İçeriğe Yönlendir

Yeni diye yarım akü mü alıyoruz ?

Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Babamın İbiza'sı için 12/60 EFB akü almam gerekti. Bir dükkana gittim, önce ölçüm yapmak istediğimi söyledim tabi dediler.
Yerli bir de bir Alman markası satıyorlar.
Bana getirdikleri 2026 8. ay üretimi yerli akü 12.3 V çıktı. Orda bulunan diğerlerini ölçtüm, alman akülerini ölçtüm hepsi de 12.4 ya da altı çıktı. 
"Bunlar neden tam şarjlı gelmiyor 12.6 olması lazım, nerdeyse sülfatlanmaya başlayacak" dedim, "abi sen yanlış biliyorsun hep böyle geliyor zaten arabaya takınca şarj olur" dediler. Yerli markanın dağıtım sorumlusunu aradılar, o da "biz 11.8 üstünü dolu olarak kabul ederiz" dedi. 

Başka bir dükkanda yine Alman akülerini ölçtüm orda da AGM aküler 12.5 EFB aküler 12.4 çıktı.

Halbuki benim aldığım Yuasa motosiklet akü kılavuzunda "asidi doldurduktan sonra ölçüm yapın 12.6 aşağısı çıkarsa mutlaka aktivasyon şarjı yapıp doldurun" yazıyordu.

Ben yanlış mı biliyorum ? Yoksa üreticiler "nasılsa satılır o zaman şarj olur" diye riske girerek aktivasyon şarjını yapmıyor olabilirler mi ? Bu durum sonradan aldığımız akülerin orjinalden daha kısa ömürlü olmasının ana nedeni olabilir mi ?

Yorum bağlantısı
Ali Gülmez

12.6 altı çıkan aküler araca takılmadan önce şarj edilip araca takılması gerekir

Bu bilgi akü üreticilerinin sitesinde yazar

12.6 altına düşen akü rafta fazla beklemiş demektir.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Yapay zekanın sunduğu voltaj değerleri pek doğru değil. Ortam ısısı 25 derece olan sıfır hava temaslı aküler 7-8 ayda ufaktan başlıyor zayıflamaya. Yavaş şarj ile toparlar. Diğer husus eski 60 ah akü ile yeni 60ah akülerin fiziksel farkları.

Yeni aküler daha hafif ancak pszh değeri yüksek. Çok ömür bekleme

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

geçen gün eskiyen aküyü verip yenisini aldım. ilk çalıştırmada hemen fark etti. demek ki çok sorun olmuyor. şarj olduktan sonra üzerinde tabi.

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ

Akülerin saklanma koşulları ile alakalıdır bence.

Kimyasal reaksiyonu yavaşlatmak için serin ortamda saklanması gerek.

Yaz mevsimindeyiz, sıcaklıklar ile göre 30-40 dereceyi görüyor. Satıcıların da buna hiç dikkat ettiklerini düşünmüyorum.

Akü son kullanıcıya gelinceye kadar 25-40 derecede 1.5 ay gezse sizin ölçtüğünüz değerlerde olur zaten. Kapasite kaybı çok olmaz ama, 60 amperlik akü 57 amperlik olur diyeyim kabaca. 

Bunu da kullanıcı nasıl fark edebilir, edemez :) 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...