İçeriğe Yönlendir

Dizel Motorların Çalışma Şekli


Aykut Gürkan

Recommended Posts

Aykut Gürkan

Dizel Motorlar

Benzinli motorlardakinin aksine pistonun içine yakıt ve hava karışımı dolmaz. Sadece hava dolar. Bu yüzden yakıt ve havayı karıştıran karbüratörler dizel motorlarda yoktur. Silindire dolan hava piston tarafından yüksek oranda sıkıştırılır. Bu sıkıştırma oranı benzinli motorlara göre daha yüksektir. Sıkışan hava yüksek basınç altında 500 santigrat derece gibi bir sıcaklığa ulaşır. İşte bu esnada silindirin içine püskürtülen yakıt alev alır ve patlama meydana gelir.

Sonuç olarak dizel motorda buji yoktur. Onun yerine yakıt püskürten enjektörler bulunur. Aynı zamanda benzinli motorlar gibi karbüratöre de ihtiyaç duymazlar.

Pistonun 2 kez aşağı yukarı hareketi ile 4 zaman dediğimiz emme, sıkıştırma, patlama ve egzoz zamanları oluşur.

1-Emme Zamanı: Bu safhada, emme subap'ının açılması ile pistonun içine hava dolar. Bu durumda piston aşağı doğru hareket etmektedir.

2-Sıkıştırma Zamanı: Bu safhada piston yukarı hareket etmeye başlar. Bu sayede hava yüksek bir oranda sıkışır. Bu sıkışmanın doğurduğu yüksek basınçla havanın sıcaklığı 500 santigrat dereceye kadar çıkar.

3-Patlama Zamanı: Bu safhada aşırı derecede ısınan havanın üstüne püskürtülen yakıt (mazot) alev alır. Bu patlamayla açığa çıkan enerji pistonu aşağı doğru iter. Güç ve dönme hareketi bu safhada oluşmaktadır.

4-Egzoz Zamanı: Artık piston yukarı çıkmaktadır. İçerde oluşan yanmış gazlar egzoz subabının açılmasıyla pistondan dışarı atılır. Artık silindir 1 çevrimini tamamlamıştır.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Mehmet Ozyurek

Yeni nesil dizellerde, Yakıt pompası yok dedi biri, doğrumudur..

(Dizelden pek anlamamda) Yoksa, nasıl yok.

Yorum bağlantısı
Cansel Kansu

CR larda da CR basıncı değiştirilerek sağlanıyor...

yanlış hatırlamıyorsam CR basıncı sabit ama injection duration değişiyor.

Yorum bağlantısı
Cansel Kansu

motor devri düşük olduğunda pompa 1600 bar basamıyor olabilir mi mertol? linkte rail basıncının değişken olduğunu anlatan bişey göremedim, gözümden kaçmış da olabilir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...