İçeriğe Yönlendir

Hiç Araba yangını s&#246ndürdünüz mü veya nasıl s&#246ner?


Çağlar Bayur

Recommended Posts

Çağlar Bayur

Yaşanmış tecrübeleriniz var ise paylaşalım. Bagajımızdaki 1-2 kg lık yangın söndürücüler işe yarar mı? Yakıt - odun - tekstil ürünleri nasıl nasıl, ne ile söndürülür gibi bilgilerimizi yayalım.

Hatırlattığı için Cem Boneval kardeşimize teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

En azından söndürülmesi gerektiğini bilecek yaşta olmanız, ailenizi ve evinizi kurtarmış, vahşetin de böylesi :good1:

Benim ufak tekler hariç :good1: 100-150 arabayı birden kurtarmışlığım var, bol bir zamanda yazarım, aslında geçtiğim-bulunduğum her yerde evler-arabalar yanardı o da ilginçtir :good1:

Yangın konusu bilinmesi gerekenlerin şart olduğu ilginç bir konudur.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Yok felaket mıknatısıydım. 1 kimyasal kaynaklı insan- 3 ev - 5 servis içi yakıt - 1 sıfır araç otoparkı yangını . Kolonyaya gerek kalmadı yani.

Yorum bağlantısı
Tayfun Yeşil

yangın değil ama yangın söndürücü,ben ve polis arasında gelişen komik ama stresli bir anım var anlatayım.

kayışdağı tarafındayım bir pazar günü su doldurmaya gittim babamında kartalı var altımda bagaj tamamen marangoz malzemesi ile dolu bir araba.

az ileride polis çevirme yapıyor işaret etti sağa yanaştım,indik arabadan ehliyet ruhsat derken biri bagaja yöneldi,bagajı açtı sonra yanıma gelip arabaya yaslan dedi yaslandım üstümü aradı falan sonra bagajdan elinde beyaz bir toz ile eroin diyerek geldi.dedim kendi kendime bune ya bizde böyle şey olmaz tabi kaynar su iniyor aşşağı doğru bu arada bende,neyse o arada kimlik bilgilerimi falan soruşturuyor bende tabi kara kara düşünüyorum nedir nerden gelmiştir ne yapıcam falan diye o arada polis memuru gülmeye başladı bende belirsiz bir rahatlama oldu anlık.bagaja götürdü baktım ki yangın söndürücü nün içi kurumuş dökülmüş bagaja.oh dedim bir anda allah dedim ne olduğumu şaşırmıştım resmen.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Konuyu Geyiğe Bağlamışsınız

Ben Biraz Ciddiyetle Anlatmaya Çalışayım..

4 Tip Yangın ve Yangın Söndürücüsü Mevcut

A:Ahşap Yangınlarıdır, Söndürücü Tipi :Su,Kuru Kimyevi Toz,Karbondioksit,Köpük

B:Akaryakıt Yangınlarıdır, Söndürücü Tipi:Kuru Kimyevi Toz,Köpük

C:Elektrik Yangınlarıdır:Söndürücü Tip:Kuru Kimyevi Toz

D:Agır Metal yangınlarıdır(Kükürt,Postasyum):Döndürücü Tipi:Kuru Kimyevi Toz.

Yangın Söndürücülerin Üzerinde Bulunan Harfler Hangi Yangın Tiplerinde Kullanılacağını Belirtir.

Araçlarda Kullanılan Çoğunlukla Kuru Kimyevi Tozdur.Ve A,B,C tür Yangınlarda Kullanılabilinir.

Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay

Allah kimseye göstermesin. Gerçekten acı sonuçları olabiliyor araç yangınının.

Geçmiş zaman araç içinde sıkışıp kalan bir arkadaşımızı feci şekilde kaybetmiştik yangın sonucu. Yangın söndürücü de kar etmeyebiliyor yangının şiddetine göre :D

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy

elektrik kısa devresinden dolayı çıkan yangınlarda ,ilk müdahale akü başının birini sökmek olmalı ,fakat akü başları somunla sıkıştırılmış.

bazı araçlarda olduğu gibi kelebek somun takılsa sökmek kolay olur.

ralli araçlarında kaput üzerinde kocaman devre kesici şalter mevcut. güvenlik budur..

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan

Çoğumuz araçlarımızda bulunan yangın tüpleri ile genelde aracımızın muayene günü geldiğinde haşır neşir oluruz.

Yangın tüplerimizin basınç göstergesini arasıra kontrol etmemiz gerkmektedir,Basınc değerleri düşmüş olan tüplerin işinin ehli ciddi firmalara doldurtulması gerekiyor. (Tüplerin içine hiçbir işe yaramayan mermer tozunu dolduranları duymuştuk) :(

Muhtelif bir araç yangınının farkedilmesi ile öncelikle kendimiz ve çevremizdekilerin can güvenliğimizi sağlamamız gerekiyor.Yangının aracımızda, Evimizde, İşyerimizde istemimiz dışında her an olabilecek bir vaka olduğu için yangın anında yapılması gereken en önemli unsurlardan birisi panik yapmamaktır. Aracımızda ve çevremizde oluşabilecek her yangına müdehale olanağımız olmadığı için yangının başlangıç zamanında yapılacak olan ilk müdehale çok önemlidir. Allah korusun, Eğer başımıza gelirse panik yapmadan ve güvenligimizi riske atmadan yangın tüpümüzü bagajdan alırız(Niye bagaj,Tartışılır..)Emniyet pimini çektikten sonra, Yanan bölgenin tespiti ile alevin başladığı noktaya küçük zikzaklar ile tüpü boşaltırız, Tamamen söndüğünden emin olmadan işlemi durdurmamalıyız, Tüplerimizin içinde bulunan toz bir kullanımlıktır, ziyan olmasından çekinmemize gerek yoktur çünkü pimi açılan tüpün basıncı boşalacağı için tüp tekrar kullanılamaz. :unsure:

(Üstte yazdıklarım işyerinde almış olduğumuz yangın eğitimi ve tatbikatları esnasında aklımda kalan bilgilerdir.)

Kazasız, belasız, Musubetsiz günler dilerim. :unsure:

Yorum bağlantısı
Sami Aktaş

Yangına ilk 30 saniye içinde müdahale edilmezse tüp müp kurtarmaz...Bu yaz gözümün önünde bir Starex yandı...Hiç bir şey yapamadık..Hatta çimento kamyonu durup su bile sıktı...Ama nafile...Arka tekerleri bile yandı komple...Yazık adamın da kaskosu falan yoktu...İtfaiye geldiğinde sadece soğutma yapabildi...

Bir seminerde izlediğim videoyu buldum, ekliyorum...Sizce evde çıkan bir yangın kaç dakika içinde kontrol altına alınabilir?Önce tahmin edip sonra izleyin videoyu...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ofli

Araçlarımızdaki yangın tüplerinin kontrollerini zamanında yaptırmalıyız. Gördüğüm bir olayı analatayım. İstanbul bağcılarda bir akrabamızı ziyarete giderken bir dolmuşun yandığını gördük. Dolmuşçu yangın tüpünü olduğu gibi boşalttı yangın birakın sönmeyi en ufak azalmadı bile o esnada bir araçtan daha buldular yangın tüpü oda fayda etmedi.O esnada bir dolmuşçu durdu ve büyük yangın tüpüyle söndürebildi.Sorarsanız sen niye müdahale etmedin diye ben dolmuştan inip yürüyordum. Sonrasında orada konuşulanlardan anladığım müdahale eden yangın tüplerinin faydası olmamış çünkü kontrolleri zamanında yapılmayıp ihmal edilmiş.

Yorum bağlantısı
Tolga Atasagun

Bildiğim kadarı ile zaten bagajımızda duran yangın tüpü sürücünün herzaman ulaşabileceği bir yerde ve arabanın içerisinde duruyor olmalı..

Dediklerinize katılıyorum ama hiç kimse arabanın ön tarafı yanarken çıkıpta bagajdan yangın söndürücüyü almaya çalışmaz ( dizel hariç :clapping: ) büyük ihtimalle tehlikeden uzaklaşmak için arabayı kendi kaderine terk ederiz..

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar
(düzenlendi)

Bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce babamın 1967 model koldan vitesli 17M fordu tutuştu.Kaputu açtığımızda distribitör kapağının alev aldığını ve alevin yayıldığını gördük.O zamanlar arabada yangın tüpü hak getire. :clapping: Bizde yol kenarından aldığımız çamuru arabaya boca ettik. Çünkü babama deri ceketini at dediğimizde yeni atamam demişti.Ve hala babama ne kıymetli ceketin varmış diye takılırız.

tarihinde Hasan Basri Bayraktar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

şirketimizin büyüklüğü sebebiyle mecburi olan yangın eğitimine katıldım. eğitimleri benzin ve mazotla yaptık. büyük baklava kapları gibi şeylere yakıtları boca ettik. öncelikle bilinki mazot normal koşullarda neredeyse su kadar söndürücü :) tabi böyle sanıp mazot atmayın yangına. ama kolay kolay tutuşmuyor.

hem dolumu kontrol edilmemiş hemde edilmiş tüplerle müdahele ettik. 6kg lik tüpler alevler büyüdükten sonra bile doğru kullanıldığında 10-15sn içinde yangını söndürüyor. ancak araçtaki tüpler tam dolu anlarında ancak bitene kadar sıkıldıklarında işe yarayabiliyor. dolumu kontrol edilmemiş araç tüpü 10sn de boşalıyor, aynı şekilde 6kglik tüplerde genelde gaz azalması olduğundan onlarda kontrol edilmez ise yine ilk müdahele anında kurtarabiliyorlar.

evdeki aygaz tüp yangınlarında ise üstünü örtüp gazı el ile kesmek dışında yapabileceğiniz bişi yok. ancak tüpünde patlaması kolay değil. gerçekten çok yüksek ısıya ulaştıktan sonra tüp yarılıyor. tabi bunu göstermediler, sadece anlattılar :)

Yorum bağlantısı
Oskay Furtuna

Benim yangın söndürme eğitiminde öğrendiğim en önemli şey sırtınızı rüzgara vererk yangını söndürmeye çalışmak hem kendiniz korumak hemde söndürmeye çalıştığınız köpük yada benzeri maddelerin alevlere ulaşmasını sağlamak için .

Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu

Yangını öncelikle havasız bırakmalıyız. Ateşi görüp bi bakıyım sonra yangın tüpünü kullanıyım olmuyor. Yukarıda da yazıldığı gibi rüzgar arkamıza alınmalı ve vücut geri çekilerek yangın söndürücünün hortumu var ise ucunu sağ elimiz ile tutup ateşe doğru uzatmalı ve sıkmalıyız.

Yorum bağlantısı
Yener Sönmez

1993 te (daha ben 14 yaşında iken)

bizim broadway in sigorta paneli alev almıştı izmit tünellerinde...

o zaman memleket çin istilasında olmadığı içinmidir nedir trafik seti içindeki söndürücü

bayağı bayağı söndürdü yandını.

o gün bu gündür yangın söndürücüm hep bagajdadır ve dolum tarihi gelince dolumcuya gidilir basıncı kontrol edilir.

(not şimdi bizim pickup ta 5kg lık tüp var, benzinlik yangını falan çıkarsa :) yetişiriz

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Araba yangınlarında, genelde motor bölümünde çıktığı varsayılırsa, kaputu açmadan motorun altından tüm tüpü hiç ara vermeden sıkmak gerekiyor, eğerki tüpün içindeki toz gerçek ise, 2kg lık bir tüp çok yeni başlamış bir yangını söndürüyor, tabii yakıt vs akıyor ise,bu geçici sönmeden sonra yeniden alevleniyor, şunu unutmamak lazım

1. Herşeyden önce Can sonra canan

2. Alevi görür görmez müdahele için 1 saniyelerin çok önemi var

3. Alevler yaygınlaşmış ise uzaklaşmak gerekiyor

4. Yakıt depoları patlamaz, cam - lastikler patlar

Yakıt için tasarlanmış söndürücü bulunan yangın tüpü isterse adam boyundaki tüplerden olsun çalı-kağıt söndüremiyor, yani içindeki kimyasal olayın püf noktası.

Bu vesile ile: Yanan bir insan görürseniz kesinlikle bağırıp çağırmayın size doğru koşuyor ve beraber yanıyorsunuz, çıplak el ile değil, bir giysi parçası yardımı ile yere düşürün ve ilk aşamada saçını- başını örtün ceket-palto-gömlek, havasız kalarak söndükten sonra en yakın su kaynağında 20 dakika su altında tutun, hastaneye götürmek için ilk dakikaları harcamayın, Duş yoksa, lavabonun seramiğini kırarak üzerine su akıtılması gibi gibi...

Ev yangınlarında, apartman holüne açılan ev kapısını kesinlikle açmayın, çoğu apartman yangınında duman öldürücü olmakta, alev değil, açmışsanız ve üzerinize duman püskürmüşse de, kendinizi yere atıp o kapıyı mutlaka geri kapatın. Tüm kapıları kapatıp, mümkünse ıslak havlu ile kapı altlarını izole ederek, balkonda sesinizi duyurun, orada olduğunuzu belli edin. Evde düdük bulundurmak ayrıca yardımcı olacaktır, bu tip anlarda insanın sesi kısılıyor, tıbbi sebebini bilmiyorum.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 yıl sonra...
Oğuzhan Demir

Bu hafta sonu enişteyle aklımıza geldi tüpleri kontrol ettik arabadaki de benim evdeki de iki yıllık kontrole gitmeden eski tüplerle bahçede ufak bir tatbikat yaptık. Video falan vardı konu bulamazsam yeni konu açacaktım. Baktım hali hazırda var hatırlatma olsun diye hortlatayım dedim :)

Etrafımdaki kişilerde genel gördüğüm sadece arabada muayene için tüpleri var. Bence evde de muhakkak olmalı. Benim eve aldığım tüp kömürlükten çıktı :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Evet maalesef bu konuda sınıfta kalıyoruz.Araçlarımızda ki tüpler göstermelik.Bunlara muayene esnasında da bakılmıyor.Var mı var..Çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli.Ayrıca evlerimizde de bulunmalı.

Yalnız ben teknik boyutunu bilemiyorum ancak şunu merak ediyorum.Kullanılmadığı halde neden boşalıyor bu tüpler? Bunların boşalmayanları yok mudur?Neden sürekli bakıma gerek var..Bu konuda yeni bir şeyler bulunamaz mı? Hani tam bakımsız aküler gibi :)

Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu

Araba da meydana gelmiş bir yanma çok tehlikelidir.Küçük bir yanma ise oksijensiz bırakmaya çalışın. Unutmayın ki motor kısminda meydana gelen yangın konularında kaputu açtığınız anda ani olarak alev topu ile karşılaşırsınız.kaputunaçtığınız sırada mutlak suretle yere çökerek açın....ev yangınları çabuk yayılır.Eğer ev içerisinde böyle bir durumla kalırsanız zemine yakın olarak hareket edin.Kesinlikle duman çıksın diye pencere veya kapı açmayın.Ev yangınlarında genelde yangın bir odada başlar oda içerisindeki oksijen azalınca uyku moduna geçer.Kapı veya pencere açıldığında oksijen nereden gelir ise o yöne doğru hızlı bir şekilde ilerler...

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Engin Ünal

Yangın söndürücü ile yangın söndürmek çok zor yanan yerlede alakası var tabi , bir gün ekip otosu ile yakıt aldığımız petrolden yakıt aldık hareket edecekken önümüzde eski doğanlardan bir araba benzin aldı yürümeye başlar başlamaz arabanın altından ateş damlamaya başladı adam farkında değil , benzin hortumu yırtılmış , çıkan benzin tutuşmuş , yere akan benzinde ateş halinde yere damlıyordu , 20 metre sonra siren falan adamı durdurduk tabi yangın biraz büyüdü , arabadaki küçük yangın tüpü bir tarafa petroldeki büyük arabalı yangın tüplerinden 2 tane daha bitirdik sönmedi , kaputu açmadık tabi alttan sıktık , tabi itfaiyede çağırmıştık telsizle merkeze haber vererek , yangın söner gibi oluyor tekrar başlıyordu , 5 dakika sonra itfaiye geldi kaputu açtılar söndürdüler ama arabanın torpidosuna kadar her taraf yanmıştı.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Gaziantep buluşması sonrası Antep'ten dönerken Başpınar mevkii civarında Sadık Taşyürek ve ailesi ile gelirken petrolde bir mola verdik, yol çalışmasından dolayı da aracım petrol'ün karşı tarafında ve ben içerisinde oturuyordum. Petrolden LPG alan Kartal marka araç hareket edipte ana yola doğru gelirken bir baktım arabanın altından alevler akıyor, aracın şöförü olayı farkedip aşağıya indi ve kaputu açmaya çalışırken alevler dahada yükseldi ve arabadan iki yaşlı teyze ve iki çocuk acele bir şekilde inip kaçtılar kenara ve şöför petrolden yardım isterken ben hemen bagajdaki 2 kiloluk söndürücü ile yangına müdahale ettim ve söndürdüm. Şükür fazla alev almadan araba müdahale edince çok fazla bir zarar olmadı sadece yırtılan benzin hortumu ve bir kaç kablo ile buji kabloları yandı ama çok şükür ki cana bir şey gelmeden söndürdük. Şunu söylemek isterim ki Allah hiç kimseye böyle bir olay yaşatmasın, hele ki o teyzelerin ve çocukların korkusu bayağı bir etkilemişti beni.....

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Bendeki tüpleri kontrol ettirmek istesem, İstanbul'da merkezi noktalarda nerededir acaba, bir de fiyatlar nedir acaba, bilen var mıdır?

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Bendeki tüpleri kontrol ettirmek istesem, İstanbul'da merkezi noktalarda nerededir acaba, bir de fiyatlar nedir acaba, bilen var mıdır?

Sani, İstanbul'u bilemiyorum ama ben 2 kiloluk tüpü 10 TL'ye doldurttum burada.

Yorum bağlantısı
Recep Güney

faydalı bir konu olmuş teşekkürler..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...