İçeriğe Yönlendir

Ankara'Da Hafta Sonu Güzel Zaman Geçirmek Için Nereye Gidilir...


Doğan Özkan

Recommended Posts

Doğan Özkan

Hafta sonu çocuklarla birlikte havanın da durumunu göz önünde bulundurarak; Yer, mekan tavsiye eder misiniz?

Çocuklar derslerden, bizler işten-güçten yorulduk, açık hava olursa daha güzel olur...

Yorum bağlantısı
Emirhan Bal

incekte halil dayının yeri var buyuk bir yer değil ama çok samimi ve süper gozlemeleri var fiyatlar cok makul

Yorum bağlantısı
Mehmet Volkan Gündüz

Eryaman Göksu, Harikalar Diyarı - Masal Adası dönüşte de yol üstü Optımum Eryaman'da alış veriş ve yemek molası....

+1

Yorum bağlantısı
Emirhan Bal

abi eryaman göksu - ahlatlıbel guzel yerler ama acayip kalabalık oluyor bir hengame, cay alacaksın sıra var- üstelik bayat çay, oturacaksın yer kap, bi kafamı dinleyeyim diyeceksin gürültü, arabayı park et dert, parktan cıkart dert, vs vs vs neyse ben hoşlanmıyorum bu sebeple, hiç tercih etmiyorum haftasonları buraları ve malesef ankaramızın şansına-gelen misafiri bile bir yere götürmek gerekince cepa / 5m migros vs diyoruz, üzülüyorum buna taş duvar kalabalık, en çokta çocuklarımıza bu anlamda üzülüyorum ve çocuklarım için asla tercih etmiyor ve gitmiyorum, plastik oyuncaklar, taş duvar, jetonlu saçma eğlenceler... Onun yerine piknik, çim, toprak, doğallık daha çekici geliyor :)))

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Özkan

Yakacık Mesire alanı güzel bir yer abi.

Güzel yer biliyorum fakat Etimesguttan oraya gitmeye değmez, Mavi göl daha güzel bir alternatif gibi...

incekte halil dayının yeri var buyuk bir yer değil ama çok samimi ve süper gozlemeleri var fiyatlar cok makul

Burayı bllmiyorum, tarif edebilir misin....

Göksüpark, mogangölü...

Moganı seviyorum fakat göksu da millet yerlerde bile piknik yapıyor, o kadar kalabalık...

Eryaman Göksu, Harikalar Diyarı - Masal Adası dönüşte de yol üstü Optımum Eryaman'da alış veriş ve yemek molası....

Geçen hafta Harikalardaydık, hatta giderken solda bi hamam var, kızlar bi tarafa, erkekler bi tarafa hamam da gittik...

Yorum bağlantısı
Doğan Özkan

BEYNAM MESİRE YERİ

Ankara’ya 45 kilometre mesafedeki mesire yerine Ankara-Bala kara yolu üzerinden 45 dakikada ulaşılabiliyor. Modern bir mesire alanı haline getirilen Beynam’da çam ormanında, kır gazinosu, çocuk oyun grubu ve otopark bulunuyor.

DİKİLİTAŞ GÖLETİ

Dikilitaş Göleti, Ankara’ya 55 kilometre uzaklıkta, suyu Ankara’daki birçok gölden çok daha temiz olan yeni bir gölet. Haymana yolu üzerindeki Dikilitaş köyündeki gölette, oltayla sazan ve kadife balığı avlanabiliyor. Göl, günübirlik gezintilere çok uygun.

NALLIHAN KUŞ CENNETİ

Ankara’ya 120 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde, Sakarya Nehri Havzası’nda bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan’ın Davutoğlan köyü sınırları içinde yer alıyor.

İNÖZÜ VADİSİ .........

netten gözüme çarpanlar oldu....

Bu havada ve mevsim itibariyle Nallıhan liste dışı,

Yorum bağlantısı
Doğan Özkan

Doğan Bey'in Ankara'nın neresinde ikamet ettiğini bilmiyorum...Aksi taktirde hafta sonu trafikte delirmemek elde değil.... :kafa:

Etimesgut...

İstanbul'a gel. :D

Nasıl isterim bir bilsen.... Yaşamayı değil fakat gezmeyi çok seviyorum... Sadece beşiktaş, ortaköy o civarda 2-3 saate bile razıyım...

evet katılıyorum, bu havada avm den başka seçenek kalmıyor malesef.!

Süleyman Kardeşim sözün sana değil, lütfen yanlış anlama...

Evet haklısın ama bir düşünün AVM lerde ne yapıyoruz...

Vitrinlere bakıp içeri giriyoru, elimizdekinin yenisini yada yeni modelini görüyoruz, alış-veriş yapıyoruz, yemek yiyoruz vs vsss...

Ailece ne paylaşıyoruz...........

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bu hava da Ankara da pek açık mekan iyi olmaz.Yani yağmur yaş oturacak yer bulamazsınız ki..Biraz şöyle baraka gibi kapalı yerler olsa olabilir.O tip yerlerde çok erken saatlerde kapılıyor.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Çankaya belidiyesi Ahlatlıbel tesisleri. Lütfen çimlere basınız tabelası ile çimlerde vakit geçirelecek en güzel yer.

Güzel ama bu dönem ıslaktır :) Yazın süper oluyor..

Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş

Bu mevsimde hafta sonu Ankara'nın en güzel yeri evinizdir :D

veya kar yağarsa elmadağ, kayak yapmak şart değil, dağ havası ile birlikte kar üzerinde mangal yapan yerlerde bir şeyler yemek güzel olur... kızak kiralayıp, aşağıya kadar da kaymak zevkli oluyor.. ya da isterseniz sosyal tesislerden faydalanma imkanı da var...

Yorum bağlantısı
Doğan Özkan

İstanbulluların Ankara için yorumları aklıma gelmiyor değil yani....

Yorum bağlantısı
Emirhan Bal

yok abi istanbul çekilmez :) valla çekilmez ne hafta sonu ne hafta içi, bir zamanların istanbullusu olarak ankara süper memleket

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
İlker Barış

merhaba arkadasım sana arşivimdeki dosyayı kopyalıyorum. iyi geziler

MEHMETÇİK YOLU

Sakarya Meydan Savaşı’nın Komuta ve Destek Merkezlerinden Cephe Hattına

MEHMETÇİK YOLU

Timur Özkan

ozkantimur@yahoo.com

Polatlı, Ankara’nın Eskişehir-Bursa, İzmir ve Antalya gibi büyük illerle bağlantısını sağlayan anayol üzerinde bulunduğu için defalarca içinden geçtiğimiz halde gezmeyi ihmal ettiğimiz bir ilçemiz. Halbuki ülkemizin kurtuluş serüveninin en önemli aşamalarından olan Sakarya Meydan Savaşı’na sahne olmuş birçok yer Polatlı ve çevresinde yer almaktadır. Polatlı her şeyden önce ulusumuzun Viyana kapılarında başlayan 400 yıllık geri çekilme sürecinin sona erdiği ve aynı zamanda 30 Ağustos’ta İzmir’de sona erecek bir büyük takibin başladığı yerdir.

Öte yandan, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de tematik rotalar giderek daha çok ilgi görmektedir. Dünyada “Mozart Yolu” ülkemizde “Hz.İbrahim Yolu” veya “Büyük İskender Yolu” bu rotalara örnek gösterilebilir. Polatlı ve çevresinde yapılan anıtlar ve açılan müzelerle; Ankara’nın yanı başında da böyle bir rota yavaş yavaş şekillenmeye başlamıştır, Sakarya Meydan Savaşı’nın komuta ve destek merkezlerinden cephe hattına doğru oluşmakta olan bu rotaya Türkiye’nin en yüksek Mehmetçik anıtında sona erdiği için “Mehmetçik Yolu” adını verebiliriz. Mehmetçik Yolu, aynı zamanda ulusumuz için en zor yılların yaşandığı ve top seslerinin Ankara’dan duyulduğu yerlerin adıdır. (İşgal kuvvetlerinin Ankara’ya uzaklığı 90, komuta ve destek merkezlerinin 40 km kadardır.)

Mehmetçik Yolu’nun başlangıcı Alagöz’de bulunan Başkomutanlık Karargah Müzesi ile Malıköy’de yeni açılan Malıköy Tren İstasyonu Müzesi’dir. Daha sonra Polatlı merkezinde bulunan Sakarya Şehitliği ile Sakarya Şehitleri Anıtı’nı gezeceğiz. Rotamızın sonunda cephe hattına gideceğiz ve gezimiz düşmandan geri alınan ilk yerler olan Duatepe ve Kartaltepe’de sona erecek.

Atatürk’ün, Sakarya Meydan Savaşı’nda başkomutanlık karargahı olarak kullandığı ve savaşı planlayıp yönettiği, Türkoğlu Ali Ağa’ya ait iki katlı çiftlik evi bugün Alagöz Karargah Müzesi olarak ziyaret edilebilmektedir. Ankara’ya 36, anayola 4 km uzaklıktaki Alagöz köyünde bulunan müze Anıtkabir Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Atatürk’e ait orijinal eşyaların sergilendiği müzede fotoğraf çekimine izin verilmiyor.

İkinci durağımız Malıköy Tren İstasyonu 2008 yılı içinde Genelkurmay Başkanlığı ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü işbirliği ile müze olarak düzenlenmiştir. Sakarya Savaşı’nda revir, lojistik destek mekezi ve askeri uçak pisti olarak kullanılan istasyon binası ve eklerinde o yıllardan kalan çeşitli eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca bahçede bulunan bir lokomotif ve iki uçak da oldukça ilgi çekmektedir. Malıköy Tren İstasyonu müzesi mevki olarak Alagöz köyünün tam karşı tarafında ve anayoldan 6 km içerdedir.

Savaşın nerede yönetildiğini ve nereden desteklendiğini gördükten sonra cephe hattına yönelebiliriz. Yolculuğumuza Eskişehir yönünde devam ederken içinden geçeceğimiz Polatlı’da görmemiz gereken iki yer var. Önce ilçe merkezinde yer alan ve savaşta hayatını kaybeden 5713 şehidin mezarlarının bulunduğu Polatlı Şehitliği’ni daha sonra da Şehitler Kaşı Tepesi’nde yapılan Sakarya Şahitleri Anıtı’nı görelim. Ankara Eskişehir yolundan da görülebilen ve heykeltıraş Haluk Tezonar’ın eseri dev anıtın (22 gün ve 22 gece süren savaşı simgeleyen) iki sıralı 21 sütunu arasındaki merdivenler önce dik ve (çıkış zor) ve sütunlar kısa iken, üst kotlara doğru (lehimize dönen savaşa paralel olarak) merdivenler rahatlamakta, sütunlar yükselmektedir.

Cephe hattına gelince, kuşkusuz savaşın kaderinin değiştiği yer Duatepe’dir. Tesadüfen bu muharebenin tanığı olan Halide Edip Adıvar, Türk’ün Ateşle İmtihanı’nda şöyle anlatıyor.”Mustafa Kemal Paşa’nın muharebeyi idare ettiği siperlere girdiğimde; -Gelin hanımefendi harbediyoruz, Dua Tepe’ye hücum ediyoruz- dedi. Biraz sonra Dua Tepe alınmıştı. Üstünde bir tek Türk Askeri’nin güneşin altında, elinde bayrakla ayakta durduğunu gördüm. İşte o an, Türk’ün makus talihinin artık değiştiğini hissettim.” Polatlı Eskişehir yolundan 5,5 km kadar içerde olan Duatepe’nin zirvesini heykeltıraş Metin Yurdanur’un eseri görkemli bir anıt taçlandırıyor. Atatürk’ün silah arkadaşları İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak ile birlikte Türk kadınını temsilen Halide Edip Adıvar’ın da canlandırıldığı heykelin yanında savaşı dürbünüyle izleyen bir Atatürk figürü daha yer alıyor.

Atatürk’ün dürbünüyle baktığı tarafta yer alan Kartaltepe de savaşın önemli aşamalarına sahne olmuş bir yer. Bugün üzerinde Türkiye’nin en yüksek Mehmetçik Anıtı kabul edilen ve heykeltıraş Sait Rüstem tarafından yapılan dev bir anıt bulunuyor. Yoldan 4 km içerde ve yapımı devam eden hızlı tren hattına ait bir tünelin tam üzerinde bulunan ve düşmana dur diyen Türk askerini simgeleyen anıt 32 metre yüksekliği ile anayoldan da görülebiliyor. Bu anıtın hemen yanında yaptırılmak üzere Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve temeli atılmış olan Kartaltepe Sakarya Savaşı Panorama Müzesi gerçekleştiğinde Mehmetçik Yolu fiziksel olarak da tamamlanmış olacaktır.

Ankara'nın Parkları

Ankara'da kent merkezinde sonbaharı gürültüden uzak duyumsayacakları yerlerin başında Botanik ve Seğmenler Parkları ile Eymir Gölü geliyor.

Botanik Parkı

Atakule’nin hemen aşağısında yer alan Botanik Parkı 65 bin metrekare alanı kapsıyor. Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi’nin çevrelediği vadide iki yamacı nadide çiçeklerle bezenmiş, ortasında havuz ve çiçek serasının bulunduğu parkta ağaçların altında oturarak dinlenmek mümkün.

Seğmenler Parkı

İran Caddesi ile Atatürk Bulvarı arasında bulunan ve 67 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Seğmenler Parkı’nın içinde havuzlar, çocuk bahçesi ve zaman zaman konserlerin verildiği bir amfi tiyatro bulunuyor.

Eymir Gölü

Arazisi ODTÜ’ye ait Eymir Gölü, Başkentin sonbahar aylarında gün batımının izlenebileceği en romantik mekanlarının başında geliyor. Çevresi 13,5 kilometre olan gölde yürüyüş ve koşu yapılabiliyor, balık tutulabiliyor. Yürüyüş için ideal bir mekan olan göle, Oran semtinden giriş yaparak yürüyerek inilebiliyor. Göl tepelerle çevrili olduğundan, şehir gürültüsünden ve kirliliğinden uzak kalınabiliyor.

Altınpark

Aydınlıkevler’de bulunan 640 bin metrekarelik alana yayılan Altınpark da Başkentin uğranılabilecek yerlerinden. Park alanında uluslararası fuar merkezi, bilim merkezi, kültür merkezi, kapalı ve açık spor alanları, açık ve yarı açık gösteri anfileri, Türk, İtalyan ve Çin lokantaları, Türk Sokağı ve Tepe Hanından oluşan bölüm, gölet ve bahçeler, üretim seraları, olimpik yüzme havuzu, mini golf sahası ve hara vatandaşların ziyaret edebileceği yerler arasında bulunuyor.

MaviGöl

2 milyon 121 metrekarelik devasa kullanım alanıyla Kayaş yakınlarındaki Mavi Göl ise aktif piknik alanı olarak kullanılması amacıyla Bayındır Barajı’nın rehabilite edilmesiyle oluşturuldu. Kent merkezine yalnızca 12 kilometre uzaklıkta bulunan Mavi Göl, alandaki donatılarıyla Ankaralıların dinlenme ve piknik ihtiyaçlarını karşılıyor.

Mavi Göl’de piknik yapacaklar için 370 barbekü, bin 800 ahşap piknik masası, 60 çardak, 30 göl manzaralı gölgelik, 50 aile salıncağı, çay bahçeleri, seyir terasları, çeşmeler ve tuvaletler bulunuyor. Rekreasyon alanına aileleriyle birlikte pikniğe gelen çocuklar da düşünülerek 2 büyük ve 20 küçük oyun grubu yerleştirilmiş.

Ayrıca, özel hazırlanan bir başka iskelede de vatandaşların balık tutmasına izin veriliyor. Spor yapmak isteyenlerin de düşünüldüğü alanda, voleybol, basketbol, futbol sahaları, 1 mini golf sahası, 4 kondisyon aletleri grubu ve patika yürüyüş yolları da vatandaşlara hizmet veriyor.

Harikalar--Diyarı

Belediye tarafından Sincan’da bulunan Yunus Göleti alanında yapılan Harikalar Diyarı rekreasyon alanı da başkentlilerin tercih ettiği mesire alanlarından bir diğeri. Harikalar Diyarı, 1 milyon 300 bin metrekarelik alanıyla aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük kentsel parklarından biri.

Yaklaşık 771 bin metrekaresi yeşil alan, 330 bin metrekaresi yol ve meydanlar, 40 bin metrekaresi otopark alanı, 67 bin metrekaresi yapı alanı, 92 bin metrekaresi su alanları olarak planlanan Harikalar Diyarı içinde Başkentli çocuklar için 25 bin metrekarelik bir alana kurulu, “Masal Adası” bulunuyor. Özel bir peyzaj çalışması ve ışıklandırma bulunan Masal Adası’nda çeşitli masal kahramanlarının kendi mekanlarında canlandırıldığı ve filmlerinin oynatıldığı 12 cep sineması da miniklerin beğenisine sunuluyor. Tarkan, Karacaoğlan ve Boğaçhan, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Alaaddin ve Sihirli Lambası, Karagöz ve Hacivat, Şirinler, Taş Devri, Red Kit ve Daltonlar, bu masal dünyasının çizgi kahramanları arasında yer alıyor. Harikalar Diyarı’nda ayrıca, 2 bin 800 metrekare alan içerisinde bulunan 550 kişilik 1 büyük ana salon ve 2 yan salondan oluşan modern nikah salonu, göl alanı, 5 bin kişilik yarı açık göl anfisi, kıyı çay bahçesi, Anadolu mutfağının örneklerinin sunulduğu Anadolu Sofrası lokantası, deniz ürünleri lokantası, fast food merkezleri, büfeler, 350 kişilik modern bir toplantı salonu, sergi, sinema ve tiyatro salonları, futbol, basketbol, voleybol, hentbol sahaları da vatandaşlara hizmet veriyor.

Göksu Park

Kuğulu park

Ankara'nın gezilecek mekanları için benim de tavsiyelerim olacak ;

- Gölbaşı'na gidip tertemiz göl manzarası eşliğinde ailenle rahat rahat piknik yapabileceğin bir mekan var. Belediye, mangal yapmak için mükemmel bir düzenek eklemiş her oturma yerinin yanına. Giriş her otomobil için 3 YTL. Girişin paralı olması da avantaj bildiğiniz gibi. Yaz aylarında hafta sonları çok kalabalık oluyor onu da belirteyim. Hafta içi akşam 20 : 00 'dan sonra akşam manzarası ile tavsiye ederim. Güvenlik v.s. de var, tuvatler v.s. tertemiz.

Gölbaşı ve Büyükşehir Belediyelerine teşekkür ederiz.

bir tavsiyem daha olacak ;

- Demetevler'den İvedik Köyüne doğru giderken mezarlığı geçtikten az sonra Alabalık yiyebileceğiniz lokantalar var. İvedik Köyü ve çevresi yeni yeni gelişiyor o yüzden çevre pek güzel deil ancak lezzet mükemmel. Böylece Şehrin batı tarafını da gezmiş olursunuz.

50. YIL PARKI

Dikmen vadisi

Atakule

Çıkrıkçılar Yokuşu

ANKARA KALESİ

Eymir Gölü

Ulus'ta eski meclis var mutlaka gezilmel

Ankara Kalesi

DEVLET MEZARLIĞI

Anıtkabir

Gölbaşı Mogan gölü

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

ETNOĞRAFYA MÜZESİ

KOCATEPE CAMİİ

Ataturk Orman Ciftligi

KIZILCAHAMAM

yemek için uludağ,kukla iyidir(ulusta olan şubeleri tercihimdir),maltepede güllüoğlu,düveroğlu,hacıbabanın necatibey şubesindende baklava yiyin..

Estergon kalesi(keçiören)

Keçiören şelalesi

CEPA AVM

A CİTY AVM

OPTİMUM AVM

AnkaMALL AVM(Eski büyük migros)

Keçiören migros teras katı.(muhteşem Manzaralı)

Keçiören teleferik

Gençlik Parkı VE LUNAPARKMEHMETÇİK YOLU

Sakarya Meydan Savaşı’nın Komuta ve Destek Merkezlerinden Cephe Hattına

MEHMETÇİK YOLU

Timur Özkan

ozkantimur@yahoo.com

Polatlı, Ankara’nın Eskişehir-Bursa, İzmir ve Antalya gibi büyük illerle bağlantısını sağlayan anayol üzerinde bulunduğu için defalarca içinden geçtiğimiz halde gezmeyi ihmal ettiğimiz bir ilçemiz. Halbuki ülkemizin kurtuluş serüveninin en önemli aşamalarından olan Sakarya Meydan Savaşı’na sahne olmuş birçok yer Polatlı ve çevresinde yer almaktadır. Polatlı her şeyden önce ulusumuzun Viyana kapılarında başlayan 400 yıllık geri çekilme sürecinin sona erdiği ve aynı zamanda 30 Ağustos’ta İzmir’de sona erecek bir büyük takibin başladığı yerdir.

Öte yandan, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de tematik rotalar giderek daha çok ilgi görmektedir. Dünyada “Mozart Yolu” ülkemizde “Hz.İbrahim Yolu” veya “Büyük İskender Yolu” bu rotalara örnek gösterilebilir. Polatlı ve çevresinde yapılan anıtlar ve açılan müzelerle; Ankara’nın yanı başında da böyle bir rota yavaş yavaş şekillenmeye başlamıştır, Sakarya Meydan Savaşı’nın komuta ve destek merkezlerinden cephe hattına doğru oluşmakta olan bu rotaya Türkiye’nin en yüksek Mehmetçik anıtında sona erdiği için “Mehmetçik Yolu” adını verebiliriz. Mehmetçik Yolu, aynı zamanda ulusumuz için en zor yılların yaşandığı ve top seslerinin Ankara’dan duyulduğu yerlerin adıdır. (İşgal kuvvetlerinin Ankara’ya uzaklığı 90, komuta ve destek merkezlerinin 40 km kadardır.)

Mehmetçik Yolu’nun başlangıcı Alagöz’de bulunan Başkomutanlık Karargah Müzesi ile Malıköy’de yeni açılan Malıköy Tren İstasyonu Müzesi’dir. Daha sonra Polatlı merkezinde bulunan Sakarya Şehitliği ile Sakarya Şehitleri Anıtı’nı gezeceğiz. Rotamızın sonunda cephe hattına gideceğiz ve gezimiz düşmandan geri alınan ilk yerler olan Duatepe ve Kartaltepe’de sona erecek.

Atatürk’ün, Sakarya Meydan Savaşı’nda başkomutanlık karargahı olarak kullandığı ve savaşı planlayıp yönettiği, Türkoğlu Ali Ağa’ya ait iki katlı çiftlik evi bugün Alagöz Karargah Müzesi olarak ziyaret edilebilmektedir. Ankara’ya 36, anayola 4 km uzaklıktaki Alagöz köyünde bulunan müze Anıtkabir Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Atatürk’e ait orijinal eşyaların sergilendiği müzede fotoğraf çekimine izin verilmiyor.

İkinci durağımız Malıköy Tren İstasyonu 2008 yılı içinde Genelkurmay Başkanlığı ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü işbirliği ile müze olarak düzenlenmiştir. Sakarya Savaşı’nda revir, lojistik destek mekezi ve askeri uçak pisti olarak kullanılan istasyon binası ve eklerinde o yıllardan kalan çeşitli eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca bahçede bulunan bir lokomotif ve iki uçak da oldukça ilgi çekmektedir. Malıköy Tren İstasyonu müzesi mevki olarak Alagöz köyünün tam karşı tarafında ve anayoldan 6 km içerdedir.

Savaşın nerede yönetildiğini ve nereden desteklendiğini gördükten sonra cephe hattına yönelebiliriz. Yolculuğumuza Eskişehir yönünde devam ederken içinden geçeceğimiz Polatlı’da görmemiz gereken iki yer var. Önce ilçe merkezinde yer alan ve savaşta hayatını kaybeden 5713 şehidin mezarlarının bulunduğu Polatlı Şehitliği’ni daha sonra da Şehitler Kaşı Tepesi’nde yapılan Sakarya Şahitleri Anıtı’nı görelim. Ankara Eskişehir yolundan da görülebilen ve heykeltıraş Haluk Tezonar’ın eseri dev anıtın (22 gün ve 22 gece süren savaşı simgeleyen) iki sıralı 21 sütunu arasındaki merdivenler önce dik ve (çıkış zor) ve sütunlar kısa iken, üst kotlara doğru (lehimize dönen savaşa paralel olarak) merdivenler rahatlamakta, sütunlar yükselmektedir.

Cephe hattına gelince, kuşkusuz savaşın kaderinin değiştiği yer Duatepe’dir. Tesadüfen bu muharebenin tanığı olan Halide Edip Adıvar, Türk’ün Ateşle İmtihanı’nda şöyle anlatıyor.”Mustafa Kemal Paşa’nın muharebeyi idare ettiği siperlere girdiğimde; -Gelin hanımefendi harbediyoruz, Dua Tepe’ye hücum ediyoruz- dedi. Biraz sonra Dua Tepe alınmıştı. Üstünde bir tek Türk Askeri’nin güneşin altında, elinde bayrakla ayakta durduğunu gördüm. İşte o an, Türk’ün makus talihinin artık değiştiğini hissettim.” Polatlı Eskişehir yolundan 5,5 km kadar içerde olan Duatepe’nin zirvesini heykeltıraş Metin Yurdanur’un eseri görkemli bir anıt taçlandırıyor. Atatürk’ün silah arkadaşları İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak ile birlikte Türk kadınını temsilen Halide Edip Adıvar’ın da canlandırıldığı heykelin yanında savaşı dürbünüyle izleyen bir Atatürk figürü daha yer alıyor.

Atatürk’ün dürbünüyle baktığı tarafta yer alan Kartaltepe de savaşın önemli aşamalarına sahne olmuş bir yer. Bugün üzerinde Türkiye’nin en yüksek Mehmetçik Anıtı kabul edilen ve heykeltıraş Sait Rüstem tarafından yapılan dev bir anıt bulunuyor. Yoldan 4 km içerde ve yapımı devam eden hızlı tren hattına ait bir tünelin tam üzerinde bulunan ve düşmana dur diyen Türk askerini simgeleyen anıt 32 metre yüksekliği ile anayoldan da görülebiliyor. Bu anıtın hemen yanında yaptırılmak üzere Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve temeli atılmış olan Kartaltepe Sakarya Savaşı Panorama Müzesi gerçekleştiğinde Mehmetçik Yolu fiziksel olarak da tamamlanmış olacaktır.

Ankara'nın Parkları

Ankara'da kent merkezinde sonbaharı gürültüden uzak duyumsayacakları yerlerin başında Botanik ve Seğmenler Parkları ile Eymir Gölü geliyor.

Botanik Parkı

Atakule’nin hemen aşağısında yer alan Botanik Parkı 65 bin metrekare alanı kapsıyor. Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi’nin çevrelediği vadide iki yamacı nadide çiçeklerle bezenmiş, ortasında havuz ve çiçek serasının bulunduğu parkta ağaçların altında oturarak dinlenmek mümkün.

Seğmenler Parkı

İran Caddesi ile Atatürk Bulvarı arasında bulunan ve 67 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Seğmenler Parkı’nın içinde havuzlar, çocuk bahçesi ve zaman zaman konserlerin verildiği bir amfi tiyatro bulunuyor.

Eymir Gölü

Arazisi ODTÜ’ye ait Eymir Gölü, Başkentin sonbahar aylarında gün batımının izlenebileceği en romantik mekanlarının başında geliyor. Çevresi 13,5 kilometre olan gölde yürüyüş ve koşu yapılabiliyor, balık tutulabiliyor. Yürüyüş için ideal bir mekan olan göle, Oran semtinden giriş yaparak yürüyerek inilebiliyor. Göl tepelerle çevrili olduğundan, şehir gürültüsünden ve kirliliğinden uzak kalınabiliyor.

Altınpark

Aydınlıkevler’de bulunan 640 bin metrekarelik alana yayılan Altınpark da Başkentin uğranılabilecek yerlerinden. Park alanında uluslararası fuar merkezi, bilim merkezi, kültür merkezi, kapalı ve açık spor alanları, açık ve yarı açık gösteri anfileri, Türk, İtalyan ve Çin lokantaları, Türk Sokağı ve Tepe Hanından oluşan bölüm, gölet ve bahçeler, üretim seraları, olimpik yüzme havuzu, mini golf sahası ve hara vatandaşların ziyaret edebileceği yerler arasında bulunuyor.

MaviGöl

2 milyon 121 metrekarelik devasa kullanım alanıyla Kayaş yakınlarındaki Mavi Göl ise aktif piknik alanı olarak kullanılması amacıyla Bayındır Barajı’nın rehabilite edilmesiyle oluşturuldu. Kent merkezine yalnızca 12 kilometre uzaklıkta bulunan Mavi Göl, alandaki donatılarıyla Ankaralıların dinlenme ve piknik ihtiyaçlarını karşılıyor.

Mavi Göl’de piknik yapacaklar için 370 barbekü, bin 800 ahşap piknik masası, 60 çardak, 30 göl manzaralı gölgelik, 50 aile salıncağı, çay bahçeleri, seyir terasları, çeşmeler ve tuvaletler bulunuyor. Rekreasyon alanına aileleriyle birlikte pikniğe gelen çocuklar da düşünülerek 2 büyük ve 20 küçük oyun grubu yerleştirilmiş.

Ayrıca, özel hazırlanan bir başka iskelede de vatandaşların balık tutmasına izin veriliyor. Spor yapmak isteyenlerin de düşünüldüğü alanda, voleybol, basketbol, futbol sahaları, 1 mini golf sahası, 4 kondisyon aletleri grubu ve patika yürüyüş yolları da vatandaşlara hizmet veriyor.

Harikalar--Diyarı

Belediye tarafından Sincan’da bulunan Yunus Göleti alanında yapılan Harikalar Diyarı rekreasyon alanı da başkentlilerin tercih ettiği mesire alanlarından bir diğeri. Harikalar Diyarı, 1 milyon 300 bin metrekarelik alanıyla aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük kentsel parklarından biri.

Yaklaşık 771 bin metrekaresi yeşil alan, 330 bin metrekaresi yol ve meydanlar, 40 bin metrekaresi otopark alanı, 67 bin metrekaresi yapı alanı, 92 bin metrekaresi su alanları olarak planlanan Harikalar Diyarı içinde Başkentli çocuklar için 25 bin metrekarelik bir alana kurulu, “Masal Adası” bulunuyor. Özel bir peyzaj çalışması ve ışıklandırma bulunan Masal Adası’nda çeşitli masal kahramanlarının kendi mekanlarında canlandırıldığı ve filmlerinin oynatıldığı 12 cep sineması da miniklerin beğenisine sunuluyor. Tarkan, Karacaoğlan ve Boğaçhan, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Alaaddin ve Sihirli Lambası, Karagöz ve Hacivat, Şirinler, Taş Devri, Red Kit ve Daltonlar, bu masal dünyasının çizgi kahramanları arasında yer alıyor. Harikalar Diyarı’nda ayrıca, 2 bin 800 metrekare alan içerisinde bulunan 550 kişilik 1 büyük ana salon ve 2 yan salondan oluşan modern nikah salonu, göl alanı, 5 bin kişilik yarı açık göl anfisi, kıyı çay bahçesi, Anadolu mutfağının örneklerinin sunulduğu Anadolu Sofrası lokantası, deniz ürünleri lokantası, fast food merkezleri, büfeler, 350 kişilik modern bir toplantı salonu, sergi, sinema ve tiyatro salonları, futbol, basketbol, voleybol, hentbol sahaları da vatandaşlara hizmet veriyor.

Göksu Park

Kuğulu park

Ankara'nın gezilecek mekanları için benim de tavsiyelerim olacak ;

- Gölbaşı'na gidip tertemiz göl manzarası eşliğinde ailenle rahat rahat piknik yapabileceğin bir mekan var. Belediye, mangal yapmak için mükemmel bir düzenek eklemiş her oturma yerinin yanına. Giriş her otomobil için 3 YTL. Girişin paralı olması da avantaj bildiğiniz gibi. Yaz aylarında hafta sonları çok kalabalık oluyor onu da belirteyim. Hafta içi akşam 20 : 00 'dan sonra akşam manzarası ile tavsiye ederim. Güvenlik v.s. de var, tuvatler v.s. tertemiz.

Gölbaşı ve Büyükşehir Belediyelerine teşekkür ederiz.

bir tavsiyem daha olacak ;

- Demetevler'den İvedik Köyüne doğru giderken mezarlığı geçtikten az sonra Alabalık yiyebileceğiniz lokantalar var. İvedik Köyü ve çevresi yeni yeni gelişiyor o yüzden çevre pek güzel deil ancak lezzet mükemmel. Böylece Şehrin batı tarafını da gezmiş olursunuz.

50. YIL PARKI

Dikmen vadisi

Atakule

Çıkrıkçılar Yokuşu

ANKARA KALESİ

Eymir Gölü

Ulus'ta eski meclis var mutlaka gezilmel

Ankara Kalesi

DEVLET MEZARLIĞI

Anıtkabir

Gölbaşı Mogan gölü

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

ETNOĞRAFYA MÜZESİ

KOCATEPE CAMİİ

Ataturk Orman Ciftligi

KIZILCAHAMAM

yemek için uludağ,kukla iyidir(ulusta olan şubeleri tercihimdir),maltepede güllüoğlu,düveroğlu,hacıbabanın necatibey şubesindende baklava yiyin..

Estergon kalesi(keçiören)

Keçiören şelalesi

CEPA AVM

A CİTY AVM

OPTİMUM AVM

AnkaMALL AVM(Eski büyük migros)

Keçiören migros teras katı.(muhteşem Manzaralı)

Keçiören teleferik

Gençlik Parkı VE LUNAPARK

dosyadaki bilgilerin bir kısmı farklı sayfalardan alıntıdır bu nedenle yazılı olan hotmail hesabı bana ait değil.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...