İçeriğe Yönlendir

Değişken Subap Zamanlaması Hakkında


Özgür Karasüleymanoğlu

Recommended Posts

Özgür Karasüleymanoğlu

Merhaba,focus 2 nin ghialarda kullanılan 115 hp lik motorunun 100 hp lik trend motorlarından farkı değişken subap zamanlaması.Yüksek devirlerde subap açma sürelerini artıran bu sistemin kaç devirde devreye girdiğini biliyormusunuz acaba.Yüksek devirlerde devreye girdiğini duydum.Yani benim gibi arabayı 3000-3500 deviri geçmeden kullananlara bi faydası varmı?Bilen var mı arkadaşlar

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

3500 den yukarıda açıyor. Tam net devrini bilmiyorum ama 5000 civarı olmalı. Kullanıcı olarak da pek bir şey hissedilmiyor yani bence başarısız.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci
Merhaba,focus 2 nin ghialarda kullanılan 115 hp lik motorunun 100 hp lik trend motorlarından farkı değişken subap zamanlaması.Yüksek devirlerde subap açma sürelerini artıran bu sistemin kaç devirde devreye girdiğini biliyormusunuz acaba.Yüksek devirlerde devreye girdiğini duydum.Yani benim gibi arabayı 3000-3500 deviri geçmeden kullananlara bi faydası varmı?Bilen var mı arkadaşlar

var tabi kullanım koşullarına göre subabın hem erken açılmasına hemde geç kapanmasına kumanda ediyor. buda sizin için artılar demektir.

Yorum bağlantısı
Okyay Pay
(düzenlendi)

Bence de :kutlama:

hele şimdikiler alt devirlerde sübap bile kapatıyor artık

i-VTEC [değiştir]i-VTEC sisteminin en önemli özelliği ve diğer VTEC sistemlerinden farkı, supap zamanlamasının sürekli değişken olmasıdır. VTC (Variable Timing Control - Değişken Zamanlama Kontrolü), motorun çalışması sırasında emme ve egzoz supapları arasındaki supap bindirmesini ayarlayan/değiştiren bir mekanizmadır. VTC ile birlikte i-VTEC, VTEC sistemlerinin en büyük dezavantajı olan orta devir bandındaki güçsüzlüğü ortadan kaldırmıştır. i-VTEC, VTEC-E ve VTEC sistemlerinin bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Bu kombinasyon, motorun 12 supapla ekonomi modunda ve 16 supapla güç modunda çalışabilmesini sağlamaktadır.

Emme kam miline takılan VTC hareketlendiricisi, motorun yüküne bağlı olarak sürekli değişken supap zamanlamasını sağlaması için yağ basıncı tarafından kontrol edilir. VTC mekanizması, şekilde görülmektedir. Bu sistemde temel fikir, kam milini bağlı olduğu dişliden ayırmak, tabla (mavi renkle gösterilmiştir) ile birbirlerine göre izafi hareketlerini sağlamak, motorun yük ve gaz pedalı durumuna göre değişken zamanlamayı gerçekleştirmektir

İ. VTEC Mekanizması

i-VTEC sisteminde, değişken supap zamanlamasını sağlamak için tabla üzerinde dişli çark mekanizması kullanılmaktadır. Kam mili dönme yönünde ilerlerken, eğer supap zamanlamasında avans verilmesi istenirse, tabla kam milini kam dişlisinden ayırır, kam miline kilitlenir ve dişli ile aynı yönde dönerek mili olması gereken açı değerinden daha büyük bir değere getirir. Eğer supap zamanlamasında gecikme yapılması istenirse, tabla kam milini yine kam dişlisinden ayırır, kam miline kilitlenir ve dişli ile ters yönde dönerek mili olması gereken açı değerinden daha küçük bir değere getirir. Supap zamanlamasının değişkenliği bu şekilde sağlanmaktadır. VTC mekanizması, supap zamanlamasını avans veya rötar durumlarında 250 değiştirebilmektedir. VTC elektronik kontrol ünitesi, motor devrini, kam mili ve gaz kelebeği pozisyonunu, ateşleme zamanını ve motorun egzoz durumunu sürekli kontrol ederek gerekli supap zamanlamasını belirler. i-VTEC için 4 kademe bulunmaktadır. 1., 2. ve 3. kademelerde, supapları düşük miktarda açan kam profilleri devrededir. 4. kademedeyse, supapları yüksek miktarda açan kam profilleri devrededir. i-VTEC motorlarda sadece emme kam milinde VTEC sistemi mevcuttur.

1., 2. ve 3. kademelerde emme supaplarından biri hareketsiz kalmaktadır. Bu, VTEC-E’deki 1 emme supaplı çalışma durumuna benzemektedir. 1 emme supabı hareketsiz dururken, diğeri açılmaktadır. Bu şekilde, hava akımı üzerinde bir türbülans efekti oluşturulmasına, fakir yanma ve rölanti devirlerinde 20:1’den büyük hava-yakıt oranlarına kullanılmasına fırsat vermektedir.

i-VTEC motorun çalışma kademeleri

1. kademe, motorun elektronik kontrol ünitesinin 20:1’den yüksek hava yakıt oranlarını kullandığı fakir yanma modudur. VTC, emme/egzoz supap bindirmesini minimuma getirir. 1. kademe, sadece fakir yanma modunda ya da düşük oranlı kelebek pozisyonlarında kullanılır. Elektronik kontrol ünitesi, yüksek oranlı kelebek pozisyonları için 3. kademeyi devreye sokar. 2. kademede, fakir yanma modunu terk edip 14.7-12:1 hava-yakıt oranlarına geri dönebilmektedir ve supap bindirmesini maksimuma çıkarabilmektedir. Bu şekilde EGR efekti artırılmakta ve emisyonlar iyileşmektedir. 3. kademe elektronik kontrol ünitesinin, emme/egzoz supaplarının açılmasını ve bindirmesini motor devrine bağlı ve dinamik olarak değiştirdiği bir durumdur. Burada motor devrinin düşük fakat gaz kelebeğinin yüksek oranda açık olduğu durumlar geçerlidir. Yavaş çalışma devirleri; ideal çalışma şartlarının geçerli olduğu düşük devirler, kapalı ya da kapalıya yakın gaz kelebeği pozisyonları anlamına gelir. Bu durum, eğimi sıfıra yakın yol kullanımlarında, sabit hızda kullanımlarda da geçerlidir. 4. kademe, devir yükseldiğinde ve gaz pedalına sonuna kadar basıldığında aktif hale gelir. Bu modda, emme kam milinin supaplarını yüksek oranda açan kamları devreye girer, motor 16 supap moduna geçer. Supapların açık kalma süreleri ve liftleri artar. VTC, istenilen güç miktarını ve optimum emme/egzoz supap zamanlamasını ve bindirmesini elde etmek için emme kam milini dinamik olarak değiştirir.

tarihinde H.Cenk Bayrak tarafından düzenlendi
Yaz?m hatas?
Yorum bağlantısı
Okyay Pay
(düzenlendi)

new-ivtec-engine.jpg

main.jpg

ivtec1.jpg

ivtec2.jpg

tarihinde Okyay Pay tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Çok güzel bilgiler teşekkürler. Zaten buradan da anlaşıldığı üzere Vtec gibi sistemler güç üretimini artırma veya yakıt ekonomisini sağlamak üzere tasarlanabiliyor. Acı olan Ford bunların ikisini de beceremiyor :kutlama:

Yorum bağlantısı
Okyay Pay

valla fordu severim , eski focusları ekonomikte bulurum ama

evet malesef motor konusunda biraz hımbıl ford

bilgisayar topladığım gibi araba toplayabilsem

honda motoru

ford yürüyen aksamlı

volvo kasalı

jaguar iç malzemeli (xf den bahsediyorum)

toyota gibi servisleri olan

bir araba isterdim :kutlama:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okyay Pay

ister güç ister ekonomi için kullanılır ,

ve

iki tane camshaft olmayan arabamı kaldı ki , konuyla alakası yok .

yeni vtec lerde 1 tane var zaten

şimdi yenisi çıkıyor zaten tekrar

advanced vtec

başarısız olduğından 160 civarı güç almış arkadaşlar , başarılı olsa nasıl olurdu kimbilir :nazar:

Yorum bağlantısı
Okyay Pay
Honda's engineers have been busily figuring out how to make their VTEC engine better, and today the auto giant released the first details about the next-generation powerplant, which they're calling Advanced VTEC. Honda says it plans to have the new engine in a production car within the next three years.

Torquier at all speeds, the engine also sets the valves for low lift and early closure at lower load levels, which boosts fuel economy to the tune of 13% over the current 2.4L i-VTEC when the engine is equipped with the proper intake bits. In addition to being punchier and more economical, the engine is cleaner-burning as well, garnering a LEV2-ULEV emissions rating.

This is good news. While research and implementation of the various alternative fuel and propulsion solutions is most welcome, there's a lot to be said for the regular, economical four-cylinder gasoline engine. If Honda is on the verge of producing a four with power, more torque (hooray!), better fuel economy and cleaner emissions, the Advanced VTEC is going to be a highly attractive alternative to the alternatives.

Yorum bağlantısı
Okyay Pay

adamlar inatla turbo takmıyolar ve inadına turboyla alınan güçleri atmosferik alıyolar

e buyır bunu da çeviriver o zaman :nazar:

PRESS RELEASE:

Honda Develops Advanced VTEC Engine Combining High Power and Environmental Performance

September 25, 2006–Honda Motor Co., Ltd. has further advanced its VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control System) technology with the development of the Advanced VTEC engine, which achieves high performance along with outstanding fuel economy and lower emissions. The new engine combines continuously variable valve lift and timing control with the continuously variable phase control of VTC (Variable Timing Control). Honda plans to release a production vehicle equipped with the new engine within three years.

This new system permits optimum control over intake valve lift and phase in response to driving conditions, achieving improved charging efficiency for a significant increase in torque at all engine speeds. Under low to medium load levels, the valves are set for low lift and early closure to reduce pumping losses and improve fuel economy.

In combination with optimized intake components, these advances in control technology result in world-class dynamic performance along with approximately 13%* improvement in fuel economy. The new engine is also exceptionally clean, with exhaust emissions that meet both U.S. Environmental Protection Agency LEV2-ULEV regulations and Japanese Ministry of Land, Infrastructure and Transport requirements for Low-Emission Vehicles, with emission levels 75% lower than those required by the 2005 standards (based on Honda calculations).

* Engine only, as compared to production 2.4-liter i-VTEC engine (Honda calculations)

Yorum bağlantısı
Bayram Bekman

abı araya sıkısacak ama bır sorum var!? kafam karıstı!

sımdı 2000cc oldugu soylenen honda s_2000 modelının 240 hp olması kotu bırsey mı? yoksa ıyı bırsey mı?? ben japon fanatıgı degılım, sızler gıbı bır teknık bılgım de yok,sadece yaptıgınız tartısma esnasında kafam karıstı! :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Bi kerems en iyi motoru Ford yaparak Kent kod ismi ile Anadol a koymuştur. Neden en iyi motor?

Referans: Hala çingeneler çiçek , demir vb. taşımak için yağsız susuz istiap haddi sınırı üzerinde kullanabiliyorlar. Benzin olarak da deniz suyu katkılı benzin ihtiva bidonlar kullanıyorlar.

Yorum bağlantısı
Okyay Pay

neyse konu dağıldı , toparlayalım ;

VTEC

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Değişken Zamanlamalı Supap Kontrol Sistemi (Variable-valve timing and electronic-lift control) Değişken supap zamanlaması, motor işletim sisteminin hangi devire göre hangi supap zamanlamasının kullanılacağını belirlenmesi ve her devirde en verimli çalışmayı sağlamasıdır Böylece motor düşük devirlerde az yakıt tüketirken yüksek devirlerde de iyi bir performans sunmaktadır. Motor devri yükseldikçe kayar pimli egzantirik milleri subaplara daha büyük bir kam lobuyla hareket iletmekte ve hava yakıt oranının yeniden düzenlenmesine imkan tanımaktadır.

Konu başlıkları

1 DOHC VTEC

2 SOHC VTEC

3 VTEC-E

4 3 KADEMELİ VTEC

5 i-VTEC

DOHC VTEC [değiştir]DOHC VTEC sistemi, yüksek devirli bir DOHC motorunda hem gücü hem de torku optimize etmek için geliştirilmiştir. Her iki supap için, 3 kam profili bulunur. Dış taraflardaki profiller düşük devirlerde, ortadaki profil ise yüksek devirlerde kullanılır

Düşük devirlerde, supaplar düşük kam profillerinde hareket eden külbütörler tarafından açılır. Bu kam profilleri, düşük devirlerde silindirin emişinin iyi ve yakıt tüketiminin düşük olmasını sağlamak için kısa supap liftiyle ve kısa açılma süresiyle hareket ederler. Kısa supap lifti ve açılma süresiyle düşük ve orta devirlerde yüksek tork ve yakıt tasarrufu sağlanır. Motorun hızı arttıkça, motorun elektronik kontrol ünitesi kam mili takipçilerinin pimlerine basınçlı yağ gönderen hidrolik sürgülü valfi çalıştırır (5850 d/d’de). Basınçlı yağ pimleri, düşük devirde çalışması için tasarlanan takipçileri 3. takipçiye kilitleyecek bir pozisyona hareket ettirir. O ana kadar 3. takipçi herhangi bir supabı hareket ettirmemektedir. Kam mili takipçilerinin birbirine kilitlenmesiyle birlikte, düşük devirde çalışan takipçiler yüksek devirde çalışan takipçilerle aynı oranda çalışmaya zorlanırlar. Supapların hem lift miktarı artmış hem de açık kalma süreleri uzamıştır. Silindirin içine daha fazla dolgu alınmaktadır ve artan devir sayısıyla birlikte motorun gücü de artmaktadır.

SOHC VTEC [değiştir]Üstten tek eksantrikli bir motorda, her silindir sırası için bir kam mili bulunur. Emme ve egzoz profilleri aynı kam mili üzerinde yer alır. Alttaki şekilde kam milinin orta kısmında 3 kam profili bulunmaktadır, bunlar emme kam profilleridir. Bu 3 kam profilinden dış tarafta olanlar düşük devirlerde kullanılırken, ortadaki profil yüksek devirlerde kullanılır.Fakat SOHC VTEC motorlarda egzoz supaplarının zamanlamaları değiştirilmez. Egzoz supapları tüm devir bantları için aynı profilleri takip eder. DOHC VTEC ve SOHC VTEC motorlar arasındaki en büyük fark egzoz supaplarının zamanlamaları arasındaki farktır. Bunun yanı sıra SOHC VTEC motorların yapıları, DOHC VTEC motorlara göre daha basittir

Düşük devirlerde, dıştaki 2 kam profili direkt olarak külbütörleri hareket ettirir. Düşük devirlerde kullanılan kam profilleri motorun sakin çalışmasını ve düşük yakıt tüketimi sağlar. Yüksek devirlerde ise; yüksek devirler için tasarlanan profil, takipçiyi hareketlendirir. Fakat takipçi herhangi bir parçayla bağlantılı olmadığı sürece, hiçbir parçayı hareketlendirmez. Yüksek devirlerde, yağ basıncı metal pimi külbütörlere ve takipçiye doğru iter ve 3 profil sanki tek profile dönüşmüş gibi hareket etmeye başlar. Külbütörler, yüksek devirler için tasarlanan profili takip etmektedirler. Yüksek devirlerde emme supaplarının lifti arttığı gibi açık kalma süreleri de artar. Artan devirler birlikte motora daha fazla dolgu emilir ve motorun gücü artar.

VTEC-E [değiştir]VTEC-E sisteminin asıl amacı, düşük devirlerde yakıt ekonomisini artırmak için oldukça fakir yakıt-hava karışımı sağlamaktır. 1,5 litrelik SOHC VTEC-E sistemine sahip motor 92 HP güç üretmektedir. 12 supap modunda hava-yakıt oranı 20:1 ve üzerinde olabilmektedir.

VTEC-E sisteminin supap tahrik mekanizması

Tork üretmek için, yakıt silindir içine emilen hava ile birlikte yakılır. Ne kadar çok tork üretileceği, direkt olarak, yakıt-hava karışımının birbiriyle ne kadar iyi karışmasıyla ilgilidir. Düşük devirlerde motorların emme dolgu hızı, yakıt ve havanın iyi bir şekilde birbirine karışabilmesi için yeterli değildir. VTEC-E, yapay olarak emme dolgu hızını türbülans etkisi yaratacak şekilde artırır. Bu şekilde yakıt ve hava arasında oldukça iyi bir karışım gerçekleşir. VTEC-E sistemine sahip olmayan bir motor emme supapları için tek bir kam profiline sahiptir. VTEC-E motoru ise, iki farklı emme kam profiline sahiptir. Düşük devirlerde, her emme supabı kendi emme profilini takip eder. Emme kam profillerinden biri diğerine göre oldukça normal kalmaktadır. Diğeri ise, neredeyse yuvarlak bir profile sahiptir. Düşük devirlerde sadece bir emme supabı çalışmaktadır. Emilen dolgu bu supaptan silindire girmektedir ve sonuç olarak silindir içinde türbülans efekti oluşturulmaktadır. Türbülans etkisi, dolgunun çok iyi bir şekilde karışmasını sağlamaktadır. Bu sayede motor, oldukça fakir karışımlarda çalışabilmektedir. VTEC sistemi, düşük devirlerde çalışmayan emme supabını aktif hale getirmek için kullanılır. VTEC-E sisteminin 12 supapla çalışma modu

Devir arttıkça daha fazla dolgu emilmek istenir, sadece bir emme supabının çalışması motor için sınırlayıcı bir etki oluşturmaya başlar. Yaklaşık 2500 d/d civarında, içi dolu bir pim iki külbütör tarafından itilir ve iki külbütör tek bir ünite halinde hareket etmeye başlar. Böylece, her iki emme supabı normal kam profiline bağlı olarak hareket etmeye başlar, neredeyse yuvarlak bir yüzeye sahip olan profil kullanılmaz

3 KADEMELİ VTEC [değiştir]Kademeli VTEC sistemi, VTEC-E ve SOHC VTEC sistemlerini birleştirmiştir. Bu sayede motorun yakıt tüketimi düşürülmüş ve yüksek devirlerde yüksek güç elde edilmiştir. 3-Kademeli VTEC sistemine sahip 1,5 litrelik motor 128 HP güç üretmektedir.

Birinci kademede külbütörler bağımsız olarak çalışmaktadır. Düşük devirlerde sadece bir emme supabı çalışmakta, diğer emme supabı ise neredeyse yuvarlak bir kam profilini takip etmektedir. Motor, 2500 d/d’ye kadar 12 supap modunda çalışmaktadır. 12 supaplı modla birlikte fakir yanma modu (lean-burn) devrededir, yakıt-hava oranı 20:1 gibi bir orana ulaşmaktadır. Bu sayede düşük devirlerde yakıt ekonomisi sağlanmaktadır

3-Kademeli VTEC sisteminin çalışma esası

İkinci kademe motorun orta devir bandında devrededir, 2500 d/d’de devreye girer ve 6000 d/d civarında devreden çıkar. Uygulanan yağ basıncı pimi iterek iki emme supabının külbütörlerinin beraber çalışmasını sağlar. İki supap da düşük kam profilini takip etmektedir. Üçüncü kademede 6000 d/d’den sonra yağ basıncı iki kanaldan da geçerek ortadaki kam profilini kilitler ve her iki emme supabı da daha yüksek liftle daha uzun süre açık kalır.

i-VTEC [değiştir]i-VTEC sisteminin en önemli özelliği ve diğer VTEC sistemlerinden farkı, supap zamanlamasının sürekli değişken olmasıdır. VTC (Variable Timing Control - Değişken Zamanlama Kontrolü), motorun çalışması sırasında emme ve egzoz supapları arasındaki supap bindirmesini ayarlayan/değiştiren bir mekanizmadır. VTC ile birlikte i-VTEC, VTEC sistemlerinin en büyük dezavantajı olan orta devir bandındaki güçsüzlüğü ortadan kaldırmıştır. i-VTEC, VTEC-E ve VTEC sistemlerinin bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Bu kombinasyon, motorun 12 supapla ekonomi modunda ve 16 supapla güç modunda çalışabilmesini sağlamaktadır.

Emme kam miline takılan VTC hareketlendiricisi, motorun yüküne bağlı olarak sürekli değişken supap zamanlamasını sağlaması için yağ basıncı tarafından kontrol edilir. VTC mekanizması, şekilde görülmektedir. Bu sistemde temel fikir, kam milini bağlı olduğu dişliden ayırmak, tabla (mavi renkle gösterilmiştir) ile birbirlerine göre izafi hareketlerini sağlamak, motorun yük ve gaz pedalı durumuna göre değişken zamanlamayı gerçekleştirmektir

İ. VTEC Mekanizması

i-VTEC sisteminde, değişken supap zamanlamasını sağlamak için tabla üzerinde dişli çark mekanizması kullanılmaktadır. Kam mili dönme yönünde ilerlerken, eğer supap zamanlamasında avans verilmesi istenirse, tabla kam milini kam dişlisinden ayırır, kam miline kilitlenir ve dişli ile aynı yönde dönerek mili olması gereken açı değerinden daha büyük bir değere getirir. Eğer supap zamanlamasında gecikme yapılması istenirse, tabla kam milini yine kam dişlisinden ayırır, kam miline kilitlenir ve dişli ile ters yönde dönerek mili olması gereken açı değerinden daha küçük bir değere getirir. Supap zamanlamasının değişkenliği bu şekilde sağlanmaktadır. VTC mekanizması, supap zamanlamasını avans veya rötar durumlarında 250 değiştirebilmektedir. VTC elektronik kontrol ünitesi, motor devrini, kam mili ve gaz kelebeği pozisyonunu, ateşleme zamanını ve motorun egzoz durumunu sürekli kontrol ederek gerekli supap zamanlamasını belirler. i-VTEC için 4 kademe bulunmaktadır. 1., 2. ve 3. kademelerde, supapları düşük miktarda açan kam profilleri devrededir. 4. kademedeyse, supapları yüksek miktarda açan kam profilleri devrededir. i-VTEC motorlarda sadece emme kam milinde VTEC sistemi mevcuttur.

1., 2. ve 3. kademelerde emme supaplarından biri hareketsiz kalmaktadır. Bu, VTEC-E’deki 1 emme supaplı çalışma durumuna benzemektedir. 1 emme supabı hareketsiz dururken, diğeri açılmaktadır. Bu şekilde, hava akımı üzerinde bir türbülans efekti oluşturulmasına, fakir yanma ve rölanti devirlerinde 20:1’den büyük hava-yakıt oranlarına kullanılmasına fırsat vermektedir.

i-VTEC motorun çalışma kademeleri

1. kademe, motorun elektronik kontrol ünitesinin 20:1’den yüksek hava yakıt oranlarını kullandığı fakir yanma modudur. VTC, emme/egzoz supap bindirmesini minimuma getirir. 1. kademe, sadece fakir yanma modunda ya da düşük oranlı kelebek pozisyonlarında kullanılır. Elektronik kontrol ünitesi, yüksek oranlı kelebek pozisyonları için 3. kademeyi devreye sokar. 2. kademede, fakir yanma modunu terk edip 14.7-12:1 hava-yakıt oranlarına geri dönebilmektedir ve supap bindirmesini maksimuma çıkarabilmektedir. Bu şekilde EGR efekti artırılmakta ve emisyonlar iyileşmektedir. 3. kademe elektronik kontrol ünitesinin, emme/egzoz supaplarının açılmasını ve bindirmesini motor devrine bağlı ve dinamik olarak değiştirdiği bir durumdur. Burada motor devrinin düşük fakat gaz kelebeğinin yüksek oranda açık olduğu durumlar geçerlidir. Yavaş çalışma devirleri; ideal çalışma şartlarının geçerli olduğu düşük devirler, kapalı ya da kapalıya yakın gaz kelebeği pozisyonları anlamına gelir. Bu durum, eğimi sıfıra yakın yol kullanımlarında, sabit hızda kullanımlarda da geçerlidir. 4. kademe, devir yükseldiğinde ve gaz pedalına sonuna kadar basıldığında aktif hale gelir. Bu modda, emme kam milinin supaplarını yüksek oranda açan kamları devreye girer, motor 16 supap moduna geçer. Supapların açık kalma süreleri ve liftleri artar. VTC, istenilen güç miktarını ve optimum emme/egzoz supap zamanlamasını ve bindirmesini elde etmek için emme kam milini dinamik olarak değiştirir.

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Guest Ak?n Atakan

Peki focuslar neden 6000 devir/115 ps 4150/155 nm üretirken bu civic sedanlar 6500 devir/125 ps 4200/152 nm tork üretiyor?

Yorum bağlantısı
Serkan Öz
Peki focuslar neden 6000 devir/115 ps 4150/155 nm üretirken bu civic sedanlar 6500 devir/125 ps 4200/152 nm tork üretiyor?

Honda da Ford da daha fazla güç/tork üretebilir aynı motorlar ile.. ama alınan güç ve tüketilen enerjinin optimum seviyede olması esastır..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Guest Ak?n Atakan

Fordun beygirleri daha güçlü görülüyor verilere göre hondanın beygiri fazla ama zayıf yapılı biraz.. :rolleyes: Bu durumda ağırlığa bakmak gerek sanırım yanılıyor muyum?

Yorum bağlantısı
Melih Uyar

ford da bu sistem başarılı değil mertol abi objektif bakarsan focus 1 100 ps lerden bir farkı var mı daha hantal değilmi mondeo mondeo daha ağır ama genede görüşlerinizi bekliyorum

Yorum bağlantısı
  • 10 yıl sonra...
Mehmet Naki Çatalyürek
On 08.03.2008 at 21:59, Çağlar Bayur yazdı:

3500 den yukarıda açıyor. Tam net devrini bilmiyorum ama 5000 civarı olmalı. Kullanıcı olarak da pek bir şey hissedilmiyor yani bence başarısız.

Teknik adama Test sürüşünde sormuştum 4000 devir sonrası açıyormuş...

Ben 1.6 Toyato denedim fazla  performans beklemeyin derim ayrıca araç geçişlerinde güvenmeyiniz; bence de başarısız.

Şu yönü ile değerlendirirsek çok yararlı; hani "İstanbulda bile nefes almak zorlaşıyor"  diye bir tabir var ya, onu biraz açalım isterseniz.

1132 metre ortalama rakım ile dünya'da ortalama en yüksekte bulunan 25. ülkesinden biri Türkiye. Deniz seviyesinden 3 Bin metreye hizla çıkan aracınızda

 farkı değişken subap zamanlaması teknolajisi  işte burada devreye giriyor, bu teknolojiye sahip olmayan içten yanmalı motorlarda ise "Motor şişti,sağa çekelim" tabiri davreye giriyor.

Araç zorlayacaksanız, isterseniz  2019 Mustang Bullıt iyi bir seçim olabilir.

  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Süha Demirtaş

Zamanında şöyle derdik: vtec açamıyorsan, cam aç. :)

Yada sen gti nı itekle, biz geliyoruz vtec’le ;) 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...