine, Hero'dan sonra isabetli tercih bence, hayırlı olsun :nazar:

Topcase söküp, bi takım dişli lastik, bir de yüksek ön çamurluk taktın mı her yola girer arazide.

Sağolun. Önümüzdeki sezon lastik almam gerekiyor zaten ama asfaltta da kullandığım için çok dişli lastik düşünmüyorum. Metzeler karoo 4 ya da sahara tarzı bir lastik düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

Bahsi geçmişken biraz detay vereyim... birilerinin işine yarar belki. 

İlk çıkan F650 modellerinde Rotax üretimi makine vardı, Aprilia ile ortak üretimdi zaten bunlar. Kare farlı modeller diyebilirim.

2001'den sonra BMW F650GS leri üretmeye başladı, bunlar tamamen BMW tarafından Almanya'da üretildi, motor bloğuda BMW tarafından güncellendi. 

Daha sonra BMW F serisi paralel çift silindir motorlarına vermeye başladı ki son çıkan F650GS'ler çift silindirli 800cc lik makineye sahiptir.

Tek silindir motor bloğunu sahip motorlarada G serisi demeye başladı.

image.png.4d7bee9ec933c8f1b3fc68c22b11e5bb.png

F650 - Rotax motorlu İtalya ortak üretimi

image.png.3193d7e4df1f1c3b479329a4d733b482.png

F650GS - Bmw Almanya üretimi

image.png.4ca258a1fbf8f0c8925b7d1081710727.png

F650GS Twin - BMW motorlu çift silindir 800cc

image.png.3a1e34b17cd64c918aee84e3619185a0.png

G650GS - tek silindir uzak doğu montaj karma karışık üretim

Gelelim KTM'ye.

KTM nin 390 Adventure modelinde kullandığı LC4c motor bloğunun babası LC4, onunda babası Rotax üretimi tek silindirli motordu. Hatta KTM zamanında Rotax'tan bünyesine kattığı mühendislere LC8 motor bloğunu yaptırmıştır. 

BMW de KTM de aslında bahsi geçen motorlarda Rotax ile başlamış, kendisi geliştirmiş sonrasında masraflardan kısmak için uzak doğuya hintliye üretimi kaydırmış :) 

Tek silindirli olan bloklar rotax diye biliyordum, netteki bilgiler de o şekilde. Aprillia pegasodaki blokla aynıydı sanırım. (Evet sen de yazmışsın şimdi gördüm)

Neyse benim makina beni baya üzdü ayrıca parça bulmak bi dert bulunan da japonun 3 misliydi. Radyatör bulamamıştık, devirdaimleri problemliydi vs. Hastası çok ama satılık dedim gitti. Dakardı bendeki biraz daha yüksekti.

Brembo kaliperleri ve standart gelen abssi ile fren performansı güzeldi. Hilti gibi titremezdi, torku çok güzeldi. Şimdiki aklım olsa asla almazdım :crazy:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...