İçeriğe Yönlendir

Ayak Burkulması Ve Bağ Kopması.


Uğur Çimen

Recommended Posts

Ayhan Onaran

Geçmiş olsun.Halı saha maçlarını bu yüzden sevemedim gitti.Çevremde o kadar çok sakatlanan var ki..

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

Türkiye'de belli başlı üniversitelerde ve Amerika'da tıp ve tıpta uzmanlık eğitimleri birbirine çok yakındır.

Türkiye'de teşhis ve tedavi için kullanılan bir çok makine yurtdışından gelmektedir ve maliyeti (ulaşım, vergi, istihdam, temsilcilik karı vb nedenle) daha yüksektir.

Buna rağmen durum özetle şudur;

 

Amerika'da ortalama MR ücreti 1000 dolar (2150 TL), Türkiye'de SGK'nın ödediği 70 küsur TL.

Amerika'da ortalama göz muayenesi ücreti 250 dolar (540 TL), Türkiye'de SGK'nın ödediği 24 küsur TL.

Bu örnekleri çoğaltmak basit.

 

Bu ülkede devletin vatandaşının sağlığı için belirlediği ücretler bunlardır. Devletine söz söyleyemeyen vatandaş özel hastane sahibine, doktoruna, sağlık personeline kafa tutmakta ve bu durum da özendirilmektedir. Daha dün bir zat-ı muhterem hastane koridorunda "ne bu kardeşim her işlem için para istiyorsunuz, her şey para mı" diye bağırıyordu. Aynı kişi aracını servise götürdüğünde her değişen parça için para ödemiyor mu acaba?

 

Konuyu açan arkadaşımızı eleştirmek istemiyorum ama yazılandan gördüğüm kadarıyla ortada bir yanlışlık da yok. Acildeki hekim(ler) de, en az 65 kişiye baktıktan sonra, yumuşak doku zedelenmesi demiş, sonraki muayenede de bağ kopması yani yumuşak doku zedelenmesi denmiş. Daha bir çok şey yazılabilir. İç ve dış bağlar tek darbede birlikte kopmaz gibi, ya da sadece röntgen çekerek bu bağlar görülmez gibi. Helal etme-etmeme konusunda ise ortada kaydadeğer bir vergi, ücret vb olmadığından biraz havada kalan bir istek olmuş.

 

Yukarıda bir meslektaşım güzelce özetlemiş. Emin olunuz ki bunlar daha güzel günlerimiz. Yerden bitme hocasız fakültelerden mezun olan meslektaşlarımızın sayısı artıp ücretler daha da düşüp kalite dibe vurduğunda bu günleri de mumla arayacağız. Ne yazık ki sistemin bozulması nasıl 10-20 yıl sürüyorsa düzelmesi de en az bu kadar sürecektir. Biz göremesek de belki çocuklarımız o günleri görebilir.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Doğan Özkan

Uğur öncelikle geçmiş olsun...

 

Geçen yıl benzer olay benim başıma geldi, bende sağ diz ön çapraz bağ koptu; doktr aynı şekilde anlamadı.

 

Acil serviste görevli doktorun uzmanlık alanı ne bilemiyorum, adam akşama kadar kaç kişi ile kavga etti, kaç kişi tarafından zor durumda bırakıldı bilemiyorum.

Fakat ben kaç defa kalbi durmuş insanların hayata geri döndürüldüğüne şahit oldum. Evet onlar sadece hayatta kalmasına vesile oldular ama bu bile çok şeyi açıklar. 

Doktorları savunmak için yazmadım, hepsi aynı değil. bazen neler yaşadıklarına inanamazsınız...

 

Paragözü de var

işini bilmeyeni de

yazacağı ilacı sağlık memuruna soranı da

gözüne çöp kaçan adama sırf performanstan para alabilmek için serum takılmasını isteyeni, yara bandı ile geçiştirilecek kesiklere bile 3 dikiş attılmasını isteyeni (kendisi bile atmıyor, sağlık memuruna dikişi attırıyor) de var...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...