İçeriğe Yönlendir

Kazaları Araçlarımız Değil Biz Yapıyoruz !

Aşkın Barçın

Recommended Posts

Aşkın Barçın

Arkadaşlar,

Bu bayramda da bildiğiniz üzere trafik kazalarında yine 100'ün üzerinde ölü 600 kişinin üzerinde yaralı var. 13-15 milyon motorlu taşıtın var olduğu ülkemizde bu hareket kabiliyetinin, enerjinin içinde kendimizde varız.

Peki niye ölüyoruz ; ( Bugün haberlerde kaza yapan aracın hız ibresi 191 km.yi gösteriyordu)

1- Trafik kurallarına uymuyoruz.

2- Çok hızlı, dengesiz araç kullanıyoruz.

3- Hatalı sollamalar yapıyoruz ve geçiş hızını muhakeme yapamıyoruz.

4- Karşıdaki, yandaki, arkada ki aracın nasıl davranacağını önceden hissedip ona göre davranamıyoruz.

5- Bazı araçları sıkıştırıyoruz.

6- Uykusuz, molasız uzun yol seyahatleri yapıyoruz.

7- Alkollü araç kullanmaya devam ediyoruz. Ehliyetimiz alınmak pahasına.

8- Araçlarımızın lastiklerine, amortisorlerine fren ve alt takım sistemlerine tam zamanında bakım yapmıyoruz.

9- Kendimizi yok ettiğimiz gibi suçsuz günahsız karşı araçta olan insanlarımızı çocuklarımızı öldürüyoruz. Kazaları yapınca oturup ağlıyoruz.

10-Altın kural; birbirimize saygıyı yitirmişiz, hep ben önce sen sonra, ben en hızlı ve en iyi sürücüyüm ve bana bir şey olmaz mantığı..

Ama sonuçta genç yaşta ölüyoruz, bir hiç uğruna.

Değerli yorumlarınızı bekliyor, Ford Club üyeleri olarak hepimizin bilinçli ve eğitimli insanlar olarak konu hakkında görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Saygılarımla,

Yorum bağlantısı
Aşkın Barçın

Aynen Tarık Bey,

Gideceğin yere örneğin 5 saat diken üstünde sürüş yapacağına Adam gibi doğru git de 6 saatte git.

Yorum bağlantısı
İlker Kadılar

bildiğim kadarıyla en çok kazalar çıkıştan varışa az kala oluyormuş.mesala mola vermek yerine nasıl olsa geldik az kaldı.

Yorum bağlantısı
Çağdaş Hatırnaz

Bugün 900km yoldan geldim. Araçların farları rezalet. Kimisi uzunla gidiyor, kimisininki ayarsız, kimi xenon takmış uzaylılara msj yolluyor bu nedenle yol dışındaki her yeri aydınlatıyor ve bu far sıkıntısı adamı kör ediyor. Ayrıca en ufak viraja girerken sürücülerin çok büyük bir çoğunluğu muz şeklinde dönüyor. Yok yani sanki şeridinde o yerleri dönmek çok zor. Ve ve en güzeli, boş yolda, sol şeritte 80-90 vs. hız ile gidenler. Çekil öteki şeride kaçla istiyorsan git! Bu saydıklarımdan bir tanesi için dahil 'aynı ben' diyorsanız, lütfen bu yaptığınızın doğruluğunu tekrar düşünün (!) derim. Umarım bir gün araba sürmeyi bilenlerin sayısı bilmeyenleri geçer..

Yorum bağlantısı
Aşkın Barçın

Viraja girerken de çıkarken de dikkatli olmak zorunda herkes bence. Arkadaşım geçen ay Fethiye yolunda virajda hızla giderken sağ şeritte yavaş ilerleyen Şahin marka araç aniden sol şeride geçmiş arkadaşımda aniden fren yapmak zorunda kalınca araç arkadan savrulmuş ( araç 2011 Focus tit hb Tdci) zor toparlamış.

Toparlayamasaydım şarampole yuvarlanırdım diyordu.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Benimde en çok korktuğum şey kaza yapmak. Hız problemi bende de var. Ama düşüncem sürat yapmak değil. Mesela Yalova - Bursa arasını sürekli gidiyorum. Olması gerektiği gibi 90 km. hızla gidince çok mayışıyorum uykum geliyor. Birde yol git git bitmiyor. Böyle olunca da biraz daha yükleniyor ibreyi 120 ye getiriyoruz.

Ama biliyoruz ki sürat felakettir.

Yorum bağlantısı
ben en hızlı ve en iyi sürücüyüm ve bana bir şey olmaz mantığı..

En büyük sorun aşırı güven Aşkın Bey. Bir kavşakta kaza yapmadan hatalı bir şekilde iki araç burun buruna gelse, iki şöförde kendisinin haklı olduğunu savunur. Böyle bir ortamda araç kullanıyoruz. Dün gazetede bir araştırma vardı. Trafik levhalarını tanıyor muyuz diye. Doğru cevap verilen ortak tabela sayısı 11. Ona da soru yöneltilen kişilerin %70'şi ortak cevap vermiş. Dünya standartlarında %85 ortak cevap verilmesi gerekiyormuş ki bu durumda doğru cevap verilen tabela sayısı "6" adete düşüyormuş. Evet, ülkemizin durumu maalesef bu. Kendine müthiş güven duyan sürücüler, araç sürmeyi erkekliğin en temel kurallarından sayan bir zihniyet ama ne var ki, trafik kurallarını ve trafik tabelalarını tanımıyor bile. Yani deli cesareti.

TV'de gördüğü kazaların sadece başkalarının başına geleceğini düşünüyor. O gün TV'de haberleri izliyor, ölenlere üzülüyor, 191km/h ile yapılmış kaza haberini izleyip içinden amma da hızlıymış diyor. Ancak yola çıkınca kendisi o habere konu olan sürücüden farklı davranmıyor. Yani o haber farkındalık yaratmıyor. Korku vermiyor.

Aslına bakarsanız çok ciddi bir trafik reformu yapılması gerekli. Alınan ehliyetlerin süresinin ömür boyu olmaması lazım. En çok 5 senede bir sınava girilmeli, sağlık kontrolü yapılmalı. Trafik cezalarına gerekirse 1-2 gün nezarette kalma eklenmeli. Sürücülerin hepsi fahri müfettiş olmalı. Kural ihlalleri hiçbir şekilde affedilmemeli. YAsaksavar şeklinde hız kameraları ile değil, gerçekten tüm kural ihlallerini tespit edici önlemler alınmalı.

Araçların muayenesi eskisine göre daha ciddi yapılsa da özellikle şehirlerarası yollarda trafikte olmaması gereken bir çok araç mevcut. Denetimlerle bu tip araçlar trafikten alıkoyulmalı. FAr meselesi çok ciddi. Bugün yol kenarında radar için konuşlanan ekipler, gece de far için konuşlansa ayasız, gereksiz yere uzunlarla giden, aracın orjinalinden daha güçlü ya da körlük yaratacak şekilde rengi değiştirilmiş farlara ciddi cezalar uygulansa bu hadise kısayoldan çözülür.

En önemlisi ise eğitim. Trafik eğitimi bizde ehliyetle beraber alınıyor ve 18 yaşından sonra kişilik bilinci oturan bireylerin bu kurallara uyması bekleniyor. Tabi ki, bu kurallar bilinci değiştiremediği için, bilinç kuralları kendine uyarlıyor. Sonuçta herkesin kendine göre bir kuralı oluyor. Trafik için konulmuş ortak kurallar anlamını yitiriyor.

Oysa ki, ilkokuldan itibaren aldığımız en önemli bilgi, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bak kuralı hafızalarımıza bilincimiz oturmadan kazındığı için asla unutulmuyor. Trafik bir ders olarak ilkokuldan itibaren okutulmalı. Önce kurallar, sonra da zihin gelişimine göre tabelalar, limitler ders olarak anlatılmalı. Lise son sınıfta herkes okulunda trafik kurallarından sınavını verince, kursa gidip sürüş eğitimi almalı. Böylece trafik kuralları bir aylık bir eğitimde ezberlenmek suretiyle değil, öğrenerek zihinlere kazınmalı.

Belki ütopik oldu ancak önlemi alınmadığı için kaybettiğimiz hayatlar gelişmişliğin önünde koca bir duvar olarak dururken, hala daha çökmüş bir sistemde ısrar etmek niye anlamak mümkün değil.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Çağdaş bey ben neredeyse 7-8 yıldır araç kullanıyorum şu virajlara muz şeklinde değilde normal şeridinde düzgünce girenlere gıpta ile bakıyorum süratı düşürmeden nasıl giriyorlar anlamış değilim ben hep karşı şeritten giriyorum bunun teknik olarak bir çözümü yöntemi var mıdır?

Virajlara girmeden önce bir tabela olur 70-90 vs yazar o hız limitlerinde viraja girilirse viraj tam olarak alınabilir zira gittiğimiz süratte aynen viraja girersek doğal olarak virajı alamayız.

Yorum bağlantısı
Eren Erdem

Herkesin dediğine ek olarak, dağlık yollarda gidiş, geliş + yokuş çıkana sollama şeridi varken, yokuş inen araçların orta şeride geçip (orta şerit yasakken) karşıdan gelip ağır vasıtaları sollamaya çıkacak araçları magdur etmelerini kınıyorum.

En büyük sorunumuz herkes babasının yoluymuş gibi yollarda gidiyor. Önce ben, sonra yine ben diyorlar. Halbu ki trafik de de seyir halindeki her taşıtın özgürlüğü karşısındaki yaya veya diğer araçların özgürlüğünü engellememeli. Herşey saygıyla başlamalı ve öyle bitmeli.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Bende bayramda seyahat ettim, en çok kızdığım ve her seferinde başıma gelen arkadan yaklaşmakta olan iki aracın birinin sağımdan diğerinin solumdan geçmesi...Bayramın 1. günü yine başıma geldi, 110 km. civarı orta şeritte Gerede' nin oradayım, geriden gelen başka bir Focus amannn şimdi kim sola geçecek dedi ve sağdan geçti... :(:)

Yorum bağlantısı
Aşkın Barçın
Bende bayramda seyahat ettim, en çok kızdığım ve her seferinde başıma gelen arkadan yaklaşmakta olan iki aracın birinin sağımdan diğerinin solumdan geçmesi...Bayramın 1. günü yine başıma geldi, 110 km. civarı orta şeritte Gerede' nin oradayım, geriden gelen başka bir Focus amannn şimdi kim sola geçecek dedi ve sağdan geçti... ;):)

Serkan Bey

Bu tür sürücüler teker teker kazalarda ölse de yenileri hep türeyecek galiba. Ben bu konuda umutsuzluğa kapılıyorum artık.

Yorum bağlantısı
Aşkın Barçın
En büyük sorun aşırı güven Aşkın Bey. Bir kavşakta kaza yapmadan hatalı bir şekilde iki araç burun buruna gelse, iki şöförde kendisinin haklı olduğunu savunur. Böyle bir ortamda araç kullanıyoruz. Dün gazetede bir araştırma vardı. Trafik levhalarını tanıyor muyuz diye. Doğru cevap verilen ortak tabela sayısı 11. Ona da soru yöneltilen kişilerin %70'şi ortak cevap vermiş. Dünya standartlarında %85 ortak cevap verilmesi gerekiyormuş ki bu durumda doğru cevap verilen tabela sayısı "6" adete düşüyormuş. Evet, ülkemizin durumu maalesef bu. Kendine müthiş güven duyan sürücüler, araç sürmeyi erkekliğin en temel kurallarından sayan bir zihniyet ama ne var ki, trafik kurallarını ve trafik tabelalarını tanımıyor bile. Yani deli cesareti.

TV'de gördüğü kazaların sadece başkalarının başına geleceğini düşünüyor. O gün TV'de haberleri izliyor, ölenlere üzülüyor, 191km/h ile yapılmış kaza haberini izleyip içinden amma da hızlıymış diyor. Ancak yola çıkınca kendisi o habere konu olan sürücüden farklı davranmıyor. Yani o haber farkındalık yaratmıyor. Korku vermiyor.

Aslına bakarsanız çok ciddi bir trafik reformu yapılması gerekli. Alınan ehliyetlerin süresinin ömür boyu olmaması lazım. En çok 5 senede bir sınava girilmeli, sağlık kontrolü yapılmalı. Trafik cezalarına gerekirse 1-2 gün nezarette kalma eklenmeli. Sürücülerin hepsi fahri müfettiş olmalı. Kural ihlalleri hiçbir şekilde affedilmemeli. YAsaksavar şeklinde hız kameraları ile değil, gerçekten tüm kural ihlallerini tespit edici önlemler alınmalı.

Araçların muayenesi eskisine göre daha ciddi yapılsa da özellikle şehirlerarası yollarda trafikte olmaması gereken bir çok araç mevcut. Denetimlerle bu tip araçlar trafikten alıkoyulmalı. FAr meselesi çok ciddi. Bugün yol kenarında radar için konuşlanan ekipler, gece de far için konuşlansa ayasız, gereksiz yere uzunlarla giden, aracın orjinalinden daha güçlü ya da körlük yaratacak şekilde rengi değiştirilmiş farlara ciddi cezalar uygulansa bu hadise kısayoldan çözülür.

En önemlisi ise eğitim. Trafik eğitimi bizde ehliyetle beraber alınıyor ve 18 yaşından sonra kişilik bilinci oturan bireylerin bu kurallara uyması bekleniyor. Tabi ki, bu kurallar bilinci değiştiremediği için, bilinç kuralları kendine uyarlıyor. Sonuçta herkesin kendine göre bir kuralı oluyor. Trafik için konulmuş ortak kurallar anlamını yitiriyor.

Oysa ki, ilkokuldan itibaren aldığımız en önemli bilgi, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bak kuralı hafızalarımıza bilincimiz oturmadan kazındığı için asla unutulmuyor. Trafik bir ders olarak ilkokuldan itibaren okutulmalı. Önce kurallar, sonra da zihin gelişimine göre tabelalar, limitler ders olarak anlatılmalı. Lise son sınıfta herkes okulunda trafik kurallarından sınavını verince, kursa gidip sürüş eğitimi almalı. Böylece trafik kuralları bir aylık bir eğitimde ezberlenmek suretiyle değil, öğrenerek zihinlere kazınmalı.

Belki ütopik oldu ancak önlemi alınmadığı için kaybettiğimiz hayatlar gelişmişliğin önünde koca bir duvar olarak dururken, hala daha çökmüş bir sistemde ısrar etmek niye anlamak mümkün değil.

Saygılarımla.

Evren Bey eklediğiniz bilgiler % 100 doğru ama uygulama ülkemizde ne yazık ki çok zor görünüyor.

Bayram kazasının bilançosuna bir bakın ;

Trafik kazalarının bilançosu şöyle:

ÖLÜ YARALI

27 Ağustos Cumartesi : 15 128

28 Ağustos Pazar : 20 84

29 Ağustos Pazartesi: 23 122

30 Ağustos Salı : 13 62

31 Ağustos Çarşamba: 11 62

01 Eylül Perşembe: 19 116

02 Eylül Cuma: 8 86 (Saat: 18.00'a kadar)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Bende bayramda seyahat ettim, en çok kızdığım ve her seferinde başıma gelen arkadan yaklaşmakta olan iki aracın birinin sağımdan diğerinin solumdan geçmesi...Bayramın 1. günü yine başıma geldi, 110 km. civarı orta şeritte Gerede' nin oradayım, geriden gelen başka bir Focus amannn şimdi kim sola geçecek dedi ve sağdan geçti... :flowers::)

Sağdan geçmek suç değilki.. Hatta bu geçmek de değil, adam sağ şeritten geliyor, sen orta şerittesin, adam yoluna devam ediyor. :flowers:

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar
Sağdan geçmek suç değilki.. Hatta bu geçmek de değil, adam sağ şeritten geliyor, sen orta şerittesin, adam yoluna devam ediyor. :flowers:

Serkan orta şeridi meşgul etme...git kenardan kenardan...

Ben dün Rizeden gelirken öyle yaptım...Ve bir yakıt rekoru kırdım ki sorma...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bu arkadaş dün beni aramış, Rize'den geliyorum ortalamam 4.7 litre diyor.. De get dedim.. Senin motorun kafası sulanmış.. Birisi ona 2.0 TDCI olduğunu hatırlatmalı...

:nazar:

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Bence sen rekor değil şamandırayı falan kırdın veya yol bilgisayarın kırık...Pompa sonuçlarını paylaşalım lütfen...:nazar:

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar
Bence sen rekor değil şamandırayı falan kırdın veya yol bilgisayarın kırık...Pompa sonuçlarını paylaşalım lütfen... :rofl:

İnatla 90km hızı geçmedim ve sonuç ortada inanılması gerçekten zor ama öyle araba sürmek inan daha zor...

Daha mazot bitmedi :nazar: bitince doldururum...ve sonucu paylaşırım... :D

Yorum bağlantısı
Aşkın Barçın
İnatla 90km hızı geçmedim ve sonuç ortada inanılması gerçekten zor ama öyle araba sürmek inan daha zor...

Daha mazot bitmedi :friends: bitince doldururum...ve sonucu paylaşırım... :nazar:

Benim aracım mondeo değil ama 4,7 litre İzmir-İstanbul benim yakıt değerim. 120 km ortalama sürat ile.

Ama 90 ile uzun süre gitmek hemde 2.0 cc ile gerçekten sabır işi.

Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu
Benim aracım mondeo değil ama 4,7 litre İzmir-İstanbul benim yakıt değerim. 120 km ortalama sürat ile.

Ama 90 ile uzun süre gitmek hemde 2.0 cc ile gerçekten sabır işi.

Islıkta çaldınmı giderken.. :D:flowers:

Yorum bağlantısı
Aşkın Barçın
Islıkta çaldınmı giderken.. :D:flowers:

Hız limitlerini aşmadığım ve bilinçli sürücü olduğum için aynen ıslık çaldım.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

http://haber.mynet.com/bayram-donusu-kaza-...i-590177-yasam/

Babamların önceki komşularıydı. Çok üzüldüm. Yorgun, uykusuz otomobil kullanmayalım. Çocukları hayatını kaybetmiş sanırım çocuk koltuğu yoktu. :( Eşi de akada oturup kemer takmadı sanırım. Subay ve oğlu hafif yaralı kurtulmuş onlar kemerli olmalı. Aman dikkat arkada da kemer takalım, çocuklarıda çocuk koltuğuna bağlayalım.

Yorum bağlantısı
Çağdaş Hatırnaz

Yaklaşık 1-2 saat önce İzmir Bostanlıda sahil kenarında bir bayan beş aracı biçti. Bir adet focus titanium pert oldu. Ve bu bayan boş yolda nasıl olduysa hakimiyeti kaybedim dağıttı ortalığı Mercedesi ile. Neyse ki can kaybı veya yaralanma yok, sadece maddi hasar var. Umarım o focusun sahibi forumdan değildir. Artık yolda giderken değil, park ettiğimiz yerlere de dikkat etmeli hatta kıyıda köşede oturduğumuz yere bile paranoyakça düşünüp, acaba yoldan biri çıksa bizi ezebilirmi gibi düşünmeliyiz. Gidişat çok kötü..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...