İçeriğe Yönlendir

Caner'le Sohbetler

Caner Kardeşseven

Recommended Posts

Tahir İlter

O zaman vahşet gitti ama mertlikte bozuldu diyebiliriz :) Allah Razı olsun atalarımızdan... Mertçe savaştılar. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Caner Kardeşseven
(düzenlendi)

http://i.imgur.com/CkUUxC9.jpg

Yutamıyom babam,çiğne de ver 
Dutamıyom gaşığı, bannanan ver
Döndüm durdum, yandım durdum,
Telizine bazarda 3 liriya..

Ne bi sohum yidim ne bi yudum işdim
Eliminen gabrini eşdim,
Iratsan ığrandırma gendini,
Yurağamın telizi, bazarda 3 liriya..

(Bu şiir benim anadilim nevşehirce ile yazıldı. istesem hem uzatırdım hemde daha da abartırdım.

İstesem, burada görünmeyen sesler için türkçeyi suçlar  kendimi yüceltirdim.

Ve o gorünmeyen sesler için harf icat edip, biz daha zenginiz iddiasında bulunabilirim.

bambaşka bir abece yazabilrim. Yukarda yazdığım sadeleşmiş halidir üstelik. 

Çünkü bu şiir benım anamın babamın hamın teyzemın dedemin  dayımın dilinde yazılmıştır.

Bu dilde eğitim istemek hakkım diyebilirim.

Yalnız şu var : 

Benim , Aziz ve Yüce Türk Milletine ait olmak gibi bir derdim var.

Türklerin konuştuğu  dile hayranlığım var.

Eksiğimi kapatan  güzel  Türkçemize sevdam var.

Benim yanlışlarım olabilir, çok sevdiğim aziz milletime sığınma isteğim var.

O yüzden öyle saçma sapan iddiaların peşine düşecek değilim.

Ve biliyorum ki, bir egeli bir antalyalı bir karadenizli de istese bunun en kralını yapabilir.

Ama hepimizin Türkiye Aşkı var.

Türkiye aşkın yoksa, istediğin dilde konuş, seni dinlemem ben !

tarihinde Caner Kardeşseven tarafından düzenlendi
  • Beğen 28
Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Elleriniz dert görmesin, yüreğinize sağlık. Ne kadar sade özetlemişsiniz derdimizi ama anlayan kim maalesef....

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Murat Gök

Bu forumu bu yüzden seviyorum...Birşey oluyor,durup düşünüyoruz,kafamıza vuracak bir çekiç arıyoruz..Allah bizlere akıl,fikir ve düşünme yetisi versin..Yüreğine sağlık abim..

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Bu forumu bu yüzden seviyorum...Birşey oluyor,durup düşünüyoruz,kafamıza vuracak bir çekiç arıyoruz..Allah bizlere akıl,fikir ve düşünme yetisi versin..Yüreğine sağlık abim..

+ 10

Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil

%100000000000000000000000000... katılıyorum kardeşim eyvallah..... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Anadilde eğitim ile anadil eğitimi (ki öyle birşey yok anası öğretir) arasındaki farkı sokaktaki vatandaş bilemiyor daha. Devletin görevi tek bir ortak dili öğretmek iken, hatta çocuklarımızı dingilizce okullara göndermek isterken bu resmen "bölücü" ütopyayı sürdürmek isteyenleri saygıyla kınıyorum. Bu tiyatroların aynısı 1960 da IRAK da oynanmıştır. 

Bana olmaz demeyin. Olur. Yugoslavya süper bir ülke iken bakın ne hallere geldi. Bize de olur. Ayagınızı denk alın.

Bu düzen ABD'de ispanyolca için yıllardır fanatikler tarafından konuşulur. Ancak aileler çocuklarını ispanyolca okula göndermek istemez çünkü geçerli olan ingilizcedir.

1960 da ırakta bunlar gemi azıya almış ve kürtçe üniversite sınavının ayrı yapılmasına kadar işi sürdürmüşlerdir. Saddam bu olayların bastırılması ile gelip oturmuştur.

aynen başörtüsü gibi, üniversitede izin verdin avukat oldu hakim oldu. Bu sefer işinde de izin vermek gerekir.

Dilde de bir kez eğitimde birliği bozarsan, yukarı doğru çıkar gelir karşına.

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Anadilde eğitim ile anadil eğitimi (ki öyle birşey yok anası öğretir) arasındaki farkı sokaktaki vatandaş bilemiyor daha. Devletin görevi tek bir ortak dili öğretmek iken, hatta çocuklarımızı dingilizce okullara göndermek isterken bu resmen "bölücü" ütopyayı sürdürmek isteyenleri saygıyla kınıyorum. Bu tiyatroların aynısı 1960 da IRAK da oynanmıştır.

Bana olmaz demeyin. Olur. Yugoslavya süper bir ülke iken bakın ne hallere geldi. Bize de olur. Ayagınızı denk alın.

Bu düzen ABD'de ispanyolca için yıllardır fanatikler tarafından konuşulur. Ancak aileler çocuklarını ispanyolca okula göndermek istemez çünkü geçerli olan ingilizcedir.

1960 da ırakta bunlar gemi azıya almış ve kürtçe üniversite sınavının ayrı yapılmasına kadar işi sürdürmüşlerdir. Saddam bu olayların bastırılması ile gelip oturmuştur.

aynen başörtüsü gibi, üniversitede izin verdin avukat oldu hakim oldu. Bu sefer işinde de izin vermek gerekir.

Dilde de bir kez eğitimde birliği bozarsan, yukarı doğru çıkar gelir karşına.

Ayakta alkışlıyorum. :bravo: Ancak bunu sadece Kürtçe olarak düşünmemek lazım. Kürtler dediğimiz insanlar da Türk. Anadilde eğitim tam anlamıyla bölücülüktür. Hangi ülkede etnik gruplar kendi dillerinde eğitim alıyor? Bildiğim kadarıyla Amerika'da yok, Almanya'da yok, ki bu ülkelerde küçümsenemeyecek oranlarda azınlıklar yaşıyor. Bu ülkede Kürt vatandaşlarımız "azınlık" değiller. Olsalardı bile anadilde eğitim yine yanlış olurdu. Anadil eğitimi başka bir şey, anadilde eğitim tamamen başka bir şey. Hiç bir yerde yok, bizde olsun diye zorluyorlar.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Caner Kardeşseven
(düzenlendi)

Deseydi ki kitapda, nefsini kes, kim anlardı?
O yüzden kurban geldi ki koyun da sığır da anlasın sebebini.
Yoksa kimse bir koyunla,

Cennet-i Ala'ya gider değil..

40 da bir zekâtla kimse gider değil.

Mal biriktirmekden geçmedikçe
Dünya sinek kanadı bile değilse cennete,
Yap hesabı; yapanın yanına kâr değil..

Iki büklüm sabaha kadar namaz kılsak,

Günduz edip sema etsek
Koy üstüne sende, ilave etsek,
Öksüzün iki rekatina denk değil!

Denk değil, denk değil...
Hiçbir şey denk değil.
Değil mi ki kalp kâbesini kırdın ?
Kâbeyle gökdelen denk degil !

Alıp imdi bunu delil etme bize,
Kılma namaz, tutma oruç,kesme kurban demedik size
Ama öğretmek ne haddimize?
Öyle anlarsan,seni okutan hoca,hoca değil !
tarihinde Caner Kardeşseven tarafından düzenlendi
  • Beğen 12
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Caner Kardeşseven

Cevat abi, bir Anadolu yüreği.. 53-54 yaşında klasil ceket  giyen bi adam.

Yeni gömlek giymeyi sevmeyen bir adam. Kalender bir adam.

Ben ona abi derim. İki gömlek büyük gelir bana çünkü..Konuşmaz benimle, muhatap olmaz.

Sormuşlar bi keresinde beni ona, yan yan gülümsemiş, iyi çocuktur demişti

Bi vakit Cuma namazından cıkarken ben onu görmüştüm. “Sen gelmedin mi abi “ diyecek oldum, Kadir inanır gibi sert sert bakıp sonradan neyse der gibi önüne dömüştü…

“ Bizden de selam söyleyeydin mi bari çocuk?” dedi…

Cevat abi sertti. Hiç gülümsediğini görmedim mesela.Pala bıyıklı , katır gibi adamdı.

Öyle her adamın düğününe gitmez. Gitse de oynamaz. Israr edersen adamı çarpar gibi bakardı, döner giderdin…

Aşağı bakkaldan her akşam 35liğini alır öyle girerdi evine.

Eski kargo kamyonuyla çalışır 2 cocuk büyütürdü..

Birde hiç hazetmediği Nail diye biri vardı.

Nail de ondan kalır yanı yoktu. O daha da sertti. O hiç ortalıkda gözükmezdi.

Pos bıyıkları sararmış,deri kemerli, cilalı ayakkabı giyerdi..

Ondan korkardık..Çunku Nail abinin uzun geniş favorileri vardı…

Amcam söylemişti; Nail abinin tırnaklarını cekmişlerdi zamanında hapishanede.

Birde  sırtında izler varmış…

Bu adamlar birbirlerinden nefret eden adını duymak istemeyen iki dev adamdı !

Bizim mesutun düğününde ikisini de çağırmışlar,karşı karşıya gelmemeli için maaları bile çaprazdan ayarlamışlardı.

Herkes gelince başlamıştı  müzik, kadınlar cocuklar oynamışlardı. Müthiş keyifliydiJ

Halay çektik, rkada gizlice viski içtik, damadı tokatladık J

Uzatmayım, takı töreni bitti herkes tekrar yerine oturup, kaynana altınları gözüyle kestirmeye çalışırken, müzik de yok , ordan  bi bağırdı Cevat abi!  Yok böyle bir ses !

Her düğünde illa olur ya bi maraz, işte o maraz oydu…

“Lan Naiiil ! “

Nail abinın sırtı dönük, çevirdi iskembleyi başını kaldrdı…

Biz olsak, buyur abi deriz, heri çattı kaşlarını sadece baktı ne var der gibi…

Yerinden kalkıp orta yere geldi Cevat abi…

Herkes aman dur  bey ne olur falan demeye kalmadı, ayakta dimdik duran Cevat abi  tekrar bağırdı: “ Söyle lan söyle! “

Nail abi aldı iskembleyi, orta yere getirdi üstüne oturdu tekrar. Ellerini dizine koydu başını eğdi ve başladı söylemeye..:

” Hekimoğlu derler, benim aslıma.aynalı martin yaptırdım da halilim kendi neslime…

Aynalı martin yaptırdım da narinim kendi neslime! “

Orkestra çalar gibi olunca el işaretiyle susturdular.

Çıplak sesle öyle bir okudu ki nail amca…

Cevat abi de açmış kollarını pehey!

Attığı her adım sanki kilometre gibi mübarek !

Oynadı demek istemiyorum o kelime yakışmaz ama Allah sizi inandırsın, bi görseydiniz!

Sonra konuşmadan , ayakta , birbirlerinin yüzüne baktılar 1-2 dakika.

Sarılmadan tokalaşmadan dönüp gittiler .Zaten fazla da durmadılar  evlerine gittiler…

Dün Cevat abi,hani o yeni gömlek giymekden nefret eden Cevat abi, hakkın rahmetine kavuştu..

Kimse bilmiyor sebebini neden bu iki eski tüfekler, yeşil gocuklular  birbirine böylesi kırgın lakin herkesin gördüğü bir şey var:

Hiç kimse Nail abiden daha fazla ağlamadı.

Öz oğlu bile bu kadar ağlamadı… O korktuğumuz Nail amcanin eli yüzü şişmiş kızarmış,içerden içerden dolup dolup taşıyordu…

Gidemedi kabristana.

“Ona toprak atmam ben !” diyordu, en son duyduğumda…

Mekanı cennet olsun…

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay

Mekanı cennet olsun. Okurken gözlerim doldu, babam ve annem aklıma geldi. Hiç çıkmamışlardı zaten. İnsan hayatta yalnız kaldığı anları unutmuyor, unutturmuyor zaman... Başka başka hayatlar sizin yalnızlıklarınızı yüzünüze vurup kaçıyor. Yapabileceğiniz tek şey hayata sarılacak bir şey bulmak. Onu da bulamadıysanız.... Ne diyeyim, Allah beterinden korusun...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven

Bu kapalı bir hikaye örneğidır.

Servet abi senin gibi insanlar bunu öyle hemen tüketemez.

Senin gibi derken: yoğun mesai geçirmiş, zaten akşama kadar kafası bi milyon olmuş , eve kendini zor atmış kişiler, tutup bi de buna kafa yoramaz.

Anlatmak istediğim , 5 konu var burda cümlelerin içinde anlam itibariyle saklanmış.Sen bi kahve iç dinlen, oku görürsün zaten ;)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Seni çözeyim, yazdıklarını zaten çözeceğim :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven

Canımsın...:)

Mehmet abi.hikaye bu...ama fazla gerçekçi oldu sanırım ;)

Çakırlar.ölmez :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...