İçeriğe Yönlendir

Türk mühendislerinin eseri


Okyay Pay

Recommended Posts

Okyay Pay

otohibrit1.jpg

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü ile Ford Otosan'ın birlikte tamamladığı hibrit hafif ticari araç prototipi 'Ford Transit' ile sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan yakıt pilli 'Ford Focus' dün tanıtıldı. Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs, hibrit elektrikli araçların standart araçta bulunan içten yanmalı motor ile birlikte elektrik motorunun çekiş için kullanıldığı araçlar olduğunu söyledi. Tırıs, bu araçların hem egzoz emisyonu hem de yakıt tüketimi açısından büyük avantajlar sağladığını kaydetti. Ford Otosan Ar-Ge Koordinasyon Müdürü Dr. Murat Yıldırım da, fosil yakıttan hidrojen yakıtına dönüşü büyük bir devrim olarak nitelendirdi. Ford Kuzey Amerika Sıfır Emisyon Araç Programı Mühendislik Müdürü Gregory L. Frenette araştırma konusunda şu bilgileri verdi: "30 araçlık fuel cell filomuz 1,6 milyon km kullanılmış durumda. Sıfır emisyona sahip ve saatte 128 kilometre hıza çıkabilen araçlar çamur, su, eksi 18 ve artı 110 derecede test edildi. Fuel cell araçları öyle geliştireceğiz ki bugünkü araçlarla rekabet edebilecek fiyat ve güvenliğe getireceğiz. O hale geldiğinde piyasaya sürme aşamasına ulaşmış olacağız."

otohibrit.jpg

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Mustafa Tırıs hocayı tanıyorum Gebze'de Tübitakta Enerji enstitüsünde. Yazın ekserji kursunda tanışmıştık. Hibrid ve Yakıt hücreli ya da yakıt pilli arabanın Amerika ayağuında da İbrahim Dinçer Hoca var, o da Kanada'da çalışıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Herkes bir tane araba yapıyor. Bizim enstitünün de Bursa'da yapılan bir tane aracı var. Ar-Ge olarak iyi tabi. Maliyetini sormayın.

Hidrojen aracının problemi hidrojeni elde etmek için kullanacağınız enerji. Yani enerji problemine çözüm değil ama bataryalı araçların menzil şarj sorununa kesin çözüm anlamına geliyor.

ford geç kalmış:

JLC1_by-car_lg.jpg

detaylar

http://automobiles.honda.com/fcx-clarity/

tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Okyay Pay
Herkes bir tane araba yapıyor. Bizim enstitünün de Bursa'da yapılan bir tane aracı var. Ar-Ge olarak iyi tabi. Maliyetini sormayın.

Hidrojen aracının problemi hidrojeni elde etmek için kullanacağınız enerji. Yani enerji problemine çözüm değil ama bataryalı araçların menzil şarj sorununa kesin çözüm anlamına geliyor.

ford geç kalmış:

JLC1_by-car_lg.jpg

detaylar

http://automobiles.honda.com/fcx-clarity/

bu konuyla ilgili haberi burada ! vermiştik .

dediğimiz fordun ilk olduğu değildi zaten .

Yorum bağlantısı
Guest Aydan Tambay

Helal olsun!

İnsan gururlanıyor. Otomotiv de önemli bir üs haline geldiğimizin en güzel göstergesi.

Ama çok pahalı olur bu arabalar...

Galiba en iyisi yine lpg... :seytan:

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Yandık demektir, arıza oldumu Ford serviste ne yapıcaz acaba, elemena "E benim feul selimde bi sorun var şarj tutmuyor usta" desek sonuç kesin hüsran yada motor değişimi olurdu herhalde :seytan:

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Okyay Pay

Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs, TÜBİTAK MAM'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, birkaç aydır otomotiv sektöründe sürekli kötü haberler duyduklarını, böyle bir dönemde bu tür projeleri açıklamalarının çok önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.

Enstitü olarak başta Hibrid Elektrikli Araçlar olmak üzere, araç teknolojilerini ilgilendiren çeşitli alanlarla otomotiv sektörü ile birlikte yürüttükleri Ar-Ge projeleri olduğunu ifade eden Tırıs, bu çerçevede gerek komponent, gerekse sistem geliştirme anlamında birçok yenilikçi ürüne imza attıklarını vurguladı.

Hibrid elektrikli araçların standart bir araçta bulunan içten yanmalı motor ile birlikte bir elektrik motorunun da aracın çekişi için kullanıldığı araçlar olduğunu söyleyen Tırıs, bu tür araçların hem egsoz emisyonu hem de yakıt tüketimi açısından büyük avantajlar sağladığını bildirdi.

Tırıs, "Ford'un yakıt pilli araçlarla ilgili ortak çalışma için Ford Otosan'ı seçmesi Türkiye için çok önemli" dedi.

Enerji Enstitüsü uzman araştırmacı Hamdi Uçarol da dünyada araç kullanımının her geçen gün arttığını, bu durumun yakıt tasarrufunu, emisyon azaltılmasını ve çevresel etkilerin düşürülmesini gündeme getirdiğini belirtti.

Araçların daha az atık gaz salınımı, yakıt tasarrufu ve daha az emisyonun yeni teknolojileri beraberinde getirdiğine işaret eden Uçarol, "Üzerinde çalıştığımız hibrid hafif ticari araç prototip geliştirme ve alt sistem projelerini başarıyla sonuçlandırmış bulunuyoruz. Projenin devamı yol testleri sonucunda ticarileşme için adımların atılması yer almaktadır" dedi.

"Yakıt pili önemli avantajlar sunuyor"

Enerji Enstitüsü uzman araştırmacı Tansel Şener ise yakıt pili projesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şanları kaydetti:

"2020 yılına kadar tüm dünyada 400 bin ile 1,8 milyon adet aracın yakıt pilli olacağı tahmin edilmektedir. Bu çok büyük bir pazardır ve bu pazarın içinde ülkemizin de yer alması için çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalar içinde Polimer Elektrolit Membranlı Yakıt Pili Modül bileşenlerinin geliştirilmesi ve üretimi başarıyla sonuçlanmıştır.

Yakıt pilleri elektrokimyasal olarak hidrojenin kimyasal enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üreten sistemlerdir. Günümüzde enerji ihtiyacının önemli ölçüde artması, fosil yakıtların yakın bir gelecekte tükenme olasılığı ve çevre kirliliğinin canlılar üzerinde oluşturduğu tehdit nedeniyle yeni enerji kaynaklarının arayışına girilmiştir. Yakıt pilleri yüksek enerji verimliliği, çevre ve gürültü kirliliğine neden olmamaları, kesintisiz güç sağlayabilmeleri açısından önemli avantajlar sunmaktadır."

"Dünya kendini hidrojen yakıta hazırlamalı"

Ford Otosan Ar-Ge Koordinasyon Müdürü Dr. Murat Yıldırım da son yıllarda Türkiye'de otomotiv sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını, bu gelişmelerin sürdürülebilir olması için üretimin yanı sıra tasarım yönünün de gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu nedenle Ford Otosan olarak çeşitli üniversiteler, TÜBİTAK gibi kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldırım, "Dünyada önemli gelişmeler yaşanıyor, Türkiye de bu gelişmelerin içinde yer almaktadır. Fosil yakıttan hidrojen yakıtına dönüş büyük bir devrimdir. Dünya mutlaka fosil yakıttan hidrojen yakıta geçecek, bu süreç 30-40 yıl sürebilir ama dünya mutlaka kendini hidrojen yakıta hazırlamalı" diye konuştu.

Yakıt pilli 30 araçlık filo

Ford Kuzey Amerika Sıfır Emisyon Araç Programı Mühendislik Müdürü Gregory L. Frenette de Ford olarak hibrid araç ve yakıt pili teknolojisiyle ilgili önemli çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.

Sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan yakıt pilli (fuel cell) araçlarla ilgili çalışmalarını anlatan Frenette, şöyle devam etti:

"Çevre sorunlarını çözmek masraf değil, yatırımdır. Biz de Ford olarak en önemli emisyon azaltma sistemi olan fuel cell ile çalışan araç geliştiriyoruz. 30 araçlık fuel cell filomuz 1,6 milyon kilometre kullanılmış durumda. Sıfır emisyona sahip ve saatte 128 kilometre hıza çıkabilen araçlarımız çamur, su, eksi 18 ve artı 110 derecede test edilmiştir.

Fuel cell araçlarımızı öyle geliştireceğiz ki bugünkü araçlarla rekabet edebilecek fiyat ve güvenliğe getireceğiz. O hale geldiğinde ise piyasaya sürme aşamasına ulaşmış olacağız. Bu tür araçların piyasaya sürülmesi için bir başka önemli nokta da yakıt ikmalinin yaygınlaşması şartıdır.

Tüm dünyada hidrojen yakıtının yaygınlaşması ve yakıt sisteminin her yerde olabilmesi de çok önemli. Bu konuda hükümetlere, medyaya, otomobil sanayicisine, enerji akademisyenlerine ve müşterilere çok büyük görevler düşmektedir."

Frenette, bu tür araçların dizayn ve geliştirilmesi ile ilgili Ford Otosan ile bir anlaşma içinde olduklarını da belirterek, "Ford Otosan'ı seçmemizin birçok sebebi var. İyi yönetiliyor, iyi Ar-Ge yapabiliyorlar, sektöründe kendini kanıtlamış bir firma, ayrıca TÜBİTAK ve Türk hükümeti ile iyi diyalog halinde başarılı çalışmalara imza atıyorlar" şeklinde konuştu.

Toplantının ardından hibrid hafif ticari araç prototipi "Ford Transit" ile sıkıştırılmış hidrojen ile çalışan yakıt pilli "Ford Focus"un test sürüşleri yapıldı, araçlar basın mensuplarına tanıtıldı.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Petrol ile dünya ya hükmeden gruplar var oldukça, dünyanın ar-ge si bir araya gelip te birşeyi değiştiremez.

Yorum bağlantısı
Sezgin Geridönmez
Yandık demektir, arıza oldumu Ford serviste ne yapıcaz acaba, elemena "E benim feul selimde bi sorun var şarj tutmuyor usta" desek sonuç kesin hüsran yada motor değişimi olurdu herhalde :beee:

Beyindendiirr Beyinden... :p :p

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...