İçeriğe Yönlendir

Meşe Palamudu Ekelim Mi? Tesadüf Karşıma Çıktı...


Ayhan Onaran

Recommended Posts

Ayhan Onaran

Arkadaşlar bugün sabah işim gereği bir daire göstermek için çıktım..Müşteriyi beklerken bir baktım bahçede bir ağaç var..Dedim ki bu ağaç buralarda pek olmayan bir ağaç diye düşündüm.Sonra inceledim Meşe ağacı..Üstünde de küçük küçük palamutları var.Aklıma 1-2 tane alıp dikmek geldi.Ufak bir fidan olunca da doğaya dikerim diye düşündüm.Yanıma 2 tane palamut aldım..Gelince internetten ekim zamanını falan araştırayım dedim.Tesadüf bu ki tam da Kasım ayında ekilirmiş biraz büyüyünce Nisan ayı gibi doğaya dikiliyormuş.Bu konulardan çok anlamam daha önce de hiç saksıda bu işi denemedim.Eğer bilgi ve tecrübesi olan varsa paylaşırsa iyi olur..İsteyen olursa da ağaçtan alabildiğim kadar tohum alabilirim..artık 15-20 adet falan olur herhalde..çünkü tohumlar oldukça yukarılarda..Yere de düşer mi sonra bilemiyorum..

Belki küçük şehirlerde oturanlara bu yazdıklarım komik gelebilir ama büyükşehrlerde oturanlar için güzel bir hobi olabilir.Ben evimde balkonda saksılarıma 3-4 adet dikeceğim.Çıkanları da Nisanda toprak anaya kavuşturacağım..Şimdi tam ekme zamanıymış ilgilenenler için fırsat bu fırsat..Çocuklara da ağaç sevgisi aşılamanın en güzel yolu..Hadi karınca kararınca birşeyler yapalım..

İsteyen olursa palamut kargolayabilirim..dediğim gibi ağaçtan toplayabildiğim kadarıyla..Çevresinde olanlar toplayıp yakınlarına yayarsa çok güzel olur..Benden konuyu açması inşallah bu konunun devamında yeşermiş fidelerimizi fotoğraflarız..

  • Beğen 10
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Elimdeki palamutlar bunlar..Sanırım ekmek için biraz beklemem gerekiyormuş.Kuruyunca daha iyi olur diyenler var ? Başarabilirsek güzel bir davranış olacağı kanısını bende taşıyorum :) Biraz duyarlı olmamız lazım.Ağaçlar kolay yetişmiyor.Herkesin bir ağacı mutlaka olmalı...

fotoraf042.jpg

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Ben isterim şahsen, 3-5 kaç adet olursa.. Bu duyarlı davranış için de ayrıca teşekkürler..

Bu arada pm gönderemiyorum, posta kutusu yoğunluğu var sanırım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Karadeniz yöresinden bir üyemiz çıkıp bizim buranın palamudu iyi olur diye palamut göndermiyor ki :) (Balık olan versiyon :):p:spiteful::mangal:

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mahmut Türkmen

Bizim kampüste ve civar bağlarda palamut ağaçları var. Ben daha önce saksının dibine dikmiştim ve çıkmıştı. Hatta ağacın altında kendiliğinden bile çıktığı oluyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Topladım geldim elimde 50 adet kadar palamut var :) İsteyen olursa kargolayabilirim..Yolda görenler ne yapacaksın yiyecek misin dediler..Aynı zamanda yeniliyormuş.Pelit deniliyormuş çoğunlukla bunlara...Kurutulup kahvesini yapanlarda varmış.Biz en güzeli toprak anaya verelim :D

Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Ayhan abi tebrik ederim güzel düşüncenden dolayı :bravo: :bravo:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

:bravo: bende istiyom, eşimde istiyo, oglumda istiyo :)

Göndereyim abi..

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan

Bravo Ayhan.. :good1:

(Maslak 1453 reklamının sahibi, gör bak duyarlı insanlar neler yapıyor..)

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Evet hiç yoktan 3-5 ağaç dikmek zor olmasa gerek..Meyve çekirdekleri de mutlaka toprağa düşmeli.Eşimde biriktiriyor dikkat eder..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Yeni fotoğraf çektim sıcak sıcak.Umarım hepsi sizlerinde yardımıyla toprakla buluşacak :)

fotoravdv.jpg

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Bravo Ayhan.. :good1:

(Maslak 1453 reklamının sahibi, gör bak duyarlı insanlar neler yapıyor..)

Bravo ağam. Şimdi onu diyecektim:

"Ayhan abi sen dik, nasılsa Cin Ali gelir kesip ev yapar sonra..."

Kutlarım Ayhan abi çok ince bir düşünce gerçekten.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Guest Feti Ercan

Hangi hastalıklara nasıl uygulanmalıdır.

  • Meşe palamudu ve kabuğu kaynatılıp, balla tatlandırılıp içildiğinde, boğaz iltihabı, karaciğer iltihabı, göz iltihabına faydalı olur. İshali keser, anjin, basur, mide yanması, mide kanamsı, gastrit, ağız yaralarına faydalıdır.
  • Ağır ishallerde 1 gram palamut tozu günde 2–3 kere yutulabilir.
  • Özellikle iç hastalıklarında( mide yanması, gastrit, ülser vb) 15 gr. palamut kahvesi 1 lt. Suda kaynatılır bal veya pekmez ile tatlandırıldıktan sonra günde 2–3 bardak içilir.
  • Pamuk mazısı denilen bir tür yaraların üzerine sarılarak mikroplara karşı koruma sağlanılır.
  • Meşe yaprakları kabukları ve palamutları kaynatılarak elde edilen su banyodan sonra egzama bölgeleri ve mayasıl için kullanılabilir. bu şekilde de değerlendirilebiliyormuş

Yorum bağlantısı
Anil Berke Kavraal

süper fikir ... benimde birkaç tane limon selvim var :) dizime gelmiyorlardı diktiğimde 99 da şimdi 2 katım falan olmuşlar :D

ağacın büyüdüğünü görmek güzel şey farkında olmadan zamanın çok kolay geçtiğini anlıyorsun...

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Tebrikler Ayhan

İş yerinde bir iki sene öncesine kadar doğum günlerinde kart gelirdi ,Şu bölgede şu tür bir ağaç adınıza dikilmiştir diye.Zamanında da "Tema" ya Meşe Palamutu diktirilmişti 5 adet kadar.

Bizim evin bahçesinde Fıstık çamı var kozalakları toplamıyoruz sıcakta açılıp dökülen çam fıstıklarını toplayıp avuç avuç bahçeye atıyorum bir iki ay sonra küçük küçük fidanlar oluyor ama dayanıklı değillir,bu sene 4-5 tanesi biraz fazla büyüdü biraz daha büyüsünler bir yerlere götürüp dikmeyi düşünüyorum.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Biz bunlardan fırıldak yapardık ikiye kesip ortasına kibrit takardık. Yetişeceği mekana göre dikmeli. En kaliteli ağaçlardan. Ama sıcak yerde olmaz biliyorum.

Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Bende de iyisinden medine hurması çekirdekleri var 20 tane kadar.Hala küçük bir poşette yanımda duruyor.Ne zaman nereye ekilir, ekilirse olur mu? olursa aşıya gerek var mı bilmiyorum :)

Çocukken saksıya dikmiştim, tek bir yaprak şeklinde 40-50cm civarı uzayıp o boyda kaldı sonrada kurudu..Galiba Trabzon'un iklim ve toprağını sevmedi

Yorum bağlantısı

İki sene önce, bahçeye ve yakınımızdaki ormanlık alana göz kararı ektik ama fazla derin gömmediğimizden çoğunu kuşlar ya da tarla hayvanları yemişler. Tema vakfı bir ara meşe palamudunun üstünde çok durdu. Bu sayede bilinir bir ağaç oldu.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Bayramda bartına kadar gelip, uğramaya müsait olmadığımız için amatörce amasra'ya gidip , ordaki en dandik lokantayı bulma başarısı ile palamut yemiş biri olarak güzel pişirilmiş palamuta hayır demem :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...