İçeriğe Yönlendir

Ağ Bağlantısından Anlayanlardan Yardım Lütfen

H.Yusuf Kantarcılar

Recommended Posts

H.Yusuf Kantarcılar

Herkese merhabalar. Şekilde göstermeye çalıştığım gibi bir düzenek var işyerinde. Notebook tan sabit bilgisayarlardan bir tanesi ile ağ bağlantısı kurmam gerekiyor. Var olan ağ bağlantısına eklemeye çalıştım, ancak notebooktan ağ bağlantısına bağlanamadım. Bağlantı sihirbazıyla denedim ama notebooktan diğerlerine bağlanamadım sadece kendi ismi çıktı. Böyle bir bağlantı mümkün mü yoksa boşa mı kürek çekiyorum. Acil yardımlarınızı rica ediyorum.

ke1m424.jpg

Yorum bağlantısı
Can Çeralp

Mümkündür.. Elinizde 2 tane, birisi kablolu öbürü kablosuz modem vardır. Kablolu olan workgroup'u yönetmekte ve de interneti duvardan almaktadır. Kablosuzu da tıpkı bir workgroup bilgisayarıymışçasına takarsınız ve esas modemden interneti alıp kablosuz yayın yaparsınız. Temelde hepiniz aynı workgroup'a dahilsinizdir. Buradaki tek sıkıntı iki modemin de kendisine has birer iç workgroup oluşturması olabilir. Bu durumda kablolu bilgisayarlar esas modeme, dizüstü bilgisayar ise kablosuz yayın yapan modeme bağlanacaklardır ve farklı workgroupları göreceklerdir. Sanırım bunu yok etmenin bir yolu da sanal makine kurmak. Aynı sistemle Xboxlar, TVler, cep telefonları ve daha bir sürü cihaz herhangi bir modemin içinde oluşan sanal ortama bağlanıyorlar. Ancak bunu bazen modemin içinden yapıyorsunuz (destekliyorsa) bazen de her bir bilgisayara ayrı ayrı program kurmanız gerekiyor.

Yine de kablosuz yayın yapan modem kendisini sadece bir dağıtıcı olarak görüp workgroup özelliğini kapatırsa sorun doğrudan esas modem üzerinden aşılabilir. Tabi bu noktada da her bir bilgisayarın paylaşımı açması ve işletim sistemlerinden gerekli iznlerin verilmesi gerekmektedir. Her cihazda aynı işletim sisteminin bulunması bu konuda baya avantaj olacaktır. Özellikle Windows 7 ve üzeri ise. 

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Kablolu modeme kablo ile bağlanma imkanınız yok mu? Yani geçici birşeyse yapmak istediğiniz en basit yoldur..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

dediğiniz gibi kablolu bilgisayarlar aynı modem üzerinden bağlandığı için var olan ağ bağlantısıyla birbirlerini görüyorlar. notebooktan kablosuz bağlandığımda ağ bağlantısının ismi aynı olmasına rağmen biribirlerini görmüyorlar. bunu aşmanın bir yolu var  mı, ya da bildiğiniz bir program??

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Sanıyorum 2 modem yok firmada. Bir Access Point ile bir de normal modem var.

Notebook wireless ile bağlandıktan sonra bağlantı yapılmak istenen pc'de bulunan bir hesap bilgisi ile beraber \\pcadı\c$ ile bağlantı yaparsanız, büyük ihtimal bağlanırsınız. c$ ile giremezseniz, bi klasör paylaştırsınlar, oraya bağlanırısınız.

Workgroup ortamlarının en büyük derdi bağlantıdır zaten.

Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Kablolu modeme kablo ile bağlanma imkanınız yok mu? Yani geçici birşeyse yapmak istediğiniz en basit yoldur..

maalesef notebook'u patron kullanıyor:( kendi bilgisayarından bizim bilgisayarları görmek istiyor. kablo çekme şansım yok yani

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

İşletim sistemlerinden dolayı da sıkıntı çıkabilir..Yani neler kurulu pc lerde önemli.. xp mi win7 mi win8 mi.. ?

Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Notebook wireless ile bağlandıktan sonra bağlantı yapılmak istenen pc'de bulunan bir hesap bilgisi ile beraber \\pcadı\c$ ile bağlantı yaparsanız, büyük ihtimal bağlanırsınız. c$ ile giremezseniz, bi klasör paylaştırsınlar, oraya bağlanırısınız.

evet, sabit bilgisayarlar kablolu modem üzerinden bağlanıyor. ben tüm işyeri için router cihazıyla wireless bağlantı sağladım. aslında kablosuz modemimiz olsaydı tüm bilisayarlar (kablolu ve wireless) aynı kaynaktan internete gireceği için muhtemelen ağ bağlantısı sorunum olmazdı, ama kablolu modem biraz kapalı bir bölgede olduğu için wireless de olmayacaktı binanın yapısından

İşletim sistemlerinden dolayı da sıkıntı çıkabilir..Yani neler kurulu pc lerde önemli.. xp mi win7 mi win8 mi.. ?

tüm bilgisayarlarda xp kurulu

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Bağlanacak notebook'a ait Workgroup adının, ağdaki bilgisayarlarla aynı olması gerekmez mi ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Bağlanacak notebook'a ait Workgroup adının, ağdaki bilgisayarlarla aynı olması gerekmez mi ?

ona özellikle dikkat ettim, bağlantı isimleri aynı

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Xp varsa hepsinde işiniz daha da kolay olur.. Ağ adına dikkat edin..Gerekirse tümünden başka bir ağ oluşturun.

Yeni bir ağ kurmayı deneyin..

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
(düzenlendi)

Ben istediğiniz sistemi evde kullanıyorum. Router'a bağlı bir sabit bilgisayarım var. Notebook ile kablosuz şekilde, bilgisayar içinde paylaştığım klasörlere ulaşabiliyorum. Yaptığım özel bir ayar yok. Sadece "workgroup" isimlerini aynı tanımlamam yetti. Ardından ağ bağlantıları altında iki cihazın da isimleri çıkıyor.

Kontrol ettiğiniz kısım şurası değil mi ?

workgroup.png

tarihinde Mustafa Yenigün tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Ben istediğiniz sistemi evde kullanıyorum. Router'a bağlı bir sabit bilgisayarım var. Notebook ile kablosuz şekilde, bilgisayar içinde paylaştığım klasörlere ulaşabiliyorum. Yaptığım özel bir ayar yok. Sadece "workgroup" isimlerini aynı tanımlamam yetti. Ardından ağ bağlantıları altında iki cihazın da isimleri çıkıyor.

Kontrol ettiğiniz kısım şurası değil mi ?

workgroup.png

evet o isimler tamamen aynı, yalnız benim router'a bağlı bilgisayarım yok. zaten router yüksek bir yerde her yerden çekmesi için. sizin sabit bilgisayrınız da aynı cihaza bağlı olduğu için birbirlerini o yüzden görüyordur. benim sabit bilgisayarları routere bağlama şansım yok maalesef.

Xp varsa hepsinde işiniz daha da kolay olur.. Ağ adına dikkat edin..Gerekirse tümünden başka bir ağ oluşturun.

Yeni bir ağ kurmayı deneyin..

dün akşam oturup tüm bilgisayarlarda yeniden ağ kurdum, tüm adımlara dikkat ettim. durum yine aynı, sabit pc ler birbirini görüyor, ama notebookla sabitler iki ayrı dünya gibi.

sani bey bahsettiğiniz adımları daha detaylı anlatır mısınız? inşallah işe yarar

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
(düzenlendi)

Emin olmamakla beraber, ağ uzmanı arkadaşların yorumuna açık olarak şöyle düşünüyorum. Sabit bilgisayarların bağlı olduğu modem, kendisine bağlı makinelere 192.168.1.x sırasından IP veriyor olabilir. Notebook ise router'a bağlı olduğu için, router'ın verdiği IP aralığından bir IP alıyordur. (mesela 192.165.1.x) Bundan dolayı IP numaralarının farklılığından dolayı Workgroup aynı olsa bile göremiyor olabilir. Alternatif olarak modem üzerinde bulunan Firewall, router üzerinden gelen bağlantıları engelliyor olabilir.

Birincisi için çözüm, router ayarlarına girip, modem ile aynı banttan IP vermesini sağlamak olabilir. İkincisi için çözüm, modem ayarlarına girip yetki tanımlamak olabilir.

Tabii sorunun bunlardan kaynaklandığından emin değilim :)

tarihinde Mustafa Yenigün tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar
(düzenlendi)

http://www.sanalkurs.net/windows-xpde-ag-kurulumu-ve-ag-islemleri-3911.html

şuradan yardım alarak uygulama yapın bence olması lazım..router olması çok sıkıntı değil.

açıklamalardaki gibi birden fazla ağ bağlantısı olsaydı benim sistemde görünmesi gerekirdi diye düşünüyorum, bende tek "workgroup" çıkıyor.

a%C4%9F%20%C3%B6rnek%202.jpg

Emin olmamakla beraber, ağ uzmanı arkadaşların yorumuna açık olarak şöyle düşünüyorum. Sabit bilgisayarların bağlı olduğu modem, kendisine bağlı makinelere 192.168.1.x sırasından IP veriyor olabilir. Notebook ise router'a bağlı olduğu için, router'ın verdiği IP aralığından bir IP alıyordur. (mesela 192.165.1.x) Bundan dolayı IP numaralarının farklılığından dolayı Workgroup aynı olsa bile göremiyor olabilir. Alternatif olarak modem üzerinde bulunan Firewall, router üzerinden gelen bağlantıları engelliyor olabilir.

Birincisi için çözüm, router ayarlarına girip, modem ile aynı banttan IP vermesini sağlamak olabilir. İkincisi için çözüm, modem ayarlarına girip yetki tanımlamak olabilir.

ben de sizin gibi düşünüyorum, muhtemelen cihazlar farklı alanlara sahip. ama dediğiniz adımları tam olarak nasıl yapıcam onu bilmiyorum?

tarihinde H.Yusuf Kantarcılar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
(düzenlendi)

Böyle olsaydı router üstünden bağlanan internete çıkamazdı ? internet çıkışı varsa demek ki ip lerde sıkıntı yok.

tarihinde Ayhan Onaran tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

ben de sizin gibi düşünüyorum, muhtemelen cihazlar farklı alanlara sahip. ama dediğiniz adımları tam olarak nasıl yapıcam onu bilmiyorum?

Workgroup'da olan bilgisayardan birinin yerel IP'sine bakın. Örneğin 192.168.1.68 diyelim. Router'ın ara yüzüne girdiğinzde (maalesef biraz aramanız gerekebilir), kendisine bağlanan cihazlara IP atamasına başlayacağı noktanın belirlendiği bir satır vardır. (192.170.1.35 gibi) Router kendine bağlanan tüm cihazlara bu noktadan itibaren sırasıyla 36, 37 gibi IP veriyordur. O bölgeye modemin verdiği IP aralığından bir tanımlama yaparsanız, aynı IP paketinden vereceklerdir. Yalnız router'da yazdığınız IP başlangıcının biraz uzak olmasında fayda var, mesela 192.168.1.140 gibi... Böylece modem ve router, farklı iki cihaza aynı IP atamasını yapıp ağda çakışmaya sebep olmaz. Ancak açıkçası, modem ve router'ın farklı bantlarda IP tanımlamıyor da olabilir. Ya da farklı bantlardan IP alan cihazlar ağda birbirilerini görebiliyor da olabilir. (maalesef işin bu yönünden emin değilim.) O noktada da aklıma sadece modemde olan firewall geliyor.

Bu durumda router üstünden bağlanan internete çıkamazdı ?

Dediğim gibi tam emin değilim Ayhan Bey. Ama sanki çıkabilir gibi geliyor bana. Modem Router'a ayrı bir IP atıyor zaten kendi bandından. Sadece router kendisine bağlanan cihazlara sanal IP'ler veriyor. Modem tarafından router'a verilen ana IP internet yetkisine sahipse, altında olan sanal IP'li cihazlar da bağlanamaz mı ?

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

açıklamalardaki gibi birden fazla ağ bağlantısı olsaydı benim sistemde görünmesi gerekirdi diye düşünüyorum, bende tek "workgroup" çıkıyor.

a%C4%9F%20%C3%B6rnek%202.jpg

Bura da 5 pc gözüküyor ağda ? 4 kablolu birisi de kablosuz değil mi işte ?

Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Bura da 5 pc gözüküyor ağda ? 4 kablolu birisi de kablosuz değil mi işte ?

hayır gözüken biligisayarlaın hepsi sabit pc, resimde örnek olarak 4 tane çizmiştim

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Workgroup'da olan bilgisayardan birinin yerel IP'sine bakın. Örneğin 192.168.1.68 diyelim. Router'ın ara yüzüne girdiğinzde (maalesef biraz aramanız gerekebilir), kendisine bağlanan cihazlara IP atamasına başlayacağı noktanın belirlendiği bir satır vardır. (192.170.1.35 gibi) Router kendine bağlanan tüm cihazlara bu noktadan itibaren sırasıyla 36, 37 gibi IP veriyordur. O bölgeye modemin verdiği IP aralığından bir tanımlama yaparsanız, aynı IP paketinden vereceklerdir. Yalnız router'da yazdığınız IP başlangıcının biraz uzak olmasında fayda var, mesela 192.168.1.140 gibi... Böylece modem ve router, farklı iki cihaza aynı IP atamasını yapıp ağda çakışmaya sebep olmaz. Ancak açıkçası, modem ve router'ın farklı bantlarda IP tanımlamıyor da olabilir. Ya da farklı bantlardan IP alan cihazlar ağda birbirilerini görebiliyor da olabilir. (maalesef işin bu yönünden emin değilim.) O noktada da aklıma sadece modemde olan firewall geliyor.

Dediğim gibi tam emin değilim Ayhan Bey. Ama sanki çıkabilir gibi geliyor bana. Modem Router'a ayrı bir IP atıyor zaten kendi bandından. Sadece router kendisine bağlanan cihazlara sanal IP'ler veriyor. Modem tarafından router'a verilen ana IP internet yetkisine sahipse, altında olan sanal IP'li cihazlar da bağlanamaz mı ?

Router ile ana modem arasında ki ip ler farklı olursa router üstünden internete çıkış olmaz zaten.Yani asıl olan modemin ip nosudur. Router da buna uyar.

hayır gözüken biligisayarlaın hepsi sabit pc, resimde örnek olarak 4 tane çizmiştim

Ben de oraya takıldım :) 

Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Router ile ana modem arasında ki ip ler farklı olursa router üstünden internete çıkış olmaz zaten.Yani asıl olan modemin ip nosudur. Router da buna uyar.

Ben de oraya takıldım :)

:) çok dikkatlisiniz

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Konuyu yeni gördüm.

Wireless acces pointi router olarak degil de repeater modunda calistirirsaniz aynı subnete bağlanıp diğer bilgisayarlara erişim sağlayabilirsiniz.

HTC One cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

peki nasıl yapcam? ayarlarından çok anlamıyorum

Yorum bağlantısı
H.Yusuf Kantarcılar

Router'in görevi de aynen bu zaten. Aynı ağ sisteminde ayrı dünyalar oluşturmak. :)

Router'in arkasında wan ve lan olmak üzere girişler mevcuttur. Öncelikle router'in "router" özelliğini kapatmanız gerekli. Her cihazda bu iş faklı yapılıyor ama resimde gördüğüm cihaz Linksys ise, bu iş için routerin dhcp özelliğini kapatmanız yeterli. Sonrasında da modemden gelen kabloyu routerın lan portuna takmanız lazım. Bu sayede router ip dağıtıp yeni bir dünya oluşturamayacak ve siz sistemdeki diğer ip dağıtıcıdan(modem) ip alıp kablolu bilgisayarlarla aynı dünyayı paylaşmış olacaksınız.

inşallah aynı dünyayı yakalarız :) cihaz resimdekinin aynısı, dediklerinizi deneyeceğim. patron baskı yapıyo sürekli halledemedin mi daha diye, inşallah çözerim dediğiniz gibi..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...