İçeriğe Yönlendir

Taşınabilir İşletim Sistemi !


Rifat Şeker

Recommended Posts

Rifat Şeker
 

Merhaba arkadaşlar , 

 

Bu forumda okuduğum bir konu sonrası aşağıdaki yazıyı faydalı olabileceğini düşünerek paylaşmak istedim. Kendi düşüncelerim ve fikirlerimdir. 

 

Bankacılık işlemlerinin artık daha çok mobil olduğu bu dönemde bankacılık işlemlerinin daha hızlı ve kolay yapılabilmesi gibi avantajlarının yanında güvenlik gibi dezavantajlarının olduğu da aşikar , her ne kadar bu hizmetleri sunan bankaların güvenlik önlemleri almaya çalışması (sms , anahtar şifre vb. ) veya kullanıcıların kendilerinin almaya çalıştığı güvenlik önlemleri olmasına karşın mobil bankacılığın yaygınlaşması ile ilgili olarak git gide çok daha fazla dolandırıcılık vb gibi olaylar artmaktadır. Bunun için bankacılık işlemlerinde kullanılan cihazların güvenilirliği sorgulanır olmaktadır. 

 

Aşağıda benim bankacılık işlemlerinde kullandığım bir yöntemi paylaşmak istiyorum. Bir çok yönteme göre en güvenli olarak bunu görmekteyim ve daha az zahmetlidir. 

 

Live cd 'ler  yani canlı cd ler çalışabilir işletim sistemi bulunan cd 'lerdir. Bilgisayarınızı bu cd kullanarak başlattığınız zaman bilgisayarınız cd üzerinde yüklü olan işletim sistemi sizi karşılar Live cd ler genelde linux işletim sistemleri arasında popülerdir. Öncelikle işletim sisteminizi denemenizi ve eğer hoşunuza gitti ise kurmanızıda sağlayabilir. Bu cd leri kullanarak bankacılık işlemleri yapmak bana göre şu an için en güvenilir yöntemlerden biridir. Tabi Live cd bilinen bir Linux dağıtımı olmak şartı ile. 

 

Örnek popüler dağıtımlar Ubuntu , Kubuntu , Linux Mint , Slax vb. Bu işletim sistemlerinin kimisi 1 cd olabilirken kimisi 1 dvd olabiliyor. 

 

Benim burada örnekleyeceğim ve kullandığım Slax siz beğendiğiniz başka birini de kullanabilirsiniz. Slax linux dağıtımı tüm dünyada kullanılabilen live bir işletim sistemi ve aynı zamanda boyut olarak en ufak işletim sistemlerinden birisidir. Benim anlatacağım yöntemin farklılığı elinizde bir cd ile gezmek yerine istediğiniz her bilgisayardan kullanabileceğiniz bir flashdisk yardımı ile bu işletim sistemini kullanarak bankacılık işlemleri yada benzeri işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Öncelikle lazım olanlar 1 adet usb flash disk minimum 1 Gb , Slax işletim sisteminin ISO yansıması , ve Lili Usb Creator isimli program.

 

 

Slax işletim sistemini aşağıdaki web sitesinden indirebilirsiniz. 

 


 

İndirdiğiniz ISO dosyasını hatırlayacağınız bir klasöre kopyalamanız yeterli yada nereye indirdiğinizi unutmayın :)

 

ty40d.jpg

 

 

 

Lili Usb creator programınıda aşağıdan indirebilirsiniz. 

 


 

ty40w.jpg

 

 

Bu programı indirdikten sonra kurulumunu yapıp bilgisayarcı tabiri ile ileri , ileri :) 

 

Sonrasında flash diskinizi usb portlarından bir tanesine takın. Ve programı çalıştırın. 

 

 

Programı çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır. Bu ekranda gördüğünüz en üst sekmeden taktığınız flash disk seçiyoruz. Seçtiğiniz zaman yandaki trafik ışığı yeşil olarak değişecektir. :)

 

ty417.jpg

 

 

Bir sonraki adımda İSO/IMG/ZIP yazan kısma tıklayarak açılan pencereden indirdiğimiz Slax iso dosyasını veya hangi Linux dağıtımını indirmişseniz onu seçiyoruz..

 

ty41x.jpg

 

Bir sonraki ekranda seçtiğimiz dosyanın doğruluğu kontrol ediliyor

 

 

ty432.jpg

 

En son olarak yapmamız gereken AYARLAR yazan kısımdan Diski FAT32 olarak biçimlendir seçeneğinide işaretleyip Şimşek işaretine basarak flash disk üzerine kopyalamayı ve kurulumu başlatalım.

 

ty43h.jpg

 

ty444.jpg

 

Evet bu kadar , bu işlemler bittikten sonra elimizdeki flash disk artık live modda çalışan bir işletim sistemine sahiptir. Nasıl kullanacağımıza gelirsek öncelikle kullanılacak olan bilgisayarda USB ile bilgisayarı başlatma seçeneği seçilebiliyor olması gerekmektedir. Yani bilgisayar USB üzerinden boot edebiliyor olmalıdır. Bu sayede USB portunda takılı olan flash disk ile sistem açılacak ve karşınıza kullanacağınız işletim sistemi ile karşılaşacaksınız. Bilgisayarında USB boot seçeneği olmayanlar ISO dosyalarını CD ye yazarak bilgisayarlarını CD den başlatıp yine bu işletim sistemini kullanabilirler.

 

 

ty44n.jpg

 

 

Not. : Bu işlemleri bir CD yardımı ile de yapabilirsiniz. ISO dosyalarını CD ye yazarak bilgisayarı CD ile başlatıp yine bu işletim sistemi ile çalışabilirsiniz. Flash disk mantığı taşınabilirliğin çok daha iyi olmasıdır.

 

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Ellerinize sağlık Rifat Bey. :good1: 

Çok emek vermişsiniz, teşekkür ederim. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan

Çok teşekkür ederim kendi adima. Merak ettiğim bir konu driver olayi nasıl oluyor ?

Mesela ethernet driver i nasıl çalışıyor ?

Mesela ethernet driver i nasıl çalışıyor ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

BEn şu anda flasha kurulumunu yapıyorum. Deneyeceğim.

Çok teşekkür ediyorum.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Güzel anlatım, teşekkürler ve saygılar.

@Mert: Otomatik herşey, canını sıkma sen :p

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Kurdum çok güzel çalışıyor. win7'in otomatik kurulumunda tanımadığı ancak güncelleme ile tanıdığı kablosuz ağ kartını bile tanıdı. Ancak foruma girmeye çalıştım zorlandı giriş yapamadım.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Girer girer, senin pc böyle yeniliklere teknolojik şeylere aç kalmış, şaşırmıştır :sandalye:

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

flaş disklerin read-write olayları sistem diski olarak sürekli kullanıma uygun değil. Yorulma ve bit kaybı olur bir süre sonra.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Girer girer, senin pc böyle yeniliklere teknolojik şeylere aç kalmış, şaşırmıştır :sandalye:

illa lafı giydireceksin :D

Yorum bağlantısı
Rifat Şeker

Rica ederim arkadaşlar umarım bir nebze olsun yardımı olur. 

Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy

Çok güzel bir öneri olmuş güvenlik açısından emeğinize sağlık. Ama her yerde kullanılması biraz sorunlu olabilir mi? Yani usb den boot veya cd den boot yaptıktan sonra internete bağlanmak için ayar yapılmalı mı?

Eğer evde kullanılacaksa benim de bir önerim var. Virtual Machine kurulup Linux tabanlı veya herhangi bir işletim sistemi kurulup buradan gvenlik gerektiren bankacılık ve alışveriş işlemleri yapıldıktan sonra VM kapatılıp tüm bağlantı sonlandırılabilir. hem internet bağlantısı bir defa yapılınca her defasında ayar yapmak gerekmiyor.

Saygılarımla...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...