İçeriğe Yönlendir

Focus I Kampanayi Diske Cevirme Calismasi

Mehmet Taner Kadak

Recommended Posts

Mehmet Taner Kadak

https://www.turbozx3.com/howto/brakekit.htm

Islemin mekanik kismi cok basit. Fakat teknik birkac aciklamaya ihtiyacmiz olacak. Allahtan formumuz yeterince teknik :D Aslinda arkalari disk yapmak gibi bi niyetim yok, forumda bunu yapmak isteyen arkadaslar icin faydali olur bu konu umarim

Yorum bağlantısı
Gökhan Aksu

Arka frenleri disk yapmanın ne gibi bir avantajı olabilir :D

Hani faydası olursa acaba yaptırsakmı?

Yorum bağlantısı
İsmet Oruç
Arkaların disk olmasının gerçekten bir farkı yokmudur. ?

Bunu bende merak ediyorum.Aynı motor hacminde 4 tekeri disk olan focus ile,

sadece önlerde disk olan focusun fren mesafeleri aynımı acaba ?

Yorum bağlantısı
İlker Kadılar
Bunu bende merak ediyorum.Aynı motor hacminde 4 tekeri disk olan focus ile,

sadece önlerde disk olan focusun fren mesafeleri aynımı acaba ?

daha olumlu yönden disk kampanadan bence daha iyi olması lazım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
R.Bahadır Irmak

Bir tanıdığım focusuna yaptıracaktı bu işlemi ancak servis randımanlı olmaz diye tavsiye etmemişti.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Arkaların disk olmasının faydası vardır.Kampanaya göre ayar derdi yoktur.Kirlenme,tozlanma durumu yoktur.Araya su girdiğinde fren tepkisini uzatmazlar.Diskler kampanalar kadar ısınsa bile onlardan çok daha çabuk soğurlar.Kampanalar ise el freni donanımına daha uygun olduğu için tercih sebebidir.Her usta tarafından anlaşılır bir yapısı vardır.Ayrıca abs ve bunun gibi özellikler disk frenlere uygulanabilir.Kampanaların Aracın durma mesafesine olumsuz etkisi çok fazla değildir.Çünkü aracı asıl durduran ön taraftır.Yani arkada kampana olmasının zararı yoktur.Siz hiç önlerde kampana arkada disk gördünüz mü ? :( Araç önce önden durur.Ağırlık merkezi ön taraftır.Yani kısaca arkaları disk yapmak görüntü hariç hiçbir katkı sağlamayacaktır.Ayrıca masraflı bir işlemdir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sezgin Geridönmez

Arkalar disk ise geri geri giderken daha çabuk durabiliriz. :(

Yorum bağlantısı
Cihan Yetişken2

Arka taraf durmaya pek etki etmezki. Ön frenler durduruz aracı, arkalar ise dengeyi sağlar.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Arkalar disk ise geri geri giderken daha çabuk durabiliriz. :(

bu bir gerçek sanırım ama :) denemişliğim var

komple bir brembo disk olsa tamamda sadece orjinali için çokta gerek yok :D

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan
(düzenlendi)
Arkaların disk olmasının faydası vardır.Kampanaya göre ayar derdi yoktur.Kirlenme,tozlanma durumu yoktur.

Kampanaların kendi içinde tozlandığı doğru ama Disklerin, kirlenme tozlanma durumu yoktur'u anlayamadım..Tam tersine benim kampanalı tekerler disklilere göre hiç kirlenmiyor.

Disklilerde çıkan balata tozu jantın ekseninde iki yönede yayıldığı için eğer su ilede birleşirse çok kirleniyor, kampanalıda ise dışarı çıkabilen toz iç taraftan atıldığı için kirli bir görüntü olmuyor..

Düzenleme nedeni: Eksik cümle..

tarihinde Cavit Do?an tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Kampanaların kendi içinde tozlandığı doğru ama Disklerin, kirlenme tozlanma durumu yoktur'u anlayamadım..Tam tersine benim kampanalı tekerler disklilere göre hiç kirlenmiyor.

Disklilerde çıkan balata tozu jantın ekseninde iki yönede yayıldığı için eğer su ilede birleşirse çok kirleniyor, kampanalıda ise dışarı çıkabilen toz iç taraftan atıldığı için kirli bir görüntü olmuyor..

Düzenleme nedeni: Eksik cümle..

Görüntü olarak kirlenmeden bahsetmemiştim.Teknik olarak kampana disklere göre daha fazla kir tutar.Bunu göremezsiniz.Yabancı cisimlerin kampana içinde sıkışıp kalması daha olağandır.Balata spreyi denilen şeylerde daha çok arka kampanalar için kullanılır.Disklerde yumuşak balata kullanılırsa tozları jantlara yapışır.Ama bunun teknik olarak zararı yoktur.Görüntüsü hoş değildir.

Yorum bağlantısı
Ali Tütün

frenlerde bildiğim kadarı ile limitör denen hidrolik basınç ayarı yapan bir parça bulunmaktadır ve buda aracın yüküne göre arka frenlerin daha fazla tutmasını sağlar yoksa yüklü araçta aynı kuvveti uygularsa ön taraf alır başını gider.

disk olması faydası yüklü iken ve kampanaya göre daha daha fazla mukavemet uygulaya bilir getirisi mutlaka olmalıdır ki artık neredeyse kamyanların önler bile çoğu disk olmaya başladı.

kampana frenlerde balatanın pabucun üzerine yapıştırma olması artı bir risk bence disklerde ise direk olarak dökme diye biliyorum buda ani frenlerde atkisi artmaktadır. tepkime hızları farklı olabilir.

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan
Cebit Eğe, sen bu kadar koruyorsun kampanalı fren sistemini ama senin araban 2006 Model Focus 2 Ghia değil mi ? ne işin olur senin canavar gibi arabanda kampana mı var ki ???? Olacağını sanmam keza koskoca ford yeni nesil focusun arkalarını kampanalı çıkarmış olamaz. Fiesta mı bu ???

Fazla konuşma, Benim arabam iki özeliği birden barındırıyor özel üretim bir araba.. :good1: Hatta Çağların, pekbidolu arabasında bile olmayan motor özelliği var, İnanmıyorsan sor Çağlara.. :)

Yorum bağlantısı
Rıdvan Bakkal
frenlerde bildiğim kadarı ile limitör denen hidrolik basınç ayarı yapan bir parça bulunmaktadır ve buda aracın yüküne göre arka frenlerin daha fazla tutmasını sağlar yoksa yüklü araçta aynı kuvveti uygularsa ön taraf alır başını gider.

disk olması faydası yüklü iken ve kampanaya göre daha daha fazla mukavemet uygulaya bilir getirisi mutlaka olmalıdır ki artık neredeyse kamyanların önler bile çoğu disk olmaya başladı.

kampana frenlerde balatanın pabucun üzerine yapıştırma olması artı bir risk bence disklerde ise direk olarak dökme diye biliyorum buda ani frenlerde atkisi artmaktadır. tepkime hızları farklı olabilir.

ABS'li araçlarda EBD bu görevi yapıyor.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Fedai Özoğlu

genelde 100 bg nü aşan araçlarda arkada disk oluyor. 110 luk ve 115 likler hep arkalar disk.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Özgür Aybey
Aynen.

Disk olması esp gibi elektronik sistemler için , birde disk olursa bakım maliyetleriniz artar biraz o kadar başka bir artı katmaz size ;)

benim aracın arka frenleri disk 2006 dan beri bir defa balata değiştirdim 35 tl ye onun dışında bi masrafı olmadı ama soğuk memleketlerde kışın el frenini kullanmamak lazım çok çabuk donuveriyor

Yorum bağlantısı
Hasan Tugan

2000 motor focuslarda arka lar disk fren , disk frenler kampanalı sisteme göre daha iyi tutmaktadır. Genelde güçlü motorlarada arka lar disk fren kullanılmaktadır.....

Yorum bağlantısı
Erdem Dertsiz

Benim bildiğim kampana soğukken disk frenden iyi tutar.

DİSK FRENLER

Disk frenler suspansiyon elemanlarına tutturulmuş "kaliperlere" yerleştirilmiş fren balatalarının diskleri bir kıskaç yada mengene gibi sıkıştırması ile bir sürtünme sağlar. Kaliperlerin içinde ise pistonlar anamerkezden aldıkları kuvvet ile balatalara basınç sağlarlar, balatalarda fren diskine sürtünüp aracı yavaşlatırlar. Disk frenler ile bisiklet frenleri aynı prensiplerle çalışırlar.

Disk frenler, diğer birçok otomotiv buluşları gibi, oto yarışları için geliştirilmişlerdir, fakat şimdilerde bütün araçlarda standart parça haline gelmiştir. Bir çok motorlu araçta ön frenler disk tipi olup, arkalar ise kampana tipi frenlerdir.

Kampana Tipi Frenler

iki tane yarım daire şekilde pabuç balata kullanır ve bu pabuçlarda dışarı doğru açılıp, kampanaların iç yüzeylerine basınç uygularlar. Eski araçların dört tekerindede kampana tipi fren varken şimdilerde birçok otomobillerde dört tekerde disk fren uygulanmaktadır.

Disk frenler suları kampana tipi frenlere göre daha kolay savurduğundan ıslak şartlarda daha iyi bir performans gösterirler. Ama bu sudan etkilenmedikeri anlamına gelmemelidir. Eğer bir su birikintisine hızla girip vede fren yapmaya kalkarsanız, ilk birkaç saniye frenleriniz çalışmayabilir! Disk frenler daha iyi hava soğutması sağladıklarından performansları daha iyidir. Bazı disklerde ise performansı dahada arttırmak için hava kanalları da bulunabilir.

FREN KAMPANALARI

Fren kampanası üstü düz olan bir silindir şeklindedir. Fren yapıldığında pabuç balatalar kampananın iç yüzeyine sürtünerek tekerleklerin dönüşünü yavaşlatırlar.

FREN KALİPERLERİ

Kaliper balataları diskin üzerine çimdikler gibi sıkıştıracak şekilde çalışır. Hidroliği "fren silindirinin" pistonlarına taşır. Kaliperlerin herbiri tekerleğin suspansiyon elemanlarının üzerine monte edilmiştir. Genelde dingile monte edilmiş kaliper, tekerin bükülme kuvvetini kontrol kolları ile şasiye iletir. Fren hortumları ise kaliperi anamerkeze bağlayan fren borularına birleştirir. Her kaliperin üzerinde ise sistemdeki havayı almak üzere "hava tahliye rekoru" bulunur.

TEKERLEK SİLİNDİRLERİ

Teker silindirleri, yada "fren silindirleri", içlerindeki hareket halindeki pistonlarla hidrolik fren basıncını mekanik kuvvete çevirirler. Ortaya çıkan hidrolik basıncı ise balataların veya pabuçların disk yada kampanalara sürtünmesini sağlar.

Kampana fren silindirleri, silindir şeklindeki döküm gövdenin içinde iki piston, bir basınç yayı, iki lastik kapak, iki tane yuvarlak lastik pabuçdan oluşur. İki lastik kapak silindirin içine su, çamur gibi dış etkenlerin girmesini engeller. Bu tip fren silindiri herbir pistonun dışında bulunan lastik pabuçlara değen itici çubuklar ile pabuç balatalary iterler. Disk frenlerde ise fren silindiri kaliperin içine monte edilmiştir. Bütün fren silindirlerinin sistemin havasını almaya yarayan "hava tahliye rekorları" vardır.

Fren pedalına basınca, ana merkezdeki pistonlar itilir ve fren hidroliği borulara doğru gönderilir. Bu hidrolik basıncı fren silindiri pistonlarını harekete geçirir buda fren balatalarını ve pabuçları fren disklerine ve fren kampanalarına sürtünmeye zorlar. Kampanalar pistonları geri çekmek için yaylar kullanırlar. Kaliperlerde ise piston keçeleri frenin yavaşça bırakılmasını sağlar.

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

Arka frenleri kampana olan araçlarda arka frende abs olmuyor anladığım kadarıyla.Bu durumda bu araçlarda abs ninde çok işlevsel olmadığını düşünüyorum.Arka frenleri sert fren yaparken kilitlenen birçok araba biliyorum.ayarı bozuk olabilir ama öyle bile olsa yani %30 bile tutsa frenleme anında aracın yükü ön tarafa bindiği için arka tekerlerin kilitlenmesi durumunda, arka frenleri kampana olupda abs nin sadece ön frenlerde çalıştığı bi arabada bi tehlikeden kaçmak için direksiyonu sağa sola kırsak arabanın arkası rahatlıkla kayar.bu durumda abs o kadar da işlevsel olmuyor tehlike anında.

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

elektronik sistemler kampana da olmaz deyince ben abs de olmaz gibi anlamışım.yani bizim f1 lerde arka kampanalarımızda da abs var diyebilirmiyiz.

Yorum bağlantısı
Sami Aktaş

ABS ön tekerleklerin kızaklamasını engeller sadece...Arkada olmaz...

Bu arada arka frenler olmasa her frenlemede arkadaki aracı görmek için aynaya gerek kalmazdı... :s Asıl iş arkada...

Yorum bağlantısı
Erdem Dertsiz
Sami hocam 90 ile giderken el freni çekip aracı kontrol etmeye çalırmısın :s

deniyen adamın hali başka :s

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...