İçeriğe Yönlendir

Focus 1 - Hız Sabitleyici Montajı

Evren Barış Özbek

Recommended Posts

Evren Barış Özbek

Hız sabitleyici eski kasa focuslara oluyor mu olmuyor mu diye sorarak yola çıktık.Araştırmalar yaptık.Ya olmazsa dedik.Ümitlendik.Hevesimiz kırıldı, ama ne yapıp ne edip sonunda hız sabitleyiciyi 09 Şubat 2008 tarihinde olması gerektiği gibi çalıştırdık.

Bu uzun yolda beni yalnız bırakmayan herkese çok teşekkürler.

-Mart 2007’de Amerika Ebaydan cruise control şiparişi verildi.

- Cruise control Nisan 2007 de Ankara posta gümrüğüne geldi.

- Mayıs 2007 de resmen ithal ederek malımızı gümrükten aldık.

-Haziran 2007 de montaj yapıldı.(çalışmadı)

-Eylül 2007 de Nevşehir’e gidildi, Mehmet ağbiyle beraber uğraşarak yarım yamalak çalıştırmayı başardık.(Max. 73km/h)(Yaşar ustayla tanışıp, çayını içtik.)

-Sapanca sapığı tırt Astralı Adminden yardım istedik, hocasının gazabına uğradık.

-Son olarak komutandan yardım istedik,.Sağolsun problemi çözdü ve hız sabitleyici tam anlamıyla çalıştı.

CUB la beraber Cruise control’ü gümükten aldıktan sonra önce eksikleri giderdik.Neydi eksikler?1.6 motorlarda gaz kelebeğindeki 2. tel yuvası ve 2. telin takılacağı pim yok.2. tel yuvası problemini 2.0lt. focus gaz kelebeğinin ayağını bulup taktıkarak çözdük.Telin takılacağı pim yerine bir vidayı gaz kelebeğine kaynattık ve en büyük sorunu hallettik.

Direksyon ve altındaki sarmal yenileriyle değiştirildi.Direksyonda artık düğmeler vardı.

Sırasıyla debriyaj ve fren müşürleri takıldı.Kutunun içinde hazır gelen tesisat kabloları yerlerine takıldı.Bu arada servo motor hazır olan yerine takıldı.Gaz teli ve elektrik bağlantıları yapıldı.Arabayı topladık.Focus artık deneme sürüşüne hazırdı.Yola çıkıldı (on) (+) (-) (off) (res) bütün düğmelere basıldı ama nafile, çalışmadı.İçimizi bir anda hüzün kapladı.Niye çalışmıyordu?Çaresiz evimizin yolunu tutuk.

Eylül ayında Mehmet Ağbi Nevşehir’e çağırdı.”Gel beraber bakalım” dedi.Kalktık gittik.Bir kaç deneme yaptık ama olmadı.Mehmet ağbi direksiyonun altındaki bağlantılardan şüphelendi ve yeniden bağladı.Yeniden çıktık yola derken düğmelere basıldı ve araba kendi kendine gaz verdi.N’oluyo falan derken, “Ağbi çalıştı” dedim.(Arabanın içinde sevinç çığlıkları atıyorduk.)Fakat gelin görünki 73km/h üstüne çıkamadık.Mehmet ağbi yardım almak için Yaşar Ustayı aradı, O’da sağolsun yardımcı olmaya çalıştı,Ama yine olmadı.

Sapanca sapığı Adminimizden yardim istedik.İsteğimiz neydi?Servo motorun 73km/h olarak okuduğu son hızı daha da yükseltecek elektronik bir devre.Özdemir sağolsun devreyi yoğun bir döneminde hazırladı fakat hocası devreye program atmak için biraz naz yaptı.Yani devre işi de olmadı.

Son çare olarak Mertol gomutana durumu izzah ettim.”Hallederim” dedi ve ertesi gün halletti.

Sorun hız verisini yanlış yerden almışız.Burası önemli;

Makyajsız focuslarda hız verisi PCM nin 28 nolu pininden alınırken, makyajlı focuslarda 4 nolu pinden alınıyor.

Sonuç olarak bugün ilk defa hız sabitleyiciyi tam anlamıyla kullandım.Hakikaten büyük rahatlıkmış.

Emeği geçen herkese tekrar tekrar teşekkürler.

resim016ab6.jpg

img0153ul1.jpg

img0142zz8.jpg

img0141jw9.jpg

img0140cb2.jpg

dsc04021db8.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben o 4 numarayı da denemiştim. ama galiba direksiyondaki sorunu çözmeden önce denemişiz...

Güle güle kullan...

Keyfini çıkart... :(

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Evren dikkatli kullanman dileğiyle. Bazen cc devreden çıkmasın diye öndeki arabanın dibine kadar gelip frene en son basma türünden saçmalamalar yapabiliyor insan! :blink: Gerçi alışınca problem olmuyor ama en azından başlarda dikkat. Eh artık seni de potansiyel göbekliler ailesine katabiliriz. :melek:

Yorum bağlantısı

Evren Bey güle güle kullanın darısı benimde başıma ama bu kadar uğraşlı olunca cesaret edemiyorum bu konuda bana yardım edecek birilerini bulmam zor gözüküyor. Ayrıca sana maliyeti ne oldu bu işin. Otopolde var bi cc seti manuel diyor o bize uyarmı acaba ustalardan rica etsem bi baksalar.

Yorum bağlantısı
Zafer Ofli

vallahi helal olsun.Bu ne azim.İnşallah sorun çıkarmadan kullanırsınız.Hayırlı uğurlu olsun.

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan

İyi çalışma, Güle güle kullan. Herkesin eline sağlık. :alkis:

Yorum bağlantısı

Hayırlı olsun Evren Bey. Uğraşınıza değecek çok güzel ve yararlı bir donanım. Ben de çok özeniyorum bu cruıse control modülüne. Acaba benim mondeo'ya şöyle 98 model mondeolardan çıkma alıp yapabilir miyim, yoksa astarı yüzünden daha mı pahalıya gelir?

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Evren Barış Özbek

Arkadaşlar çok sağolun.

Ne uğraştırdığı vakit nede parası gözümde.Artık çalışıyorya benim için önemli olan buydu.

Maliyet işine gelince;

230 dolar kit

60 dolar kargo

50 ytl gümrük müşaviri

250 ytl gümrük vergisi

25 ytl gaz kelebeği ayağı

180 ytl montaj

yaklaşık 200 ytl diğer masraflar (telefon, taksi, fotokopi, benzin v.s.)

Toplam 1050 ytl gibi bir maliyeti olmuş.(1 dolar=1,20 ytl)

Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

iyi çalışma emeği geçen herkese teşekkürler darısı bizlerin başına

2006 trend focus'a olurmu bilgi vrirseniz sevinirim

Yorum bağlantısı
Evren Barış Özbek
Evren bu arabayı satmayı falan düşünme sakın.. :D

Yok ağbi artık satmam :)

Aykut Ağbi,

İki gündür göbek salmaya başladım :lol:

Evren Bey,

Çıkmasıyla falan uğraşmayın.

Arda Bey,

Bildiğim kadarıyla sizin aracınıza sadece cc düğmelerini takarak cruise control özelliğini ekliyebiliyorsunuz.Ama yinede araştırmanızda yarar var.Sizi yanlış yönlendirmiyim.

Yorum bağlantısı
Canan Özbek
Yok ağbi artık satmam :)

Yahu şunu bir yere not alayım...Belki bir gün lazım olabilir. :)

Yorum bağlantısı
Evren Barış Özbek
Yahu şunu bir yere not alayım...Belki bir gün lazım olabilir. :)

:)

Ahanda alehime delil olacak bişey yazmışım :)

Yorum bağlantısı
Evren Barış Özbek
o zaman gelsin hele...

İkna ederiz Evren..

:) Tamam ağbi :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Barın
(düzenlendi)

Allah güle güle kullanmak nasip etsin

tarihinde Mehmet Emin Bar?n tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Aklım focusta...

Okyay da fişekleyip duruyor... Mondeo alma focus al diye.. :selo:

Yorum bağlantısı
Mehmet Barın
Aklım focusta...

Okyay da fişekleyip duruyor... Mondeo alma focus al diye.. :selo:

Mehmet bey eski focus unuzu sattığınızdan pişmanlık duyuyor gibisiniz

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...