İçeriğe Yönlendir

Çizik Giderme, Cila Ya Da Boya Koruma Nedir?


Serkan Ekinci

Recommended Posts

Serkan Ekinci
(düzenlendi)

Çizik giderme ya da pasta işlemi

Çizik giderme ya da pasta işlemi bir nevi zımparalama işlemidir. Sanıldığının aksine çizik diğer taraftan alınan boya ile doldurulmaz aksine çiziğin çevresi çiziğin derinliği ile eşitlenir. Tabi ki bu işlem sırasında boya bir miktar incelecektir fakat boyanın kalınlığı düşünülecek olunursa bu çok önemsenmesi gereken bir hadise değildir. Fakat mutlaka çiziğin derinliğine uygun pasta ve polisaj süngeri tercih edilmeli, mükemmel bir polisaj makinesi uygun devirlerde uygun baskılarla kullanılmalıdır. Aksi takdirde sonuç alınamayabilir ya da aracın boyası sanıldığının aksine çok fazla yıpranabilir. Pasta işlemi sonrası mutlaka cila ya da boya koruma yaptırılmalıdır.

Cila ya da boya koruma işlemi

Cila ya da boya koruma işlemleri aracın boyasına zarar vermez. Pastanın aksine boya üzerindeki katmanın inceltilmesi değil boyanın kalınlaştırılması gibi düşünülmelidir. Bu kalınlık genelde 0,10 ile 0,15 mikron arasında değişiklik gösterir. Buradaki yanlış kanı ne kadar kalın olursa o kadar iyidir kanısıdır. Mikron olarak ne kadar az kalınlık yaratırlarsa boya yüzeyindeki gözenekleri o kadar iyi doldururlar ve boyaya o kadar sıkı bağlanırlar. Ayrıca boyanın hava alma işlevini de etkilememiş olurlar. Dolayısıyla yüzeyi daha iyi ve daha uzun süreyle korurlar.

Cilanın UV ışınlarının soldurucu etkilerine ya da kuş pisliği gibi asitli çözeltilere karşı koruma gücü ürünün içeriğine, daha uzun ömürlü olması da genelde araç sahibinin aracı kullanımına bağlıdır. Her halükarda olması olmamasından çok daha iyiyse de genelde çok uzun ömürlü ya da dış etkenlere karşı çok koruyucu değillerdir.

Günümüzde boya yüzeyindeki gözenekleri en iyi dolduran malzemeler nano korumalardır. 100 nanometre 0,1 mikron değerindedir. Dolayısıyla nano korumaların yüzey üzerinde yarattıkları kalınlık mikron değeri ile ölçülemez.

Konuya başka bir açıdan bakacak olursak cila üreticileri ürünlerinin içerik maddelerini ilerleyen teknoloji ile birlikte sürekli olarak küçültüyorlar ve bu ürünleri nano olarak isimlendiriyorlar.

tarihinde Hakan Tarım tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Ekinci

Rica ederim, forumdaki boşlukları dolduruyorumdur inşallah.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...