İçeriğe Yönlendir

ABRP Programı Kullanıcı Deneyimi

Ü.Emre Kartal

Recommended Posts

Ü.Emre Kartal

Merhaba herkese,

Programı kısaca tanımlamak gerekirse;

Elektrikli araç kullanmayı düşünen, kullanan birçok kişinin düşündüğü "acaba şarjım yeter mi?" ve "nerede şarj edebilirim?" sorularına çözüm getiren bir program olarak tanımlayabiliriz. 

Programı telefonunuza yükledikten sonra aylık/yıllık olarak premium üyelik alabiliyorsunuz. 

Premium üyelik almazsanız en temel fark olarak araçtan veri alma ve carplay/android auto ile kullanım şansı olmuyor. Bu özellikler olmayınca da kullanım faydalılığı ve rahatlığının büyük kısmı kaçırılmış oluyor. 

Yine sürüşlerinizi kayıt ederek, süre, hız, tüketim ve şarj süresi(varsa) gösteriyor. Yani tatile çıktığınızda toplam tüketim/maliyet gibi hesaplamaları yapmak çok pratik. 

Program üzerinden aracınızı seçiyorsunuz, standart gelen tanımlamalarla profilinizi oluşturuyor. Sonrasında sizin sürüşünüze göre kalibrasyonları program arkaplanda yaparak optimize ediyor. 

A noktasından B ye giderken size, anlık şarj ve rota durumuna göre nerede kaç dk/% kaça kadar şarj etmeniz gerektiğini, oraya varınca ne kadar şarjınızın kalacağını veriyor. Navigasyon/anlık trafik, süre, hız kameraları gibi bilgiler zaten var. Başka bir programa ihtiyaç duymuyorsunuz. 

Tercihlerinize bağlı olarak (şarj istasyonuna % 20 şarjla varayım, gideceğim yere ulaşınca şarjım % 30 olsun, x,y,z firmalarını kullan, a,b,c kullanma gibi) planlama yapıyor. 

Anlık veri aldığı için şarj istasyonu planını sizin o anki tüketim ve kalan şarj miktarınıza göre öne veya ileriye atma şansı oluyor. Bunu manuel olarak siz de yapabiliyorsunuz. 

Sık sorulan sorulardan biri de obd ile bağlantı ihtiyacı. Benim aracımda böyle bir durum oluşmadı, android auto ile veriyi telefon üzerinden aldı. (Araçta uzaktan erişim vs olmasına gerek yok, multimedyaya bağlı telefon olması yeterli) 

Yine başka sorular olursa da bilgim dahilinde paylaşabilirim :)

Birkaç program görseli verelim;

Screenshot_20261007_163034_com_iternio_abrpapp_MainActivity.jpg

Screenshot_20261007_163113_com_iternio_abrpapp_MainActivity.jpg

Screenshot_20261007_163136_com_iternio_abrpapp_MainActivity.jpg

• Beğen 7
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Ben obd olmadan kullanıyorum, menzil tahminleri tutmuyor. :)  AMa istasyonları görme açısından ve durak ekleme özelliği vb. olması güzel. 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
(düzenlendi)

Ben arabayı aldığım zamandan beri devamlı kullanıyorum. Canlı veriyi arabadan önceden obd ile alıyordu şimdi android auto üzerinden kablosuz olarak çekiyor. 

İlk planlamayı yol hızlarına göre yapıyor. 120km lik yolda 100 le giderseniz varış şarjı yolculuk bittiğinde yüksek çıkacaktır. 140km ile giderseniz varış şarjı az olacak veya varamayacaksınız şarj önerisinde bulunacaktır.

Avantajları:

Sabit radarları gösteriyor.

Planlama yaptığı istasyonlar son 24 saat içinde şarj yapılmış istasyonları seçiyor. ( Gittiğinizde yerin olmayan yada arızalı istasyon süprizi yok)

Yolculuk zamanında kampanya Zes'te mi var. İstasyon olarak ZES seç olarak ayarlıyorum. Sadece o istasyonlara planlama yapıyor.

En az 4 soket olan istasyonlarda planlamasını istiyorum.

tarihinde Erdoğan Temur tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Ben obd olmadan kullanıyorum, menzil tahminleri tutmuyor. :)  

Bugüne kadar hiç şaşmadı bende, özellikle deneme amaçlı hızlı/yavaş şeklinde değişken kullandığımda dahi revize etti. 

Araç ayarı kısımında manuel bir değer girilmiş olabilir mi?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki

Ben seçeneklerden "en az" kısmına tıklıyorum. geçen 2 mola ile gittiğim yeri 1 mola ile gitme imkanı yakaladım bu şekilde. Aracı kullanırken sürekli şehiriçi dahil abrp açtığım için tüketimimi iyice ezberlemiş, birebir doğru gösteriyor o yüzden güvendim tek mola ile gittim %9 şarja kadar düşürerek :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı
Ü.Emre Kartal yazdı:

Bugüne kadar hiç şaşmadı bende, özellikle deneme amaçlı hızlı/yavaş şeklinde değişken kullandığımda dahi revize etti. 

Araç ayarı kısımında manuel bir değer girilmiş olabilir mi?

Olabilir Emre bir bakayım. Uzun süredir kullanmıyorum. İlk zamanlar kullanıyordum, farklı bir yere gideceksem 1 aylık açıyorum pro versiyonunu...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
(düzenlendi)

Test için indirdim bakiyim nasıl diye.

Birşey dikkatimi çekti burda yaklaşık 2 aydır çevrim dışı olan bir istasyon var yanına belediye lokanta yaptı elektirik alt yapısı kaldırmıyor diye istasyon çevrim dışı firma tarafından kapatılmış.

Volta programında hiç görünmüyor konum olarak ama abrp programında istasyon görünüyor ve fiyat tarifeside eski rakamda kalmış

Şimdi buna güvenip geldik diyelim ne olcak?

Ayrıca şuan aracımı şarj ediyorum, abrp ile o istasyona bakınca istasyon meşgul bilgisi vermiyor. Volta ile kontrol ettiğimde istasyon meşgul diyor.

Tamam yolda benim için programlama yapması güzel ama benim gördüğüm önemli 2 eksikliği var.

tarihinde Uğur Kamil tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Uğur Kamil yazdı:

Test için indirdim bakiyim nasıl diye.

Birşey dikkatimi çekti burda yaklaşık 2 aydır çevrim dışı olan bir istasyon var yanına belediye lokanta yaptı elektirik alt yapısı kaldırmıyor diye istasyon çevrim dışı firma tarafından kapatılmış.

Volta programında hiç görünmüyor konum olarak ama abrp programında istasyon görünüyor ve fiyat tarifeside eski rakamda kalmış

Şimdi buna güvenip geldik diyelim ne olcak?

Ayrıca şuan aracımı şarj ediyorum, abrp ile o istasyona bakınca istasyon meşgul bilgisi vermiyor. Volta ile kontrol ettiğimde istasyon meşgul diyor.

Gri/siyah renkli olarak gösteriyor olması gerekir istasyon çalışmıyorsa veya erişim saati dışında ise. 

Kullanım bilgisini de baktığımda görebiliyorum. 

Premium almadığınız için olabilir belki bilmiyorum ama kontrol edin isterseniz tekrar. 

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
Ü.Emre Kartal yazdı:

Gri/siyah renkli olarak gösteriyor olması gerekir istasyon çalışmıyorsa veya erişim saati dışında ise. 

Kullanım bilgisini de baktığımda görebiliyorum. 

Premium almadığınız için olabilir belki bilmiyorum ama kontrol edin isterseniz tekrar. 

Hepsi aynı görünüyor. Belki dediğiniz gibi üyelik almak lazım.

Ayrıca dün akşam şarj ettiğim istasyonun bilgilerine girince bile yakın zamanda şarj oturumu yok diyor.

Screenshot_2026-10-11-09-25-25-901_com.iternio.abrpapp.jpg

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Uğur Kamil yazdı:

Hepsi aynı görünüyor. Belki dediğiniz gibi üyelik almak lazım.

Ayrıca dün akşam şarj ettiğim istasyonun bilgilerine girince bile yakın zamanda şarj oturumu yok diyor.

Normalde aktif olanlar yeşil, kullanımdışı olan gri, meşgul olanlar kırmızı görünüyor. 

Screenshot_20261011_124933_com_iternio_abrpapp_MainActivity.jpg

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Uğur Kamil yazdı:

Üyelik alanlarda olabilir o zaman.

Bence o istasyonların kendi uygulamasındada anlık durum paylaşılmıyor. Paylaşılsa direkt API den çekip gösterirdi. Baktım da hiç duymadığım firmalar. ABRP o istasyonlara planlama yapmaz aktif görmediği için. Beta test kullanıcısıyım eksiklikleri gördükçe yazıyorum düzeltme yapılıyor. Türkçe dil desteği büyük ölçüde geliştirildi 

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

15.000km oldu alalı. İlk heyecan her uygulamayı denemeye çalıştım. İnsan ister istemez plan yapayım mağdur olmayım kafasında oluyor. 
Şu an şarj konusunda o kadar rahat davranıyorum ki yolda kalabilirim bir gün :) 

Geçen sanayide biri şarj istasyonu var mı ya nerede dolduruyorsun dedi. Evden şarj ediyorum ama şarj istasyonlarını sayayım dedim, saymaya başlayınca adam bu kadar petrol istasyonu yok Nevşehir’de yahu dedi :) 

Bence şu anda ülkemiz şarj istasyonu konusunda fazlasıyla yeterli. Mağduriyet yaşatacak (çok istinai durumlar hariç) bir  durum olmaz sanırım.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Mustafa Arıkan yazdı:

15.000km oldu alalı. İlk heyecan her uygulamayı denemeye çalıştım. İnsan ister istemez plan yapayım mağdur olmayım kafasında oluyor. 

Geçen sanayide biri şarj istasyonu var mı ya nerede dolduruyorsun dedi. Evden şarj ediyorum ama şarj istasyonlarını sayayım dedim, saymaya başlayınca adam bu kadar petrol istasyonu yok Nevşehir’de yahu dedi :) 

Bence şu anda ülkemiz şarj istasyonu konusunda fazlasıyla yeterli. Mağduriyet yaşatacak (çok istinai durumlar hariç) bir  durum olmaz sanırım.

Sıkıntı olabilecek birkaç husus var;

Doğuda belirlirli yerlerde 100-150 km istasyon yok mesela. Buralarda önceden planlamak şart. 

İstasyon o an çalışmıyorsa bir sonrakine gidecek menzil kesinlikle olmalı. 

Programon avantajı hem çalışıp çalışmadığını görüyorsun hem de istasyona beni % şu kadar şarjla ulaştır diyebiliyorsun. 

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
Erdoğan Temur yazdı:

Bence o istasyonların kendi uygulamasındada anlık durum paylaşılmıyor. Paylaşılsa direkt API den çekip gösterirdi. Baktım da hiç duymadığım firmalar. ABRP o istasyonlara planlama yapmaz aktif görmediği için. Beta test kullanıcısıyım eksiklikleri gördükçe yazıyorum düzeltme yapılıyor. Türkçe dil desteği büyük ölçüde geliştirildi 

Volta da anlık durumları görünüyor sorunsuz.

Bizim burada seçenek çok yok ne varsa onunla idare ediyoruz.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Uğur Kamil yazdı:

Volta da anlık durumları görünüyor sorunsuz.

Bizim burada seçenek çok yok ne varsa onunla idare ediyoruz.

O bölgede onvolt çok fazla. Avantajı da var ama :)

1 tane ev 1 tane iş seçiyorsun, daha da uyguna ac şarj ediyorsun. Belki dc olanı da vardır

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
Ü.Emre Kartal yazdı:

Sıkıntı olabilecek birkaç husus var;

Doğuda belirlirli yerlerde 100-150 km istasyon yok mesela. Buralarda önceden planlamak şart. 

İstasyon o an çalışmıyorsa bir sonrakine gidecek menzil kesinlikle olmalı. 

Programon avantajı hem çalışıp çalışmadığını görüyorsun hem de istasyona beni % şu kadar şarjla ulaştır diyebiliyorsun. 

Bahsettiğiniz rotalarda güzel tabiki. Ama sürekli ihtiyaç duyulmuyor açıkçası demek istediğim oydu. 

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
Mustafa Arıkan yazdı:

Doğu veya doğuya doğru gidiş yolları sıkıntı. Birde bizim buradaki yaylalar. Merkezi yerlerde sorun yok.

En küçük ilçede bile 2 3 tane istasyon oluyor o konuda sorun yok

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Mustafa Arıkan yazdı:

Bahsettiğiniz rotalarda güzel tabiki. Ama sürekli ihtiyaç duyulmuyor açıkçası demek istediğim oydu. 

Sürekli ihtiyaç tabiki olmaz, hele evden şarj edip gidip dönülebilecek şekilde döngü varsa şarj da gerekmez :)

Ama yıllık fiyatı ile aylık fiyatını karşılaştırınca 3-4 aylık fiyat yıllığı çıkarıyordu, banka kampanyası vs derken oldukça makul rakamlara verdiler. Navigasyon olarakta sürekli onu kullanıyorum ben

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
Ü.Emre Kartal yazdı:

O bölgede onvolt çok fazla. Avantajı da var ama :)

1 tane ev 1 tane iş seçiyorsun, daha da uyguna ac şarj ediyorsun. Belki dc olanı da vardır

Opette var oda konum olarak bana ters.

Ben evimin 600m ilerisinde var 1 tane onu kullanıyorum  genelde. Onun dışında Rize merkez yada Trabzon a gittiğimde gittim konumda ne denk gelirse.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...