İçeriğe Yönlendir

Kaza Anında Yapılması Gerekenler

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Kazalar; ani beklenmedik olaylardır, Sigortacılık yönünden tanımı da kısaca budur. Önemli olan, kazaları en az hasar ve en hızlı şekilde atlatmaktır. Kazanın oluşumu, olmaması için neler yapılacağı, alınacak tedbirler gibi konular bu konumuz dışında kalacak, bu konuda kaza sonrası sigortalar yönünden neler yapılacak buna değineceğiz.

Kazadan sonra ilk yapılacak işlem, ikinci bir kazaya sebep vermemek için gerekli emniyet tedbirlerini almaktır. Kazanın durumuna göre, yaralı varsa, ambulans aranmalıdır.

Eğer aşağıdaki sayacağım şartlardan birisi oluşmuş ise mutlaka polis aranmalı ve tespit yapıp, rapor tutması istenmelidir. Bu süreçte araçlar yerlerinden oynatılmamalı, başka deliller varsa, gizlenmemeli, kaybolmaması sağlanmalıdır.

* Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa

* Sürücüde yaş küçüklüğü varsa

* Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa

* Kazaya karışan araçlardan en az biri kamu kurumlarına ait ise

* Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse

* Trafik kazasında, sadece üçüncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse

* Kazaya karışan araçlardan en az birinin trafik sigortası yok ise

* Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa, taraflar arasında düzenlenen kaza tespit tutanağı geçersizdir ve mutlaka polis yada jandarmaya haber verilmeli, tutanak tutması sağlanmalıdır.

Yukarıdaki olumsuz şartlar oluşmamışsa, mümkün ise mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların detaylı fotoğrafları çekilmelidir. Kusur tespitinde bu çok önemlidir.

Kaza tutanağı düzenlenirken, kaza yerinin adresi doğru tespit edilmeli, kaza krokisi kaza şeklini ve oluşunu anlatabilmelidir. Kaza tutanağındaki sembolik resimlerde ilk hasar noktaları mutlaka işaretlenmelidir. Kazalı araçlara ve sürücülere ait bilgiler doğru, eksiksiz olarak doldurulmalı, olayın şahitleri varsa, tutanakta mutlaka belirtilmelidir.

Kazaya karışan taraflar, ifadelerini mutlaka yazmalı ve mutlaka kaza tutanağının her iki sayfası ıslak imza ile imzalanmalıdır. Kazaya karışan taraflar, birbirlerine; Trafik sigortası fotokopisi, ruhsat fotokopisi ve ehliyet fotokopisini mutlaka vermelidirler.

Kaza sonrası, bu tutanak trafik veya Kasko şirketince tramer?e gönderilir, kusur tespiti Tramer tarafından yapılır, bu sebeple olay yerinde kusur kavgası yapmak gereksizdir.

Hepinize kazasız, sorunsuz günler diliyorum.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

Mehmet Bey çok yararlı bir paylaşım yapmışsınız teşekkür ederim,benimde küçük bir eklemem olacak

Anlaşmalı tutanağı mavi kalemle doldurursanız çok iyi olur, saygılar.

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
* Kazaya karışan araçlardan en az biri kamu kurumlarına ait ise

* Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse

Mesela ben bunları bilmiyordum; ilk kez dergide öğrendim :)

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Çağlar Bayur

Hemen kenra çekilmesin , fotoğraf çekilsin sonra kenara çekilsin. Tutanağı yolun orta şeridinde yazıyorlar, tam Turkish oluyor :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Eğer şehir içinde ve yoğun trafiğin bulunduğu bir yerde kaza yapmışsak,trafiği tıkamamak adına veya karşı tarafın kaza sonrasında,aracını hemen yolun kenarına çekmesinden dolayı,kaza anı fotoğraflarını çekememişsek,birde karşı taraf kendini haklı çıkarmak için kazanın oluş şekline itiraz ediyorsa ve şahitler çelişkili ifadeler veriyorsa bu sorun nasıl çözülür veya bu tutanak ne şekilde doldurulur? Biraz karışık anlattığımın farkındayım,kusura bakmayın :i-ih:

Konu resim ise buna takılmayın..

Araç kenara çekildiyse resimlerini kenarda çekin..

Tabiki, kaza anı resmi bu olayı çözecektir ama, düzgün bir kroki ve düzgün bir ifade ile olay açıklığa kavuşur...

Özellikle istenen, araçların plakaları görünür şekilde hasar noktalarının resimlenmesidir..

Özellikle trafik hasarlarında karşı tarafın hasarlı resmi olayı çok hızlandırmaktadır..

Kroki düzgün olmalıdır.. Çarpışma noktaları düzgün işaretlenmelidir..

İfadeler uyuşmak zorunda değildir.. Tutanakta suçlu belirlenmek zorunda değildir. Her iki tarafta o bana çarptı diyebilir.. Tabi demese daha iyi olur ama dedi diye iş bozulmaz..

Kısaca;

Kroki düzgün olmalı, çarpışma noktaları düzgün işaretlenmeli, olay karışık ise şahit beyan edilmeli, Her iki aracın plaka görünür şekilde hasarlı kısımları fotoğraflanmalı..

Yorum bağlantısı
Mehmet Teoman Tuncel

Mehmet Bey her iki tarafta tutanağı kendi sigorta firmasına göndermesi şartmı? Çünkü geçen hafta eşimin aracına birisi arkadan çarpmıştı daha sonra ifade bölümünü doldurmadığı için buluşup sohbet ederken kendisinde kalan nüshaya yazmadı çünkü kaskosu yokmuş arkadan çarptım bu nedenle nasıl olsa suç bende diye kendi hasarını kendisi yaptıracakmış. Bugün ben aracı servise bıraktım bütün belgelerle şimdi bu karşı taraf belgelerini götürmez ise benim işim olmayacak mı?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Kaza sırasında tutanak eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalıdır..

Karşı tarafın, ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası fotokopisi alınmalıdır..

Eğer trafikten hasar alınacaksa, Karşı tarafın sigorta şirketine müracat edilir..

Kaskodan yapılacak bir hasar ise, kendi kasko şirketinize müracat edersiniz.. Evrakları kasko şirketinize gönderirsiniz..

Çarpıştığınız kişi tutanak düzenlendikten sonra tekrar lazım değildir.. Onun evrakları ne yaptığının bir önemi yoktur..

Yorum bağlantısı
Serkan Armahan

Bir arkadaşımın başına geldi. en sol şeritte sola dönmek için sinyal verip yavaşladı. durduktan belirli bir süre sonra arkadan gelen başka bir araç dümdüz çarptı. çarpan şahıs ifadesinde önüme kırdı yazdı, bizde nasıl olsa arkadan çarptı kusura tramer karar verecek diyerek onun ifadesine karışmadık istedigini yazsın dedik. sonuç; biz tam kusurlu çıktık.

tramere de güven kalmadı :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Teoman Tuncel
Kaza sırasında tutanak eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalıdır..

Karşı tarafın, ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası fotokopisi alınmalıdır..

Eğer trafikten hasar alınacaksa, Karşı tarafın sigorta şirketine müracat edilir..

Kaskodan yapılacak bir hasar ise, kendi kasko şirketinize müracat edersiniz.. Evrakları kasko şirketinize gönderirsiniz..

Çarpıştığınız kişi tutanak düzenlendikten sonra tekrar lazım değildir.. Onun evrakları ne yaptığının bir önemi yoktur..

Bizde Allahtan çarpan kişi açıkça arkadan çarptım dedi. Bugün otokoç a gittiğimde kendi kaskomla başvurdum, sonuçta hataya göre karşı tarafın sigortasından alınacakmış.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Bizde Allahtan çarpan kişi açıkça arkadan çarptım dedi. Bugün otokoç a gittiğimde kendi kaskomla başvurdum, sonuçta hataya göre karşı tarafın sigortasından alınacakmış.

Öyle olur.. sorun yaşamazsınız...

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
  • 4 hafta sonra...
Hüsnü Sağcan

Mehmet Bey çok önemli olan bu konudaki paylaşımınız için size teşekkür ederiz.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Uğur Kamil

Peki bi araç yüzünden kaldırıma, elektirik diregine, duvara vs çarparsak ne yapmamız gerekiyor?(kazaya neden olan araçşa herhangi bi temas yok)

Dagın başında kaza yaparsak(kazaya karışan başka araç yoksa) ne yapmamız gerekiyor?

Bize çarpan araç durmayıp kaçmışsa ne yapmamız gerekiyor?

Park halinde aracımıza çarpmışlarsa ne yapmamız gerekiyor?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
1-Peki bi araç yüzünden kaldırıma, elektirik diregine, duvara vs çarparsak ne yapmamız gerekiyor?(kazaya neden olan araçşa herhangi bi temas yok)

2-Dagın başında kaza yaparsak(kazaya karışan başka araç yoksa) ne yapmamız gerekiyor?

3-Bize çarpan araç durmayıp kaçmışsa ne yapmamız gerekiyor?

4-Park halinde aracımıza çarpmışlarsa ne yapmamız gerekiyor?

Soruların cevapları sigorta şirketine göre değişebilir.. Ben yasalara göre cevap vereyim..

Böyle durumlarda mutlaka acentenizi arayın ve görüşünü alın..

1- Herhangi bir araç ile temas yok ise, sebep olunmasına bakılmaz. Kaza tek taraflı kazadır. Fotoğraf çekersiniz, Kazada herhangi bir üçüncü şahıs malına veya kamu malına zarar verilmesi söz konusu değil ise, herhangi bir rapor gerekmez. Hasarınız beyanınıza istinaden ödenir.

2- Kaza tek taraflı kazadır. Fotoğraf çekersiniz, Kazada herhangi bir üçüncü şahıs malına veya kamu malına zarar verilmesi söz konusu değil ise,Herhangi bir rapor gerekmez. Hasarınız beyanınıza istinaden ödenir.

3- 155'i arar, trafik polisi istersiniz, görgü tespit tutanağı tutulmasını ister, plaka alabildiyseniz şikayet beyanı ile ifade verirsiniz.

4- Fotoğraf çekersiniz, Herhangi bir rapor gerekmez. Hasarınız beyanınıza istinaden ödenir.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tar?m

4. sorunun cevabına bir olay gerçekleşmişti evimin önünde. Plakayı belirtmişlerdi, 3-4 tane görgü tanığı da vardı (Biri bendim). Mahkemede falan ifade bile verdik. Lakin mahkeme cevabı şöyle: "Görsel bir kanıt olmadığı için dava düşmüştür". Tabiki çarpılan araba kaskosuzdu, sadece trafik sigortası vardı.

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Cevap için teşekkür ederim Mehmet abi, bu tür kazaları yaşama ihtimalim daha yüksek oldugu için bi bilgi alayım dedim.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Murat Altındal

çok gerekli bi paylaşım mehmet bey gerçekten teşekkürler....

Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

Benimde ciddi bir kazam oldu tutanak falan hallettik ama asıl suçlu olan yol çalışması yapanlardaydı uğraşmak istemedim. Tali yoldan çıkan ben olduğum için sigorta kuruş vermedi. Vaktimiz olsa mahkemeye verirdik. Ha birde ne olu ne olmaz " öküzünüz büyük olsun çite gitmezse gitmesin" yani kemikli araca binmek önemli. İnsan kaç defa kaza yapar ki?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Erman Devrim

Güzel paylaşım bence kaza raporunda en önemli ibare son cümledir VURDUM-VURDU bu bütün sonucu etkiler son ibareye iyi dikkae edin arkadaşlar eğer hata karşı taraftaysa kesinlikle vurdum,çarptım yazdırım

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Bülent Gökmen

Başa gelmeden bilinmiyor malesef ama bilinmesine karşın bazı sorular var kafamda;

1) Kazadan sonra bazı sürücüler ehliyetli bir yakın arıyor ne yapmalı?

2) Tüm belgeleri görmemiz bir şeklide engellenmek istenirse ne yapmalı?

3) Çarpan kişi olay yerinden kaçarsa neler yapılabilir? (olay naında yahut sonradan)

Malesef bazende tutulan tutanakların taraflı olduğuna şahit oluyoruz. Bu durumda ne yapmalı?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Her üç durumda da polis çağırıp tespit yapması istenmeli..

Ehliyetsiz ve eksik evrak ile zaten tutanak düzenlenemez..

En mağdur edici olanı da tarafların birinin olay yerini terk etmesi..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

En kısa sürede polis çağrılmalı ve olay olduğu anda fotoğraf çekmeli..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...