İçeriğe Yönlendir

Motor Soğukken Gelen Garip Uğultu

Metin Çankaya

Recommended Posts

Metin Çankaya
(düzenlendi)

Merhabalar herkese

birkaç haftadır bir fırsat bulup sizlere sormak istedim ve ancak PC'nin başına geçmek için zaman buldum gecenin ortasında.

Şöyle bir durum var:

motor soğumuşken aracı çalıştırıyorum ve araç rölantide gayet güzel standart modunda çalışıyor ve aykırı sesler gelmiyor. Fakat birinci vites ya da geri vitese alıp hareket etmeye başladığımda, sağ ön taraftan metal sürtmesi kaynaklı gibi bir uğultu geliyor. Arac biraz yol aldığında ise bu ses kesiliyor ya da ben duymuyorum. Örneğin, IKEA kapalı otoparkı gibi kapalı ve yankı yapan geniş alanlarda, aracın ilk hareketi sırasında bu ses daha da duyulur oluyor. Kızışmış kedilerin inlemesi gibi bir ses ve araç biraz hızlanana kadar sürekli olarak geliyor diyebilirim.

Gecen ustaya götürdüm ama araç sıcak olduğu için hic bir ses çıkmıyor. Sadece çok az bir şekilde ve yavaş yavaş bir çukura girip çıkarsak az da olsa metal sürtünmesi gibi bir ses geliyor ve kesiliyor. Usta aracı kaldırıp baktı fakat görünürde herhangi birşey yok gibi duruyor. Fren balatalarından şüphelendik fakat o değilmiş.

Sır perdesini aralamak için ne yapmak lazım?

Benzeri bir problemi yaşayan oldu mu?

Saygılar

tarihinde Metin tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Metin Mustafa Oral

Bende böyle veya buna benzer ses olmadı çok şükür, olmasınıda istemem teşhisi olmayan arıza ve sesler uyuz eder adamı. :bravo:

Yorum bağlantısı
Metin Çankaya

Evet. Kotü bir durumda fakat bugün 4 saat ustaya emanet ettim arabayı ve problemi teşhis etti. Salıncak burçlarında bulunan plastikten gelen bir sürtme imiş. Araba ısınınca genleştiği için ses gelmiyormuş diye yorumluyoruz. Salıncak değişince problem çözüldü :-)

Saygılar

Bende böyle veya buna benzer ses olmadı çok şükür, olmasınıda istemem teşhisi olmayan arıza ve sesler uyuz eder adamı. :good1:
Yorum bağlantısı
Metin Mustafa Oral
Evet. Kotü bir durumda fakat bugün 4 saat ustaya emanet ettim arabayı ve problemi teşhis etti. Salıncak burçlarında bulunan plastikten gelen bir sürtme imiş. Araba ısınınca genleştiği için ses gelmiyormuş diye yorumluyoruz. Salıncak değişince problem çözüldü :-)

Saygılar

Erken çözüldüğüne sevindim.. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Metin Çankaya

Yanıtlar için teşekkürler.

Maalesef yeni takılan salıncakta da benzer bir problem ortaya çıktı. ATY marka salıncaklar ve usta daha önce çok kullanıldığını ve benzeri problemlerin ortaya çıkmadığını belirtti. Bu aşamada ne yapmamı önerirsiniz? Bir süre daha bekleyip seslerin artıp sorunun iyice ortaya çıkmasını beklemek mi daha doğru olur yoksa orjinal salıncaklara dönmek mi?

Saygılar

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Salıncak burcunun plastiği ve motor ısınana kadar gelecek bir inleme sesini hiç bağdaştıramadım?

Motoru çalıştıralım, ses yok; 1-R yerine direksiyonu sağ-sol yapıp bırakalım, aynı ses başlayacak mı? Eğer başlamış ise, direksiyon pompasından şüphelenmeli?

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

benim aklımada aks kafaları geldiydi. Çağların söylediğini bir deneyin bakalım.

Yorum bağlantısı
Metin Çankaya

Anladığım kadarıyla irrasyonel bir durum var ortada. Bu nedenle, salıncaktan hakikaten şüphelenmeye başladım. Zira yukarıda ilk bahsetmiş olduğum arızanın salıncak olduğunu net anladık çünkü aks dahil herşeye bakıldı ve bozuk salıncak (sağ salıncak) elle hareket ettirildiğinde ses geliyordu. Ayrıca çok sessiz alanlarda kavislerde de bu ses işitilebiliyordu. Sorun salıncak burçları idi fakat doğrudan motorun ısınması değil de bir müddet kullanım sonrası parçaların sürtünme ısısı ile genleşmesi sorun olarak tespit edilmişti.

Bu ikinci sorun durumu aslında biraz daha farklı. Kasislerde ya da çukurlarda usta ile de test etmiştik ve kesinlikle bir ses gelmiyordu. Kasislerde artık ses gelmiyor fakat araç harakete başladıktan sonra yine bir ses geliyor. Uğultu değil de sürtme gibi ve tekerlek birşeylere takılmış gibi ses geliyor. 2-3 teker dönüşünden sonra bu sesi alamıyorum. Bu nedenle salıncak olduğunu düşünüyorum dogal olarak.

Sorun eğer salıncakta ise bir süre daha beklemek ve birkaç bin km daha kullanmak diğer parçalara zarar verebilir mi? Ben yine de ustaya tekrar gösteriyor olacağım. Yine tekrar ederse de artık başka bir ustaya teslim edeceğim aracı.

Saygılar

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...