İçeriğe Yönlendir

2010 Focus'a Blow Off Ve 30 Hp Güç...

Musa Yüzbaşıoğlu

Recommended Posts

Musa Yüzbaşıoğlu

arkadaşlar 2010 focusuma blow off ve 30 hp chip taktırmak istiyorum ikisi hakkındada yüzeysel bilgilerim var sizlerden bilgi almak istiyorum bu konular hakkıında...

1. blow off daha önce taktıran oldumu varmı nasıldır nedr memnun musunuz ne gibi artıları eksileri olur?

2. 30 hp chip attırma işide serviste ustalar kanıma girdi 300 tl'ye atıyomuşlar ne dersiniz araç dahada iyi bir performans veriyormuş...chipte serviste faturalı takılacağı için araç garantiden çıkmıyor ;)

bu iki konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim...

Yorum bağlantısı
Abdülmecit Cirbil

bu iki konu hakkında tek bildiğim birşey var hocam,,sizin dediğinizin aksine chip olayı hem 300 ytl değil,,hemde garantiyi bozacaktır.

Yorum bağlantısı
Emre Demir2

Herkes chip yazılımı atabiliyorum diyor ama iyi performans alınmıyor. O yüzden iyi ismi olan yerler hem garanti verir hemde performansı.

Yorum bağlantısı
Arda Akbay

forumda chip yükletip de memnun kalan çok arkadaş var turbom olsaydı ben de yaptırırdım

Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu
bu iki konu hakkında tek bildiğim birşey var hocam,,sizin dediğinizin aksine chip olayı hem 300 ytl değil,,hemde garantiyi bozacaktır.

bizzat kendim görüştüğüm için;hem 300 tl hemde garantiyi bozmuyor...

Herkes chip yazılımı atabiliyorum diyor ama iyi performans alınmıyor. O yüzden iyi ismi olan yerler hem garanti verir hemde performansı.

servisle çalışan tuning'ciler iyidir heralde çünkü servis sahibinin oğlunun focusunada takmıştı çocuk sürüyodu memnundu..

Servisin bu işlere bulaşacağını pek sanmıyorum..

servisle işyerin yanyanaysa ve aran ustalarla iyise herşeyi yaptırırsın.(benimde lada ve land rover servisim var ayrıca servisin anlaşmalı rot balans'cısıyım,aram iyi yani onu belirtiyorum :p )

forumda chip yükletip de memnun kalan çok arkadaş var turbom olsaydı ben de yaptırırdım

banada o memnun kalan arkadaşların fikirleri lazım işte :good1:

Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu
Garanti kişisel olsa gerek :)

valla orasını bilemiycem... :)

Yorum bağlantısı
Cihan Beliceli

performans chip le bitmiyor eğer chip yaptıracaksanız lastikleri ve jantları büyütmeniz gerekecek, sonra hava filtresini değiştirmeniz vs....

Yorum bağlantısı
Alper İleri

Selam.

Ben önceki araçlarımda da (Nissan 200sx ve Kia Rio CRDI)

Garantiyi bozması zor, nitekim servisin bunu anlama şansı yok gibi bişey. Siz söylemezseniz tabi.

Serviste faturalı nasıl oluyor onu bilmiyorum. Daha önce böyle birşey duymadım ya da servis yetkili servis degil özel servistir.

Dizele blow-off olmaz.

Sadece ufak bi hoparlör ile ses veren dandik sistemler var onu kastediyorsanız bilmem. Ama dizelde blow off komik olur bence.

Chip taktırmak diye birşey yok zaten, araç yazılımı modifiye ediliyor ve tekrar yükleniyor olay bundan ibaret.

Ayrıca lastik ve jantın büyümesi performansı artırmaz aksine düşürür.

Jantı büyütüp aracı düşürün ama orjinal lastik çapını aşmamanızı öneriririm.

Yorum bağlantısı
Yavuz Gürbüz

Vallahi ben şahsen garantiye hiçbişey olacağını sanmıyorum. Tabi "Usta buna chip attık nasıl olmuş." diye sorarsan onu bilemem (tanıdıktan bahsetmiyorum ;) ). Servislerde de IDS'e bakıpta "Sen bunun ECU parametreleri ile oynamışsın garanti kapsamından çıktın" diyebilecek, Türkiye'de on tane usta olduğunu zannetmiyorum. En azından ben daha IDS'i adam akıllı kullanan bir tane bile yetkili servis görmedim. Blow-off ise dizelde görüntüden (çuf-çuf lokomotif gibi :D) başka bir fonksiyonu yok, aksine zararı olduğunu okumuştum. Yine de yaptıracağım diyorsan çok ehil bir ustanın montajı yapmasını öneririm.

Saygılarımla,

Alper Hocamın yazdıklarını görseydim ağzımı açmazdım. ( klavyeye dokunmazdım demek istedim :D)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Kavramlar karmakarışık.

1. Enjektöre giden elektrik kablosuna soket ile cihaz mı takılacak

2. Beyin yazılımı mı değişecek?

Vesile ile: Chip takmak demek, beyinin aluminyum kabını yarmak ve içinde lehim ile işlme yapmak demektir. Her türlü ve şekilde, ilgili parçaların garantisi kalmaz. Normal prosedürü bu.

Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu
Selam.

Ben önceki araçlarımda da (Nissan 200sx ve Kia Rio CRDI)

Garantiyi bozması zor, nitekim servisin bunu anlama şansı yok gibi bişey. Siz söylemezseniz tabi.

Serviste faturalı nasıl oluyor onu bilmiyorum. Daha önce böyle birşey duymadım ya da servis yetkili servis degil özel servistir.

Dizele blow-off olmaz.

Sadece ufak bi hoparlör ile ses veren dandik sistemler var onu kastediyorsanız bilmem. Ama dizelde blow off komik olur bence.

Chip taktırmak diye birşey yok zaten, araç yazılımı modifiye ediliyor ve tekrar yükleniyor olay bundan ibaret.

Ayrıca lastik ve jantın büyümesi performansı artırmaz aksine düşürür.

Jantı büyütüp aracı düşürün ama orjinal lastik çapını aşmamanızı öneriririm.

bahsettiğim servis yetkili servis,dizele blow off olmaz derken neye dayanarak söylediniz aksine herkes olur diyor?? chip taktırmak mı yazılımmı o kadar iyi bilmiyorum bana söyleyen servis ustaları chip attıralım senin araca dediler bende onu söylüyorum..

Yorum bağlantısı
Alper İleri

Teşekkürler Yavuz..

Ben devam edeyim o zaman..

Hava filtresi de birşeye yaramıyor. Hatta deneyenlerin bir kısmı zararı oldu diyor. Zaten "şöyle faydası olur" diye bir durum da yok. Tabi benim dediğim açık hava filtreleri için. Kapalı kutu için K&N

marka hava filtresini takarsanız uzun vadede parasal olarak karlı olabilir. Tabi bence gerek yok o ayrı konu.

Turbo Dizelde performans artırayım dersen yapılacak şeyler şunlar :

1. Yazılım.(chip-tuning) Yazılımla 150 HP'ye kadar focusta çıkılabilir. Bu olay şu an resmen bedava.

İşlemi yaptırmadan önce dinamometre'den güç ölçüm yaptırın. Sonrasında tekrar yaptırın. Bu sayede neyin nasıl yapıldıgını da anlayıp yorumlayabiliriz.

2. Aracın yere yaklaşması, yani ağırlık merkezinin aşağıya çekilmesi. Bu da düşük Yay(helezon) ile olur. Frenaj gelişir, Kalkış gelişir, yol tutuş, konfor azalır, az da olsa son hız gelişir.

3. Jant Lastik ağırlığı. Lastik/Jant ne kadar hafif olursa aracın toplam performansına her açıdan daha faydalı olur. Tabi bu biraz masraflı bir olay.

Daha uç olaylar :

1. Dizel enjektör memelerinin büyütülmesi

2. Intercooler'ın biraz daha büyütülmesi (%30 civarında)

3. Turbo'nun biraz daha büyütülmesi (garrett 1549 veya 2256 gibi)

Yorum bağlantısı
Yavuz Gürbüz
bahsettiğim servis yetkili servis,dizele blow off olmaz derken neye dayanarak söylediniz aksine herkes olur diyor?? chip taktırmak mı yazılımmı o kadar iyi bilmiyorum bana söyleyen servis ustaları chip attıralım senin araca dediler bende onu söylüyorum..

Eskiden olmuyordu şimdi yapıyorlar. HKS'nin blow-off'u var dizel için. Ama ben sesini beğenmedim açıkçası. Dizelde faydası da yok duyduğum ve okuduğum kadarıyla çünkü kompresör pervanesini stall ettirecek bir atıl basınç mevcut değil dizelde.

Yazılımı ise ECU'yu karpuz gibi yarıp, araç chipine müdahale diye birşey kalmadı artık ( en azından focusta ). Günümüzde hemen hemen her aracı OBDII 'den yazılımlımla şenlendirmek mümkün. Yazılım korumaları öyle veya böyle kaldırılılabiliyor. Ford Focus 1.6 TDCi 109 Bhp 240(260) Nm araç yazılımla 140 Bhp 300(315)Nm oluyor. Yanlız duyduğuma göre debriaj balatası erken bitiyor. Aracı yakın zamanda değiştirecekseniz, Power Box öneririm. Kullanan arkadaşlarım var. Araç çok değişiyor. Ben şahsen öyle yapacağım. Ama aracı değiştirmeyeceğim diyorsanız chip-tuning daha verimli oluyor. Umarım yardımcı olmuştur.

Saygılarımla,

Yorum bağlantısı
Alper İleri
(düzenlendi)

Şöyle :

Yetkili servis eğer bu işi yapıyorsa, iş ilginç demektir.

Sonuçta :

X kişi de yapabilir. Aracı dinamometrede yapmadan önce ve yaptıktan sonra gücünü ölçerseniz sorun çıkmaz. O zmaan birşeyler denebilir. Yoksa konuşmak yersiz olur.

Kimseyi ve işini de kötüleyemeyiz.

Dediğim gibi dizele blow-off olmaz degil olur ama bişeye yaramaz. ses verir işte. o zaman da buna "blow-off" denmez, değil mi ?

tarihinde Alper ?leri tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Kemal Murat İnce
(düzenlendi)

Şimdi öncelikle BOV ne ve nasıl çalışırı bilirsek bence daha rahat tartışırız dizele BOV takılmalımı takılmamalımı?

BOV = Blow Off Valve / meali: Üfleyi Kesen Valf

Beki neden bu valfe gerek duymuşlar ve nasıl çalışır?

Gaz kelebeği olan turbo beslemeli arabalarda her hangi bir nedenle kelebeğin kapanması durumunda (örneğin yavaşlamak için yada vites değiştirmek için) turbonun üflediği hava artık manifolda dolamaz ve Turbonun hava üfleyen kompresör çıkışı ile kelebek arasına sıkışır. Ama araba devir çevirmeye devam ediyor siz ayağınızı gazdan çektiniz diye 4000d/d de giden araba bir anda 800 d/d ye düşmedi yani egzoz tarafında bulunan ve amacı kompresör pervanesini döndğrmek olan türbin pervanesi hala olanca hızıyla dönüyor. Bu kelebekle kompresör çıkışı arasında kalan havanın basıncı okadar artarki geri basınç yaratıp kompresör pervanesine frenleme yaptırır, e türbin dönmeye çalışıyor işte bu olay turbonun ömrünü azaltan en önemli etkilerin başında gelir. Bunu önlemek için hava üfleme yoluna bir valf konur (BOV) bu valfin içinde bir diyafram vardır. Diyaframın üstünde bir hortum bulunur buda emme manifolduna bağlıdır. Gaz kelebeği açıkken manifolddaki ve hava yolundaki basınç eşit olacağından bu diyafram kapalı durur ve siz manifolda hava üflersiniz. Kelebek kapandığında manifoldda artık basınç değil vakum olacağından bu hortum vasıtasıyla diyaframı kendine çeker ve hava diyaframın üzerindeki delikten dışarı atılır. Bunun önüne zottirik ağız yaparsanız foşşş tısss pısshhh gibi sesler alırsınız. Ama temel amaç kompresör pervanesine fren yaptırmamaktır.

Dizelde durum nasıl?

Dizel araçlarda gaz kelebeği bulunmaz, dizel araçlar hızlanma ve yavaşlamalarını yakıt verip keserek yaparlar. Normalde benzinli arabanın aksine dizel arabalar rölantide 50/1 hava yakıt karışımıyla çalışırlar. Bundandır ki saatlercede çalıştırsanız dizel araba yolda ısınır. Siz dizel arabada yavaşlamak yada vites için ayağınızı gazdan çektiğinizde turbonun üflediği hava rahatça manifolda girer, ordan emme subapları açıldığında silindire dolar ve egzoz subabından da egzoz manifolduna verilir peki nasıl yavaşlıyor yakıt verilmiyorda ondan yavaşlıyor. Dizelde pervaneye geri basınç yoktur manifoldda vakum yoktur. BOV takmak için bir sebepde kalmıyor. Aksine hadi vakumuda bulup BOV'u açtın, normalde manifolda dolan havayı dışarı basacağından tekrar gaza bastığında kelebekli arabanın aksine turbo daha geç dolup tekrar eski haline gelecektir.

Şimdi dizele BOV takılmalı mı takılmamalı mı?

tarihinde Kemal Murat ?nce tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Abdülmecit Cirbil

eline sağlık hocam güzel açıklama olmuş,,BOV'u icat eden adam anlatsa bu kadar açıklayıcı olmazdı.

Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu

bu açıklamalardan sonra anladığım yani çıkardığım sonuç şu ben aracıma blow off taktırmayacağım chip yada yazılım attırmayacağım :unknw: ilginize yorumlarınıza teşekkür ederim...

Yorum bağlantısı
Kemal Murat İnce
bu açıklamalardan sonra anladığım yani çıkardığım sonuç şu ben aracıma blow off taktırmayacağım chip yada yazılım attırmayacağım :unknw: ilginize yorumlarınıza teşekkür ederim...

BOV mantıksız da chiptuning için birşey demedim. Ben dizel kullanıyor olsam kesinlikle chiptuning yaptırırdım, amaa her önüne gelenede yaptırmazdım. Bu piyasanın ne olduğuda belli, kendini kanıtlamış ve konusunda lider bir firmaya yaptırırdım. Bu işlerin ucuzu olmaz, o etin yahniside orta vadede yavan olur. Ama tabi araba, senin para senin, karar senin.

Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek Eski
(düzenlendi)
bu açıklamalardan sonra anladığım yani çıkardığım sonuç şu ben aracıma blow off taktırmayacağım chip yada yazılım attırmayacağım :p ilginize yorumlarınıza teşekkür ederim...

Ama şöylede bişey var,yolda bana denk gelirsen biraz tozumu yutacaksın. :unknw::) Arkadaşım yaptır yaptır onun zevki apayrı o haz çok güzel bişey blow-off taktır ama ötmeyeninden çünkü subaru dışında yapan araçlardan o ses çıkınca bana çok garip geliyor. :s İnan bu dediklerini yaparsan aracına sen bile inanamayacaksın.300 chip + 500 blow-off =800 tl Verdiği zevk "Paha biçilemez". :good1:

Bu piyasanın ne olduğuda belli, kendini kanıtlamış ve konusunda lider bir firmaya yaptırırdım.

MEHMET GAZİHAN :good1: ama artvin'e gelirmi bilmiyorum.

tarihinde Yasin ?im?ek tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Kemal Murat İnce

Ben yaşlanıyorum galiba, ya yazamıyorum ya da yazdıklarım artık anlaşılmıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Can Çimir
(düzenlendi)

Dizel için Mehmet Gazihan, benzinli için Özgün Güleç (Dr. Oz)

Gazihan'a beyni göndermeniz yeterli, ama en sağlıklısı yazılımı kabaca yaptıktan sonra ince ayarları araç üzerinde yapması. bu insanlar artık kendini kanıtlamış kişiler. bir sorun, şikayet duymadım özellikle Özgün abi hakkında.

tarihinde Mehmet Can tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek Eski
Ben yaşlanıyorum galiba, ya yazamıyorum ya da yazdıklarım artık anlaşılmıyor.

Sanırım yaşlanıyorsun kemal abi. :good1:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...