Misafir 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Şükrü bey yaklaşımınız çok doğru... elbette eksikleri vardır yaklaşımımın ama üreticiilerinde araca tork vermedeki mantığı da budur ve dizel araçlar düşük devirlerde bu yüzden yüksek tork ile düşük yakıt harcar diye düşünüyorum. chip işlemi sadece zayıf çocuğa mesir macunu yedirip koçturmaya benzer. :lol2: Yorum bağlantısı
Misafir 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Şükrü bey yaklaşımınız çok doğru... İyide Mehmet abide yaktığı değerleri söylememiş ki ekrana yansıyan yanlış bilgileri söylemiş.Sizin söyledikleriniz doğru ama ekran bunu bu şekilde görmüyor Mehmet abinin dediklerine göre. Birde sizin şu söyleminiz yanlış hızınız kaç olursa olsun cut off yapmaz araç belli devirlerin altında benzin basmaya başlar. Cemal Bey ustanıza bi sorarmısnız; VW araçlarda ve diğer araçlarda araç fazla devirlerde ve rampa aşağı yüksek süratte motora basılan fazla hava nedeniyle yakılmayan yakıtı eksozdanmı atar yoksa bi mekanizma bu yakıtı depoya gerimi atar? Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 İyide Mehmet abide yaktığı değerleri söylememiş ki ekrana yansıyan yanlış bilgileri söylemiş.Sizin söyledikleriniz doğru ama ekran bunu bu şekilde görmüyor Mehmet abinin dediklerine göre. Birde sizin şu söyleminiz yanlış ; hızınız kaç olursa olsun cut off yapmaz araç , belli devirlerin altında benzin basmaya başlar. ekran görmüyor diyorsunuz ama bence ford da bir sıkıntı var ... ford focus 2009 tdci araç yokuş aşağı 5ci vites salsamda her 1km sonra menzil azalıyordu...oysa vw de bu tam tersi artıyordu...sanırım fordların yol bilgisayarı ile vw lerin ki farklı bu yüzden mehmet bey fordları baz alıyor haklı olarak bizde vw leri hatırlıyorumda pozantıyı çıktık tekir den aşağı sallandık adanaya doğru...yarım deponun altında mazot olduğu halde yok bilgisayarı 3600km yol gider diyordu... Cemal Bey ustanıza bi sorarmısnız; VW araçlarda ve diğer araçlarda araç fazla devirlerde ve rampa aşağı yüksek süratte motora basılan fazla hava nedeniyle yakılmayan yakıtı eksozdanmı atar yoksa bi mekanizma bu yakıtı depoya gerimi atar? vw lerde %100 eminim ama fordları bilmiyorum...rampa aşağı...5ci viteste takılı iken yada otomatik de D de iken...saldığınızda araç yakıt harcamaz...sadece hava basar...yakıtı kapatır...kendi kompresörü ile gider...motor hala çalışıyor ama yakıt harcamaz... üstüne basa basa belirtmek istiyorum...yakıt kapanır yada yakmaz derken 0 değer değildir... sıfıra yakındır minimumdur...rölantinin de altındadır...misal %10 yakıt %90 hava dır... düz yolda da geçerlidir...ayağınızı gazdan çekin ...araç kendi ataleti ile gider...motor kompresöra biner...ve hızı düşene kadar gider... bunu isteyen gelsin servisimize...ahmet usta detalı olarak anlatsın...tanışmış oluruz sohbet ederiz sıcak soğuk içeriz... bazen detaylı anlatmıyoruz üstün körü geçiştiriyoruz belki sizlere göre hatalı...ama bize de hak verin......işimiz belli...yaptıklarımız belli...konu hakkında sorularınızı elimizden geldiğince cevaplıyoruz... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 neden derseniz..günümüz araçları vites boşta iken rölanti kadar yakar...hızınız ne olursa olsun...ispata hazırım... Benim de söylediğim bu.. Ben ekrandan bahsediyorum.. Siz ekrana gaz pedalı pozisyonu yansız dediğiniz için yazdım o kadar şeyi.. Emmim yanlis anlamazsan bir noktada sana katilmadigimi belirteyim, elbette bu konuda herseyi ogrenip emin olmak, forumun sebebi olan arac kullanimi kavraminin geregi, ancak, arkadaslarin bu calismalarinin, bilgi birikimlerinin, ve deneyimlerinin hayatlarini kazandiklari sey oldugunu dusunursekte herseyi aciklamamalari bence son derece normal ve yaptiklari isin geregi. Burada islerinin en ince detaylarini anlatmalarini beklemek, onlara biraz haksizlik olur gibi, ayrica, bu ise bu kadar gonul vermeyip, buradan okuduklari ile kalkip bu ise baslayip, onlarin potansiyel musterilerini gasp edebilecek olan zihniyetin sokaklarda bulunmadigini soylemek son derece saflik olur gibi geliyor bana. Muhlis, bir kaç yerde de söyledim, yazılımı veya ince detayları istemiyorum... Bana gelen soruların cevabını arıyorum sadece... Amacım kesinlikle tartışmak, deşelemek falan da değil.. Bu işi yaptıran kişinin bilinçli yaptırmasını istiyorum.. Sadece kafalardaki soru işaretlerinin gitmesini istiyorum. İyide Mehmet abide yaktığı değerleri söylememiş ki ekrana yansıyan yanlış bilgileri söylemiş.Sizin söyledikleriniz doğru ama ekran bunu bu şekilde görmüyor Mehmet abinin dediklerine göre. +1 Yol bilgisayarı, gaz pedalından okur cevabının yanlış olduğunu vurguluyorum... Yorum bağlantısı
Misafir 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 ekran görmüyor diyorsunuz ama bence ford da bir sıkıntı var ... ford focus 2009 tdci araç yokuş aşağı 5ci vites salsamda her 1km sonra menzil azalıyordu...oysa vw de bu tam tersi artıyordu...sanırım fordların yol bilgisayarı ile vw lerin ki farklı bu yüzden mehmet bey fordları baz alıyor haklı olarak bizde vw leri hatırlıyorumda pozantıyı çıktık tekir den aşağı sallandık adanaya doğru...yarım deponun altında mazot olduğu halde yok bilgisayarı 3600km yol gider diyordu... vw lerde %100 eminim ama fordları bilmiyorum...rampa aşağı...5ci viteste takılı iken yada otomatik de D de iken...saldığınızda araç yakıt harcamaz...sadece hava basar...yakıtı kapatır...kendi kompresörü ile gider...motor hala çalışıyor ama yakıt harcamaz... üstüne basa basa belirtmek istiyorum...yakıt kapanır yada yakmaz derken 0 değer değildir... sıfıra yakındır minimumdur...rölantinin de altındadır...misal %10 yakıt %90 hava dır... düz yolda da geçerlidir...ayağınızı gazdan çekin ...araç kendi ataleti ile gider...motor kompresöra biner...ve hızı düşene kadar gider... bunu isteyen gelsin servisimize...ahmet usta detalı olarak anlatsın...tanışmış oluruz sohbet ederiz sıcak soğuk içeriz... bazen detaylı anlatmıyoruz üstün körü geçiştiriyoruz belki sizlere göre hatalı...ama bize de hak verin......işimiz belli...yaptıklarımız belli...konu hakkında sorularınızı elimizden geldiğince cevaplıyoruz... daha detaylı anlatalım... arkadaşlar yokuş aşağı bi karpuzu burakın itelemeyin bile ne olur düzlüğe kadar siz itmemiş olsanız bile hemde rampa içinde hızlanarak aırlığının etkisiyle yuvarlanarak gider. burdaki olay nedir; sizin hepimizin aracı dört tekerlekli bi karpuzdan farklı değildir. aracınız rampa aşağı ilerlerken yakıt almaz. pistonlar vitesteki aracın hareketiyle haverekite devam eder. sadece motordaki ısıyı korumak için bir miktar yakıt motorda kalır veya motora gönderilir. bu konuda yol bilgisayarınıza güvenmeyin yol bilgisayarı fantazi işidir arkadaşlar. çoğunlukla her markada veriler pompacıyla aynı değildir. pompacı hep doğruyu söyler. yol bilgisayarı ağırlık+gaz pedal seviyesi+hız/km+yapılan km/ depoda kalan yakıt miktarına göre size anlık yakıt tüketim değeri verir. bazı markalar psikolojik baskı için bunu ya çok düşük verdirir yada tam ayarlayamaz dengesiz verir. rampa aşağı inen araçtaki motorun aracı hareket ettrimesi için rölantide verilen gaz/yakıt yeterlidir. nedir amaç içerde kakıtı yakarak oluşan ısının basıncıyla pistonları hareket ettirmek değilmidir? öledir. bu da mekanik hareketi sağlar. e araç zaten siz gaz vermesenizde mekanik hareketini yapacağına göre ve yapıyor olduğuna göre ne lazım; içerdeki ısıyı korumak için bir miktar yani rölanti kadar yakıt yeterli olucaktır. o yakıtıda vermezseniz ne olur bir süre sora motor hem soğur hemde kendi hareketini yapması için gereken yakıtı alamadığından vitesteyken stop eder. bunun olmaması içinde araçlarda bu iş rölanti gazının sürekli olarak motora verilmesini sağlamak için gaz teline belli bi gerginlik verilmiştir. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 hatırlıyorumda pozantıyı çıktık tekir den aşağı sallandık adanaya doğru...yarım deponun altında mazot olduğu halde yok bilgisayarı 3600km yol gider diyordu... Vw tırtmış Fordlar ortalamadan yapar bu hesabı ve sonuç % 90 doğru olur... 1 Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Mehmet bey siz de biliyorsunuz ki günümüz araçlarında gaz teli yok...sensör var...enjektörde de sensör yok...gaz pedalinden gelen sinyal doğrultusunda enjektör şu kadar aç kapa püskürt vs. diyor komutu işlet diyor...o yüzden gaz pedalinden gelen sensör ne diyorsa o dur.... bu arada ekliyorum...sadece gaz pedali değil...maf sensörü....bir iki sensör daha var...bunların toplamından gelen bilgiler hesaplanır ve ekrana yansır... ancak yol bilgisayarı markalara göre farklı işliyor...dediğim gibi ford focus ve passat arasında kıyaslama yapma şansım oldu...ve focus kesinlikle farklı işliyor ....yokuş aşağı saldığım halde 5ci viteste....menzil artacağını sürekli azaldı...oysa passatda bu tam tersi yol bilgisayarı doğrudan gaz pedalinden bilgi almaz....gaz pedali gaza ne kadar basıldığını verir..diğer sensörlerden gelen bilgileride çarpar böler ekrana yansıtır...ama yakıtı tetikleyen gaz pedali olduğu için ben gaz pedali diyorum... bu yüzden ben vw den siz forddan kıyas yaptığımız için ortak noktayı bulamıyoruz daha detaylı anlatalım... arkadaşlar yokuş aşağı bi karpuzu burakın itelemeyin bile ne olur düzlüğe kadar siz itmemiş olsanız bile hemde rampa içinde hızlanarak aırlığının etkisiyle yuvarlanarak gider. burdaki olay nedir; sizin hepimizin aracı dört tekerlekli bi karpuzdan farklı değildir. aracınız rampa aşağı ilerlerken yakıt almaz. pistonlar vitesteki aracın hareketiyle haverekite devam eder. sadece motordaki ısıyı korumak için bir miktar yakıt motorda kalır veya motora gönderilir. bu konuda yol bilgisayarınıza güvenmeyin yol bilgisayarı fantazi işidir arkadaşlar. çoğunlukla her markada veriler pompacıyla aynı değildir. pompacı hep doğruyu söyler. yol bilgisayarı ağırlık+gaz pedal seviyesi+hız/km+yapılan km/ depoda kalan yakıt miktarına göre size anlık yakıt tüketim değeri verir. bazı markalar psikolojik baskı için bunu ya çok düşük verdirir yada tam ayarlayamaz dengesiz verir. rampa aşağı inen araçtaki motorun aracı hareket ettrimesi için rölantide verilen gaz/yakıt yeterlidir. nedir amaç içerde kakıtı yakarak oluşan ısının basıncıyla pistonları hareket ettirmek değilmidir? öledir. bu da mekanik hareketi sağlar. e araç zaten siz gaz vermesenizde mekanik hareketini yapacağına göre ve yapıyor olduğuna göre ne lazım; içerdeki ısıyı korumak için bir miktar yani rölanti kadar yakıt yeterli olucaktır. o yakıtıda vermezseniz ne olur bir süre sora motor hem soğur hemde kendi hareketini yapması için gereken yakıtı alamadığından vitesteyken stop eder. bunun olmaması içinde araçlarda bu iş rölanti gazının sürekli olarak motora verilmesini sağlamak için gaz teline belli bi gerginlik verilmiştir. yine doğrusunuz Şükrü bey ancak günümüz araçlarında gaz teli yok...sensör var... Vw tırtmış Fordlar ortalamadan yapar bu hesabı ve sonuç % 90 doğru olur... hahahaa keşke her araç o kadar yol yapsa...en iyi menzilim 64.5 litre ile 1230km oldu... Yorum bağlantısı
Misafir 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 +1Yol bilgisayarı, gaz pedalından okur cevabının yanlış olduğunu vurguluyorum... aracınızın gaz pedalına bağlı bir gaz teli yoksa haklısınız ama bu sistem bildiğm kadarıyla ne sizin aracınızda nede focus ve diğer serilerde mevcut. çok yüksek teknolojili araçlarda gaz pedalında sensör vardır. siz basınç uybuladıkça bu sensör ecu ya sinyal göndererek yakıt alınması sağlanır. pedala bağlı herhangi bir mekanik tel yoktur. bu araç grubuda masserati, mercedes üst sınıf ve bazı e serisi, araçlarda. cupe ve spor araçlarda mümkün değildir sağlıklı olacağına güvenilmediği için performans kousunda bu sistem uygulanmamıştır. biizm kullandığımız benimkide dahil hala eski teknolojili araçlarda ise durum motor tepkisine göre ölçüm esaslıdır. sizin kendi tezinizi çürütmenizin bir yolu var. nedir aracınızı rampa aşağı inerken normal seyirde 5 ten 4 e çekin ve gaza yüklenin. yol bilg. değerlerine bakın. aynı işlemi rampa çıkarken yapın ve aradaki birinde mhtemelen 12 lt/100 km ila 14 lt/100 km olur rampa yukarı yapacağınız bu sert gaz verme işlemindede yol bilg. değerinin 19+ lt/100 km hatta 20 leri görür değere ulaştığını test edersiniz. eğer bu şekilde sonuç alırsanız dersinizki; yav yok gaz pedalına bağlı değil bu ölçüm. öyle olsa idi rampa yukarıda rampa aşağıda aynı sert gaza yüklenmede aynı değeri vermesi gerekirdi dersiniz. yakıt harcaması araçtaki her mekanik dişli parçanın motorun gücüne karşı direnciyle ölçülür. rampa yukarı aks larınızın aracınızın ağırlığının etkisiyle dönme direnci ile rampa aşağı dönme direnci arasında muazzam fark vardır. saygılar. Mehmet bey siz de biliyorsunuz ki günümüz araçlarında gaz teli yok...sensör var...enjektörde de sensör yok...gaz pedalinden gelen sinyal doğrultusunda enjektör şu kadar aç kapa püskürt vs. diyor komutu işlet diyor...o yüzden gaz pedalinden gelen sensör ne diyorsa o dur.... bu arada ekliyorum...sadece gaz pedali değil...maf sensörü....bir iki sensör daha var...bunların toplamından gelen bilgiler hesaplanır ve ekrana yansır... ancak yol bilgisayarı markalara göre farklı işliyor...dediğim gibi ford focus ve passat arasında kıyaslama yapma şansım oldu...ve focus kesinlikle farklı işliyor ....yokuş aşağı saldığım halde 5ci viteste....menzil artacağını sürekli azaldı...oysa passatda bu tam tersi yol bilgisayarı doğrudan gaz pedalinden bilgi almaz....gaz pedali gaza ne kadar basıldığını verir..diğer sensörlerden gelen bilgileride çarpar böler ekrana yansıtır...ama yakıtı tetikleyen gaz pedali olduğu için ben gaz pedali diyorum... bu yüzden ben vw den siz forddan kıyas yaptığımız için ortak noktayı bulamıyoruz yine doğrusunuz Şükrü bey ancak günümüz araçlarında gaz teli yok...sensör var... hahahaa keşke her araç o kadar yol yapsa...en iyi menzilim 64.5 litre ile 1230km oldu... saygı duyarım eksiklerimizi tamamlıyoruz. Yorum bağlantısı
Misafir 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 bana göre en sağlıklı yol bilg. verisi depoda kalan yakıt/anlık harcama(lt icnsinden)=kalan km olur. ama benim aracımda anlık tüketim değeri çok sağlıklı gelmedi bana bazen rampa aşağı anlık tüketime 8 lt yazıyo kalan km ye bakıyorum 2000 lerde :(depom dolu) bazende tam tersi çok karışık bi olay. bana göre en sağlıklı yol bilg. verisi depoda kalan yakıt/anlık harcama(lt icnsinden)=kalan km olur. ama benim aracımda anlık tüketim değeri çok sağlıklı gelmedi bana bazen rampa aşağı anlık tüketime 8 lt yazıyo kalan km ye bakıyorum 2000 lerde :(depom dolu) bazende tam tersi çok karışık bi olay. Bu arada dün akşam kızım uyumadı arabayla gesdirirken; yol bilg. baktım. dedim bi sıfırlim öle yaptım aracımı nerdeyse gaz vermiyormuş gibi hareket ettirdim ayak pamuk gibi basıyor gaza. devir saati çok ağır 70 e geldiğimde 1,5 dakkadan fazla süre geçmişti. (düz yol) vites 5. viteste ve anlık tüketim 5,1 lt/100 km bu değeri 20 km korudumç sora koyverdim. bastım gaza yürüdüm gitti. Yorum bağlantısı
Tayfun Gündoğdu 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Ford Focus 1.6 TDCİ ecu içerisindeki gaz pedal konumunun yakıta göre değişim grafiğidir.500 rpm de bile gaz pedal konumunun yakıt değerlerine oranı görünüyor... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Yol bilgisayarı verisi gaz pedalına bağlı değildir... Gaz pedalı ecuya ve enjektörlere açık kalma süresi süresi hakında emir verdiği için gaz pedalı dedik diyorsunuz ama yanlış... Sıcak motor ile soğuk motorun tüketim verileri ekrana niye farklı yansıyor sorusunun cevabını bulmak gerekir... Neyse; Bu gaz pedalı meselesini kapatmak istiyorum... Yorum bağlantısı
Misafir 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Yol bilgisayarı verisi gaz pedalına bağlı değildir...Gaz pedalı ecuya ve enjektörlere açık kalma süresi süresi hakında emir verdiği için gaz pedalı dedik diyorsunuz ama yanlış... Sıcak motor ile soğuk motorun tüketim verileri ekrana niye farklı yansıyor sorusunun cevabını bulmak gerekir... Neyse; Bu gaz pedalı meselesini kapatmak istiyorum... bana göre tabiki; araçlarımızdaki motorlar ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren ekipmanlardır. bunuda daha önce sölediğimiz gibi motor içinde yanan yakıtın açığa çıkardığı ısının basıncının artması sayesinde sağlar. soğuk motor; neden çok yakar; soğuk motor soğukken hem kendini ısıtmak hemde pistonlara gerekli ısı basıncını vermek için güç ve yakıt harcadığı için çok yakıt harcar. soba gibi düşünün, kömürü atarsınız, ilk başta soba bi kendini ısıtır, sora etrafını ısıtmaya başlar içine attığımız kömür miktarı belki değişmez ama süresi değişir ısının sabit kalması için. ısınan sobaya 3 saatte bir acık kömür attıkmı tamamdır. o mevcut ısı korunur. ev sıcak biz rahat oluruz. ama hava daha soğuksa budurmu sağlamak için elbette daha uzun süre daha çok yakıt gerekicektir. Yorum bağlantısı
Tayfun Gündoğdu 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Yol bilgisayarı verisi gaz pedalına bağlı değildir...Gaz pedalı ecuya ve enjektörlere açık kalma süresi süresi hakında emir verdiği için gaz pedalı dedik diyorsunuz ama yanlış... Sıcak motor ile soğuk motorun tüketim verileri ekrana niye farklı yansıyor sorusunun cevabını bulmak gerekir... Neyse; Bu gaz pedalı meselesini kapatmak istiyorum... Gaz pedal konum potansiyometresini es geçtik Mehmet Bey.Geriye egzoz sonda müşürü,hava akış metre,yakıt basınç sensörü,enjektör püskürtme zamanlaması,enjektör püskürtme basıncı,turbo basıncı,turbo basınç sıcaklığı,rölanti sabitleyici,motor sıccaklık sensörü,hararet müşürü,basınç limitör sensörleeri vs... Yanlış demmişsiniz doğrusunu biliyorsunuz sanırım,bende bir küçük olarak sizden öğrenmek isterim.bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Grafiğe göre 4000 rpm de 150 Nm tork üretirken,2100 rpm de de 150 Nm tork üretmiştir.Sizin deyiminizle 4000 devirdeki sürtünme 2100 devirdekinden daha azdır.Aynı grafiğe göre 4800 rpm de yaklaşık 60 bhp güç üretirken,2300 rpm de de 60 bhp güç üretmiştir.Sizin deyiminize göre 4800 rpm deki sütünme ile 2300 rpm deki sürtünme eşit olması lazım. Bence değil. Benim deyimim bu değilki. Benim deyimimde devir farkı 2500 devir değil. Biraz abartmışsınız. Benim dediğim durum 500 devir farkı civarıdır. Sürtünmeyi ne etkiler? Sürtünme kat sayısı ve bunu etkileyen yük/ağırlık/basınctır. Sürtünme kat sayısı 0.2 olan bir düzlemde alanı 5 kg'lık bir cismi kaydırdığınızda oluşan dirence 0.2x5=1 dersek, yine aynı 0.2 lik düzlemde 10 kg'lık bir cismi kaydırmaya çalıştığımızda oluşan direnc 2 dir. Ağırlıktan dolayı oluşan basınc bu şekilde etkiler. Yanma odasında oluşan basınc fazla olduğunda işte bu şekilde sürtünmeler artar. Güç elde edersin ama bir yandan fare gibi kemirilir. Mesleğinizde makine mühendisi yazıyor. Bunları benden daha iyi bilmeniz gerek. Nasılki aracın hızı arttığında aracın rüzgar direnci hızının karesi olarak artıyorsa motor güçündede öyledir. Atıyorum, 100 hp motoru 110 hp yapınca ömrü % 10 güç artığı gibi %10 düşmez. %20 düşer. Bende chip yaptırmak istiyorum ama şu kriterde; chip takılmadan aracımın emisyonu, motor güçü, aşınmalar ölcülecek. 100 000 km chip ile kullanacağım. 100 000 km'sonra chip sökülerek ilk değerlere göre sapma %5 ise tamam. Buna ek olarak aracım normalde şehir içinde sakin kullanımda 5 litre yakıyor. 4.8 olursa razıyım. Gazlayınca 6 litre yakıyor. 5.9 olursa razıyım. Ölcümlerde depoya giren litreye bakarım. Yorum bağlantısı
Tayfun Gündoğdu 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Benim deyimim bu değilki. Benim deyimimde devir farkı 2500 devir değil. Biraz abartmışsınız. Benim dediğim durum 500 devir farkı civarıdır.Sürtünmeyi ne etkiler? Sürtünme kat sayısı ve bunu etkileyen yük/ağırlık/basınctır. Sürtünme kat sayısı 0.2 olan bir düzlemde alanı 5 kg'lık bir cismi kaydırdığınızda oluşan dirence 0.2x5=1 dersek, yine aynı 0.2 lik düzlemde 10 kg'lık bir cismi kaydırmaya çalıştığımızda oluşan direnc 2 dir. Ağırlıktan dolayı oluşan basınc bu şekilde etkiler. Yanma odasında oluşan basınc fazla olduğunda işte bu şekilde sürtünmeler artar. Güç elde edersin ama bir yandan fare gibi kemirilir. Mesleğinizde makine mühendisi yazıyor. Bunları benden daha iyi bilmeniz gerek. Nasılki aracın hızı arttığında aracın rüzgar direnci hızının karesi olarak artıyorsa motor güçündede öyledir. Atıyorum, 100 hp motoru 110 hp yapınca ömrü % 10 güç artığı gibi %10 düşmez. %20 düşer. Bende chip yaptırmak istiyorum ama şu kriterde; chip takılmadan aracımın emisyonu, motor güçü, aşınmalar ölcülecek. 100 000 km chip ile kullanacağım. 100 000 km'sonra chip sökülerek ilk değerlere göre sapma %5 ise tamam. Buna ek olarak aracım normalde şehir içinde sakin kullanımda 5 litre yakıyor. 4.8 olursa razıyım. Gazlayınca 6 litre yakıyor. 5.9 olursa razıyım. Ölcümlerde depoya giren litreye bakarım. 2 yılı aşkın süredir türkiye karayollarında ağır tonajla çalışan işlem yaptığımız 400 - 520 hp arasında çalışan farklı modellerde ve markalarda tırlar mevcut.Bu araçlar ki verilecek en ii örneklerdir normal binek tarzında araçlardan kat kat fazla km yapmaktadırlar.Bu araçlarda 65 - 80 hp arasında bir güç vermekteyiz işlem sonrası.Sizin deyiminizle bu araçların işlem sonrası enn fazla 6 ay süre içerisinde motorlarında ciddi anlamda problem olması gerekmekte.%20 ömür düşmesinden dolayı veya 4-5 yıl önce yaptığımız araçların.pekte kısa bir süre olduğunu düşünmüyorum.Tezinizde haklılık payı olmasına rağmen yazılım aşamasında profesyonel olarak matematiksel hesaplamalarlaa yapılan araçlarda bir problem olmucaktır.Size chip tuning i tavsiye ederim,yaşamadan bunu anlayamazsınız...Fare gibi kemirilmesi gereken motorlar sanırım fareyi kemirmekte... Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Benim deyimim bu değilki. Benim deyimimde devir farkı 2500 devir değil. Biraz abartmışsınız. Benim dediğim durum 500 devir farkı civarıdır.Sürtünmeyi ne etkiler? Sürtünme kat sayısı ve bunu etkileyen yük/ağırlık/basınctır. Sürtünme kat sayısı 0.2 olan bir düzlemde alanı 5 kg'lık bir cismi kaydırdığınızda oluşan dirence 0.2x5=1 dersek, yine aynı 0.2 lik düzlemde 10 kg'lık bir cismi kaydırmaya çalıştığımızda oluşan direnc 2 dir. Ağırlıktan dolayı oluşan basınc bu şekilde etkiler. Yanma odasında oluşan basınc fazla olduğunda işte bu şekilde sürtünmeler artar. Güç elde edersin ama bir yandan fare gibi kemirilir. Mesleğinizde makine mühendisi yazıyor. Bunları benden daha iyi bilmeniz gerek. Nasılki aracın hızı arttığında aracın rüzgar direnci hızının karesi olarak artıyorsa motor güçündede öyledir. Atıyorum, 100 hp motoru 110 hp yapınca ömrü % 10 güç artığı gibi %10 düşmez. %20 düşer. Bende chip yaptırmak istiyorum ama şu kriterde; chip takılmadan aracımın emisyonu, motor güçü, aşınmalar ölcülecek. 100 000 km chip ile kullanacağım. 100 000 km'sonra chip sökülerek ilk değerlere göre sapma %5 ise tamam. Buna ek olarak aracım normalde şehir içinde sakin kullanımda 5 litre yakıyor. 4.8 olursa razıyım. Gazlayınca 6 litre yakıyor. 5.9 olursa razıyım. Ölcümlerde depoya giren litreye bakarım. şehir içinde sakin kullanımda da düşer uzun yolda da düşer... ama tasarruf yapmak istiyorsan uzun yolda 90-110km geçmeyeceksin... Chipten önce, İstanbul->Ankara->Antalya->İstanbul güzergahında 45 litre ile 1200 küsur km yapmıştım. Uzun yoldan daha 3 gün önce geldim ama yakıtı ölçmedim. Bu yakınlarda yine uzun yol yapacağım. Muhtemelen ya İstanbul->Ankara->İstanbul olacak ya da istanbul->Antalya->Ankara->Antalya->İstanbul olacak. Bu sefer yakıt ekonomisini gözeterek kullanayım bakalım. Chip ekonomide bir işe yaramış mı görelim. kesin sonuç için aynı şartlarda olursa sağlıklı sonuç alınır... Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Peki chip uygulamasından sonra motor yağının değerini değiştiriyormusunuz. Yoksa o arac için standart yağa devam mı? Standart güçte oluşan basıncı standart yağ uygun viskozitesi ile karşılar. Yağ filmi yırtılmaz, aşınmalar minumum olur. Güç standardın üzerinde çıktığında aynı yağ ihtiyaçı karşılamayıp yağ filmi yırtılabilir. Daha kalın yağ ile bu sorun cözülebilir. Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Peki chip uygulamasından sonra motor yağının değerini değiştiriyormusunuz. Yoksa o arac için standart yağa devam mı?Standart güçte oluşan basıncı standart yağ uygun viskozitesi ile karşılar. Yağ filmi yırtılmaz, aşınmalar minumum olur. Güç standardın üzerinde çıktığında aynı yağ ihtiyaçı karşılamayıp yağ filmi yırtılabilir. Daha kalın yağ ile bu sorun cözülebilir. yok...öyle bir değişim sözkonusu değil...herhangi bir sorun olmaz ...olmadı da...endişeye gerek yok... chip olsun olmasın...yağınızı km dolmadan değiştirin...ve üretici onaylı olsun...ayrıca her yağ bakımında yağ filtresi hava filtresi yakıt filtresi de değiştirin.... Yorum bağlantısı
Tayfun Gündoğdu 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Peki chip uygulamasından sonra motor yağının değerini değiştiriyormusunuz. Yoksa o arac için standart yağa devam mı?Standart güçte oluşan basıncı standart yağ uygun viskozitesi ile karşılar. Yağ filmi yırtılmaz, aşınmalar minumum olur. Güç standardın üzerinde çıktığında aynı yağ ihtiyaçı karşılamayıp yağ filmi yırtılabilir. Daha kalın yağ ile bu sorun cözülebilir. Biz her tip motorun ne kadara kadar dayanabileceğini hesap edemeyiz ama 2 tip araçta bunu denedim müşteri istekli biri Rover 220 T 2000cc 220hp stok 1994 model araç.orjinal 0.8 bar basan turbosunu gerekli yakıtla 1.3 bar sınırlarına kadar zorladım neticede araç 350 hp sınırlarına kadar dayandı.orjinalmotor orjinal piston orjinal turbo vs...Biraz daha zorlansam turboyu patlatıcağımı biliyordum ama pistonları yüksek basınçtan dolayı eritmedi yada deforme etmedi.çünkü gerekli yakıtla besledim.2. araç transporter 1900cc 105 hp araçtır 177 hp sınırlarına kadar zorladım fakat sonuç yine değişmedi.transporter 6 aydır,rover 1 yıldır yolarda.güç standardın üzerine çıktığında diyorsun standart güç fabrika araç çıkış gücü olmuyor.VW yurt dışında yağ baım sürelerini uzatırken türkiye içerisinde kısltıyor.bizim kullandığımız yağlar VW firmasının avrupa standart onay verdiği yağlardır.dizel araçlar için kalın yağ pek önermiyoruz turbo faktörü var ama aracın uzun veya şehir içi kullanımına göre yağ seçebiliriz. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Gaz pedal konum potansiyometresini es geçtik Mehmet Bey.Geriye egzoz sonda müşürü,hava akış metre,yakıt basınç sensörü,enjektör püskürtme zamanlaması,enjektör püskürtme basıncı,turbo basıncı,turbo basınç sıcaklığı,rölanti sabitleyici,motor sıccaklık sensörü,hararet müşürü,basınç limitör sensörleeri vs... Yanlış demmişsiniz doğrusunu biliyorsunuz sanırım,bende bir küçük olarak sizden öğrenmek isterim.bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Bunlar rolantiyi düzenlemek için lazım... Ekrana veri göndermek için değil ki.. ? Tüm bu saydıklarınızdan gelen veriler analiz edilir, rolantiyi korumak için, enjektör açık kalma süresi uzatılır, zengin karışım sağlanır... Ekrana yansıyan tüketim verisi enjektör açık kalma süresine göre hesaplanır ve yansıtılır.. Sonda müşürü ? Lambda sensörü galiba ? Konu kapanmıştır.. Daha gaz pedalı demem... Daha yol bilgisayarı demem... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 26 Haziran 2009 Paylaş 26 Haziran 2009 Chip Tuning kısaca; Fabrikanın; sıcak soğuk farklılıkları, yakıt kalitesi, deniz seviyesine göre yükseklik farklılıkları, nem gibi benzeri etkenler için bıraktığı toleransları kullanarak, tork ve güç artışı sağlamaktır.. Ayrıca emisyon; Euro3 ve euro4 normlarına göre uyulması gereken emisyonlar da göz ardı edildiğinde, yakıt tüketimini düşürürken aynı zamanda performansta kazanmak mümkündür... Ömür konusunu ustalar yanıtlasın... C-max için açılmış başlığı buraya taşıdım... Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Haziran 2009 Paylaş 27 Haziran 2009 Bu ne ya?? Bunları okumaya ömür yetmez.. bu arada benim küçük sorumun cevabı verildiyse teşekkürler.. verilmedyse tekrar sorayım kısaca.. (kusura bakmayın mesajları hızlıca taradım.. zaman kısıtlı ) soru: Chipli aracın yol b.syr ı doğruyu söylermi?? yada chipsizinki kadar doğrumudur?? Nuri abi yol bilgisayarının enjektörlerin açık kalma zamanına göre hesap yaptığı bilgisini doğru kabul edersek ; ve chip olayındada yakıtın basıncı artıyorsa bence chipli aracın yol bilgisayarı normale göre az gösterecektir.. Chip im yok kafam rahat Yorum bağlantısı
Naci Özkan 27 Haziran 2009 Paylaş 27 Haziran 2009 bende yaptırmayı düşünüyorum fakat şuan araştırma aşamasındayım... chip tuning olayında sizin attığınız yazılım ile türkiyenin herhangi biryerinde yaptırdığım yazılım arasında herhangi bir fark varmı yoksa heryerdeki yazılım aynımı! birde siz chip tuningi mi chip box ımı öneriyorsunuz... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 27 Haziran 2009 Paylaş 27 Haziran 2009 Nuri abi yol bilgisayarının enjektörlerin açık kalma zamanına göre hesap yaptığı bilgisini doğru kabul edersek ; ve chip olayındada yakıtın basıncı artıyorsa bence chipli aracın yol bilgisayarı normale göre az gösterecektir.. Galiba aklın yolu bir.. Yorum bağlantısı
Cemal Arslan 27 Haziran 2009 Paylaş 27 Haziran 2009 (düzenlendi) Nuri abi yol bilgisayarının enjektörlerin açık kalma zamanına göre hesap yaptığı bilgisini doğru kabul edersek ; ve chip olayındada yakıtın basıncı artıyorsa bence chipli aracın yol bilgisayarı normale göre az gösterecektir.. Chip im yok kafam rahat üzgünüm ama siz varsayımlar üzerine hareket ediyorsunuz biz ise programda neler yapabildiğimize ve sonuçlara bakıyoruz... bende yaptırmayı düşünüyorum fakat şuan araştırma aşamasındayım... chip tuning olayında sizin attığınız yazılım ile türkiyenin herhangi biryerinde yaptırdığım yazılım arasında herhangi bir fark varmı yoksa heryerdeki yazılım aynımı! birde siz chip tuningi mi chip box ımı öneriyorsunuz... yazılımlar bir kaç farklı içerik yada yapıda olabilir. 1. yabancı yazılımlar...all car racing , superchips , wimmer-rst gibi... bunlar standart değerler içinde kalırlar. aracı görmezler durumun bilmezler...müşterinin ne istediğini bilmezler...hazır değerler vardır onlar artırılır...işlem sonrası ben bunu beğenmedim alt devir istiyom.. limitör kaldırın devir kesiciyi iptal edin deme şansınız yok...maliyetler pahalıdır..bir sorun karşısında çözümleri yazılımı iptal etmektir. 2. kopya yazılımlar...immoları off lanmış güvenlik zaafiyeti vardır....ecu serileri tutan aynı marka model olan aracın yazılımını diğer araca atmakdır. emek yok masraf yok maliyet yok...korsandır illegaldir etik değildir. olası sorunda başınızın çaresine bakacaksınız....ucuzdur...100-300 lira arasında yaparlar. ellerindeki yazılım kısıtıdır her araca atamazlar. 3. yerli yazılımcılar yani bizim gibi remap coder'ler...bizim gibi çalışan türkiyede 2-3 kişi var...bizler aracın orijinal yazılımını okuruz onun üzerinde mod yaparız...müşterinin amacı sadece chip ise...standart olarak sadece orta devirleri artırır alt devirleri canlandırırız....yada ne istediğine bakarız...ona göre yazılımı hazırlarız...alt orta üst devir kesici limitör...vs. ancak değerleri sorun çıkmayacak kadar artırırız...zorlanmak istenirse sorumluluk almayız... herkesin yazılım hazırlama anlayışı farklıdır..o yüzden farklı değerler sonuçlar olur... box lar chip tuning gibi değildir...genelde karaduman atar...ayarları kısarsınız...bu kez performans gider..maliyeti yüksektir...ben tavsiye etmiyorum bugüne kadar da takmadık... chipli araç az yakmıyor diye iddianız var ise...ankara dan bir üye...tdci olsun aracı ...depoyu full yapalım...100km gidelim sonra yazılım atalım...depo full olarak aynı güzergahta tekrar sürelim....ve sonuca hep birlikte bakalım... hodri meydan... 27 Haziran 2009 tarihinde Cemal Arslan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts