Mahmut Sayar 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 (düzenlendi) 4 senedir farklı evlerde kirada oturdum, şimdiye dek hiç bir problemim yokken halihazırdaki ev sahibim ile problemler yaşıyorum. Ufak bir ilçe olması hasebiyle kontrat yapmadık, oturalı beri 1,5 sene oldu ve 6-7 ay sonra tayinle birlikte evden çıkacağım. Merkezi sistem kömürlü bir binada oturuyorum, her yıl daire başı 2 ton kadar kömür alınıyor geçtiğimiz yıl ev sahibinin (aynı zamanda müteahhit) yeni binaya ikinci el kazan alması ve baca sistemi kurmaması yüzünden facia bir kış yaşadık. Kışın 2 ay kaloriferler yanmadı ve kömür aldığım halde ufo ile ısındık haliyle aylarca 200 üzeri elektrik parası verdik bunu sineye çektim. Nisan ayında benden habersiz ekstra kömür alındı daire başı 400 lira civarı para düşmüş, kazan bozuk olduğu için bizim katımız hiç ısınmadı buna rağmen kömür parası istendi, evin yanmadığını herkes biliyordu bunu toplantıda vermeyeceğimi söyledim kısa bir tartışma ile ev sahibi ödeme durumunda kaldı ve kazanı değiştireceğinin sözünü aldık. Bu sene Kasım 1'e kadar yeni kazanı değiştirmedi, bu tarihe kadar yine ufo ile yüklü faturalar ödedik. Biz il dışında iken habersiz binaya su basılmış evdeki kolektör denilen su dağıtıcı sistem patlamış ve evi su basmış. Halılar berbat, mobilyalar fazla etkilenmedi ve bunu da sineye çekerek halıları yıkamaya verdik evi 2 gün boyunca temizledik. Evini su basan ev sahibi (ve kapı komşum) bir kez olsun geçmiş olsun deyip evini ziyaret etmedi. Zor bela bir usta bularak parçayı değiştirdik, şimdiye dek muhatap olmamak için hem yönetici hem binamızdaki marketi işleten kişiye kirayı veriyordum o da ev sahibine iletiyordu. Son eksik kirayı da verdim fakat gelsin beni görsün gibi şeyler söylemiş kirayı almamış. Geçen aydan bu aya bekledim, bu ayın 15'inde bu ayla birlikte kirayı vermek için yanına gittim ve bir araba laf işittim. Geçen seneki yanmayan evim için haber verilmeyen kömür parasını ve geçen ayın kirasını tam bir şekilde vermemi istedi, tabi üslup rezalet ötesi, tayinci olduğum için tahrik edici pek çok şey söylese de sabrım sayesinde iş fiili kavgaya dönmedi. Bu adam itfaiyeci, aynı zamanda müteahhitlik, parke ticareti ve belediyenin tomruk ihale işini yapıyor. 4-5 kiracısı var, her biri kontratsız, ilçede en fazla kirayı verenlerden biriyim. Buna rağmen çektiğimiz rezillik yanımıza kar kaldı. Adam 2 aylık kirayı almadı, hepsini getir ben kimsede paramı bırakmam gibi laflar sarf etti tabi evden çık gibi bir şey demedi. Şu aşamada ne yapmalıyım emin değilim. Kontrat olmadığı için 6-7 ay kala evden çıkarmak için dava açsa haklıyken haksız duruma düşer miyim, kontrat olmaması benim için dezavantaj olur mu? Benim dava açmama imkan var mıdır ya da açsam bir işime yarar mı? Şu an ilk yapacağım vergi ihbarı yapmak, kiralar için vergi vermiyor. Şu an tek sıkıntım kiraları almaması ve bende olması, konuya vakıf olanlar akıl verirse çok memnun kalacağım. Allah herkese ev almayı nasip etsin böyle insanlarla uğraşmak çok zor. 17 Kasım 2013 tarihinde Mahmut Sayar tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 allah yardımcın olsun ev konusunda cok sıkıntı cekmıssın bır anca once acıl cozum bulup kurtul bu dertten..umarım sıkıntın konusunda formda bu konuda ehıl kısıler yardımcı olurlar.. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 Kontrat olmadığı için vergi dairesine şikayet edin. Aynı şekilde gelir vergisi de ödemiyor. Vergi kaçırıyor. Sağlam bir ceza alma ihtimali var diye biliyorum. 5 Yorum bağlantısı
Nihat Palolu 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 (düzenlendi) Allah yardımcınız olsun, kira kontratı olmaması size avantaj sağlar diye biliyorum. Anlayacağı dilden konuşun, ya bu hesabı doğru yapalım veya ben sana para mara vermem aynı zamanda kira beyanı hakkında ihbarda bulunurum deyin. Sizi evden falan attıramaz. 17 Kasım 2013 tarihinde Nihat Palolu tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Aytaç Akyel 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 şuan bendede 3 aydır kirasını ödemeyen kiracı var çıkaramıyorum ve daha 3 ay daha çıkaracağım görünmüyor bu 3 ay içinde bu mevzuda çok şey öğrendim.siz sıkıntı etmeyin sizi çıkaramaz. sizi çıkarmak için icradan ihtar çekecek hesap numarası verecek siz kirayı hep o hesaba yatırırsınız hiç kimse sizi çıkaramaz ihtiyaç nedeniyle tahliyede edemez çünkü 4-5 evi var diyorsunuz kanuni olarak sizi hiçbirşekilde 6-7 ayda çıkaramaz ama başka yollardan bilemem sonuç itibari ile sizi çıkartamaz istiyorsa hiç almasın dert değil noterde ihtar çekin hesap numarası isteyin verene kadar da yatırmayın hiç bir şey yapamaz Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 para elden ödeniyor, şua nda o dairede işagalcisiniz Yorum bağlantısı
Cem Işık 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 Bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesinden,"tevdii mahalli tayini" istemelesiniz. Kirayı adliye kanalıyla yatıracak bir hesap numarası verecek mahkeme size, adama da kiraların bu hesapta birikiyor diye ihtar gidecek.. Yorum bağlantısı
Aytaç Akyel 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 çağlar bey maalesef işgalci olmuyor apartman dan bir kişi arkadaşa evet 1.5 yıldır burda oturuyor derse olmaz elektrik veya su veya internet telefon aboneliklerinden birtanesi bile varsa işgalci olmaz nerden mi biliyorum başımda aynı olay var ve kiracı aylardırda kirayı ödemiyor bunu ispatladım mahkemeye tahliye davası açıyorum ve 3 ay sonraya gün veriyor yani en az 3 ay daha oturacak.işgalci olabilmesi için evsahibi o kişinin oturduğunu son iki ay içinde öğrenecek yoksa ev sahibinin iyi niyetinden şüphe edileceği için mahkeme işgalci sınıfına sokmuyor 2 ay içinde eve giriş yapmış olsaydı evet ama şimdi hayır. Yorum bağlantısı
Mahmut Sayar 17 Kasım 2013 Yazar Paylaş 17 Kasım 2013 Beni endişelendiren mevzu elektrik ve suyun adamın üzerine oluşu, yarın bunları kapattırırsa ne yaparız onu düşünüyorum. Abonelik için kontrat, dask vs. şeyler gerekiyor, e bunlar vergi vermemek için kontrat zaten yapmıyor, 2012 yılında bina yapılmış ısı yalıtımı yok iskan muamma. Elektriği kapattırırsa bir şey yapılabilir mi? Ben faturaları internet şubesi üzerinden düzenli ödüyorum, şubeden dekontunu alırım ama yeni abonelik işi ne olur bilemiyorum. Bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesinden,"tevdii mahalli tayini" istemelesiniz. Kirayı adliye kanalıyla yatıracak bir hesap numarası verecek mahkeme size, adama da kiraların bu hesapta birikiyor diye ihtar gidecek.. Tam aradığım cevap buydu. Peki bu durum için bir belge, sebep ister mi mahkeme? Yorum bağlantısı
Cem Işık 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 Tam aradığım cevap buydu. Peki bu durum için bir belge, sebep ister mi mahkeme? Kira kontratı yoksa da, sözlü bir anlaşma var aranızda, adınıza olan fatura varsa telefon adsl vs gibi onu delil olarak gösterip, kiracı olduğunuzu bilen tanık adı da yazarak mahkemeye başvurabilirsiniz. Kirayı almıyor türlü bahanelerle diyerek talepte bulunmanız gerekli. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 17 Kasım 2013 Paylaş 17 Kasım 2013 fiili durum yanında, ev sahibi, ben bu adamı tanımıyorum derse? zaten kontrat yok elektrik vs. ev sahibi üstünedir kesin diye dicektim. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 18 Kasım 2013 Paylaş 18 Kasım 2013 Bildiğim kadarıyla vergi açısından ev sahibi ceza alır ancak kiracı da bunu bilip gizlediği için yani duruma göz yumduğu için suçlu durumda kalır. Kiracı ne olursa olsun kirasını banka kanalıyla yada benzer bir yolla ödemeli.Elinde dekontu olmalı... Yorum bağlantısı
İhsan Yargıcı 18 Kasım 2013 Paylaş 18 Kasım 2013 peki abilerim kontrat yok ama kiracıyada 3 aydır ulaşılamıyor ? eve gelmiyor fatura tüketim sıfır, cep tel kullanılamıyor ve kontartta kiracıda ok ortada ? Yorum bağlantısı
Tamer Taban 19 Kasım 2013 Paylaş 19 Kasım 2013 herkese merhaba benimde başıma benzer bir olay geldi. ben kiracıyım daha doğrusu satın almış olduğum evimi satıp, sattığım kişinin kiracısı oldum. satarkende 2 yıllık kontrat yaptım ilk sene kira vermeyeceğim, (bu karşı tarafın teklifi idi 5 bin lirası çıkmadı böyle bir çözüm bulduk) ikinci senede 400 tl den otururum diye.(bu arada sitede benim dairenin benzerleri 500-700 tl arası) 31 Aralık 2013'de kontratım bitiyor. ev sahibim aradı ne yapıcaksın dedi bende 6 ay daha oturacağımı temmuz 2014 de çıkacağımı söyledim tamam dedi. 1 hafta sonra aradı ben kirayı 700 tl yapmayı düşünüyorum, bu şartlarda oturabilecekmisin dedi. bende bu istediğiniz rakam çok yüksek 6 ay daha birbirimizi idare edelim dedim. yok dedi ben 700 isterim dedi. akrabası varmış oturmaya hazır onları söyledi, bende yasal olarak 450 tl yapılabileceğini söyledim ve 6 ay daha bu şekilde oturmak istediğimi ve evden çıkmayacağımı belirttim. (kızımı okula verdim değiştirmek istemiyorum.) en son bugün konuştum 2 hafta sonra yüz yüze konuşalım dedim gelecek konuşacağız. kiramı ve site aidatlarını günü gününe veren biriyim ilk defa kiracı oldum haklarım nedir yardımcı olabilecek varsa memnun olurum. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 19 Kasım 2013 Paylaş 19 Kasım 2013 herkese merhaba benimde başıma benzer bir olay geldi. ben kiracıyım daha doğrusu satın almış olduğum evimi satıp, sattığım kişinin kiracısı oldum. satarkende 2 yıllık kontrat yaptım ilk sene kira vermeyeceğim, (bu karşı tarafın teklifi idi 5 bin lirası çıkmadı böyle bir çözüm bulduk) ikinci senede 400 tl den otururum diye.(bu arada sitede benim dairenin benzerleri 500-700 tl arası) 31 Aralık 2013'de kontratım bitiyor. ev sahibim aradı ne yapıcaksın dedi bende 6 ay daha oturacağımı temmuz 2014 de çıkacağımı söyledim tamam dedi. 1 hafta sonra aradı ben kirayı 700 tl yapmayı düşünüyorum, bu şartlarda oturabilecekmisin dedi. bende bu istediğiniz rakam çok yüksek 6 ay daha birbirimizi idare edelim dedim. yok dedi ben 700 isterim dedi. akrabası varmış oturmaya hazır onları söyledi, bende yasal olarak 450 tl yapılabileceğini söyledim ve 6 ay daha bu şekilde oturmak istediğimi ve evden çıkmayacağımı belirttim. (kızımı okula verdim değiştirmek istemiyorum.) en son bugün konuştum 2 hafta sonra yüz yüze konuşalım dedim gelecek konuşacağız. kiramı ve site aidatlarını günü gününe veren biriyim ilk defa kiracı oldum haklarım nedir yardımcı olabilecek varsa memnun olurum. Yanlış bilmiyorsam, Kontratınız olduğu için maksimum arttırım limitini geçemez kesinlikle. Ancak son 6 ay için kontrat yenilediniz mi? Yenilemediyseniz çıkarma hakkı var diye biliyorum. Yorum bağlantısı
Tamer Taban 19 Kasım 2013 Paylaş 19 Kasım 2013 hayır 6 ay için kontrat yapmadık. onun için arıyor zaten ama istediği rakama anlaşmamız imkansız onu anlamıyor. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 19 Kasım 2013 Paylaş 19 Kasım 2013 hayır 6 ay için kontrat yapmadık. onun için arıyor zaten ama istediği rakama anlaşmamız imkansız onu anlamıyor. Hakkınız yok bildiğim kadarıyla o halde. Yine de avukata sormak en doğrusu. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 19 Kasım 2013 Paylaş 19 Kasım 2013 Kontrat her sene kendini yeniler..Yani 1 senelik kontrat yaptığınızda eğer ki bitimine 1 ay kala kiracı yada ev sahibi herhangi bir girişimde bulunmazsa kontrat aynı şartlarda yenilenmiş sayılır.. Sizin duruma bakınca çevre dairelerden daha uygun fiyata oturduğunuzu söylüyorsunuz. Bu durumda ev sahibi haklı.Yani size 2 yıllığına bir anlaşma yapmış ve buna da uymuş..Siz son 6 ay yine düşük kira vermek istiyorsunuz..Burada maalesef haksızsınız. Mal sahibi bilirkişi isteyerek çevrede rayiç kira değerlerini belirletebilir. Yani o bina ve çevrede diğer kiracılar 700 tl veriyorsa siz 450 tl ye oturamazsınız..Oturuyorsanız mal sahibinin iyi niyetinden başka bir şey değildir bu.. Yorum bağlantısı
Recommended Posts