M.Fatih Yüce 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 (düzenlendi) Murat, Demek istediğinde haklısında verdiğin rakamlar ile süreler arasında uyumsuzluk var. Dolayısıyla galip geleceğin maça 1-0 yenik başlıyorsun. 1. matamatiksel hatana Evren cevap vermiş 2. matamatiksel hatan ise otobüsün düzenli 108 ortalamayı tutturması için uygun bulduğu yerlede 108 'in çokça üstüne çıkmak zorunda kalması gerektiğidir. Çünkü ankara istanbul arasında bir çok rapmayo 108 ile çıkabilecek otobüsün olduğunu hiçte sanmıyorum... Dediğin gibi stabil olarak 120-150 arasında giden ile dengesiz olarak 100-200 arasında dolaşan arasında hiç bir fark olmuyor. Önemli olan fazla fran kullanmaya gerek kalmadan mesafeleri kontrollü gitmek. Seneler önce bostancıdaki merkez ofisten Çorluya bir arkadaşın arabası ile toplantıya gitmiştik. Araç 520 6 silindirli 150 hp lik Bmw idi 91-92 modeldi. 170 km mesafeyi giderken arkadaş kullandı 1 saat 50 dakikada gitmiştik. Dönüşte arkadaşım çok uykum var sen kullansana demişti.Tam diraksiyona geçtim dur ben çok benzin yakıyırum bu meret ile şuna bir bakayım sende ne yakacak dedi. Baktık ortalama 11 litre idi. O vurdu kafayı uyudu 1 saat 20 dakika sonra bostancıda şirketin önunde arabayı durdurunca uyandı ne oldu yahu dedi? geldik dedim saate baktı ulen sen hiç fren yapmadınmı ben buraya kadar uyanmadan gelmişim dedi. Sonrada ort.tüketime baktı 9 litreyi görünce tamam dedi ben gaza basmasını bilmiyorum arabada kusur yokmuş demişti... 5 Aralık 2013 tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 Gidiyorum. 108 km/s ile giden otobüsler 4 saatte gidiyor. Servet abi dedi ya basıyorum basıyorum 2 dakika mola veriyorum 70 ile giden kamyon geçiyor diye. Forumdaki herkes 108 km/s 'ye sabitlesin çoğu 108 km/s ile giden otobüsten daha çabuk varamaz Otobüsün ön koltuğundan başka hiçbir koltukta gidemem yolu göremeyince işkence çektiriyorlar gibi gelir, otobüs şöförlerinin hepsinin apex çizdiğini, tüm şöförlerinin birbirinin aynısı gittiğini görürsünüz. Gaz kesmek yoktur, bir sonraki viraja sakin bir şekilde girmek ve sonraki virajı düşünmek vardır. Sakinlik zaman kazandırır. Viraj geldi direksiyonu çevireyim yoktur, direksiyondayım bir sonraki viraja gidiyorum vardır. İşte apex budur. Ortalama hızı yükseltmek budur. O zaman şöyle bir hesap yapalım. Tamam sen 132km hıza yakın seyrediyorsun. 3 saatte alıyorsun. Diğer araç 200km ile gidiyor yolda ama verimsiz kullandığı için o da 3 saatte gidiyor. Bu senin iddian. Demek ki o aracın da ortalama hızı 132km. Peki 200km hızı gören bir aracın apexi beceremediğinden ortalama hızını 132km'ye düşürmesi için ne yapması gerekir? 70km hıza düşmesi. Yani senin verimsiz araç kullanıyor dediğin kişilerin yolda 200km hız yaparken beceriksizlikleri yüzünden 80-90-100km gibi hızlara düşmesi lazım. Peki niye düşsün. En azından sen 132km hız ile yolun her kısmını alabiliyorken o kişi de en fazla 132km'ye düşerek peki ala yolu tamamlar. Bunların hepsi 2 sayfa önce zaten detaylı anlatılmış ama konuyu getirdiğin yer otobüs. En nihayetinde senin Ankara-istanbul otobanında şehir içi trafiğini de hesaba katarak 132km'yi geçmeden avarage speed olarak 132 yapman mümkün mü? Yolun %80'nin de 140km sabit hız sabitleyici kullanan aracın navigasyonu/yol bilgisayarı şehiriçi ile beraber ortalama 110-114km hız gösterirken ancak yolu 4.5 saatte alabilirken; hangi otobüs Ataköyden çıkıp, İstanbulda köprüden geçip Ankara Aştiye 4,5 saatte geliyor? Ulus'tan Kadıköy'e hususi araç 132km hızı geçmeden 3 saatte giderse otobüs de 4.5 saatte gider hesapları yapman normal ama normal olmayan burada yazan kişilerin bazılarının otobüsleri kendine örnek aldıkları dönemi çoktan geride bırakacak kadar yol tecrübeleri olabileceğini hesaba katamaman. Yazdıklarım zaman kaybı oldu ama birkere müdahil oldum. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 (düzenlendi) 200 ile giden kaç saatte gidiyor nerede kaça düşüyor bilmem, ben diyorum ki: En fazla 132 görüyorum, 3 saatte Kadıköy'e geliyorum. Dediklerimi denediğinizde hak vereceksiniz. Bu forumda kimse ben otobüs şöföründen daha iyi gidiyorum diyemez. Aramızdaki fark bu Murat. Denemeden senin dediklerinin mümkün olamayacığını anlayabilmem ve birilerini idol olarak kabul etme evresini aşıp, kendi deneyimlerime güvenecek kadar hayat tecrübemin olması. Bu konudan senin payına çıkacak tek olumlu sonuç; genç arkadaşların gibi hız denemeleri yapmayıp otoyollarda hız sınırlarına uyarak güvenli seyahat etmen. Saygılarımla. 5 Aralık 2013 tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Safak Acar 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 Murat 3 saatte kadıköye ruyandamı geliyorsun ? Bu yorumları yaparken Trafiği düşünüyormusun ? Ben Zeytinburnu ndan Kadıköye 1 saatte geçemiyorum.. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 Murat henuz hayatta ogrenecegin cok sey var ama en basta ogrenmen gereken birilerini tanimadan, son sozu soyleyebilecegini dusunmen. Seninle polemige girecek kadar yazdiklarini onemli bulmuyorum. Ya da seni onemsedigim icin yazmadim yukardakileri. Ancak hayat tecruben konusunda ne yasinin ne de deneyiminin erisemedigi konularda; yukardaki mesaji atabilme cesaretini gosterebilmen; genc olman ve en azindan senin gosteremedigin hurmeti aldigimiz terbiye geregi gostererek sana gerektigi yerde vemem gereken cevabi vermedigim icin benim hatam. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 diyemez de, Senna nın kullandığı arabada ki toplam sensör ve elektronik yardımcı saysı, schumi nin tek pedalındakinden azdır herhalde, regülasypn değişti, schumi geri geldi, sonuç ne oldu, takipçisi varsa söylesin? Senna nın tırnağı olamaz, doğru zamanda doğru koltukta idi.... yani idol olamaz hiçbir zaman tarihte Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 Murat, bir konuda sana katılıyorum. Uzun yolda sabit hızla gitmek, atraksiyonlu gitmekle fark çıkarmıyor. Uçuyorum yüzlerce km. Sonra bir kenarda çay içmek için durduğumda 70 le gelen kamyon beni geçiyor. Durmazsan ? 15 dakikada en az 30 km gidersin ama... Kamyoncu durmuyor sen duruyorsun.. hızlı gitmesen o zamanı kazanamazdın.. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 marifet, giderken çay içmekte, hamburger menü yemekte 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Aralık 2013 Paylaş 5 Aralık 2013 Yol bilgisayarına 132 yazdırmaktan bahsetmiyorum. Ben en fazla 132 görerek 3 saatte gittiğimi söylüyorum. Siz daha fazla maksimum hız görüp yine 3 saatte gidiyorsanız verimli gitmiyorsunuz. Murat çok boş bir konu bu, Senden daha hızlı giderek senden çok daha önce varacağım aşikardır, fiziktir, mekaniktir, tekniktir. Masraflarımı karşılarsan, iddiaya girer, dilediğin ankesörlü telefondan seni sen yolun 2/3 ünde iken ararım... Otobüsler en sağlam rampada 100 km/s'ye düşer. Motoru bakımlı değilse en fazla 80'e düşer. Ama hala çok verimli gittiği için normal bir sürücüye göre yine daha iyi gider. Yokuş aşağı 125 km/s'yi geçmeyecek şekilde retarder açıp kapatır. Otobüs ortalama bir buçuk saat mola ile istanbula 12 saatte gidiyor... ben 45 dakka mola ile 7 saatte gidiyorum.. Nasıl olacak şimdi.. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Senin iddian bu değil ki.. Ne kadar hızlı gidersen git, aynı varacağız diyorsun... Ben sınırlamayacağım... Allah ne verdiyse basacağım... Sen sınırlayacaksın 132 ye.. 3 Yorum bağlantısı
Safak Acar 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Senin iddian bu değil ki.. Ne kadar hızlı gidersen git, aynı varacağız diyorsun... Ben sınırlamayacağım... Allah ne verdiyse basacağım... Sen sınırlayacaksın 132 ye.. Hodri meydan.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Hayır defalarca dile getirdim, benim iddiam: 132 ile 3 saatte gidiyorum. Siz gidemiyorsanız sorun var. Daha hızlı gidip gidemiyorsanız da sorun var. Murat zamanında 5 saatte nevşehirden istanbula gitmişliğim var.. 730 km... senin üç saatte gittiğin yol kaç km.. ? Hatta o zamanlar Nevşehir ankara arasında doğru dürüst bölünmüş yol bile yoktu... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Sonuç: sorun falan yok işte.. sonuçta daha süratli giderek daha erken varmak mümkün.. Ortalama hız 146. Bassam da yetişemem. Ben 132 sabit diyorum, 3 saat diyorum, gerisini bilmem, yasal adamım. Yasallıkla işim yok... Senin iddian ne.. ne kadar basarsan bas, 3 saatte önce gidemezsin diyorsun.. Ben de diyorum ki 5 saatte 730 km gittim.. Gidebilir miyim gidemez miyim.. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Onlar gidemiyor demekki Murat.. düzde bas virajda 80 e rampada 60 a düşle olmaz bu iş... Gidebilmek için araba gerekir, tecrübe gerekir... Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Gittiğine inanıyorum.. Daha erken gidilmez dersen karşı çıkıyorum... Bunu da demiyorsan susuyorum... 3 Yorum bağlantısı
Serhat Çerçi 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Ulus-Kadıköy arası yaklaşık 440 km Kadranda maksimum 132 km hız görerek ortalama 132 km hıza erişilebildiğini (ki olanaksızdır) varsayarak 3 saatte maksimum alınacak yol: 132x3= 396 km Toplam yol uzunluğu - ortalama hızla alınabilecek yol = izahı olmayan kayıp yol 440 -396 = 44 km izahı olmayan kayıp yol oluyor. ( en iyimser tabloda) + şehir içi trafiği faktörü (trafik yoğun olmasa bile düşük hız sınırı ve trafik ışıkları ortalama hızı ciddi oranda düşürür) . O yolda 132 km maksimum hıza çıkılarak gidildiğinde ortalama hız en iyi ihtimal ile 115-120 km/h arasında olur. + kadranın genel ortalama olan %4 civarında fazla hız göstermesi , bu durumda kadran 132 km/h gösterirken reel hız 126 olacaktır. Bu ise ortalama reel hızın 110-115 km/h arasında olması anlamına gelir. Tüm bu faktörler izahı olmayan kayıp yolun artması anlamında gelecektir. Gerçekteki ortalama hızın yüzbinlerce km'lik ölçüm tecrübelerimin aksine bir şekilde 120 km/h olduğunu varsayarsak bile : 120x3=360 km 3 saatte alınabilecek maksimum yoldur. Bu durumda izahı olmayan kayıp yol 80 km'ye çıkacaktır. Bu ise toplam yolun neredeyse %20'si demektir. Bu kayıp yol nerede ??? Hiç bir viraj tekniği ve apex çizgisi, katedilen yolda %20'lik bir kısalmaya sebep olamaz. Apex'in fonksiyonu yolu kısaltmak değil araca maksimum doğrusal hızı sağlamaktır. Zaten her viraja en kısa çizgiden girmek demek ideal viraj çizgisini yakalamak demek değil, tam tersine bir çok virajda araca uygulanan yanal kuvveti arttırarak doğrusal hızı azaltmak demektir. Hız paylaşmak adına değil ama veri olması açısından yazıyorum. Geçmişte Ankara-İstanbul arasını 3 saatin altında yaklaşık 2:50 dk değerinde aldığım oldu. Ancak birkaç istisna hariç (Bolu Dağı Tüneli civarı) en düşük hızlı virajda bile 160 km'nin altına inmeden... Düzlüklerdeki hızı hiç yazmıyorum) Ortalama hız ancak 165 km olabilmişti. Benim sorum şu Murat: En iyimser hesapta bile 44 km olan ve reelde en az 80 km olan kayıp yolun izahı nedir ? 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Murat giriş ve çıkışı hesaplamıştır.. 132 sabitleyip gidiyorsa en fazla 110 km ortalama hız tutturabilir... Ha benim yazdığım 730 km 5 saat olayında da hatalar vardır... Yani desteksiz sallamış olmayayım.. geçmiş zamandı.. çok geçti üstünden, sadece bir tane radar vardı yolda o da yakalamıştı zaten.. 730 değil de 710 gitmişimdir..Ya da 700 Allianz'a gitmiştim.. 5 saat değildir de 5,5 saattir belki.. Ortağım yanımdaydı o daha iyi hatırlar ama şu an yanımda değil soramadım... Şirkette bir toplantı vardı, bir sebeple geç çıkmış ve yetişmiştik.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 arkadaşın zamanın nasıol geçtiğini anlamıyordur belki 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 yola bakmasından daha konforlu olmuştur kola bakması Yorum bağlantısı
Servet Aydın 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Rakamlara takılmadan sabit molasız hız ile şaşılacak şekilde yolculuk yapılıyor, düzensiz hızlanmalar ile ve arada bir iki ihtiyaç molası yapılan yolculuk zaman olarak çok fazla kazanç sağlamıyor. Murat'ın anlatmak istedği açık ve net. Anlatımı biraz kafa karıştırıyor hepsi o 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 tarz meselesi, mesela İStanbula gelirken yol değiştirip ekstra 300 km saptığım oldu daha keyifli oluyor Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Rakamlara takılmadan sabit molasız hız ile şaşılacak şekilde yolculuk yapılıyor, düzensiz hızlanmalar ile ve arada bir iki ihtiyaç molası yapılan yolculuk zaman olarak çok fazla kazanç sağlamıyor. Murat'ın anlatmak istedği açık ve net. Anlatımı biraz kafa karıştırıyor hepsi o Yaa illaki.. Ankara'ya gidene kadar aynı kamyonu beş defa geçtiğimi bilirim.. Adamlar yola çıktı mı durmuyorlar.. Ben çoluk çocuk çıkarsam aynı yolda beş defa duruyorum... 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 tarz meselesi, mesela İStanbula gelirken yol değiştirip ekstra 300 km saptığım oldu daha keyifli oluyor Sen Ankara'ya gelirken de yoldan çıkarsın kesin... 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Murat'ın anlatmak istedği açık ve net. Anlatımı biraz kafa karıştırıyor hepsi o Muratın Anlatmak istediği açık ve net derken Servet biraz kavram karmaşası var.. Murat'ın hangi anlatmak istediği net, Bence bu konuda net olan olay, sadece mola vermeden seyretmenin verimli olduğudur... Yoksa, süratli gitmek zaman açısında fiziken daha verimlidir.. Senin evden benim ev 705 km ve en son gelişimde ben 7 saatte gelmiş, seni de geldim diye aramıştım... Hiç bir hız sınırını aşmamıştım, Gece olması ve arabadaki herkesin uyuması neticesinde 2 mola ile gelmiştim... Özetle, söylemek istediğin, mola vermeden seyretmenin verimli olduğu mudur, yoksa Bu işi sadece Murat'ın bildiği, başka kimsenin bilmediği, Murat'ın 132 sabit ile giderken, başkalarının korkup virajlarda hız kestiği, Aveonun süper çekim gücü ile rampalarda hız kaybetmeyip, 109 TDCI veya 130 TDCI'ların rampalarda 70'e düştüğümüdür.. Çünkü konuyu geriye doğru okuduğumda Muratın söylemlerinden böyle bir anlam da çıkıyor.. 1 Yorum bağlantısı
Misafir 6 Aralık 2013 Paylaş 6 Aralık 2013 Murat eğer, 132 ile gider hiç hızla oynamam ve virajları minimum manevra ile alırım ve bu esnada bi 200 e çıkıp bi 70 e düşen, viraja girmeyi bilmeyen adamla yaklaşık varırım diyorsan doğrusun. Fakat (fakat ile cümle başlamaz) sen 132 ile bu tarz giderken seninle aynı tarz 170 ile giden adamla da aynı değeri yakalıyorum dersen amatem'i ararım. Çünkü uyuşturucu kullanıp olmuş diye düşünürüm. Yorum bağlantısı
Recommended Posts