İçeriğe Yönlendir

Bağlama Yapımı..


Beyhan Yılmaz

Recommended Posts

Beyhan Yılmaz

Arkadaşlar kendime 1 bağlama yapmaya karar verdim sürekli internette, hangi ağaç kullanılır hangi ağaçlar birbirleri ile uyumludur merak ettiğim daha önce yapan ilgilenen varmıdır? Büyük bir dut gövdesi ayarladım oymaya pazar günü başlayacağım bir ön hazırlık yapayım dedim ;)

Yorum bağlantısı
Görkem Azizoğlu

Önemli olan sap ayarıdır ve göğüs deki ahşabın düzgünlüğüdür sesin önemli bir bölümünü o verir. Ama bence el yapımı bağlama yerine el yapımı bir cura ya da 3 telli olabilir. Klavye de nota yerlerinide doğru bulmalısınız. Zor bir uğraş ama yapınca eminim çok güzel olur. Kendi yaptığın sazı tıngırdatmak çok büyük bi tat olmalı. Örnek isterseniz Erkan Oğur'un 3 telli sazı güzeldir mesela.

Yorum bağlantısı

Bir zamanlar çalmak için büyük heves etmiş, başarılı olamamıştım. El yapımı bir saz'ın keyfi anlatılmaz yaşanır. Başarabilirseniz bize de helal olsun demek düşer. Şimdiden kolay gelsin.

Yorum bağlantısı
Beyhan Yılmaz

Yok yapacağım kafaya koydum =) yapıp oğluma armağan edicem =) fakat klasik olucak pek allamalı püslemeli süslemeli olmayacak ama kafamda ince 1-2 güzellikler var marangoz bir akrabamız var konuştum onla pazar günleri istediğin kadar çalışabilirsin dedi fakat bende işimden dolayı 1 pazar çalışıyorum 1 pazar çalışmıyorum fakat bakalım nasıl olacak şimdilik bol bol bilgi toplamaya çalışıyorum :keyifli: kasa oyma dut olarak gövde ile köprü arasındaki kapak ladin olacak sapı gürgen yada gül olacak bilgilerini topladım bile bir oyalımda gerisini göreceğiz =) saptaki nota yerlerini hesaplamak için internette çeşitli bilgiler var bakalım her aşamasını fotoğraflayarak sizlere sunacağım belki yapmak isteyen arkadaşlarımızda vardır.. :)

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Çağrı Sağlam

Beyhan Bey, sapi karaagactan da yapabilirsiniz. Ozellikle selpe calmak istiyorsaniz kesinlikle karaagac olmali. Ben cocukken bir ara calistim; ama hicbir sey ogrenemedim. Gorevim daha cok yerleri supurmek ustaya cay goturmekti :D Selpe calmayacaksaniz gul agaci da guzel ses verir. En onemli kisim baglamayi yaparken emeginizle beraber duygunuzu vermektir :) Zira Erkan Ogur'un caldigi cura 130 yillik bir alevi dedesinden kalmaymis, Erkan Ogur ayni malzemeden yaptigi hicbir curadan oyle bir ses alamamis...

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Nuri abi kesin yapmıştır bu işi, ona sormak lazım :D

Yorum bağlantısı
Erdal Keskin

ben teknesi ardıç, göğüs kapağı ladin olmasını tavsiye ederim...

Yorum bağlantısı
Necati Dur

Şimdiden kolay gelsin. Daha önce böyle bir deneyiminiz yok tahminim. Yarma dut'tan güzel olur. Yalnız umarım ağaç zayi olmaz. Çünkü oyma her babayiğidin harcı değildir. klavye için akgürgen'i tavsiye ederim. yalnız tekne boyu ve derinliği önemlidir. Yani uzun sap ve kısa sap bağlamanın hatta farklı bir sap uzunluğundaki bağlamanın tekne boyları ve derinlikleri farklıdır. Bu konuda bir yapımcıdan yardım almanız şart.

Bende sade entsrümanları severim.

Tekrardan kolay gelsin...

ben teknesi ardıç, göğüs kapağı ladin olmasını tavsiye ederim...

Bütün entsrümanların ses tablası ladindir. Ardıçta çok güzeldir. ama oyma değilde yaprak olur.

Beyhan Bey, sapi karaagactan da yapabilirsiniz. Ozellikle selpe calmak istiyorsaniz kesinlikle karaagac olmali. Ben cocukken bir ara calistim; ama hicbir sey ogrenemedim. Gorevim daha cok yerleri supurmek ustaya cay goturmekti :unsure2: Selpe calmayacaksaniz gul agaci da guzel ses verir. En onemli kisim baglamayi yaparken emeginizle beraber duygunuzu vermektir :) Zira Erkan Ogur'un caldigi cura 130 yillik bir alevi dedesinden kalmaymis, Erkan Ogur ayni malzemeden yaptigi hicbir curadan oyle bir ses alamamis...

Erkan O

Yorum bağlantısı
Tayfun Yeşil

dut gövdeden alacağın ses diğer ağaçlarınkine nazaran çok dolgun çıkar,birnevi elektro saz gibi yüksek ses çıkar.

Yorum bağlantısı
Necati Dur
dut gövdeden alacağın ses diğer ağaçlarınkine nazaran çok dolgun çıkar,birnevi elektro saz gibi yüksek ses çıkar.

Sesin dolgun olup olmaması teknenin incelik yada kalınlığıyla ilgili.

Yorum bağlantısı
Taner Dağlıgil
(düzenlendi)

Beyhan bey Ankara'da olsaydınız çırağınız hazırdı :p

Bende yaklaşık 40 yaşında oyma dut tekneyi adam etmeye çalışıyorum ufak tekne (8 tel) bir ankara sazı yaptırıyorum bakalım, ama uğraşması çok zor.

İnşallah biter, sizede kolay gelsin fotoğrafları bekliyoruz. Benim saz bitince eklerim buraya oyma dut curam ve venge yaprak sazımla birlikte :D

tarihinde Taner Da?l?gil tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tuncay Arslan

Kabak kemani yapmıştım, ama bağlamaya nazaran daha kolay. Bitince görmek isteriz.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...