İçeriğe Yönlendir

Hayvan Hasarlarında Hayvanın Tedavi Giderleri

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Arkadaşlar, hayvan hasarlarında, çarpılan hayvanın tedavi giderlerinin trafik sigortasınca ödeneceği yönünde haberler yayınlanmıştı.

Bu haberlerin yayınlandığı sırada, bu bir tasarı idi.

İki gündür Evren Bey ile bu konuyu araştırıyoruz, Bu tasarının kanunlaştığı yönünde bir kaynak yada kanuna ulaşamıyoruz.

Hasar servisleri ile görüştüğümüzde; hayvan sahipli ise, polis tutanağı varsa, hayvanın sahiplik belgesi varsa, hayvan sahibine ödeme yapılabilir diyen sigorta şirketleri de var, 6111'e göre bu ödeme yapılamaz diyen de var..

Benzer, açılmış dosyaya da henüz rastlamadık.

Konu hakkındaki ortak görüşümüz şudur;

Bir hayvana çarpıp kaçmak, 5199 sayılı kanunun 21. maddesine göre suç olduğundan, herhangi bir hayvana çarpmamanız gerekmektedir.. (Bu cümleden herkes anlaması gerekeni anlasın lütfen)

Bu konuda bilgisi veya tecrübesi olan sigortacı, mağdur yada veteriner arkadaşımız var ise, bilgilerini paylaşırsa seviniriz..

Yorum bağlantısı

Köpekler sevmek içindir, çarpmak için değil:)) Bu konuda Mehmet Bey'İn uyarısı dikkate alınmalı. Şu anda yasal olarak boşluklar mevcut olduğu için, sigorta koruycu olamıyor maalesef.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

İyi de köpeklerin de eğitilmesi lazım o zaman. Kırmızı ışıkta geçmemek gerektiği ve ayrıca yanında sahibi olmadan araç yolunu kullanmamaları konusunda... :biggrin:

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Emmi bu konu ile alakadar olup araştırdığınız için gerçekten teşekkür ederim, bende bunun kanunlaştığını düşünüyordum ama sanırım tasarı henüz kanuna dönüşmemiş. Umarım yakın zamanda kanuna dönüşür.

Hayvana çarpmamak değilde çarpıp kaçmak suçtur diyor, en azından yaşam hakkına saygılı olunmalı eğer hayvan yaşayabilecek durumda ise bir şeyler yapılmalıdır diye düşünüyorum, gerçi insana çarpıp kaçan hayvanlar varken bu konu ne kadar dikkate alınır, umursanır o ayrı konu.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Hayvana çarpmamak değilde çarpıp kaçmak suçtur diyor,

Evet çarpıp kaçmak suç..

Yani çarpınca veterinere götür diyor ama şu an için sahipsiz hayvanların tedavi giderlerini ödeyen bir sistem yok..

Sahiplilerin hasarlarının ödeneceği de muamma, birisi yukarda saydığım şekilde öderim derken, diğeri 6111'e göre tedavi gideri ödeyemem diyor..

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Keşke bu konuda biran evvel bir şeyler yapılsa...Çünkü hayvana çarpan insanların birçoğu hayvanları sevmediği için değil,başıma masraf açacak şimdi maddi durumum yok diye kaçıyor.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)

Sahipli veya sahipsiz hayvana çarpıldığında tedavi giderlerinin sigorta tafafından ödeneceği bir kanun çıkarsa ve bir sürücü bir hayvana çarpıp sigortayı kullanırsa bir sonraki yıl aracın sigorta bedelinin yükselmesi söz konusumu. Kaza yapıldığında yükseliyor...

Eğer yükselecekse başlı başına büyük bir sacmalık olur. Neden derseniz ?

Devlet ortaya birşey atmış, maddi desteği sıfır. Bütün yük sigortalarda. Sigorta bir bedel ödüyorsa bunu bir sonraki yıl aracın sigorta bedeline yansıtır. Kendi cebinden hediye etmez. Bunun sonucu bizim memlekette kimse çarptığı hayvanı tedavi için götürmez.. Duyarlı vatandaş zaten götürüyordu.. .

Bu iş şöyle olmalı. Sigortalar bu işe katılmayacak. Veterinere gelen hayvanın tedavi giderleri fatura edilip devletten tahsil edilecek. Hayvan hakları diye birşey varsa...

tarihinde Ayhan Şentürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
(düzenlendi)

Geçen forumda bi olay anlatılmıştı, sigorta ödemiş diye??

Bu olay benim başıma geldi... Mehmet abi ile bu konuyu 3 güne yakındır konuşuyoruz... ben hayvanı aldım veterinere götürdüm 1900 Tl gibi bir rakamda ödedim... Trafik sigortası bu bedeli ödemeyi kabul etmiyor çünkü karşı tarafta muhatap alacğı bir kimse yok... O yüzden de ben bunu ödemem diyor.... işin özü çarptım hayvanı alıp götürdüm bedelinide ödedim fakat ben ödediğimle kaldım... Beni koruyan hiç bir kanun maalesefki yok....

tarihinde Erkut Uysal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Sigortacı olan yeğenim bir olay yaşamış onun anlatımı : Yolda seyir halinde olan bir aracın önüne koyun sürüsü çıkıyor sürücü duramayarak çarpıyor ve 2 koyunu öldürüyor... Olay yerine polis ( Jandarma ) çağrılıp tutanak tutuluyor.... Ölen koyunların bedelini alabilmek için sürü sahibi dava açıyor davada tam tersine sonuçlanıyor ve sürü sahibi aracın masraflarınıda ödemek zorunda kalıyor... Nedeni ise sürünün araç yolunda kontrolsüz bir şekilde olması....

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Veterinerler de soyguncu gibi kardeşim.İki kedim var oradan biliyorum...Kapıdan adım atıyorsun para.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Veterinerler de soyguncu gibi kardeşim.İki kedim var oradan biliyorum...Kapıdan adım atıyorsun para.

Bu forumda veteriner yok mu sanıyorsun... :)

Yorum bağlantısı
Fatih Ada

Sigorta hasarı bir tarafa rücu edebilmek gerekliliği yüzünden hayvana çarpmalarda ödemiyor diye düşünüyorum.. Diyelim ki ödeme yapacak karşı taraf kim? Yada köpek mi suçlu yoksa sürücü mü? bunlar hep muallakta..

@Ayhan

Fatura edilip devlet ödesin bakıldığında basit bir çözüm gibi geliyor olabilir ama dolandırıcılığa çok açık,bizim milletimiz çok uyanık olduğundan sürekli fatura gider devlete..

Ayrca hasar prim olayını etkiler mi diye sormuşsun.. Şayet böyle bir durum olsa hasarı rücu edecek karşı taraf olmadığı için,hasarsızlık indiriminin üzerine soğuk su içebilirsin diye düşünüyorum :)

Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Bir arkadaşımın eşi sağ olsun benim için biraz araştırma yapmış... Eksperlerden aldığı bilgilere göre Hayvanları Koruma Derneğinden yardım istesin demişler benimkine benzer bir kaç olay yaşanmış ve veterinerlik ücretlerini ödediklerini söylemişler... Derneğe mail attım herhalde yarın dönerler...

Sigorta hasarı bir tarafa rücu edebilmek gerekliliği yüzünden hayvana çarpmalarda ödemiyor diye düşünüyorum.. Diyelim ki ödeme yapacak karşı taraf kim? Yada köpek mi suçlu yoksa sürücü mü? bunlar hep muallakta..

Tutanağa köpeğn patisini basalım dedim ben abi sigortama ama kabul etmediler... :D

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Trafik sigortalarına fon ayrılabilinir.. (İsteyen örnek olarak +10 tl verip bunu poliçesine ekletebilir..)Şekllinde düzenleme yapılırsa bence başarılı olur..

Yorum bağlantısı

Devlet hayvana çarpmak suç diyor. Anayasal olarak hayva hakları vs. gibi nedenlerle hayvanı koruyor. Ancak öbür taraftan boşluk bırakıyor. Şimdi Erkut Bey'in insani davranışı olmasa diyecek ki; tedavi ettrisem cebimden 2.000.-TL çıkacak, hayvanı bıraksam ölse en fazla 300.-TL ödeyeceğim o da gören biri olursa! Yani kanun çıkarmak zor iştir, her çıkış noktasını kapamak zorunda kanun koyucu, yoksa böyle ucu açık olur.

Yapılacak şey yine kanuni düzenlemedir. Genel şartlara, sahipli sahipsiz hayvanların tedavi ücretleri, ayrica sahipli hayvanların ölüm tazminatı iş bu poliçe tarafından kapsam dahilindedir denildi mi, hasar ödenir. FAtih Bey'in dediği hasar artışı tabi ki yaşanır ancak halkımız zaten trafik sigortasını kaza tutanağını nerde nasıl, ne zaman dolduracağını çok hızlı öğrenerek gayet güzel kullanıyor. Bizim hasar servisine soruyorum alkollü sürücünün karıştığı kaza hatırlıyor musun son zamanlarda diye? Ya da ehliyetsiz sürücü kalmadı değil mi artık kazaya karışan? Bu duruma geldikten sonra 2-3 sahipsiz hayvanın tedavisini de üstlenmek sosyal sorumluluk katar bizlere, ne diyeyim.

Veterineri ise hiçbir sigorta şirketi muhattap almak istemez. Çünki böyle bir kaza durumunda hayvana yapılan işlemleri sorgulayamazsınız. Veteriner her müdahelenin hayati olduğunu iddia eder. Tabi ki bu uygulamalar gerekli olabilir ancak denetim sağlanamaz. Sİgortacılar olarak biz, kontrolümüzde olmayan giderlere soğuk bakarız.

Sonuçta konunun ilk mesajında Mehmet Bey'in uyarısına geliyoruz. Ancak konu açılmışken de Erkut Bey'in bazı kişilerin insana bile yapmadığını, çoğu kişinin ise bir hayvana yapmayacağı bu hassas davranışı kendi adıma tebrik ediyorum. Bunun karşılığını muhakkak bu hayatta alırsınız. İnancımız da zaten bunu gerektiriyor. Bir canlıyı yaşatmak için verilen emek Yüce Allah'ın katında büyük sevaptır.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

Yürürlük Tarihi: 15 Ağustos 2003

A- SİGORTA KAPSAMI

A.1- Sigortanın Kapsamı

Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.

"bir şeyin zarara uğraması" ibaresine hayvanlarda dahil. Ancak zarar sebebiyle tazmin gerekliliğinin doğması o şeyin mal olmasına bağlıdır. Yani "mal - eşya" hükmündeki sahipli hayvanlar için sigortanın tazmin yükümlülüğü zaten var. Örneğin bir çiftçinin ineğine taşıt çarpar ve zarara sebebiyet verirse genel hükümlere göre sigorta zararı karşılar. Onda şüphe yok. Sorun sahipsiz hayvanlarda. Bir yardımsever sokakta trafik kazası sonucu yaralanmış bir kedi - köpek vs bulup veterinere götürürse, onun tedavi gideri ne olacak?

Geçen yıl Çevre Bakanlığıbir çalışma yapıp tasarı hazırladı. Tasarıya göre sahipsiz hayvanlara da bir araç çarpması halinde yapılacak tedavilerinin sigortalarca karşılanması öngörülüyordu. Fakat o tasarı yasalaşmadı.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Fatih Öztürk27

Biz çarpmak istemiyoruz zaten ama hayvanlar acayip manevralar yapıyorlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Misafir
(düzenlendi)

Arkadaşlar biraz önce küçük bir köpek aniden ana yola çıktı ve malesef duramadım. Kamera görüntülerinden köpeğin tam geçerken (benim korna sesine sanırım) geri dönüyor ve arabanın altında kalıyor. Bende panikledim biraz duramadım yada geçecek sandım. Köpeği veteriner götürdüm ama kurtaramadık maalesef.

Şimdi öğrenmek istediğim bazı şeyler var. Olur mu olmaz mı ? Sigortacı abimizi aradım o da ilk defa karşılaştığını, sokak köpeği olmasa sahibi olsa zararın karşılanabileceğini söyledi. Bu durumu araştırıp haber vereyim dedi.

Veteriner dedi ki polise tutanak tuturmanız gerekirdi. Bende kamera var dedim tamam olur sanırım dedi. Şimdi Trafik sigortası bu parayı öder mi ? Öderse ne yapmak gerek ? Ödediği takdirde bir sonraki hasarsızlık indirimi bozulur mu ?

Para çok bişey değil gerçi ama alabilirsem sadaka olarak vermeyi düşünüyorum. (Bunu yazmak ne kadar doğru bilmiyorum ama şimdiden özür dilerim uygun değilse)

Eşimin ve benim üzüntümün yanında hiç bişey aslında. Görüntüleri koymadım çok üzüldüm çünkü. Sizleri de üzmek istemiyorum.

tarihinde Necati Öner tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

Gecmis olsun, trafik sigortaniz ne icin para odeyecek? Aracinizda bir zarar mi var, yoksa olen kopek icin mi ? Veteriner para mi istedi olen kopege..

Detaylari anlayamadim kendi adima.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ödemez Necati.. o kadar çok yazıldı çizildi ama, trafik sigortası teminatları arasında böyle bir madde yok..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...