Ayhan Şentürk 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Eklemek istediğim birşey var. Resimde turbonun ön tarafında gördüğünüz mil, diyaframlı siyah yayın olduğu kısım ve siyah bir hortum var. İşte bu sistem turbonun basıncının fazla yükselmesine izin vermiyor. Gaz pedalı konumu ve motor devrine göre basınc devamlı istenilen düzeyde kalıyor. Resim üzerinden anlatacak olursam, sağ taraf motora hava basan taraf ve orada basınc fazla yükseldiğinde siyah hortumdan basınc yayın direncini yenerek diyaftamı itiyor ve milide ileri itmiş oluyor. Böylece egsoz gazı turboya girmeden egsoza yönlendirilmiş oluyor. Yani motor deviri yüksek olsada düz yolda sabit gazla gidiyorsak turbo boşuna yüksek devir yaptırılmıyor. Diğer aşırı basınc durumlarındada böyle. Basınc arttığı anda anlık olarak hemen diyafram itilerek turbo pervanesine gelen döndürme kuvveti kesiliyor. Bu yüzden pek sıkışma olmadığı için blow of'a pek iş düşmüyor. Gereksiz kalıyor. Yorum bağlantısı
Kemal Murat İnce 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Ayhan biraz elma armut işi olmuş yazdığın yazının sonu. Wastegate ile blowoff valfinin görevleri ayrıdır. Wastegate var diye BOV'a gerekyok demek sistemi biraz anlayamamak demek. Wastegate'in görevi önceden belirlenen bir basınç için turbonun çıkış basıncını sabitlemektir. BOV'un görevi ise bu turbonun bastığı havanın gidecek yeri olmadığında tahliyesini sağlayarak turbonun pervenesi üzerinde oluşacak stresi yada tam deyimiyle surge etkisini yok etmektir. Özetle: Turbolu aracında kelebeğin varsa 1)aracın map sensörüyle çalışıyorsa yada maf'ın basınç yolundaysa BOV 2) aracın maf sensörlü vemaf turbo emiş yolundaysa recirculation (Dumb) valf kullanman lazım. Hangi turbolu araç olursa olsun devir artışıyla birlikte turbonun senin istediğinden fazla fiktarda hava basarak manifold basıncını arttırmaması için wastegate olmak zorunda. Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek Eski 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Yav şöyle resimler koymayın ortalığa şimdi nuri abi gelecek görceksiniz. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Ben yaşlanıyorum galiba, ya yazamıyorum ya da yazdıklarım artık anlaşılmıyor. Yok sayın baytarım, otomotivde pazarlanacak aksesuar azaldı , hatta yok, egzos,cam rüzgarlığı,koltuk kılıfı, sis farı, paspas, perde vs. bunlar kalmayınca aksesuar sektörü nerden ekmek yiyecek , karmakarışık kavramlar içinde bir çok pazarlama teknikleri yaygın. Yav şöyle resimler koymayın ortalığa şimdi nuri abi gelecek görceksiniz. Ataştan Blowoff bile yapar, korkarım... Yorum bağlantısı
Kemal Murat İnce 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Len sen nerelere gitmişsin? Eskiden cam suyu nerden konuluyor diye konu açardın be Yok onu açan ben değildim ben bu anahtarı neyere sokmalıyım diye konu açmıştım, milleti dinledim şimdi birde alışkanlık yaptı iyi mi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Len sen nerelere gitmişsin? Eskiden cam suyu nerden konuluyor diye konu açardın be Focus yerine Golf almış olsa idi, şimdi başteknisyen kıvamında olamazdı. Ford un gücünün canlı tanığı karşımızda Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Ataştan Blowoff bile yapar, korkarım... Ama şu an görse kesin içi gider tansiyonu çıkar Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 şşşş ladı, Hakan sen iyi bilirsin, ısırmaz dimi Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Ah ulen yöneticilik böyle birşey. Edit işareti olmadan çıakr olur çıkar Kaçmadı gözümden. Sen dokuz parmağınla F5 yapıyorsun, anlaşıldı. Yorum bağlantısı
Nuri Başer 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 (düzenlendi) Yav şöyle resimler koymayın ortalığa şimdi nuri abi gelecek görceksiniz. Yettim gari... Turbo murbo ne ayaksınız... Ataştan Blowoff bile yapar, korkarım... Stop edince titremeyen tdci geliyo yakında.. Ama şu an görse kesin içi gider tansiyonu çıkar Bugün paraya kıyıp (arabayı sattım ya) tansiyon aleti aldım eve en iyisinden analog.. 2 dakikada bir ölçtürüyom hanıma.. eee adamı öldürme korkut demişler.. 6 Nisan 2010 tarihinde Nuri Ba?er tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Nuri Başer 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 Bu arada konu ile ilgili arkadaşlar da yazmışlar zaten.. ben de kısa bir kombine yapayım: BOV'u geçin, gereksiz.. Chip (yazılım) işi sana kalmış, yakıtın ve kara duman artar benden söylemesi ama performans anlamında tatminkar (alışana kadar sonra yine tatmin etmemeye başlıyor).. Box işine girme (raili kabak çiçeği gibi açılanlar var).. Yapamadın di mi limon kolonyası doldurma şişesi ile ilk yardım kitindeki bezlerden Bak bu şimdimi söylenir yaa.. aklıma gelseydi hallederdim.. bi ton para gitti fısfısa.. Yorum bağlantısı
Nuri Başer 6 Nisan 2010 Paylaş 6 Nisan 2010 (düzenlendi) Eeee. Akıl akıldan üstündür. Bu mantıkla mondeo focustan üstünmüdür sayın memurum.. alamadım gitti şu ditanyumu.. (ben 25 dedim arkadaş bana; vurdun, öldürdün, yetmedi bi de gömdün dedi).. vergisi de kallaviymiş.. 6 Nisan 2010 tarihinde Nuri Ba?er tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu 7 Nisan 2010 Yazar Paylaş 7 Nisan 2010 herkese ayrı ayrı teşekkürler ne bov nede chip hiçbiriyle uğraşmıycam ben en iyisi 2.5 st araştırmaya başlayayım Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan 7 Nisan 2010 Paylaş 7 Nisan 2010 herkese ayrı ayrı teşekkürler ne bov nede chip hiçbiriyle uğraşmıycam ben en iyisi 2.5 st araştırmaya başlayayım Yakışır Yorum bağlantısı
Alper İleri 7 Nisan 2010 Paylaş 7 Nisan 2010 2.5 ST ile bir de ucuz yollu benzin istasyonu araştır bence Yorum bağlantısı
Hüseyin Kadıoğlu 7 Nisan 2010 Paylaş 7 Nisan 2010 yada kısa yoldan benzin istasyonu olan bir bayanla tanış chip işini bende düşünmekteyim ama serviste öyle birşey duymadım. herkes atarım diyor ama hiç biri düzgün yapabileceğini zannetmiyorum Yorum bağlantısı
Misafir 7 Nisan 2010 Paylaş 7 Nisan 2010 Konu ile ilgili olarak, işinin ehli insanlar olduktan sonra sorun olmaz. İstanbulda yanılmıyosam mehmet gazihan vardı, tecrübeli olduktan sonra problem olmaz. Tabi bu risk'i almak size kalmış. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 7 Nisan 2010 Paylaş 7 Nisan 2010 arkadaşlar 2010 focusuma blow off ve 30 hp chip taktırmak istiyorum ikisi hakkındada yüzeysel bilgilerim var sizlerden bilgi almak istiyorum bu konular hakkıında... 1. blow off daha önce taktıran oldumu varmı nasıldır nedr memnun musunuz ne gibi artıları eksileri olur? 2. 30 hp chip attırma işide serviste ustalar kanıma girdi 300 tl'ye atıyomuşlar ne dersiniz araç dahada iyi bir performans veriyormuş...chipte serviste faturalı takılacağı için araç garantiden çıkmıyor bu iki konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim... 1- Blow off dizel araçlarda fayda sağlamaz sadece ses atar. çünkü bogaz kelebeği yoktur. 2- performans artar, yakıt düşer (aynı kullanabilirsen!) ve havayı daha çok kirletirsin bilmeden. Motor ömründe pek bir değişim olmaz ama şanzıman debrijay hatalı zorlarsan eskir. 3- yaptır tabi esnaf kazansın Yorum bağlantısı
Eyüp Duygun 9 Nisan 2010 Paylaş 9 Nisan 2010 yetkılı servısın bu ıse bulasması zor ıhtımal ama yok degıl yapanlarda var ,chıp ısı eskıdı artık bazı arkadaslarında dedıgı gıbı obd2 soketınden atılan yazılımlar var ve motorunuzda 1.6 307dekı volvo c20dakı motor duz boru kalıtelı bır kutu ıcı fıltre yazlım ıle cok guzel sonuclar cıkabılmekde bızım burda bı abımze yaptırdık 59 plaka gayet memnun azcık duman var ama standart dızellerde bıle var o kadarcıkk Yorum bağlantısı
Musa Yüzbaşıoğlu 12 Nisan 2010 Yazar Paylaş 12 Nisan 2010 Yakışır teşekkürler...mehmet abi 2.5 ST ile bir de ucuz yollu benzin istasyonu araştır bence istasyona falan gerek yok benzin bizde 1.800 tl alper abi 1- Blow off dizel araçlarda fayda sağlamaz sadece ses atar. çünkü bogaz kelebeği yoktur.2- performans artar, yakıt düşer (aynı kullanabilirsen!) ve havayı daha çok kirletirsin bilmeden. Motor ömründe pek bir değişim olmaz ama şanzıman debrijay hatalı zorlarsan eskir. 3- yaptır tabi esnaf kazansın bende esnafım aynısını diyorum müşterilerime Yorum bağlantısı
Ercan Palabıyık 2 Mart 2011 Paylaş 2 Mart 2011 (düzenlendi) arkadaşlar 2010 focusuma blow off ve 30 hp chip taktırmak istiyorum ikisi hakkındada yüzeysel bilgilerim var sizlerden bilgi almak istiyorum bu konular hakkıında... 1. blow off daha önce taktıran oldumu varmı nasıldır nedr memnun musunuz ne gibi artıları eksileri olur? 2. 30 hp chip attırma işide serviste ustalar kanıma girdi 300 tl'ye atıyomuşlar ne dersiniz araç dahada iyi bir performans veriyormuş...chipte serviste faturalı takılacağı için araç garantiden çıkmıyor bu iki konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim... Arkadasım araçın dizelse 140 tl ye hava filitresi var aracında turbo olduğu için hava filitresi yetiyo sadece blow sesini alabiliyosun 2 konu benim titanyuma dizel chip düşündüm araştırdım 650 tl montaj hariç senin servisteki yapacağın sey büyük bir ihtimal 09 ve üstünde direksiyon simitinden girmeli soketle bilgisayara bağlanıyor ve motorun 100/100 kullanırlılığını artırıyorlar aracın .... de kalıyosa bu işlemden sonra .... görüsüyosun 2 Mart 2011 tarihinde Ruhi G tarafından düzenlendi B Yorum bağlantısı
Engin Özata 18 Mart 2011 Paylaş 18 Mart 2011 Şimdi öncelikle BOV ne ve nasıl çalışırı bilirsek bence daha rahat tartışırız dizele BOV takılmalımı takılmamalımı?BOV = Blow Off Valve / meali: Üfleyi Kesen Valf Beki neden bu valfe gerek duymuşlar ve nasıl çalışır? Gaz kelebeği olan turbo beslemeli arabalarda her hangi bir nedenle kelebeğin kapanması durumunda (örneğin yavaşlamak için yada vites değiştirmek için) turbonun üflediği hava artık manifolda dolamaz ve Turbonun hava üfleyen kompresör çıkışı ile kelebek arasına sıkışır. Ama araba devir çevirmeye devam ediyor siz ayağınızı gazdan çektiniz diye 4000d/d de giden araba bir anda 800 d/d ye düşmedi yani egzoz tarafında bulunan ve amacı kompresör pervanesini döndğrmek olan türbin pervanesi hala olanca hızıyla dönüyor. Bu kelebekle kompresör çıkışı arasında kalan havanın basıncı okadar artarki geri basınç yaratıp kompresör pervanesine frenleme yaptırır, e türbin dönmeye çalışıyor işte bu olay turbonun ömrünü azaltan en önemli etkilerin başında gelir. Bunu önlemek için hava üfleme yoluna bir valf konur (BOV) bu valfin içinde bir diyafram vardır. Diyaframın üstünde bir hortum bulunur buda emme manifolduna bağlıdır. Gaz kelebeği açıkken manifolddaki ve hava yolundaki basınç eşit olacağından bu diyafram kapalı durur ve siz manifolda hava üflersiniz. Kelebek kapandığında manifoldda artık basınç değil vakum olacağından bu hortum vasıtasıyla diyaframı kendine çeker ve hava diyaframın üzerindeki delikten dışarı atılır. Bunun önüne zottirik ağız yaparsanız foşşş tısss pısshhh gibi sesler alırsınız. Ama temel amaç kompresör pervanesine fren yaptırmamaktır. Dizelde durum nasıl? Dizel araçlarda gaz kelebeği bulunmaz, dizel araçlar hızlanma ve yavaşlamalarını yakıt verip keserek yaparlar. Normalde benzinli arabanın aksine dizel arabalar rölantide 50/1 hava yakıt karışımıyla çalışırlar. Bundandır ki saatlercede çalıştırsanız dizel araba yolda ısınır. Siz dizel arabada yavaşlamak yada vites için ayağınızı gazdan çektiğinizde turbonun üflediği hava rahatça manifolda girer, ordan emme subapları açıldığında silindire dolar ve egzoz subabından da egzoz manifolduna verilir peki nasıl yavaşlıyor yakıt verilmiyorda ondan yavaşlıyor. Dizelde pervaneye geri basınç yoktur manifoldda vakum yoktur. BOV takmak için bir sebepde kalmıyor. Aksine hadi vakumuda bulup BOV'u açtın, normalde manifolda dolan havayı dışarı basacağından tekrar gaza bastığında kelebekli arabanın aksine turbo daha geç dolup tekrar eski haline gelecektir. Şimdi dizele BOV takılmalı mı takılmamalı mı? Açıklama için teşekkürler... Yorum bağlantısı
Recommended Posts