İçeriğe Yönlendir

Gümrük vergisi


Özgen Acar

Recommended Posts

Özgen Acar

Merhabalar

E bay'den bazı şeyler sipariş etmemiz gerekiyor bazen forumda vergi ile ilgili sorular soruluyordu bugün bi haber dikkatimi çekti sizinle paylaşmak istedim gayet açıklayıcı bilgiler veriyor..

Bir çok kişi, yurt dışından gelirken satın aldıkları bazı eşyalar nedeniyle gümrük kapılarında sıkıntı yaşayabiliyor.

Hangi eşyaların vergiden muaf tutulduğu konusunda bir çok kişinin yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade eden gümrük yetkilileri, getirilen bazı eşyalar nedeniyle yolcuların kaçakçılık gibi ağır suçlamalarla bile karşı karşıya kalabildiğini belirtiyor.

Yetkililer, yolcu başına değeri bin 500 avroyu geçen ticari miktar ve mahiyet arz eden eşyanın, yolcu beraberi eşya olarak vergisi ödense bile ithal edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Gümrük vergisi ödemeden getirilebilecek eşyalar ve bu eşyaların miktarları, Gümrük Kanununa dayalı olarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleniyor.

Yurt dışından vergi ödemeden getirilebilecek eşyalar 4 grupta toplanıyor. Bunlar, “kişisel eşyalar”, “posta yoluyla gelen değeri 100 avroyu geçmeyen eşyalar “, “posta yoluyla getirilen 300 avroyu geçmeyen hediyelik eşyalar” ve “yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşyalar” olarak sıralanıyor.

Yolcu beraberinde getirilebilecek eşyanın vergiden muaf tutulması için ise söz konusu eşyanın kişisel kullanıma özgü, belirlenen miktarda, hediyelik amaçlı olması ve ticari amaç için ithal edilmediğinin anlaşılması gerekiyor.

Posta yoluyla gelen değeri 100 avroyu geçmeyen eşyalara, alkol ve tütün ürünleri hariç olmak üzere gümrük vergisi ödenmiyor.

Posta yoluyla getirilen değeri 300 avroyu geçmeyen hediyelik eşyaların ise vergiden muaf tutulması için Ramazan ve Kurban bayramları ile yılbaşından 1 ay önce veya 1 ay sonra Türkiye'ye gönderilmiş olması gerekiyor.

SINIRSIZ MİKTARDA PARA GETİRİLEBİLİR

Yurt dışından Türkiye'ye gelen bir yolcu, beraberinde sınırsız miktarda Türk parası ve dövizi beyan etmek koşuluyla Türkiye'ye getirebiliyor. Buna karşın

yolcular, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara göre yurt dışına 5 bin dolar veya eşiti efektifi çıkarabilir.

Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15 bin doları aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyasını yurda getirebilir ve yurt dışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'den satın alınmış olduğunu belgeleme şartına bağlı.

VERGİ ÖDEMEDEN HANGİ EŞYALAR GETİRİLEBİLİR

Yolcular yurt dışından aldıkları 1 adet cep telefonunu, vergiden muaf olarak zati eşya kapsamında Türkiye'ye getirebilir. Ancak 2 takvim yılında bir adet olmak üzere getirilen bu cep telefonlarının, en geç 1 ay içinde Telekomünikasyon Kurumunca kayıt altına aldırılması gerekiyor.

Yurt dışından gelirken vergi ödemeden getirilebilecek kişisel eşyalardan bazıları şöyle:

- 55 ekrana kadar LCD veya plazma TV

- 1 kamera ve 10 adet boş kaseti,

- GPS yön bulma cihazı,

- 1 adet diz üstü bilgisayar ya da PC,

- Kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti (play station v.s)

- Her birinden en çok 10 ar adet olmak üzere plak, teyp kaseti

veya compact disc, DVD,

- GSM-Cep telefonu,

SPOR VE OYUN ALETLERİ

- İki bölmeli bir adet kamp çadırı,

- Sualtı sporları için bir adet dalgıç takımı,

- Uçan kanatlar (bir çift),

- Motor takılmayan cinsten şişirme bir adet bot,

- Su sporu için kullanılan yelken tertibatlı bir adet sörf,

- Tenis raketi ve 3 kutu topu,

- Golf malzemesi,

- paraşüt ve kayak takımı

- Her birinden birer adet olmak üzere tavla, satranç ve dama takımı,

- Beş deste oyun kağıdı,

SA

Yorum bağlantısı
Fatih Uzun

Tüketim maddelerindeki limitler güncel değil,sigara,çikolata,alkol ve parfüm limitleri yazılanların 2 katıdır.Bilginiz olsun.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tar?m

Ahh gümrük Ahhhh. Dün ebay da gezindim hep gümrükten korkumdan alamadım :)

Yoksa Explorer motoru 2 senelik olanlar 800 doler :D

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Metehan Şahin

Bu konuyu görmem çok iyi oldu yakın zamanda Suriye'ye geçmeyi planlıyorum ordan biraz alış veriş yapmayı düşünüyordum. Sanırım bu liste işimi görür.Vergi muafiyeti olan ürünlerden alırım büyük ihtimalle, bide şöyle bir sorum olacak belki bilgisi olan vardır içimizde ; Araç ile geçmek istediğimizde ayrıyeten araç için bir ücret ödüyormuyuz acaba , yoksa araç için bir uygulama yok mu? Biliyorsunuz Suriye'ye vize uygulaması kaltı bende sınıra 40 km mesafedeyim değerlendirmek gerek diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Bakkal

Ben 2004'de 4 fotoğraf makinesi getirmiştim, bir görevli valizimin x-ray cihazına girmesini istedi, x-ray'den geçmesine rağmen cihazın başındaki görevli birşey dememişti. Şanslıymışım.

Yorum bağlantısı
Metehan Şahin

Bir fikri olan yok mu? Bu günlerde kafayı bu işe takmış durumdayım.

Yorum bağlantısı
Fatih Uzun

Yurtdışına çıkışta sigorta yaptırmanız gerekiyor diye biliyorum vize alırken danışın isterseniz.Abim geçen sene hacca gitmişti otobüs ile Suriye gümrüğü ve polislerinden çok dert yanmıştı.

Yorum bağlantısı
Metehan Şahin

Vize olayı kalktı Fatih bey sadece pasaport yeterli oluyor.Sigorta derken neyin sigortası araç için mi?

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Benzinli araba için 50, dizel için sanırım 100 $ vergi alıyorlarmış. Sigorta bu rakama dahilmiş, benim kayınpeder var orda, siz gidip gelin tekniği öğrenip yaza bende gideyim. Birde tam bilmiyorum ama araç kendi üzerinize olmalı, buradan da şoförler federasyonundan bir belge almak gerekiyor diye biliyorum. Kolay gelsin...

Yorum bağlantısı
Metehan Şahin

İnşallah sorunsuz gidip gelirimde sizede yardımcı olabilirim. Araç kendi üzerime ondan yana bir sıkıntı yok. Bayramdan önce gittim bir sınırdan Suriye'yi seyrettim evleri filan görünüyor, ondan birazda merak sardı.Pasaportta var, vizede kalktı,e bide her şey ucuz olunca insan kendini dizginleyemiyor.Ayağım alışırsa 15 günde bir gider gelirim ben :D

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Son aylarda mazot ve benzin epey pahalandı Suriye' de...Evlerde kullanılan mazota subvanse var ama aile başına karneyle 1 ton veriyorlar. Yakıtı buradan doldurup gidip gelmenizi tavsiye ederim. Ben öyle yaparım çünkü, gidip gelir nasıl olsa...

Yorum bağlantısı
Metehan Şahin

Serkan bey ben benzinin Litresini 1 TL olarak duydum ama bilemiyorum doğruluk payını şimdi onuda araştırmam gerekecek :s

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Serkan bey ben benzinin Litresini 1 TL olarak duydum ama bilemiyorum doğruluk payını şimdi onuda araştırmam gerekecek :s

Önceden 20 kuruş gibi birşeydi galiba, sizin bildiğinizde bu durumda doğru olabilir ama kalitesi tartışılır. Ben denemezdim bir depo için açıkçası..

Yorum bağlantısı
Metehan Şahin

O konuda benimde tereddütüm var acaba süzme işlemi gibi birşey yapsam içinde yapancı madde varsa diye işe yararmı ki bilemiyorum. Ama tahminimce Suriye çok geri kalmış bir ülke değil, son yıllarda oldukça gelişmekte olan bir ülke hayırlşısı bakalım.Önce bir gitmenin püf noktalarını öğreneyim benzin işi teferruata kalır. Ayrıca bilgiler için çok teşekkür ederim. Özellikle gümrükçü arkadaşlardan da destek bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Karani Gülistan

Özel arabayla hac mevsimi dışında suudi arabistana gidilebiliyormu acaba?Hazır Suriye yolu açılmışken Medineye varıp gelsem diyorum.Bu konuda bilgisi olan kardeşlerimiz yazarsa minnettar olurum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Barın
Özel arabayla hac mevsimi dışında suudi arabistana gidilebiliyormu acaba?Hazır Suriye yolu açılmışken Medineye varıp gelsem diyorum.Bu konuda bilgisi olan kardeşlerimiz yazarsa minnettar olurum.

Araçla Suudiler vize vermiyor,bizim dışişleri engelliyor.

Yorum bağlantısı
Karani Gülistan
Araçla Suudiler vize vermiyor,bizim dışişleri engelliyor.

Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...