Numan Gümüş 19 Eylül 2009 Paylaş 19 Eylül 2009 2000 focus ghia lpg li ileyaşadığım hararet sorunu ile ilgili olarak yaptığım parça değişikliklerinden, forumdan okuduklarımdan ve soğutma sistemi çalışma prensibi ile ilgili araştırmalarımdan yola çıkarak hararet sorununun şifrelerini çözdüğüme dair bir teori sunmak istiyorum.. Öncelikle Motor ustası olmadığımı ve yazdıklarımın şimdilik bir teoriden öte olmadığını bu sonuca okuyarak yaşayarak ve yorumlayarak vardığımı belirteyim.Şikayetim uzun yolda ve özellikle rampada hararetin kısa sürede yükselip kısa sürede normale dönmesidir.öncelikkle dikkat edilmesi gereken motorda bariz bir hararet belirtisi olup olmadığıdır.genleşme kabında yeterince su vardır,aracın çekişi normaldir,uyarı ve ikaz ışığı yanmamıştır ve motor normal çalışmaktadır.Hemen soğutma sistemi hava yapmış deniilir.Yanlıştır.. evet sistemin hava yapması olasıdır ancak normal hava alma prosedürü yapıldıktan sonra sistemin tekrar hava yapması anlamsızdır.çünkü kapalı devre çalışır ve genleşme kabı kapağında yüksek basınçla çalışan 4 tane hava tahliye kanalı vardır.( bu kapağı söküp çalışma prensibini inceledim içerden hava tahliyesi yapar ama dışardan içeriye kesinlikle hava alamaz) uzun yolda motor hep sıcaktır özellikle rampada ortalama sürat de düşer öndeki hava girişlerinden radyatörü soğutan hava akımıda azalır.bununla beraber 5. viteste iseniniz aracın devri le beraber devirdaim pompasınında devir yapma hızı düşer yani suyun haraketliliği azalır.motor içinde yeterince hızlı hareket etmeyen su nedeniyle üst kapaktaki ısı artar ve bu ibreye hararet olarak yansır. Şimdi birincisi vites düşürülür ve motorun devri yükseltilir motorla birlikte devirdaim pompasınında devri artacağından su da daha hızlı hareket ederek hararet ibresini normale dönderir.İkincisi ayağımızı gazdan çekince motor yanma odalarındaki sıcaklık düşeceğinden hararet yine ortaya getirilebilir. mantık olarak hararetin 2/3 saniye içinde artıp azalamayacağı kesindir.yani ortadada gerçek bir hararet yoktur sorun beyne giden yanlış bilgidir bu araçlarda hararet suya temas ettirilerek değilde motor üst kapağındaki sıcaklığı ölçerek bilgi göndermektedir. bu arada lpg nin benzine göre daha yüksek sıcaklıkta çalıştığını ve soğutma sistemine ilave edilen exra borularıında sıvının dolaşım süresini uzattığınıda belirteyim.lpg li aracı benzinde kullansak bile soğutma suyunun yolu değişmeyeceği için yine hararet yapması doğaldır. Sonuç olarak yapılacak tek şey bujilerin olduğu bölümdeki hararet müşürünün altına bir pul koyarak biraz motor üsst kapağından uzaklaşmasını sağlamaktır.konacak pul metal olduğu için ısı iletme yeteneği vardı ve bu pul hararet ibresi olmadan araç kullanacağımız anlamına gelmez.sadece guage den fanların kaç derecede devriye girdiğini kontrol etmek yeterlidir.birinci kademe 96 ikinci kademe 100 seçilirse hiçbir sorun çıkmayacaktır. son olarak bu arçların 2 tane fanı,aşırı sıcaklıkta 2 piston kapatak exra soğutma sağlayacak sistemi ve motor ısısı için uyarı lambası olduğunu yani kolay kolay hararet yapıp conta yakmayacağını belirtmek isterim. Bayram ertesi ilk işim pul koymak ve fan açma sıcaklıığını yeniden belirlemek olacak.aracı test eder sonuçlarını yazarım.benden başka 9 kişi daha pul koyarak sorunsuz araç kullanmış,kullanacak yada kullanıyorsa bu yazdıklarım bir teori değil bilimsel bilgidir.... Herkese iyi bayramlar Saygılar sevgiler.. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 19 Eylül 2009 Paylaş 19 Eylül 2009 Emek vermişsiniz çok yazmışsınız ama.. Katılmıyorum.. Bu bahsedilen hava yapma sorunu, Mk1'lerin kroniğidir.. Bu ford mühendislerince de tespit ve kabul edilmiş. Bunun için Teknik servis bülteni yayınlanmış, ekstra bağlantılar öngörülmüştür.. Sorun üst kapakta hava birikmesi sorunudur.. Bunu yapan araç, pek motor devri ile de ilişkilenmemektedir.. Ancak aracın zorlandığı ve ısındığı zamanlarda yaptığı da muhakkaktır.. Sizin tespitiniz doğru olsa, ekstra tahliyeler değil, devirdaim değişimine gidilirdi diye tahmin ediyorum.. Ayrıca yine sizin tezinize göre, ayağınızı gazdan çekince ısı düşecektir diyorsunuz ama, devirdaim devri de düşeceğinden soğumanın sizin belirttiğiniz kadar sürede olmayacağı da muhakkaktır.. Araçta hava birikme sorunu olduğunu doğru kabul ettiğim için pul koyarak sorunu gizlemenin yanlış olacağı kanatindeyim.. TSB'de tarif edildiği gibi bağlantıalrın yapılması kanatindeyim.. Ayrıca birden fazla araçta genleşme kabının kapağının değişildiğinde sorunun ortadan kalktığını gözlemlemekteyiz.. Yorum bağlantısı
Mehmet Taner Kadak 20 Eylül 2009 Paylaş 20 Eylül 2009 2.0 da boyle birsey varmi abi. Sogutma suyunu degismeyi dusunuyorum. Birde benim fanin 1. devresi hala calismiyor. Yeni resistans yeni mushur taktim duzelmedi. Sorun kesin beyinde midir yoksa etkiyen baska birsey daha varmidir. Termostat yada ust kapakta bulunan isi olcen sensor gibi? Yorum bağlantısı
Engin Ünal 20 Eylül 2009 Paylaş 20 Eylül 2009 Emek vermişsiniz çok yazmışsınız ama.. Katılmıyorum.. Bu bahsedilen hava yapma sorunu, Mk1'lerin kroniğidir.. Bu ford mühendislerince de tespit ve kabul edilmiş. Bunun için Teknik servis bülteni yayınlanmış, ekstra bağlantılar öngörülmüştür.. Sorun üst kapakta hava birikmesi sorunudur.. Bunu yapan araç, pek motor devri ile de ilişkilenmemektedir.. Ancak aracın zorlandığı ve ısındığı zamanlarda yaptığı da muhakkaktır.. Sizin tespitiniz doğru olsa, ekstra tahliyeler değil, devirdaim değişimine gidilirdi diye tahmin ediyorum.. Ayrıca yine sizin tezinize göre, ayağınızı gazdan çekince ısı düşecektir diyorsunuz ama, devirdaim devri de düşeceğinden soğumanın sizin belirttiğiniz kadar sürede olmayacağı da muhakkaktır.. Araçta hava birikme sorunu olduğunu doğru kabul ettiğim için pul koyarak sorunu gizlemenin yanlış olacağı kanatindeyim.. TSB'de tarif edildiği gibi bağlantıalrın yapılması kanatindeyim.. Ayrıca birden fazla araçta genleşme kabının kapağının değişildiğinde sorunun ortadan kalktığını gözlemlemekteyiz.. Abi bu teknik servis bülteni hangi yıl yayınlandı acaba. Benim araç 2005 model F1 , geçenlerde benim araçta anlık hararet yükselmeleri ve düşüşleri yaptı.Ben kapaktan gelen hortumu genleşme kabına girdiği yerden çıkardım , çıktığı yerden genleşme kabına kuvvetlice üfledim.Hortumu aşağıya salladım bir müddet su aktı sonra tekrar taktım suyunu tamamlayarak , 10-15 km ancak 2. viteste çıkılabilecek rampada (dağ yolu) denedim.hararet ortayı hiç geçmedi. TSB'nin hangi yıl yayınlandığını sormamın sebebi , örneğin 2001-2002 yıllarında yayınlandıysa yada benim araçtan önce yayınlandıysa fabrika 2005 model araçta bu su dolaşım işini niye çözmedi.Sonradan niye böyle uğraşıyoruz.2005 ten sonramı yayınladı acaba. Birde bu TSB 'nin linki varsa koyabilirmisiniz.İncelemek istiyorum. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Eylül 2009 Paylaş 20 Eylül 2009 2.0 da boyle birsey varmi abi. Sogutma suyunu degismeyi dusunuyorum. Birde benim fanin 1. devresi hala calismiyor. Yeni resistans yeni mushur taktim duzelmedi. Sorun kesin beyinde midir yoksa etkiyen baska birsey daha varmidir. Termostat yada ust kapakta bulunan isi olcen sensor gibi? Yok memet, 2,0'lar temiz.. Abi bu teknik servis bülteni hangi yıl yayınlandı acaba.TSB'nin hangi yıl yayınlandığını sormamın sebebi , örneğin 2001-2002 yıllarında yayınlandıysa yada benim araçtan önce yayınlandıysa fabrika 2005 model araçta bu su dolaşım işini niye çözmedi.Sonradan niye böyle uğraşıyoruz.2005 ten sonramı yayınladı acaba. Birde bu TSB 'nin linki varsa koyabilirmisiniz.İncelemek istiyorum. 2002 veya 2003'de yayınlandı diye biliyorum.. Arasam bulurum da galiba.. Belki de daha öncedir.. Bizim 2000 Ağustos çıkışlı 1,6 focus'un garantisi biter bitmez bu arızayı yapmıştı o zaman bu TSB vardı.. Yorum bağlantısı
Engin Ünal 20 Eylül 2009 Paylaş 20 Eylül 2009 Yok memet, 2,0'lar temiz.. 2002 veya 2003'de yayınlandı diye biliyorum.. Arasam bulurum da galiba.. Belki de daha öncedir.. Bizim 2000 Ağustos çıkışlı 1,6 focus'un garantisi biter bitmez bu arızayı yapmıştı o zaman bu TSB vardı.. Benimki 2005 olduğuna göre neden düzeltmediler acaba , yada düzeltildimi ? yani 2000 model focus ile benim aracın su dolaşım sistemi aynımı yoksa benimki TSB nde yayınlandığı gibi mi? Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 20 Eylül 2009 Paylaş 20 Eylül 2009 Genelde makyajsız kaslarda gördüğümüz bir sorun.. Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 21 Eylül 2009 Paylaş 21 Eylül 2009 Emek vermişsiniz çok yazmışsınız ama.. Katılmıyorum.. Bu bahsedilen hava yapma sorunu, Mk1'lerin kroniğidir.. Bu ford mühendislerince de tespit ve kabul edilmiş. Bunun için Teknik servis bülteni yayınlanmış, ekstra bağlantılar öngörülmüştür.. Sorun üst kapakta hava birikmesi sorunudur.. Bunu yapan araç, pek motor devri ile de ilişkilenmemektedir.. Ancak aracın zorlandığı ve ısındığı zamanlarda yaptığı da muhakkaktır.. Sizin tespitiniz doğru olsa, ekstra tahliyeler değil, devirdaim değişimine gidilirdi diye tahmin ediyorum.. Ayrıca yine sizin tezinize göre, ayağınızı gazdan çekince ısı düşecektir diyorsunuz ama, devirdaim devri de düşeceğinden soğumanın sizin belirttiğiniz kadar sürede olmayacağı da muhakkaktır.. Araçta hava birikme sorunu olduğunu doğru kabul ettiğim için pul koyarak sorunu gizlemenin yanlış olacağı kanatindeyim.. TSB'de tarif edildiği gibi bağlantıalrın yapılması kanatindeyim.. Ayrıca birden fazla araçta genleşme kabının kapağının değişildiğinde sorunun ortadan kalktığını gözlemlemekteyiz.. evet mehmet abi seni anlıyorum fakat yetkili servisleriin bu uygulamadan bihaber olmalarını anlayamıyorum. 2000 modeldeki hata 2005 te de aynı şekilde ortaya çıkıyor ...bu manidar bültenle geriye dönük düzeltme yapmaya çalışan müühendislerin yeni üretimlerde bunu gözardı etmeleride anlaşılmaz geliyor.yine anlaşılmaz olan hava birikmesinin sadece uzun yolda ortaya çıkması maden bi sorun var neden şehir trafiğinde karşımıza çıkmıyor ayrıca bi anlaşılmaz olan şeyde kapalı devre sistemin nerden hava aldığıdır maden bi yerden hava alıyor hava aldığı yerden suda kaçırmalı oysa genel şikayetler arasında araçta su kaybı hiç bahsedilmiyor. kapağı bende değiştirdim ancak sonuç alamadım çıkardığım kapağıda parçalara ayırarak analiz ettim bidon kapağından çok çok farklı yüksek basınçla beraber yukarı hareketlenenek hava tahliiyesi yapma yeteneği olan bir sisteme sahip.Ayrıca bugüne kadar kronik diye bi motor arızasına rastalamadım.kronik baş edilemez sürekli tekrar etme anlamına gelir bu sorun ise sık karşılaşılan olarak ifade edilmeli motorda aksayan bi arıza var ise aksaklığa neden olan parça ıslah edilir yada değiştirilir ve olay biter benim teşhisim in yanlış olup olmadığını yaşayarak öğrenecez çünki yapacak başka bir şey kalmadı devirdaim hariç soğutma elemenlerının tamamını değiştirim geriye birşey kalmadı sonuçlrını yazarım Yorum bağlantısı
Mehmet Acar 24 Eylül 2009 Paylaş 24 Eylül 2009 Şu hortumu çıkarıp üfleme olayını denedim, maalesef değişiklik yok. 3 defa yaptım uzun yola çıkmadan önce bayram aralığı. her seferinde sorun tekrarladı. Bu sorunu tam olarak çözebilene ford'un üstün başarı ödülü vermesi gerekecek ya. Arabadan soğudum bu sorun yüzünden. Hararet falan diyoruz da, bu şekilde hararet sorunu yaşayıp conta yakan var mı? Ya da şöyle düşünelim. 5. viteste devir düşük olduğu için 120 ile giderken 3100 civarı devirde tam olarak devridaim sağlanamıyor diyoruz herhalde. Mesela daha yüksek hızlara çıksak 4500 devirler civarında devridaim sağlanabildiği için hararet düşer mi? Ben hiç kırmızıyı görmedim biraz altında gazı bıraktım hep. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 24 Eylül 2009 Paylaş 24 Eylül 2009 evet mehmet abi seni anlıyorum fakat yetkili servisleriin bu uygulamadan bihaber olmalarını anlayamıyorum. 2000 modeldeki hata 2005 te de aynı şekilde ortaya çıkıyor ...bu manidar bültenle geriye dönük düzeltme yapmaya çalışan müühendislerin yeni üretimlerde bunu gözardı etmeleride anlaşılmaz geliyor. Ayrıca bugüne kadar kronik diye bi motor arızasına rastalamadım.kronik baş edilemez sürekli tekrar etme anlamına gelir bu sorun ise sık karşılaşılan olarak ifade edilmeli motorda aksayan bi arıza var ise aksaklığa neden olan parça ıslah edilir yada değiştirilir ve olay biter benim teşhisim in yanlış olup olmadığını yaşayarak öğrenecez çünki yapacak başka bir şey kalmadı devirdaim hariç soğutma elemenlerının tamamını değiştirim geriye birşey kalmadı sonuçlrını yazarım Yetkili servislerin işini iyi yapmaması.. TSB'leri okumaması burdaki sorun.. Ford bu Tamam bundan sonra sık karşılaşılan diyelim.. Teşhisinizi yorumlamayacağım ama yaptığınız şey çözüm değil, sorunu gizlemek.. Benim baştan beri takıldığım bu Numan Bey.. Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 29 Eylül 2009 Paylaş 29 Eylül 2009 Yetkili servislerin işini iyi yapmaması.. TSB'leri okumaması burdaki sorun.. Ford bu Tamam bundan sonra sık karşılaşılan diyelim.. Teşhisinizi yorumlamayacağım ama yaptığınız şey çözüm değil, sorunu gizlemek.. Benim baştan beri takıldığım bu Numan Bey.. konuştuğum servis ustası fanın 1. kademesi çalışmıyor ama 2. kademe çalışıyor teşhisi koydu..hemde kaputu bile açmadan konuştu bunları. galiba adam haklı çünki ben dijitalde fanın 103 derecede ve güçlü bi uğultuyla devreye girdiğini bizzat test etmiştim ..90 derecede daha düşük devirde çalışan bir fanım yok.bu beni sorunsuz bi yolcu ustayıda zeki bir adam yapar....insan zekası karşısında saygı ile eğileceğimi belirtme fırsatınıda hemen değerlendirmek isterim..saygılar/sevgiler..(bu detayı atlamış olmanın bedeli 350,00TL + kayıp zaman + kilometrelerce yol testi + strestir.) Yorum bağlantısı
Mehmet Acar 30 Eylül 2009 Paylaş 30 Eylül 2009 konuştuğum servis ustası fanın 1. kademesi çalışmıyor ama 2. kademe çalışıyor teşhisi koydu..hemde kaputu bile açmadan konuştu bunları. galiba adam haklı çünki ben dijitalde fanın 103 derecede ve güçlü bi uğultuyla devreye girdiğini bizzat test etmiştim ..90 derecede daha düşük devirde çalışan bir fanım yok.bu beni sorunsuz bi yolcu ustayıda zeki bir adam yapar....insan zekası karşısında saygı ile eğileceğimi belirtme fırsatınıda hemen değerlendirmek isterim..saygılar/sevgiler..(bu detayı atlamış olmanın bedeli 350,00TL + kayıp zaman + kilometrelerce yol testi + strestir.) Bu cevaptan pek birşey anlamadığımı belirtmeliyim. Aracı daha fazla sıkıştırınca sorun olmayacağını mı ifade ediyorsunuz? Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 30 Eylül 2009 Paylaş 30 Eylül 2009 Bu cevaptan pek birşey anlamadığımı belirtmeliyim. Aracı daha fazla sıkıştırınca sorun olmayacağını mı ifade ediyorsunuz? hayır hayır tam olarak böyle değil.focus 2000 modelde 2 tane fan var bu fanlar aynı anda ve devreye girip çıkıyorlar ve iki kademesi var .birinci kademede fan 90 yada95 derecede devreye giriyor ikinci kademe ise daha yüksek sıcaklıkta 103 derece yada daha fazla sıcaklıkta devreye giriyor ve daha yüksek devirde ve hızda çalışarak soğutma sağlıyor. burada beyine sıcaklıkla ilgili bilgi vererek fanların devreye girip çıkmasını sağlayan müşür var bu müşürün bozuk olduğunu söyledi. yine kati sonucu servise gittiğimde alacağım fan müşürlerini kontrol ettireceğim henüz vakit bulamadım hafta sonundan önce halletmem gerek çünki hafta sonu şehir dışına çıkacağım test içinde fırsatım olmuş olacak sonuçlarını yazarım. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 konuştuğum servis ustası fanın 1. kademesi çalışmıyor ama 2. kademe çalışıyor teşhisi koydu..hemde kaputu bile açmadan konuştu bunları. galiba adam haklı çünki ben dijitalde fanın 103 derecede ve güçlü bi uğultuyla devreye girdiğini bizzat test etmiştim ..90 derecede daha düşük devirde çalışan bir fanım yok.bu beni sorunsuz bi yolcu ustayıda zeki bir adam yapar....insan zekası karşısında saygı ile eğileceğimi belirtme fırsatınıda hemen değerlendirmek isterim..saygılar/sevgiler..(bu detayı atlamış olmanın bedeli 350,00TL + kayıp zaman + kilometrelerce yol testi + strestir.) Dediklerinizden bir şey anlamadım.. Focusta 90 derecede açan bir fan yok.. Fanların ikisi de 104 derecede açar... hayır hayır tam olarak böyle değil.focus 2000 modelde 2 tane fan var bu fanlar aynı anda ve devreye girip çıkıyorlar ve iki kademesi var .birinci kademede fan 90 yada95 derecede devreye giriyor ikinci kademe ise daha yüksek sıcaklıkta 103 derece yada daha fazla sıcaklıkta devreye giriyor ve daha yüksek devirde ve hızda çalışarak soğutma sağlıyor. burada beyine sıcaklıkla ilgili bilgi vererek fanların devreye girip çıkmasını sağlayan müşür var bu müşürün bozuk olduğunu söyledi. yine kati sonucu servise gittiğimde alacağım fan müşürlerini kontrol ettireceğim henüz vakit bulamadım hafta sonundan önce halletmem gerek çünki hafta sonu şehir dışına çıkacağım test içinde fırsatım olmuş olacak sonuçlarını yazarım. Aracınızdaki mevcut tek müşür sağlam... Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Dediklerinizden bir şey anlamadım.. Focusta 90 derecede açan bir fan yok.. Fanların ikisi de 104 derecede açar... Aracınızdaki mevcut tek müşür sağlam... akşam iş çıkışı gidip bi bakalım ne demek istemiş anlayalım. Yorum bağlantısı
Mehmet Acar 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Ha gayret bu başlık 500 mesajı geçti. İnşallah 1000 olunca sorunu kökten çözmüş olacağız, ya da o zamana focus I diye birşey kalmayacak. Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Ha gayret bu başlık 500 mesajı geçti. İnşallah 1000 olunca sorunu kökten çözmüş olacağız, ya da o zamana focus I diye birşey kalmayacak. harikasın Vallahi doğru söölüyorsun ... servise gittim konuştuğum usta yoktu fakan diğer ustalar fanlarda iki devre olmadığını söylediler sadece 103 derecede devreye girdiğii söylediler. motor ustası yazılım güncelleyelim dedi elektrikçide termostat da bir kaç milim lik delik açalım dedi ... bilmiyorum napacaz aslında ben bu dosyayo kapatmıştım ancak duramıyoruz işte yarına kadar napacağıma karar verrim Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 harikasın Vallahi doğru söölüyorsun ...servise gittim konuştuğum usta yoktu fakan diğer ustalar fanlarda iki devre olmadığını söylediler sadece 103 derecede devreye girdiğii söylediler. motor ustası yazılım güncelleyelim dedi elektrikçide termostat da bir kaç milim lik delik açalım dedi ... bilmiyorum napacaz aslında ben bu dosyayo kapatmıştım ancak duramıyoruz işte yarına kadar napacağıma karar verrim Aracınız kaç model? İki adet fan mı var? Benim aracım 2001 model, birçok kişi fanın iki kademe olduğunu söylüyor 1. 90 küsür derecede 2.si ise 104 derecede açıyor deniliyor fakat benim aracımda 104 derecede ikisi birden çalışıyor, 1. kademe denilen fan hiç açmıyor, klimayı açınca da ikisi birden çalışıyor, bu normal mi hala öğrenemedim, şükür hareret adına bi problem yaşamadım ama merak ediyorum doğrusu bu 1. kademe ve 2. kademe fan olayının doğruluğunu (en azından 2001 modeller için, 2001 modeller bi değişik zaten makyajsız ama maf yok, iki hego sensörü var, çift kilit var gibi, makyaj öncesi deneme gibi bişey mi ne) Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 Aracınız kaç model? İki adet fan mı var? Benim aracım 2001 model, birçok kişi fanın iki kademe olduğunu söylüyor 1. 90 küsür derecede 2.si ise 104 derecede açıyor deniliyor fakat benim aracımda 104 derecede ikisi birden çalışıyor, 1. kademe denilen fan hiç açmıyor, klimayı açınca da ikisi birden çalışıyor, bu normal mi hala öğrenemedim, şükür hareret adına bi problem yaşamadım ama merak ediyorum doğrusu bu 1. kademe ve 2. kademe fan olayının doğruluğunu (en azından 2001 modeller için, 2001 modeller bi değişik zaten makyajsız ama maf yok, iki hego sensörü var, çift kilit var gibi, makyaj öncesi deneme gibi bişey mi ne) aracım 2000 model ghia evet banada 2 kademeli fandan bahseden bir usta var fakat bugün onunla görüşemedim işe çıkmış gezici servis yarın tekrar gidecem. nedense bu iki kademe fan olayına kar çok inanmak istiyorumki anlatamam. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 iki kademe fan sanırım fan hızı. klima açılınca çift fandan teki çalışıyor diye biliyorum. (2002 öncesi içn) diğer fan ise hareretin 103 ü geçmesiyle çalışıyor. eğer yeterince soğutmuyorsa fan devresi 2. kademede daha hızlı çalışıyor. yazın aşırı sıcaklar dışında yada aşırı zorlanamdıkça araç fan çabuk açmıyor bizim arabada. ama gösterge ortayı geçmiyor. sadece bir kere dağa çıkarken ortayı geçmişti oda 1. viteste araç uzun süre gitiği içindi sanırım Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 1 Ekim 2009 Paylaş 1 Ekim 2009 evet bunlar benim duymak istediğim şeyler Yorum bağlantısı
Özay Uçar 3 Ekim 2009 Paylaş 3 Ekim 2009 bugün arkadaşın lagunası ile tokat ford yetkili servisi oruçların önünden geçerken bi uğrayayım dedim. selam kelam vs. direk konuya girdim. hararet dedim. adam direk lpg li mi dedi. evet deyince lpg lilerde karşılaştığımız bir sorun, lpg den dolayı soğutma sistemine ilave parça eklendiği için devirdaim yetersiz kalıyor, ya lpg yi sökeceksin yada termostata delik açacağız dedi. peki dedim ayağımı gazdan çekince normale dönüyor, dediğiniz gibi olsa yüksek devirde bu sorunu yapmaması lazım, zira motor devri ile birlikte devirdaimin devir hızıda artıyor dedim. bana basınç masınç birşeyler zırvaladı, ben bişey anlamadım. zaten kendisi de ne söylediğini anlamadı. hocam dedim bu sorunun çözümü için soğutma sistemine ilave bağlantı atılıyormuş dedim. sorunun kökeni zaten lpg nedeni ile eklenen ilave bağlantı, yok öyle birşey dedi. peki kolay gelsin dedim ve ayrıldım. ne yapacağım şimdi ben, termostatı deldirsem mi? buraların kışı da çok sert.... donarız alimallah... Yorum bağlantısı
Numan Gümüş 4 Ekim 2009 Paylaş 4 Ekim 2009 cuman ve cumartesi araç serviste kaldı ön tamponu boyattım ve fan müşürüne bakılacaktı şehir dışına çıktığım için aracın başında değildim dün elektrikçi aradı beni yanlış bildiğini aracı lifte alıp baktığını ve fanı 96 derecede açan bi müşür bulamadığını sööledi 103 derecede devreye girmesi normal dedi. tamam dedik pazartesi gidip yazılımla ilgili fanları daha düşük derece devreye girmesini sağlamaya yönelik birşeyler yapı yapamayacaklarını öğrenecem.termostata delik açma fikrini banada önerdiler fakat sıcak bakmadım aracın ideal çalışma sıcaklığına geç ulaşması kalorifer performansı vs nedenler düşündürüyor .amcak elimde değiştirdiğim termostat var onu biraz mıncıklamıştım ısındığı zaman bi açılma payı var ben kancalarını açarak bu payı genişlettim sonuna kadar açılmasını sağladım olmazsa bide onu deneyeceğim. Yorum bağlantısı
Refik Karakaya 25 Ekim 2009 Paylaş 25 Ekim 2009 Merhaba arkadaşlar 2001 focusumda hararet sorunu var ibre yolda 3-4 saniye içinde kırmızı bölgeye geliyor,aynı sürede normale iniyor.fan motoru normal açıyor,ibre mi bozuk diye göstergedeki teste aldım arabayı hararet 121 dereceye kadar çıkıyor.5-10 saniye sonra 108 lere iniyor.Birde sizce kaç dereceye çıkarsa hararet motora zarar verir acaba? Uzun yola gittim zehir oldu yol bana hararet yapmasın diye kaloriferi açmaktan o sıcakta.Hacı murata mı biniyoruz focusa mı belli değil. Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler aynen bende dijital ekranda 120 dereceye ulaşıyorum.aslında bende motoru sıkıştırmaktan ziyade boşa aldığımda yada debriyaja basınca oluyor yani devir düşünce hararet ani yükseliyor. benim defalarca hararet 120 yi gördü bişi olmadı seninkinede olmamıştır umarım Yorum bağlantısı
Recommended Posts