İçeriğe Yönlendir

Fiesta V - Aracım Çok Yakıyor

Erdem Artuvan

Recommended Posts

Erdem Artuvan

Merhaba,

2004 model TDCi fiestam var ve şu anda 87000 km'de. 83000 km'de rutin bakımı yapıldı (şu anda aralık ayının ortalarındayız ve bakımı mayıs ayında yapıldı) ve 4 filtre+yağ değiştirildi. Son 2 aydır aracın yakıt sarfiyatının arttığını gözlemledim. Fiestamda dijital çubuklu yakıt göstergesi var ve depoyu fulledikten sonra ilk çubuk daha önceleri 120 km'den sonra düşerken son 2 aydır 75 km'de düşüyor ve toplamda da öncekine göre bir depo ile çok daha az kilometre (yaklaşık 200 km daha az) yapıyorum.

İlk başlarda lastikten olduğunu düşünmüştüm, çünkü lastik havalarını konrtrol ettiğimde sol arka lastiğin basıncının diğerlerine göre oldukça düşük olduğunu gördüm ve aracı lastikçiye götürdüm, lastikte patlak vardı ve o tamir edildi. Ancak yakıt sarfiyatı sorunu düzelmedi.

Sorun nerden kaynaklanıyor olabilir? Filtrelerle ilgili veya yağ ile ilgili bir sorun olabilir mi?

Teşekkürler.

Not: Forumda arama yaptım ancak birebir sorunumla örtüşen cevaplar bulamadım. Bir süre yayında tutabilirseiniz sevinirim.

Yorum bağlantısı
Uğur Çakmak

kışın bu durum normal bence benim arabadada öyle motoru soğukken kullanıyoruz oda çok yakmasını sağlıyo. 1 depoyu uzun yolda bitirmeyi deneyin bakalım kaç km yol gidecek???

Yorum bağlantısı
Vural Dirimeşe

Valla aynı sorun benim araçta da var bu sıralar. Yağ zamanı yaklaştı yağı değiştireyim. Eskisi 10-40 idi 5-30 düşünüyorum. Sanırım yakıtta da bir miktar farkeder. Bir de hava filtresini de değiştireyim. Ondan da farkeder.

Sonrasında bir daha bakarız.

Başka önerisi olan ???

Yorum bağlantısı
Nuri Atasever

kışın biraz daha fazla yakması normal benim araçta kışa girdiğimizden beri her zamamn 7.5 8 tl yaktığım yolsa 9 10 lira yakmaya başladı

lastikler yere daha az tutunuyo bunun yüzünden daha fazla güç harcıyorsunuz motor sağuk kalıyor ısınması için ekstra dan yakıt harcıyo vs vs

Yorum bağlantısı
Erdem Artuvan

yorumlarınız için teşekkürler, kış mevsiminde olmamızdan dolayı yakıt sarfiyatı artabilir ama ben bu aracı geçen kış da kullandım ve bu denli bir artış görmemiştim.

Aracı servise çekmeyi düşünüyorum hava filtresine bir bakalım...

Yorum bağlantısı
Nuri Atasever
(düzenlendi)
yorumlarınız için teşekkürler, kış mevsiminde olmamızdan dolayı yakıt sarfiyatı artabilir ama ben bu aracı geçen kış da kullandım ve bu denli bir artış görmemiştim.

Aracı servise çekmeyi düşünüyorum hava filtresine bir bakalım...

ben hava filtremi değişince yakıt sarfiyatında biraz bi azalma gördüm 7.500 km olmuştu ama kirlenmişti gene baya

ben hava filtremi değişince yakıt sarfiyatında biraz bi azalma gördüm 7.500 km olmuştu ama kirlenmişti gene baya

kaç lt civarı yakıyor peki söyleyebilir misiniz eğer 6. 7 lt gibiyse çok abartı değil şehir içinde çünki benimki şu anda öyle ama yazın 6 lt civarı yakıyodu

tarihinde Nuri Atasever tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erdem Artuvan
(düzenlendi)

Tekrar merhaba, aracı servise götürdüm, hava filtresinin kirlendiğini ancak önemli bir kirlilik olmadığını söylediler, havayla temizleyip taktılar, yakıt sarfiyatının artmasının enjektörlerin eskimesine bağlı olabileceğini söylediler. Enjeksiyonların değiştirilmesi gerekebilirmiş.

Ne derece doğrudur bu tespit???

Bu arada aracın 100 km'de tükettiği yakıt 7,17 litreye çıkmış durumda, bu bundan 3 ay önce 5,5 litre civarındaydı.

tarihinde Erdem Artuvan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erdem Artuvan

Temizleme seçeneğini de deneyeceklermiş, siz aracı sabahtan getirin dediler.

Yorum bağlantısı
Nuri Atasever
Tekrar merhaba, aracı servise götürdüm, hava filtresinin kirlendiğini ancak önemli bir kirlilik olmadığını söylediler, havayla temizleyip taktılar, yakıt sarfiyatının artmasının enjektörlerin eskimesine bağlı olabileceğini söylediler. Enjeksiyonların değiştirilmesi gerekebilirmiş.

Ne derece doğrudur bu tespit???

Bu arada aracın 100 km'de tükettiği yakıt 7,17 litreye çıkmış durumda, bu bundan 3 ay önce 5,5 litre civarındaydı.

hmm birde şunu sormak istiyorum aracı kısa mesafe mi kullanıyorsunuz acaba ondan da olabilir daha ısınmamışken fazla yakar araç

Yorum bağlantısı
Erdem Artuvan
hmm birde şunu sormak istiyorum aracı kısa mesafe mi kullanıyorsunuz acaba ondan da olabilir daha ısınmamışken fazla yakar araç

Aracı şehir içi yaklaşık 10 km mesafa için kullanıyorum. Kısa sayılabilir ama ben bu aracı 1,5 yıldır hep bu mesafe için kullanıyorum. Bu sorun son 2-3 aydır var...

Yorum bağlantısı
Nuri Atasever
Aracı şehir içi yaklaşık 10 km mesafa için kullanıyorum. Kısa sayılabilir ama ben bu aracı 1,5 yıldır hep bu mesafe için kullanıyorum. Bu sorun son 2-3 aydır var...

anladım o zaman hava filtresini değişmekten başlayın bence çeşitli katkılar var würth ün enjektör ,comon rail filan birinide kullanın bence eğer önceki bakımda kullanılmadıysa servis tarafından

Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Engin Dayı

İyi akşamlar.

1 ay kadar arabaya binmedim. Arabamı aldım depoyu fulledim, şuanda en alttaki son 2 küçk çizgi kalmış durumda. Eskiden 500 den fazla km yapıyordum o şekilde. şuanda 420 falan km yapmışım. full depoylada en fazla 650 - 680 km yapıyordum. artık eskisi gibi fazla km yapamıyorum sanki :D

Ayrıca sizler full depo kaç km yapıyorsunuz ortalama ?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

1. Ölçüm şekliniz yanlış, çizgiye değil, depo bitince alacağınız yakıta göre hesap yapmalı

2. Havalar soğudu, yaza göre daha çok yakması normaldir.

Yaklaşık 5 aydır olan tüketime alışılır, normaldir.

Yorum bağlantısı
Engin Dayı
1. Ölçüm şekliniz yanlış, çizgiye değil, depo bitince alacağınız yakıta göre hesap yapmalı

2. Havalar soğudu, yaza göre daha çok yakması normaldir.

Yaklaşık 5 aydır olan tüketime alışılır, normaldir.

bitmek üzere zaten ışık yansın fulleticem tekrar kaç litre aldığını yazayım tekrar. ayrıca burda havalar hala sıcak (26 27 dereceydi bugün) :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

İki gündür kaloriferler yanıyor da ısındık biraz ;)

Engin Bey.. Aracınızın bakım zamanı gelmiştir.. Filtreniz tıkanmıştır.. Yakıtınız kötüleşmiştir. Farkında olmadan, agresif kullanmaya başlamışsınızdır.. vs..

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak
İki gündür kaloriferler yanıyor da ısındık biraz :D

Engin Bey.. Aracınızın bakım zamanı gelmiştir.. Filtreniz tıkanmıştır.. Yakıtınız kötüleşmiştir. Farkında olmadan, agresif kullanmaya başlamışsınızdır.. vs..

:D

Yorum bağlantısı
Engin Dayı
İki gündür kaloriferler yanıyor da ısındık biraz :D

Bakım zamanına daha 6 bin km var, mazot filitresinide aynı zmanda değişmiştim yani 4bin km oluyor. Yakıtımı her sefer aynı benzinlikten alıyorum 2 senedir. Hatta aynı pompadan :D alışkanlık oldu.. Kullanım açısından herzman aynı şeklde kullanıyorum bazen hızlı bazen yavaş. Anlamadım neden böyle oldu, herzman bakarım kaç km yapıyorum diye bu en son fulletmemde baya bi çabuk bitti depo.

Az öncede arkadaşın biri, lastiklerinin havası baya inmiş ondandır dedi. ama beim 4 lastikte yeni daha 2 ay olmadı. zaten 1 ay binmedim bile arabaya. durduğu yerde iner mi lastik havaları. inse bile yakıta o kadar etkisi olur mu acaba ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Lastik kullanılmadığı zaman daha hızlı boşalıyor... Bakınız benim stepne ;)

Ayrıca benim kasdettiğim hava filtresiydi.. Anladığım kadarıyla 9000 kilometredir aynı filtreyi kullanıyorsunuz...

Dizel kullanıcıları 5000 kilometrede değişim öneriyor..

Yorum bağlantısı
Engin Dayı
Lastik kullanılmadığı zaman daha hızlı boşalıyor... Bakınız benim stepne ;)

Ayrıca benim kasdettiğim hava filtresiydi.. Anladığım kadarıyla 9000 kilometredir aynı filtreyi kullanıyorsunuz...

Dizel kullanıcıları 5000 kilometrede değişim öneriyor..

yok en son serviste bütün herşeyini değiştirmiştim. hatta 20 lira kadar bişey yazıyordu hava filitresinde :D 4bin km oldu servis yapalı

Yorum bağlantısı
Engin Dayı

Bugün akşamüstü ışık yandıktan sonra baya bi yol yaptım iyice bitsn diye. bütün çizgiler bittikten sonra benzinliğe girdim herzmanki yere, depoyu fulletmeden önce dizel motor katkısıda koydurdum. depoyuda azına kadar doldurttum hatta artık dışarı taştı az bişey. tam dolduğndan emin olmak için :D 35.19 litre yaptı.

Motor katkısı koydurduğumdan mıdır nedir anlamadım, şaunda 104 km yaptım ve hiç benzin çizgisi düşmedi. ayrıca herzman arabada 2 kişi iken 4. viteste çıktığım yokuşu bgn arabada 4 kişi 5. viteste çok rahat çıktım.

Ayrıca lastiklerin havası inik çok yakar dedkleri için bgn gittim kontrol ettirdim hepsi normaldi havası falan inmemiş dedi adam.

Acaba bundan bi önceki fulletmemde pompacı tam fullemedi mi yoksa ondan böle az km yaptım anlamadım ki ?:p bu göstergeler bozuluyor mu bizimkilerin

Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

göstergeye güvenmeyin ben herzamn aynı dinginlikte ve aynı sakinlikte aynı yol koşullarında aracımı kullansamda o çizgilerin düşüşü kafasına göre takılıyor bazen 120 km bazen 80 km de değişebiliyor sanırsam ilk üç çizgi daha geç düşerken sonra hemen düşüyordu tam hatırlamıyorm ama benim arkadaşın 2003 tdci fiestasında da değeler benimkinden daha ayrı bir grafik çiziyor şuan 290 km yol yaptım ve 3 çizgi yeni düştü o yüzden her yakıtı aldığımda ağzına kadar koyup kmyi sıfırlayıp yaptığım kmye bakıyorum çizelge kullanmam bakmam bile;)

yakıtı aldığınız yeri değiştirmenizde çok etkiler en iyi olduğuna kanaat getirdiğiniz yerden devamlı almanızı öneririm

şu 2-3 günde ani hava değişikliği sanki ben de de biraz performansta motorun çalışmasında değişikliğe sebep oldu gibime geliyor sürekli çok sakin kulllandığımdan bu farkı anlayabiliyorum

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...