Caner Kardeşseven 12 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 12 Mayıs 2015 ben bişey yapmadım sadece telefon actim. ama genede tesekkür ederim bidon baba adına 1 Yorum bağlantısı
Nevzat YÜKSEL 12 Mayıs 2015 Paylaş 12 Mayıs 2015 (düzenlendi) Acayip imrendim yaptığınız bu davranışınızdan. Tebrik ediyorum sizi. 12 Mayıs 2015 tarihinde Nevzat YÜKSEL tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Atilla Atun 12 Mayıs 2015 Paylaş 12 Mayıs 2015 Allah razı olsun. İnsanlık ölmeyecek. Yorum bağlantısı
Misafir 13 Mayıs 2015 Paylaş 13 Mayıs 2015 adamın kalbi bidonmuş cüsse önemli değil. Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk2 13 Mayıs 2015 Paylaş 13 Mayıs 2015 Rabbim mükafatını hem dünya da hemde ahirette versin. Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 14 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 14 Mayıs 2015 Bizim kültür merkezimiz,geçen ay, çanakkale' de yürüyüş yaptı. Gelibolu Mevlevihanesinden çıkıp, Mustafa Kemal Atatürk'ün 57.alayına kadar. O yürüyüş sırasında çekilmiş fotoğraflara baktım ve bazı büyüklerimin acaip bi kıyafet giydiğini gördüm. Sordum, Efelerin günlük kıyafetiymiş... yelek ve pantolon.Yelek bildiğimiz köy agasınn yelegi, köstekli saatler falan. Ama Pantolon farklı.Diz kapakdan aşağısı bacağı kavrayacak şekilde daracık ve kenardan düğmeli. Dizlerden ukarısı ise bele kadar şalvar genişliğinde... Efeler böylece körüklü çizmeyi rahat giyer ama aynı zamanda ata binebilir iş güç rahat yapabilirmiş... Ee canım benım ne eksiğim var bende giyerim ki bunu dedim ve hemen bizim hocaya, sordum egelidir bilir diye. Onu giyebilmek cesaretin var mı dedi var dedim. Yok yani, anlamadın sen, kuranda yazanı okudun mu ? Yoo?? Nefsini kesenlere Er denilir canerim... Yani ezan okununca işi gücü bırakan namaza giden, kimsenın malına mülküne bakmayan, gıpta etmeyen iç geçirmeyene Er denilir...Mevlevilikte de bir makamdır. Bu makama er kadınlar "er" sayıldıkları halde, bu makama ulaşamayan erkeklere de "er" denmez. Yapabilirmisin?? - He yaparım dedim..( ) - ( Hoca güldü niyeyse..gıcık oldum ) Ee iyi ozaman git bayındıra, bul belediyeyi hemen bi üstünde kumaşçı var. Ordan kumaş seç kestir o zaman... Gittim buldum, hoşsohbet sonra terzinin yerini gösterdi..aynı sokakda az ilerde sol tarafta kahvenın yanında. izmir bölgesinin son efe terzisiymış.. Bir de uyardı: " Sen temiz bi arkadaşa benziyorsun , gençsin, celallenme hemen orda .." diye Neyse gittik terziye , ufak eski dükkan ( tükan ). İçeri girerken selamun aleykum dedim - Bas bas ! Geri bas ! Öyle girilmez Bas geri !... ( bende geri gittim ) - Şİmdi sağ ayağınla gir ! ( öyle yaptım ) -Selamun aleykum hacı amca ! -Aleykum selam...dedi ve onundeki parçaya eğildi dikmeye devam etti...10 dakika ayakda bekledim sırık gibi.. - Evet... Şimdi söyle , neymiş senın derdin? - Efe kıyafeti diktirecem kaç lira ? - Hasbin Allah ü velimelvekil... sen sabır ver Allahım...dedi... İçimden bende sokarım boyle işe diyecem de 100 km git 100 km gel yoruldum çıkamıyorum. - Hayırdır amca ? - Cebinde paran yok, Efe kıyafeti diktirecem diyorsun ! - Cebimizde paramız var çok şükür sen onu merak etme! ( lafın gerisini soyleyecektim de kumaşçının agır ol demesi vardı...) - Bre paran var da ne diye fiyatını sorarsın ? 50 aşağı 100 yukarı fark eder mi? - Haklısın amca kusura bakma.. - Ha şöyle ! Önce adam olacaksınız ! Sonra gelir efelik ! Çömel bakayım şuraya.... Bilader bu lafı duyunca bi şekil oldum... Neyse çömeldim dizlerimin üstüne. - Ulan Aydına gitmeden Efe kıyafeti diktirilir mi be ?? - Aydına her hafta gidiyorum ki ben? -Aydına gitseydin, deve güreşlerini izlerdin. Onlarda böyle iki dizlerinin üstüne çömelir ...( deyip ilk defa alaycı şekilde gülümsedi..) -evet oraya gitmedim. - E belli zaten ! Sadece Allahın huzurunda diz çökülür ! Başkasının yanında bunu bir daha yapma ! ( taam la tagam al diyesim geldi de demedim. bi dizim yerde ötekini de kaldırdım elimi koydum ) - Ha şöyle az herif ol ! Dizlerinin boşlugunu bi alalım.....Şahlan şimdi! - Efemm? -Kalk diyorum kalk şahlan yani ! ( ayağa kalktım .Şahşan deyınce de şöyle bi gerildim tabi...) - Sana uç demedim yiğenim şahlan dedim !... ( Boy ölçümü aldı... ) - Kanatlarını aç bakem..(omuzlardan kaldırdım kollarımı ) - Ha bak onu anladın....Bu elbiseyı giyeceksen civciv gibi dolaşmayacaksın emi? Kartal gibi olacaksın ! - Peki efendim... - Efendim yok ! Sadece Allahtır senın efendin .... diyeceksen amca de sen gene... Sonra bu ölçüleri bi eski deftere yazdı hesapladı falan..adımı not etti.. En sonunda da: - Evlimisin? ..Evet... güzel.... Çocuk var mı ? var elinden öper... Kız mı oğlan mı ? -Amca hayırdır ne alakası var ? - Vela havle ya ! Kız mı oglan mı? -oğlan. - ha..o zaman git senı buraya yollayan de ki 1.80 kumaş lazım o sana versin... Gittim kumaşı aldım getirdim. Verdim.Hediyesi nedir dedim, 65 dedi verdim. haftaya cumartesiden önce gelme vermem dedi. peki dedim. yarın değil ertesi gunu gitcem bakalım... Şimdi tabi bu yaşadığım olayda herkesin merak ettiği meseleyı o kumaşçıya sordum. Kız deseydim? Bu efe kıyafeti bir yelek ve bir pantolondan müteşekkil ya...O yeleğin arka sırt kısmı astardan oluyor ya... Erkek dersen, o astar yok. Yeleğin ve pantolonun kumaşı neyse yeleğin sırtlığı da O kumaştır. Kalındır sırtın pek olur... Yok Kız dersen, onu en narin en temiz en güzel en zarif kumaştan astardan dikermiş. Terletmez, serin tutar, gönle rahatlık verir sıkıntılı zamanlarında diye... Ondan... 21 Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Caner Bey, ağzın asağlık. Bu tip yazıları sakladığın veya topladığın bir şeylerin var mı? Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 14 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 14 Mayıs 2015 (düzenlendi) Caner Bey, ağzın asağlık. Bu tip yazıları sakladığın veya topladığın bir şeylerin var mı? Tesekkür ederim ..Aslında sadece buraya yazıyorum .başka da bir yerim yok 14 Mayıs 2015 tarihinde Caner Kardeşseven tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Misafir 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Caner abi imrenerek takip ettiğim bir yeteneğin var. Yorum bağlantısı
Misafir 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Abim yine yazım dilin mükemmel adeta tüm sahneleri yaşadım,eline ağzına sağlık. Yazıları bir kişisel internet sitesinde derlesen çok güzel olur bence Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Tesekkür ederim ..Aslında sadece buraya yazıyorum .başka da bir yerim yok Bence en kısa sürede bir yerler de toplanma da fayda var. 1 Yorum bağlantısı
Misafir 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Caner Bey, güzel anlatımınız, güzel Türkçemiz için kutluyorum. Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Kalemine (klavyene) diline sağlık. Yaşadık sanki olayları. 1 Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 14 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 14 Mayıs 2015 Caner Bey, güzel anlatımınız, güzel Türkçemiz için kutluyorum. Çok fazla imla hatası var biliyorum Mükremin abi... ama hevesle yazınca acele iş olmuş oluyor. O vakitte böyle küçük büyük harf duyarsızlığı, noktalama hataları çıkıyor maalesef. Daha dikkatli yazacağım inşallah bundan sonra.. Yorum bağlantısı
Serhat Böcek 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 Caner Bey yüreğinize sağlık. Gerçekten akıcı bir üslupla yazıyorsunuz, bir solukta okudum. Tebrikler.. 1 Yorum bağlantısı
Nevzat YÜKSEL 14 Mayıs 2015 Paylaş 14 Mayıs 2015 (düzenlendi) Caner abi harcanıyorsun bilmiş ol. İlk kitabını ben alacam. 14 Mayıs 2015 tarihinde Nevzat YÜKSEL tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts