Guest Mertol Kip 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 lpg yi ayarlatmadan 100-200 km benzinde binilse....yakıt haritası yerine otursa..lpg deki ayarsızlık ayar yapmadan düzelebilirmi abi...yoksa illaki yeni bir ayarmı gerekiyo.. Eğer amaç sorunu kökten çözmekse evet ayar gerekiyor. Sizin ayarlarınızın değişmesine neden olan şey LTFT verisinin orta/uzun vadede değişmesi. Bunun sebebi ya kalibrasyonun hatalı olmasıdır ya da o2 sensöründe sorun olmasıdır. ECU yu resetlemeniz birşey değiştirmez. Ya da 3-5 gün benzinde kullanmanız falan filan.. Arabanız her çalıştığında zaten LTFT değerini tekrar kontrol ediyor. STFT i sıfırlamak için gaz pedalına yarısından fazla basıp ayağınızı geri çekmeniz yeterli. LTFT in değişmesi için öyle uzun uzadıya bir zamana ihtiyaç yok. En kolayı bir OBDII okuyucu alıp değeri gözle kontrol etmek. Eğer STFT aşırı değişmediği halde LTFT değişiyorsa özellikle de pozitif değerler gösteriyor ve sonrasında STFT negatife düşüyor ise o zaman katalitikten sonraki o2 sensörünüzü kontrol etmenizde fayda var. Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 21 Kasım 2009 Yazar Paylaş 21 Kasım 2009 (düzenlendi) Eğer amaç sorunu kökten çözmekse evet ayar gerekiyor.Sizin ayarlarınızın değişmesine neden olan şey LTFT verisinin orta/uzun vadede değişmesi. Bunun sebebi ya kalibrasyonun hatalı olmasıdır ya da o2 sensöründe sorun olmasıdır. ECU yu resetlemeniz birşey değiştirmez. Ya da 3-5 gün benzinde kullanmanız falan filan.. Arabanız her çalıştığında zaten LTFT değerini tekrar kontrol ediyor. STFT i sıfırlamak için gaz pedalına yarısından fazla basıp ayağınızı geri çekmeniz yeterli. LTFT in değişmesi için öyle uzun uzadıya bir zamana ihtiyaç yok. En kolayı bir OBDII okuyucu alıp değeri gözle kontrol etmek. Eğer STFT aşırı değişmediği halde LTFT değişiyorsa özellikle de pozitif değerler gösteriyor ve sonrasında STFT negatife düşüyor ise o zaman katalitikten sonraki o2 sensörünüzü kontrol etmenizde fayda var. Kalibrasyon hatalı olması veya o2 sensörü demişsiniz, aracı geçen yıldan bu yana kullanıyorum fakat geçtiğimiz kış bu sorunu sadece bir kez yaşamıştım, o zamanda çok ?aşırı soğuk vardı, artık hergün yapıyor. Bu LTFT ve STFT konularını biraz daha açabilir misiniz? Nedir bu değerler ve neye göre değişir? Tavsiyeleriniz nelerdir? 21 Kasım 2009 tarihinde Erkan K?yak tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 (düzenlendi) Şimcik. Ford araçların çoğu MAF ile çalışır. Yani motora giren havanın akışını (flow) ölçer. Bununla birlikte arabaya giren havanın ısısınıda ölçer. Sonrada bu ikisini kullanarak arabaya ne kadar hava girdiğini hesaplar. Çoğu araba bu sistemi kullanıyor zaten. Normal şartlarda sorun olmaz. Ancak LPG ECU ları MAP benzin ECU sunun gönderdiği enjektör sinyallerini alıp kalibrasyon adı verilen bir çarpan ile manuple ederek LPG enjektörlerinin açılma ve kapanma sürelerini belirler. Buraya kadar bir sorun gözükmüyor değilmi. Zaten sorunda yok aslında. Ancak, bazı LPG ECU ları bunun yanında MAP yani manifolt basıncınıda ölçerek bununla kalibrasyon esnasındaki duruma göre düzeltme (correction) yaparlar. Yani şu kadar ms benzin enjektörü açılırken bana bu çarpanı verdi ama bunu yaparken MAP değeride şuydu. Ancak şu anda gene aynı benzin püskürtme süresini alıyorum ancak manifolt basıncım daha düşük/yüksek dolayısı ile şu an kalibrasyon esnasındaki verinin yanında şu kadar yakıtı zenginleştireyim yada fakirleştireyim diye bir değerlendirme yaparak LPG enjektörlerinin açık kalma süresini uzatır yada kısaltır. İşte bu durumda da sizin yaşadığınız durum ortaya çıkar. Hadi bunu formule edelim; PWMb: Benzin enjektörü açık kalma süresi PWML: LPG enjektör açık kalma süresi CM: kalibrasyon çarpanı MAPCorr.: LPG nin MAP sensörüne göre yaptığı düzeltme. PWML= (PWMb x CM) + MapCorr Ee neden hava soğuyunca bu iş bıcırıyor? Şundan dolayı. Siz arabanızı dış ısı xyz C derece değerinde iken kalibre ettirdiniz. Ama hava şartları değişti. Örneğin soğudu. Dolayısı ile havanın kütlesi değişti. Benzin ECU nuz bu değişimi havanın ısısını ölçmek kaydı ile zaten ayarlıyor. Kütle yükseldi, dolayısı ile şu an motora daha fazla hava girebiliyor ben benzini biraz kısayım diyor. Ancak LPG ECU su motora giren havanın ısısını falan ölçmediği için bu yeni durumdan bi haber. O ne yapıyor, sürücü gaza daha az basıyor olması lazım ama MAP değeri yüksek. Dolayısı ile bu işte bir yanlışlık var deyip sizi ilk şartlardaki yakıt püskürtmesine geri döndürmek için yakıtı arttırıyor. Hadi buyur buradan yak diyor. Daha fazla yakıt gönderince, benzin ECU su bunu O2 sensöründen gelen veri ile algılayıp höyyt bu işte bir bit yeniği var dur ben şunu biraz daha kısayım diyerek kısır döngüye sokuyor olayı. Nereye kadar? LTFT yani uzun vadeli yakıt çarpanı -%20 ye uzayana kadar. - %20 tan sonra siz ya arıza lambası ile tanışıyorsunuz ya da rölantide teklemeye başlıyorsunuz. İllaki - olacak diye bir kural yok tam tersi olup yakıtı uzatabilirde. Ancak + değerde ford ECU ların %40 dan daha fazla uzatmıyorlar PWM i. Dolayısı ile bu seferde aşırı yakıttan dolayı motorun boğulmasına neden olur. Yukarıdaki senaryo sadece bir örnek. İkinci alternatifte o2 sensörünün bozulmuş olması. Eğer o2 sensörünüz bozulursa (özellikle katalitikten sonraki), ECU yakıtı fakir zannedeceği için LTFT i uzatacaktır. Dolayısı ile farklı bir nedenden dolayı olmuş olsa da yukarıdaki örnek gene tekrarlanmış olacak. Bunu nasıl engellersiniz? 1- Mevsimsel ısı farkının ortalarında oldunduğu dönemde kalibrasyon yaptırarak. Atıyorum bulunduğunuz yöre kışın 0 derecede yazınsa 30 derece falan görüyor ise hava 15 derecedeyken ayar yaptırırsanız hata payı düşecektir. 2- Eğer mümkünse LPG nin yazılımında MAP düzeltmesinin etki aralığını düşürerek. 3- O2 sensörü simulatörü kullanmak kaydı ile ECU nun düzeltme ve değişiklik yapmasını engelleyerek. LTFT ve STFT i sormuşsunuzda onlar gerçekten uzun konular. Google dan araştırırsanız yeterli bilgi ve döküman ulaşabilirsiniz. 21 Kasım 2009 tarihinde Mertol Kip tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 21 Kasım 2009 Yazar Paylaş 21 Kasım 2009 Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim Mertol bey.. Yorum bağlantısı
Murat Akaloğlu 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 acaba arabanın beyniyle lpg beyninin uyum içinde çalışacağı ve lpg kalibrasyonunu lpg çarpanlarıyla benzine göre kendi yapacak lpg kiti nezaman üretilecek...veya üretildide benim haberim yok... Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 İmkan yokki öyle birşeye. %100 uyum sözkonusu olmaz bu işlerde. Yakıt sistemini kökten değiştiriyorsunuz ama geçmişten kalan mirasıda kullanmaya hatta o mirastan zaman zaman yararlanamaya çalışıyorsunuz. Elbet uyum ve dialog sorunları olacaktır. Kaldıki yapmaya çalıştığınız şey birbiri ile tümüyle farklı olan iki ayrı yakıtı, yakıtlardan sadece birisi ile çalışmak üzere yapılmış olan bir motorda kullanmaya çalışmak. E hem karnım doysun hem pastam dursun yok bu işlerde.. Eğer illede LPG ye dönüştürüp hakkını vereceğim derseniz o zaman piggyback tarzından vazgeçecek ve standalone tipi bir ECU kullanacaksınız. E o da ne montaj anlamında ne de ayarlama anlamında bizim ustacıkların becerebileceği bir halt zaten değil. Ama sorunu en aza indirmek elinizde. O2 sensörünü simule edersiniz. Hani katalitik iptallerinde falan kullanılan o ufak devreler var ya, onlardan alıp takarsınız, o2 sensörünün ECU ya sinyal göndermesini böylelikle engellersiniz. Dolayısı ile LTFT falan değişmez. Hatta simulatör 14.7/1 yakıt karışımı var gibi sinyal göndereceğinden siz isterseniz LPG nin ideal verimdeki yanma oranı olan 15.7/1 oranında püskürtmedeyapıp arabanızın hem daha ekonomik hemde benzine eş bir güç ile yürümesinide sağlayabilirsiniz. Buraya kadar sorun yok. Ama eğer LPG ECU sunu doğru kalibre edemezseniz o zaman yandı gülüm keten helva işte. O iş içinde herşeyden önce arabanızda bir wideband yakıt karışım oranı gösteren bir cihaz olması ve uzun vadeli log tutarak kalibrasyonun sizin aracınıza has olacak şekilde ince ince işlenmesi gerekir. Bu da öyle 1-2 günde falan olacak iş değil. Heleki bizimkiler gibi kaportacıdan LPG cilüğe terfi etmiş ustaların becerebileceği bir iş hiç değil. Adam AFR nin ne olduğunu bilmiyorki daha onun logunu tutup hangi durumda ne yapmış onu muhakeme edip gerekli değişikliği yapabilsin.. O kadarını o adamdan beklemekte haksızlık aslında.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 Lpg firmaları, millet bu kadar sıkıntı çekmesin diyerek, neden bir emme hava ısısı sensörü ilavesi ile, herkesi memnun etmez ki? manifoldun orasını burasını rahatça deliyorlar, emmeyi, bir yerlerden delip, 5$ bir sensör ilavesi yapmaz ki??? Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 Hatta birde o2 sensörü ilavesi yapıp oradanda düzeltme yapsınlar. Aaa bunu yapmışken hadi şu avans işine de bir el atalım, benzin 90 küsur oktan lpg 110 oktandan başlıyor avansı biraz açabiliriz bu durumda, hem tüketim düşer hemde gücümüz artar.. Bu iş için ne gerek bize? krang pozisyon sensörü ve kam mili sensörü demi.. Hımm.. E oldu olacak birde hararet müşürü ekleyip işi detaylandıralım. Aaa bak birde TİVCT imiş motor. oldu olacak onuda kontrol ediversin LPG ECU su. O işin sonu standalone ECU ya kadar gider. Çok isteyen onu alıp takar tabi ama 1200-1300 dolardan ucuza lug and play standalone ECU yok.. 900 liraya LPG takılan bir ülkede ECU ya kim o kadar para verir sen düşün orasınıda.. Yorum bağlantısı
Murat Akaloğlu 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 İmkan yokki öyle birşeye. %100 uyum sözkonusu olmaz bu işlerde. Yakıt sistemini kökten değiştiriyorsunuz ama geçmişten kalan mirasıda kullanmaya hatta o mirastan zaman zaman yararlanamaya çalışıyorsunuz. Elbet uyum ve dialog sorunları olacaktır. Kaldıki yapmaya çalıştığınız şey birbiri ile tümüyle farklı olan iki ayrı yakıtı, yakıtlardan sadece birisi ile çalışmak üzere yapılmış olan bir motorda kullanmaya çalışmak. E hem karnım doysun hem pastam dursun yok bu işlerde.. Eğer illede LPG ye dönüştürüp hakkını vereceğim derseniz o zaman piggyback tarzından vazgeçecek ve standalone tipi bir ECU kullanacaksınız. E o da ne montaj anlamında ne de ayarlama anlamında bizim ustacıkların becerebileceği bir halt zaten değil.Ama sorunu en aza indirmek elinizde. O2 sensörünü simule edersiniz. Hani katalitik iptallerinde falan kullanılan o ufak devreler var ya, onlardan alıp takarsınız, o2 sensörünün ECU ya sinyal göndermesini böylelikle engellersiniz. Dolayısı ile LTFT falan değişmez. Hatta simulatör 14.7/1 yakıt karışımı var gibi sinyal göndereceğinden siz isterseniz LPG nin ideal verimdeki yanma oranı olan 15.7/1 oranında püskürtmedeyapıp arabanızın hem daha ekonomik hemde benzine eş bir güç ile yürümesinide sağlayabilirsiniz. Buraya kadar sorun yok. Ama eğer LPG ECU sunu doğru kalibre edemezseniz o zaman yandı gülüm keten helva işte. O iş içinde herşeyden önce arabanızda bir wideband yakıt karışım oranı gösteren bir cihaz olması ve uzun vadeli log tutarak kalibrasyonun sizin aracınıza has olacak şekilde ince ince işlenmesi gerekir. Bu da öyle 1-2 günde falan olacak iş değil. Heleki bizimkiler gibi kaportacıdan LPG cilüğe terfi etmiş ustaların becerebileceği bir iş hiç değil. Adam AFR nin ne olduğunu bilmiyorki daha onun logunu tutup hangi durumda ne yapmış onu muhakeme edip gerekli değişikliği yapabilsin.. O kadarını o adamdan beklemekte haksızlık aslında.. yok ben almıyım kalsın abi, bu sıralar pistonlara tarih yazdırma gibi bir lüksüm yok ...laptopla kara düzen sıcak soğuk ayarına devam... Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 Yok ya o kadar kolay değil o işler.. Kolay kolay motorunuzun pistonu falan erimez merak etmeyin.. Yorum bağlantısı
Guest Fuat 21 Kasım 2009 Paylaş 21 Kasım 2009 Ancak şu anda gene aynı benzin püskürtme süresini alıyorum ancak manifolt basıncım daha düşük/yüksek dolayısı ile şu an kalibrasyon esnasındaki verinin yanında şu kadar yakıtı zenginleştireyim yada fakirleştireyim diye bir değerlendirme yaparak LPG enjektörlerinin açık kalma süresini uzatır yada kısaltır. İşte bu durumda da sizin yaşadığınız durum ortaya çıkar. Hadi bunu formule edelim;. Benzin ECU nuz bu değişimi havanın ısısını ölçmek kaydı ile zaten ayarlıyor. Kütle yükseldi, dolayısı ile şu an motora daha fazla hava girebiliyor ben benzini biraz kısayım diyor. Ancak LPG ECU su motora giren havanın ısısını falan ölçmediği için bu yeni durumdan bi haber. O ne yapıyor, sürücü gaza daha az basıyor olması lazım ama MAP değeri yüksek. Dolayısı ile bu işte bir yanlışlık var deyip sizi ilk şartlardaki yakıt püskürtmesine geri döndürmek için yakıtı arttırıyor. Hadi buyur buradan yak diyor. Daha fazla yakıt gönderince, benzin ECU su bunu O2 sensöründen gelen veri ile algılayıp höyyt bu işte bir bit yeniği var dur ben şunu biraz daha kısayım diyerek kısır döngüye sokuyor olayı. Nereye kadar? LTFT yani uzun vadeli yakıt çarpanı -%20 ye uzayana kadar. - %20 tan sonra siz ya arıza lambası ile tanışıyorsunuz ya da rölantide teklemeye başlıyorsunuz. İllaki - olacak diye bir kural yok tam tersi olup yakıtı uzatabilirde. Ancak + değerde ford ECU ların %40 dan daha fazla uzatmıyorlar PWM i. Dolayısı ile bu seferde aşırı yakıttan dolayı motorun boğulmasına neden olur. Yukarıdaki senaryo sadece bir örnek. İkinci alternatifte o2 sensörünün bozulmuş olması. Eğer o2 sensörünüz bozulursa (özellikle katalitikten sonraki), ECU yakıtı fakir zannedeceği için LTFT i uzatacaktır. Dolayısı ile farklı bir nedenden dolayı olmuş olsa da yukarıdaki örnek gene tekrarlanmış olacak. Bunu nasıl engellersiniz? 1- Mevsimsel ısı farkının ortalarında oldunduğu dönemde kalibrasyon yaptırarak. Atıyorum bulunduğunuz yöre kışın 0 derecede yazınsa 30 derece falan görüyor ise hava 15 derecedeyken ayar yaptırırsanız hata payı düşecektir. 2- Eğer mümkünse LPG nin yazılımında MAP düzeltmesinin etki aralığını düşürerek. 3- O2 sensörü simulatörü kullanmak kaydı ile ECU nun düzeltme ve değişiklik yapmasını engelleyerek. LTFT ve STFT i sormuşsunuzda onlar gerçekten uzun konular. Google dan araştırırsanız yeterli bilgi ve döküman ulaşabilirsiniz. LPG nin fizyolojisini dialoglar ile anlatmak .Harika ! Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 22 Kasım 2009 Yazar Paylaş 22 Kasım 2009 (düzenlendi) Şöyle birşey olamaz mı? Buralarda yazılanlara göre benim anladığım yazın farklı kışın farklı kalibrasyon yaptırılarak bir nebze bu vb. problemlerin önüne geçilebilir, ortam ısını ölçen bir sensörle lpg ecusunda kayıtlı birkaç kalibrasyon arasından en uygun olanı belirleyip ecu buna göre davransa hatta bu seçim manual olarak da yapılabilse, yazlık modu yükle, kışlık modu yükle, yüksek rakım modunu yükle, düşük rakım modunu gibi modlar olsa da biz de yaz kış kalibrasyon yaptırmak zorunda kalmasak, çok mu şey istiyorum? 22 Kasım 2009 tarihinde Erkan K?yak tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 22 Kasım 2009 Yazar Paylaş 22 Kasım 2009 Şehir içinde kısa mesafelerde kullanıyorum aracı, benzinde iyice ısınana kadar varmış olurum, bu kış benzin tüketimimiz artacak galiba.. Yorum bağlantısı
Özdemir Erten 23 Kasım 2009 Paylaş 23 Kasım 2009 (düzenlendi) Teşekkür ederim Özdemir bey, probleminizin hallolduğuna sevindim, darısı başıma. Dün lpg programlandıktan sonra bugün lpgye geçişte problem olmadı ama hava sıcaktı belki ondan olmamıştır. iyi dileklerinizden dolayı teşekkür ederim Erkan bey ama ne yazık ki sorunum tekrarladı ve eskisine göre daha can sıkıcı.artık her vites değiştirmede vites boşa geçtiğinde stop ediyor. ışıklara yaklaşınca stop etmesin diye benzine alıyorum.bu durmula ilgili sorunumu çözecek veya çözüm önerisinde bulunacak arkadaş varmı acaba? 23 Kasım 2009 tarihinde Misafir tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 23 Kasım 2009 Paylaş 23 Kasım 2009 iyi dileklerinizden dolayı teşekkür ederim Erkan bey ama ne yazık ki sorunum tekrarladı ve eskisine göre daha can sıkıcı.artık her vites değiştirmede vites boşa geçtiğinde stop ediyor. Emme manifoltunuz hava alıyor olmasın? Yorum bağlantısı
Özdemir Erten 23 Kasım 2009 Paylaş 23 Kasım 2009 Emme manifoltunuz hava alıyor olmasın? benzinde hiçbir sıkıntı yok saat gibi çalışıyor.ama lpgye alınca sapıtıyor.manifoltta da sıkıntı olsa benzinde de hissetmezmiyim? Yorum bağlantısı
Özdemir Erten 23 Kasım 2009 Paylaş 23 Kasım 2009 peki hissetmememin sebebi nedir?bu sorun bir hafta öncesine kadar yoktu.haftasonu kalibrasyon işleminden sonra böyle oldu.buüun distribütör firma olan sistem lpg ile görüştüm.yarın ilgineceklerini olmazsa bayram sonrasına kalabileceğini söylediler. Yorum bağlantısı
Guest Mertol Kip 23 Kasım 2009 Paylaş 23 Kasım 2009 E madem kalibrasyondan sonra böyle oldu ne uğraştırıyorsun be güzel kardeşim bizi.. Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 15 Aralık 2009 Yazar Paylaş 15 Aralık 2009 Lpg enjektörlerinde katkılı gazdan dolayı yağ biriktiği ve enjektörlerin değişmesi veya temizlenmesi gerektiğini düşünmekteyim, fakat sorun şu ki enjektörlerim matrix tipi enjejtör ve temizlenmesi çok zormuş, usta değişmesi gerekir büyük ihtimalle, temizliği imkansız gibi birşey dedi, matrix enjektör temizliği nasıl yapılır? Bu temizliği yapabilecek ehil bir lpg ustası nerde bulabilirim (Yozgat ve çevresi, Kayseri 1. tercihim)? Matrix enjektörü olup da böyle bir sıkıntı yaşayan var mı? Yorum bağlantısı
Ahmet Kapdan 15 Aralık 2009 Paylaş 15 Aralık 2009 Geçen hafta sonu lpg kitinden gelen uyarı sesi (filtrelerinin değişim zamanı geldiğini düşündüren) üzerine ustaya gittim ve 2 adet filrenin değişimini yaptılar.Ancak büyük filtre tanınmaz haldeydi ve içerisinden yağlar akıyordu.Usta aracın kendi kendine benzine geçip geçmediğini sordu.Olmadığını ancak niye sorduğunu sorduğumda:son 3 haftadır katkılı otogaz kullananlardan bu şikayetle bir çok aracın geldiğini hepsininde lpg hattında tıkanma olduğunu söyledi.O gün için olmayan bu arıza dünden beridir benim başıma da geldi.Hafta sonu ustaya gidip hattın temizlenmesi veya değişmesi ne gerekiyorsa yapılacak. Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 15 Aralık 2009 Yazar Paylaş 15 Aralık 2009 (düzenlendi) LPG nin ayarı ne yaparsanız yapın bozulmaz. Arabanın ayarları değişir, dolayısı ile LPG de bundan etkilenir. Sizde bunu telafi edebilmek için LPG yi tekrar ayarlattırırsınız. Bugün yine gittim lpgciye, sabah gaza geçişte stop etme ve gaz yememe probleminin devam ettiğini hatta artık gaza geçtikten sonra da aracın çalışmasında bir gariplik olduğunu bunun benzinde olmadığını söyledim, lpgyi bilgisayara bağladı ve parametreleri sıfırlanmış lpgnin ecusu dedi ve bilgisayarda da bana gösterdi, normalde ecunun kalibrasyon sonrası parametrelerinin gösterdiği kısımda hiçbir veri yoktu, tekrar bi kalibrasyon yükledi (bilgisayarına hazır kalibrasyonlardan birini yükledi) ve bi daha aynı parametreler sıfırlanırsa lpg ecusunu tamir ettirmek veya değiştirmek gerekir dedi gönderdi, problemin ecudan olduğunu söylüyorsunuz fakat daha önceden geldiğimde ecuda problem olmamasına rağmen aynı şekilde stop etme problemi vardı dediğimde ise problem düzelmezse ve ecu parametreleri tekrar sıfırlamazsa o zaman diğer olasılıklara bakarız şu an bilgisayar başka hata göstermiyor dedi. Anlamadığım nokta lpg ecusu bozuk olsa sıfırladıktan sonra tekrar kalibrasyon yapılamaması gerekmez mi? Ecu bozuksa kalibrasyonu tekrar nasıl kaydedebildi? Gerçi parametrelerin ekranda olmadığını ve tekrar kalibrasyon yapınca aracın lpgdeki çalışmasının normalleştiğini (sabah ilk gaza geçiş hariç, onu yarın sabah göreceğiz) kendi gözümle gördüm ama çözemedim şu işi bir türlü, ben diyorum enjektörlerde biriken yağ soğuklarda enjektörlerin ilk zareketini zorlaştırıyor ve araç stop ediyor, enjektörlerdeki yağ gelen sıcak gazla eriyor ve rahatlayan enjektörün hareketi normalleştiği anda aracın çalışması da normalleşiyor, enjektörleri temizlemiz lazım, usta ise matrix enjektörlerin temizliği olmaz değiştirmek gerekir, hemen atikerin enjektörlerinde takayım diyor. Bakalım neye varacak bu işin sonu. 15 Aralık 2009 tarihinde Erkan K?yak tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 15 Aralık 2009 Yazar Paylaş 15 Aralık 2009 son üç gündür benzer bir sorun bendede var.araç lpgye geçerker stop ediyor.ısrar edersem lpg den benzine geçiyor.bugün ustaya gittim ayarlarda bir sıkıntı yok.geçiş ısısı 35 ti 40 yap dedim.gece işe giderken bakacaz.fakat ahmet beyin yazdı kafamı karıştırdı.ben genelde ve özellikle opetten katkılı gaz alıyorum.budurmda almamalıyım?benim araçtada yağdan dolayı bir tıkanma varsa bu nasıl anlaşılır ve temizlenir? Son bir haftadır hangi siteye girdiysem katkılı gaz kullanımı sonrası yaşanan olumsuzluklarla ilgili başlıkları gördüm, bu açıklamadan sonra katkılı gaz kullanımına devam etmek sizin kararınız, özellikle sabah araç soğukken stop etme ve kasılma problemleri yaşanıyor ve bu problem belli bir süre sonra ortadan kalkıyorsa işaretler bu yönde bence, özellikle enjektörlerde kalan yağ birikintileri soğuklarda donarak ilk gaza geçiş esnasında enjektörlerin görevini yapmasını engelliyor ve sonuç olarak ya araç stop ediyor ya da belli bir süre gaz yemedikten sonra sıcak gazın enjektörlere ulaşması sonucu enjektörlerin rahatlayarak normal hareketlerini yapabilmeleriyle stop etmeden yolunuza devam ediyorsunuz. Matrix enjektörlerin temizliği zor ve riskliymiş, enjektörleriniz matrix değilse işiniz biraz daha kolay.. Yorum bağlantısı
Erkan Kıyak 15 Aralık 2009 Yazar Paylaş 15 Aralık 2009 (düzenlendi) malesef benim enjektörler matrix.acaba bundan sonra katkılı almasam zamanla kendi kendini temizlermi? Bugün lpg ustası buna benzer birşey söyledi ama ne kadar doğru bilmiyorum, ben yaklaşık 10000 km katkılı otogaz kullandım böyle oldu, geçen yıl katkılı otogazdan önce yaz kış önemli bir problem yaşamamıştım. Şu linkteki dosyada matrix enjektörlerin nasıl monte edilmesi gerektiği ve temizliğinin nasıl yapılması gerektiği anlatılmış, anlatılana göre özellikle kış aylarında sorun yaşamamak için motor soğutma suyu borularından sıcak olanının enjektörün üzerinden geçmesi gerekiyormuş. 10. ve 11. sayfalara özellikle göz atın.. http://www.hlpropan.cz/_diagrams/dokumenta...agic_2%20EN.pdf 15 Aralık 2009 tarihinde Erkan K?yak tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts