İçeriğe Yönlendir

F1 2012 Takvimi


Adnan Çakır

Recommended Posts

Adnan Çakır

İstanbul park F1 takviminden çıkartılmış.

İşte Haber

Yazık oldu ne adam gibi tanıtımını yapabildiler nede adam gibi organizasyona ev sahipliği.

Yorum bağlantısı
Semih İzgi

Çok ama çok üzücü. Pist harikaydı, çalışan ekip başarılıydı,pilotlar ve takımlar memnundu ve izleyiciler eğleniyordu. Politika denen şey bu pistin sonu oldu...

Yorum bağlantısı
Emre Keskin

Bir F1 fanatiği olarak ben de çok üzüldüm. Bence F1 pistinin İstanbul yerine Antalya'da olması kesinlikle daha mantıklı olacaktı. Bir düşünün Haziran veya Mayıs ayında Antalya'da yapılcak Bir yarışı. Ayrıca yanlış bilet politikaları ve tanıtımın yaoılamaması da tirübünlerin boş olmasına neden olmuştur kanaatimce. İlk sene merakdan dolayı dolan tirübünler herbir sonraki senelerde azalan seyirci sayısı maalesef bugünkü sonuçları doğurmuştur. Aslına bakarsanız Türk insanının motorsporlarına alışması için biraz daha zaman geçmesi ve bir pilotun mutlaka olması lazım. Çok yazık oldu çok.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Umarım ilk ve son olur. Bir sonraki sezon herşey normale döner. Trilyonlarımıza yazık..

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Benim hala umudum var...

Peeh, bende pirelli diye okumustum :D

:lol2: google görsellere bak.

Yorum bağlantısı
Tahir İlter
Peeh, bende pirelli diye okumustum :lol2:

Ben de :D çok mu belli ediyoruz kendimizi ya :lol2:

Yorum bağlantısı
Çağdaş Hatırnaz

F1 takviminden Türkiyeyi çıkarmaları çok doğru. Organizasyon sıfır, reklam sıfır, bilet fiyatları desen çok pahalı. Yahu çok zor birşey değil. Hiçbir şey bilmiyorsan bak Avrupa ülkelerine feyz al. Almanya'da F1 öncesi Porsche cup var, WTCC var, moto gp var, var oğlu var. Bizde hiç hiç birşey yok. Zaten çok şaşırırdım alnımızın akıyla şu organizasyonu gerçekleştirsek her sene. Bizim yerimize takvime giren ülkeye bol şans diyorum. Sanırım Bahreyn girdi bizim yerimize. F1 severlere geçmiş olsun..

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Haksızlık ediyorsunuz. Sadece TOSFED'in bile ne kadar uğraştığını uzun süredir izledim. Ancak yıllık ücretin 13,5 milyon dolardan 26 milyon dolara çıkması da azımsanacak birşey değil. Fiyatın bu kadar artmasına sebep olan da Bahreyn, Abu Dhabi gibi zengin çocukları. Ecclestone 'un fiyatta hiç inmemesi, yardımcı olmaması, göz boyamak için yaırş öncesinde Türk bayrağına sıkı sıkı tutunması da birşey göstermiyor.

Bu iş için dediğim gibi benim içimde halen bir umut var. Başbakan'ın Ecclestone ile görüşmesi gerçekleşirse bu iş yine düzelir diyorum. Ha şimdiye kadar niye görüşmedi? Belki diğer bakanlar, federasyon çözer diye olabilir ama olmadı.

Ayrıca aynı formula 1 gibi diğer yarışların gelmesi de para harcamak demek. WTCC, Porche Cup, Moto GP. Hele F1'e parayı denkleştirelim diğerlerine de bakarız :) Benim gözlemlediğim organizasyon olarak neredeyse kusursuz olduğumuz. Formula 1'in zaten hitap ettiği kitle bellidir, 7/24 reklam yapsak benim babam izlemez mesela :) Bilet fiyatları da pist masrafının, bay E'nin aldığı paranın belli bir kısmında karşılaması gerek. Herşey pahalı, bir alternatifi olmayan ve senede bir kez yapılan bir organizasyonun bilet fiyatları da yüksek olmalı derim. Benim gibi gidemeyen TV'den izlesin :D

Bir de şunu düşünelim; tüm hayatını bu işle geçirenler, mesleği motorsporları yönetimi, idaresi olan şahıslar, hükümetler bulamıyor da biz klavye başında nasıl bu kadar kolay çözebiliyoruz bu işleri?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

F1'de diğer tüm ülkelerden minimum 50milyon$ alınıyor. Biz 4te1'iyken 2de1'ine çıktık. Tabi fiyat yine 2 kat arttığı için laf edildi.

Asıl problem, konuda da belirtildiği gibi, pist f1 dışında çalışmıyordu. Bu sebeple geliri yok denecek kadar az aslında. Gelen turist hiç bir zaman planlanan gibi olmadı, kısacası giderler gelirlerden çok daha fazlaydı. Bence mantıklı olan yapıldı.

Başbakan görüşse ve yine takvime de aldırsa ülkeye kazandıracağı maddi olarak pek bir şey yok...

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır
Peeh, bende pirelli diye okumustum :p

Sani hayal kırıklığı için özür dilerim. :)

Benim hala umudum var...

:p google görsellere bak.

Takvimin eklenmesi için mi? :good1:

Ben de :p çok mu belli ediyoruz kendimizi ya :p

Tahir senin için takvimi hemen ekleyebilirim ama :)

Ayrıca pist güzel iç organizasyon güzel ama ben F1 pistine giden yolların çoğunun bağlandığı güzergah üzerinden hemen hemen her gün geçiyorum.İlk sene bütün üst geçitlere afişler asılmıştı son sene hiç birşey yoktu,hatta yol levhalarının çoğuda ya eksikti yada kaldırılmıştı.

Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

Son 6 yarışın 5 ine gittim hatta birinde görevli olarak bulundun çok güzel bir organizasyon ama yeterli ilgiyi bulamadı seyirci sayısı her yıl düştü bilet fiyatlarını dengeli tutamadılar. Avrupa ülkelerindeki ilgiyi ne yazıkki Formula1 Türkiye de bulamadı bü yüzden gerekli finansal destek de olmadığı için takvimdışı kaldı bakalım belki seneye tekrar alırlar..;)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

piste 1 adet top koysunlar, focus reklamındaki gibi bir de kale direği, ilgi çeker....

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Cem Boneval
(düzenlendi)

Yazılanlara bakınca üzüldüm, ciddi bilgi eksikleri var, pekçok yanlış yazılmış...

1. Organizasyon asla kötü olmadı, ne yarış için ne seyirci için, bedava belediye otobüsü seferleri bile vardı, herşey değişik web sayfalarından ve el ilanları ile duyuruldu. Yarışmacı tarafından da her zaman övgü aldık, takımların da FIA'nın da FOM'un da severek geldiği bir yarıştı.

2. Bilet fiyatlarıı göreceli pahalı görünsede Avrupa'da yapılan tüm yarışların %30-45 altında idi. Yeşil alan için tam gün 90 TL idi diye hatırlıyorum. Kaldı ki bilet fiyatlarını ucuz tutmanız da mümkün değil çünkü FOM ile yapılan anlaşma gereği ödenmesi gereken minimum tutarlar var.

3. Tek yarış olduğu ve yurt dışında F1'e MotoGP veya WTCC eşlik ettiği de yanlış. Destek yarışları var, bizde de oldu hep, F1, GP2, GP3 ve Porsche Super Cup oldu genelde, gün içi öğle arası dışında pist asla boş kalmadı.

4. Pistin diğer zamanlarda boş kaldığı doğru ancak Ecclestone'a kiralandığı için başka uluslararası yarışa izin verilmedi.

Takvimden çıkmamızın bir doğrudan bir de dolaylı iki nedeni var, Hindistan gibi, Kore gibi, Rusya gibi bu işe para dökmeye hazır ülkeler nedeniyle fiyat aşırı yükseldi. Pazarlık sürecinde biz de taviz vermedik. Bence kötü de etmedik. Bu arada organizasyon kötüydü diyenlere ithaf olunur, takvime giren Kore'nin de Hindistan'ın da medikal direktör adayları eğitime bize geldiler ve benimle birlikte çalıştılar...

Dolaylı neden ise Türkiye'de motor sporlarına seyirci ilgisinin hemen hemen hiç olmaması, çık TEM'e makas atan atana, hepsi Schumacher'e parmak ısırtır, ama gel bu işi belli bir disiplin içinde yap, ister yarışmacı ister seyirci ol de cevap "tısssssss...."

Hal böyle olunca sponsorlar da yatırım yapmaktan vazgeçiyorlar.

Ayrıca önemli yarış serilerinin ülkeye gelmesi için ciddi paralar ödeniyor, "aaa orada yeni pist yapmışlar gidip yarışalım" diyen yok, "verin parayı gelip yarışırız" diyorlar, e seyreden de olmayınca para nereden çıkacak?

Herşeye rağmen F1'in ülkeye katkısını doğrudan nakit bilançosu ile ölçmemek lazım, ciddi anlamda tanıtım ve prestij sağlayıcı bir boyutu var ki sırf bu boyutu bile devam kararı için bence yeterli.

Bilgilerinize arz olunur.

tarihinde Cem Boneval tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Klavyene sağlık sayın hocam. Yukarıda yazdıklarımla ben de bunlardan bahsetmek istemiştim. Sonuna kadar katılıyorum. :D

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Benim anlamadığım (yanlış bilmiyorsam) pistin parasını biz verdik yaptırdık, işletemeyiz diye F1 patronuna teslim ettik, tüm yıl organizasyon yapamayınca, bütçe delindi gitti tabii?

Yorum bağlantısı
Cem Boneval
Benim anlamadığım (yanlış bilmiyorsam) pistin parasını biz verdik yaptırdık, işletemeyiz diye F1 patronuna teslim ettik, tüm yıl organizasyon yapamayınca, bütçe delindi gitti tabii?

O da apayrı bir konu tabii. Pistin inşaatından nemalananlar oldu mutlaka, nemasını alan da çekildi, sonra iş işletme maliyetine gelince bakıldı ki öyle götürülecek para yok ortada ver-kurtul modeli uygulandı kanımca...

Sanki fizibilite sadece yapım aşamasına sınırlı kalmış, işletme maliyeti ve modeli oluşturulmamış gibi. Bence tenkite en açık yönü bu, hatırlatma için teşekkürler Çağlar Bey...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...