İçeriğe Yönlendir

Yol Bilgisayarında: Kalan Menzil


Çağlar Bayur

Recommended Posts

Çağlar Bayur

Yol bilgisayarı olan modellerde, depodaki yakıt ile gidilebilecek mesafenin çalışma şekli şöyledir:

Otomobilin kısa-orta zaman önceki kullanıldığı güzergahtaki tüketimi esas alınarak, depodaki yakıt ile yolda kalmadan gidebileceği tahmini bir mrsafe hesabı yapılır ve ekrana yansır. Tüketim her metre-kilometre değiştiği için , bu ortalama bir fikir vermesi açısından kullanılması gereken bir bilgidir. Ayrıca 60-80 km civarında bir güvenlik menzili de işin içindedir, yani kalan menzil 0 olduğu anda son damla yakıt harcanmış demek değildir, şansınız varsa benzinciye kadar ulaşabilirsiniz.

Mesela cinsinden rakamlar ile:

Diyelim ki, Otoyolda 90km/h hızda sabit sürat ile gidiyoruz, tüketim 5lt/100km olsun, Depomuzda da 20 lt. yakıt olsun, kalan menzil 400-80=320 km olarak görülebilir, otoyoldan çıkıp şehirçine daldığımızda, tüketimimiz doğal olarak artacaktır, menzil hızla 220 km ye düşecektir, tersi de geçerlidir, şehiriçinde yoğun trafikten, sabit hızla gidilen yola çıkınca, kalan menzil rakamı yükselecektir.

Tüketim-alınan yakıtın litresi gibi hesaplarda bu bölümü kullanmak yanlış sonuçlara ulaştırır. Kalan menzil uyarsının en sağlıklı biçimde çalışması için, her yakıt alımında, bu bölüm sıfırlanırsa, en doğru ve yaklaşık hesabı yapabilecektir.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Olay aynen dediğiniz gibi ;

atıyorum kalan menzil 250 iken otoyola çıkıyorum..hızım sabit 90 falan bir bakıyom menzil 270 lere çıkmış ..sonra şehiriçi kullanıyorum toplam 4-5 km gitmişim ama menzilde 10-15km düşüş oluyor.

Aynısının tıpkısı.

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

güzel bilgiler teşekkürler.

vectrada bir özellik hoşuma gidiyordu. önce benzin lambası yanıyordu yakıt almazisen 30-40 km sonra lamba yanıp sönmeye başlıyordu. gideceğim kilometreyi 0 gösterdiğinde en az 10 kilometre gitmişimdir ;)

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)

Nazar deymesin, benim fiestanın yol bilgisayarı çok net sonuçlar veriyor.

Yol bilgisayarının depodaki yakıt ile verdiği km ye göre ortalama yakıt tüketimi belli oluyor. Yakıt aldığımda gerçek yakıt tüketimi bununla bire bir aynı çıkıyor.

Sürüş karakterine görede menzili çok iyi ayarlıyor. Sanırım devamlı son 10 km'ye bakıyor.

Yakıt ibresinin konumuna göre bir değer veriyor ve artık hangi konumda ne değer vereceğini iyi biliyorum. Çok yakarsa veya azyakarsa o konuma göre verdiği değerden hemen anlıyorum. Yakıt aldığımda da bu belli oluyor.

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Fatih Karaca
güzel bilgiler teşekkürler.

vectrada bir özellik hoşuma gidiyordu. önce benzin lambası yanıyordu yakıt almazisen 30-40 km sonra lamba yanıp sönmeye başlıyordu. gideceğim kilometreyi 0 gösterdiğinde en az 10 kilometre gitmişimdir :unsure:

Yine de ışık yanıp sönmeye başladığında yakıt almak en sağlıklısı. Vectra C ile menzil 10 km görünürken Barbaros Bulvarında yolda kalmışlığım vardır. Yol bilgisayarına güvenmemeyi öğrenmiştim o gün :(

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

Tabiki yanıp sönmeye bırakmadan yakıt almak lazım, Ankaradan dönüyordum, gişelere yaklaşık 10 km kala trafik kitlendi yakıtı o şekilde bitirdim :unsure: yani mecburiyetten, sonra Kartal çıkışından çıktım e5 girdim öyle kurtardım.

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Ben bazen rampa aşağı park ettiğimde yaklaşık 10-15km fazla çıkıyor. :unsure: Geçenlerde benzin aldım 642km yol yaparsın diyordu ,yaptığım km ile kalan km toplam da 685km yapıyor yani 40km kardayım. :( ama bu şartlarda :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...