İçeriğe Yönlendir

Psiko teknik degerlendirme belgesi...


Murat Aydın

Recommended Posts

Murat Aydın

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ticari araç sahipleriyle ilgili çok önemli bir talimat verdi...

17 Ocak 2009 Cumartesi 16:27

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a 01.01.2009 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Psikoteknik Değerlendirme Belgesi uygulaması hakkında soru yönettik.

Bazı sürücü kurslarını gündeme getirdiği Psikoteknik testler nedeniyle psikologların, ticari araç sahiplerinden 75 TL ücret aldığını belirterek, Bakan Yıldırım'a bu testin gerekçesini sorduk. Ve taksi sürücülerinin para öderken bakanı 'kendi tabiriyle' andıklarını hatırlattık.

BAKAN BİLMİYORMUŞ

Bakan Yıldrım'dan testin neden yapıldığını bilmediğini söyleyerek, konuyu toplantıya katılan Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürü Ali Rıza Yüceulu'ya sordu. Yüceulu'da testle ilgili bakana tatmin edici bir açıklama yapayınca Yıldırım talimat vererek, "Ali bununla ilgili acele ilgilenin. Geceleri uyuyamıyorum. Demekki beni kötü anıyorlar. Konu hakkında detaylı açıklama yapalım. Bu iş neyin nesi bilgilendirelim" dedi.

SÜRÜCÜ KURSLARININ OYUNU MU?

Son zamanlarda sürücü kursları, mailler atarak "01.01.2009 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Psikoteknik Değerlendirme Belgesi uygulamasıyla ilgili detaylar aşağıda belirtilmiştir. Kullandığınız aracın ruhsatında minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet ve kapalı kasa yazıyorsa (Zırhlı araç dahil) araç kullanıcısı Ehliyetle birlikte Psikoteknik Değerlendirme Belgesi nide yanında bulundurması kanuni bir mecburiyettir.

Bu nedenle yukarıda belirtilen araçları kullanan personelin Psikoteknik Değerlendirme Belgesi olmaması halinde maruz kalınacak tüm trafik cezaları (Ruhsat Sahibi 500.-YTL Sürücü 200.-YTL) bu belgeyi bulundurmayan sürücüden tahsil edilecek" şeklinde uyarıcı haberler gönderiyor. Sürücü kurlarını aradığınızda da sizi anlaşmalı oldukları psikologlara yönlendiriyorlar. Psikologlarda bir saatlik test için 75 TL ücret alıyor.

Ancak olay hakkında kimse detaylı bilgiye sahip olmadığı içinde araç sahipleri ceza yememek için psikologlara 75 TL'yi sinirli bir şekilde ödüyor.

Yorum bağlantısı
Erkan Özel

birde bu nanemi çıktı başımıza ilk deefa duydum alınması şartmı bu belgenin

Yorum bağlantısı
Barkın Kayaoğlu
birde bu nanemi çıktı başımıza ilk deefa duydum alınması şartmı bu belgenin

Erkan Bey nane olarak tabir ettiğiniz uygulamanın şu ana kadar yapılmaması nedeniyle kaç insan hayatını kaybetmiştir?

Yorum bağlantısı
İbrahim Özdoğan

Aktif Demiryolu personeli periyodik olarak bu testlere tabi tutulur. İkinci gidişimde Türkiyede başka olmadığı için o zamanın TCDD Ankara hastanesine bir grup polis göndermişlerdi adamlar illallah diyorlardı.

Ticari araçlarda geç kalınmış bir uygulama.

Yorum bağlantısı
Barkın Kayaoğlu

Bülent Bey TÜV'ün yaptığı teknik muayene ile psikoteknik değerlendirme arasındaki bağlantıyı kuramadım. Bu değerlendirmenin ücretsiz olmasını ben de isterim ama bundan bir miktar para alınıyor diye IQ seviyesi 0-10 aralığında olan, psikolojik sorunları bulunan potansiyel canavarların trafikte cirit atmasını savunamayız.

Yorum bağlantısı
Metin Çakır

Bu testi adam akıllı yapsalar amenna, ancak parayı pasan raporu alıyor, birilerine para kazandıran cinsten

bir işlemdir oldugu bariz bellidir. Öncelikle taksi ve kamyon şöförleri bu testin yapılması gereken en önemli kesimdir.

Ancak ve malesef laikiyle yapılmayacagını düşünüyorum. Eger testi yapacak kişilerin hiçbir duygusal nedenlere bagımlı kalmaksızın testin gerçekleşmesi mümkün olursa, faydalı olacagına inanıyorum.

Yorum bağlantısı
Erkan Özel
(düzenlendi)

ehliyeti verirken niye yapmadılar kardeşim bu işi böyle bir saçmalık dandiklik olurmu birde src istiyorlar ben şimdi ehliyetimi boşunamı aldım ehliyet var src ye negerek src var ehliyete ne gerek insanları soymanın yeni yolları ab uyum paketi rezaleti bunlar başka bir dalgası yok kimse aksini söyleyemez herşeyimiz tamam bir bu pisikoteknik belgesi eksikti sanki

tarihinde Erkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Burhan Düver

ne zaman ki böyle bir raporu para vererek almak yerine ,benim psikolojik durumum araç sürmeye uygunmu? diye soracağız o zaman adam olacağız.

Yorum bağlantısı
Barkın Kayaoğlu
Bağlantı kurmak kolay...

İşin özü bu işi sağdaki soldaki 3 kağıt ve para kazanmak için yapan bazı sözüm ona kişiler yerine.Belli bir merkezde yapılması taraftarıyım,yapılacaksa.Bununda en iyi mekanı TUV istasyonlarına ek bir departman kurup bu sonuca OK diyecek sorumlu hekimleri yerleştirmek.

Bağladığım noktaya farklı yerden takılmışsınız,kaldı ki bir miktar para alsınlar almasınlar demedim zaten.Ama doğru yere gitsin ve doğru şekilde olsun bu iş olacaksa.

Zaten yazdığımın tepkisini yukarıda yazmışlar :D

Saygılar

Bu uygulamayı yapabilecek en doğru kişi yapıyor, bir psikolog ya da psikiyatristtir muhtemelen. Fakat burda insanımızın kronik sorunu olan avantacılık, kolay yoldan para kazanma, eğitimsizlik ve denetimsizlik devreye giriyor. Oysa ki ortak temennimiz bu testin yüzde yüz sağlıklı uygulanmasıdır.

Yorum bağlantısı
Erkan Özel

ben araştırdım bu teste tabi tutmadan çoğu yer veriyor fiyatı 75-85-120 gibi yerine göre çeşitlilik gösteriyor bence bu belge saçmalık tan başka birşey değil milleti iyice koyun yerine koydular sürü pisikolojisi uyguluyorlar

Yorum bağlantısı
Metin Çakır

Ticari araç kullanım belgesi çıkmıştı bir ara, sonra birde psikoteknik raporu, ehliyet veriyorsan araç kullanabilecegine dair veriyorsun, psikolojisi vs. sanki herzaman yerinde oluyor insanımızın. Bizim insanımız birine veya bir işe kızıp, araca atladıgı gibi pati çekerek giden kızgınlıgını araçtan çıkaran ve az ileride trajik kazalarlarla son bulabiliyor.

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy

84 yılında ehliyetimi alırken devlet hastanesinden ruh halimizin sağlıklı olduğuna dair rapor aldırdılar,sabahın 5 inde önümde 50 kişi kuyruğa girdik dr efendi saat 10 da geldi ,önümdeki 50 kişiden sonra bana sıra gelmesi için 3 saat bekledim,dr öğle yemeğine çıktı

1.5 saat sonra geldi sıra bana gelince çoook sakindim :kafa:

ellerini uzat dedi ,ellerim titriyorsa raporu vermiyecekti,ellerimi yumruk yapmamak için zor tuttum kendimi :blink:

bence bu test herkese yapılmalı,. karısıyla,kocasıyla kavga eden ,cinsel sorunları olanlar,geçim derdinde olanlar,sevgilisiyle küs düşenler,patronundan amirinden fırça yiyenler vs vs insanlar trafikte 4 tekerlekli bomba

bunu ticari veya kamyon ,minibüsçülere maal etmemek lazım ,hepimize lazım :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...