İçeriğe Yönlendir

Engelli Araç Alımı Hakkında

Enis Sever

Recommended Posts

Enis Sever

Bir arkadaşımızın abisinin %40 Engelli raporu var. Arkadaşımız abisine bakmak için kendi üzerine 0 km ÖTV siz araç alabilir mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bir arkadaşımızın abisinin %40 Engelli raporu var. Arkadaşımız abisine bakmak için kendi üzerine 0 km ÖTV siz araç alabilir mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Alır ama bildiğim kadarıyla kendi üzerine alamaz..Engelli kimse ruhsat sahibi o olur..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Abdullah Aladı

Kendi üstüne alabilmesi için abisinin yüzde 90 raporu olması lazım diye biliyorum.Bu halde aracı abisinin üzerine alabilir bildiğim kadarıyla o zaman da kendisinin kullanması sıkıntı olur. 

Yorum bağlantısı
Yalçın Dağlıoğlu
(düzenlendi)

Engellinin özel aparatlarla araç alabilmesi için en az yüzde 40 eğer kendisi kullanamayacak durumda ise refakatçi ile kullanacaksa özür durumu yüzde 90

tarihinde Yalçın Dağlıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Akli dengesi yerindeyse ve 18 yaş üstüyse öncelikle ruhsat engelli üstüne oluyor diye biliyorum.. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Akkaya

%89 engelli birisine alınacak araçta sağlanan avantajlardan faydalanmak için ne yapılabilir? Daha doğrusu ne gibi avantajlar sağlanmıştır?

Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar

Benim kardeşimde %90 engelli raporuyla araç aldı.23 yaşında akli dengesi yerinde,ruhsat onun üstüne çıktı.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Ruhsat sahibi engelli ölürse araç ne oluyor ? 

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Bunun iki yöntemi var.Ya kişi 90 engelli raporu olacak yada aldığı raporda özel aparatla araç kullanabilir yazacak.Ancak burada da ilginç bir durum var.Mesela sol bacağı kısa diyelim kişinin bu durumda otomatik araç kullanacak ve bu özel aparata girmiyor ve indirimden yararlanamıyor.Ayrıca kişi yakınları araç alabilir.Ama bunun da bir izin belgesi çıkıyor ve aracı kimlerin kullanabileceği yazıyor aksi taktirde cezası var.

Vasiye kalıyor.O da aracı normal şekilde satabiliyor ama bunun süresi var biliyorsunuz 5 yıl olması lazım.Ölüm halinde bu durum geçerli oluyormu bilemiyorum ama

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Engelli kişi vefaat ettiğinde araç vasilerine kalıyor.

Benim engelli aracım var, araç benim üzerime fakat babam sürüyor. Önce hısmından 3. kişiye kadar bir kişi sürebiliyordu, 2011 de çıkartılan bir kanunla (bence mantıklı) bu sınır kaldırıldı herkes kullanabiliyor. Fakat engellinin kendisi süren ve tertibatlı araçlarda bu mevcut değil. Ayrıca yapılan tertibatlardan KDV alınmıyor.

Akli dengesi yerindeyse ve 18 yaş üstüyse öncelikle ruhsat engelli üstüne oluyor diye biliyorum.. 

Akli dengesi yerinde olmasına gerek yok. Sonuçta aracı vasisi kullanacak.

%89 engelli birisine alınacak araçta sağlanan avantajlardan faydalanmak için ne yapılabilir? Daha doğrusu ne gibi avantajlar sağlanmıştır?

Tam teşekküllü devlet hastanesinden 'ÖTV indirimli araç alabilir' raporu almanız ve bineklerde benzinli 1.6, dizel 1.9' a kadar araç alabilirsiniz. Araçta uygulanan indirim anahtar teslim fiyatından %37 indirim uygulanır.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Akli dengesi yerinde olmasına gerek yok. Sonuçta aracı vasisi kullanacak.

Bu konuda bir yanlışınız var..Engelli kişinin akli dengesi yerinde değilse ruhsat kendi üstüne çıkmaz ben bunu diyorum. Siz farketmez vasisi kullanacak diyorsunuz.. Ne alaka anlamadım. Ben vasisi kullanamaz demedim ki..

Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Bu konuda bir yanlışınız var..Engelli kişinin akli dengesi yerinde değilse ruhsat kendi üstüne çıkmaz ben bunu diyorum. Siz farketmez vasisi kullanacak diyorsunuz.. Ne alaka anlamadım. Ben vasisi kullanamaz demedim ki..

Sanırım cümlemde bir düşüklük yaşandı. Benim bildiğim, noterden muvaffakatnağme evrağı alınarak, ruhsat engelli kişi üzerine çıkarrtılıyor ve ötv istisnasından yararlanılabiliyor. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar

Babam kardeşimin üstüne aldı aracı.Kendisi epilepsi hastası,akli dengesi yerinde.Sadece bankalarda kaydı olmadığı için kredi vermediler.Emniyetten yazı ile birinci derece akrabaları kullanıyor diye biliyorum.Babam Dacia Logdy 1,5 Dci 44 bin tl olanı indirimle 31,700 gibi rakama aldı.Risk sebeplerinden dolayı kaskosu biraz yüksek çıktı.Sanırım o da 3bin küsürlerde idi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici
(düzenlendi)

Babam kardeşimin üstüne aldı aracı.Kendisi epilepsi hastası,akli dengesi yerinde.Sadece bankalarda kaydı olmadığı için kredi vermediler.Emniyetten yazı ile birinci derece akrabaları kullanıyor diye biliyorum.Babam Dacia Logdy 1,5 Dci 44 bin tl olanı indirimle 31,700 gibi rakama aldı.Risk sebeplerinden dolayı kaskosu biraz yüksek çıktı.Sanırım o da 3bin küsürlerde idi.

Ruhsatta ötv istanası ödenmeden satılamaz ibaresi damgalanıyor. Ötv indirimi normal, fakat kasko niçin yüksek nesi risk ? Ama şu sigorta şirketleri tarafından uygulanıyor, anahtar teslim veya ötv indirimli fiyatından kasko gerçekleştirebiliyorsunuz. 

tarihinde Ahmet Ekici tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar

Ruhsatta ötv istanası ödenmeden satılamaz ibaresi damgalanıyor. Ötv indirimi normal, fakat kasko niçin yüksek nesi risk ? Ama şu sigorta şirketleri tarafından uygulanıyor, anahtar teslim veya ötv indirimli fiyatından kasko gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Riski şu,yaşı küçük,ilk kez arabası oluyor,daha önce kasko  yaptırmamış v.s. gibi şeyler söylemişti sigortacı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Eren

Benim aracımda engelli plaka. Annemin üzerine almıştım aracı. 

Aldığım dönemdeki bilgiler şöyleydi. %90 ve üzeri raporu olan kişinin adına alınan aracı 3.dereceye kadar yakınları kullanabilir. 

%90 nın altında rapora sahip kişiler ise araçlarını kullanır. 

Benim aracımın ruhsatında "özürlü aracıdır. 3.dereceye kadar yakınları kullanabilir." şeklinde bir ibare var. 

Ancak bu durumun kalktığını yani engelli kişi adına alınmış aracı kullanmak için 3 .dereceye kadar yakınlık aranmadığını ben de çok duydum son zamanlarda ancak net bir bilgim yok. Nette araştırma yaparsanız mutlaka net bilgilere ulaşırsınız. 

tek varis varsa ötv ödemeksizin aracı üstüne alabilir deniyordu. Birden çok varis varsa onlar haklarını aralarından bir varise devreder ve ötv ödenmez diye öğrenmiştim bir zamanlar. Değişti mi bilmiyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Varnalı

peki bakıma muhtaç olanlarda nasıl işliyor bu olay örneğin benim dedem biz bakıyoruz bakımada muhtaç kendi ihtiyaçlarını kendi göremiyor mesela sadece evin içinde yürüyebiliyor bu şekilde olduğunda bakıma muhtaç sayılıyor mu ? sayılıyorsa ötv den muaf araba alabiliyoruz doğrumudur ?

Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

peki bakıma muhtaç olanlarda nasıl işliyor bu olay örneğin benim dedem biz bakıyoruz bakımada muhtaç kendi ihtiyaçlarını kendi göremiyor mesela sadece evin içinde yürüyebiliyor bu şekilde olduğunda bakıma muhtaç sayılıyor mu ? sayılıyorsa ötv den muaf araba alabiliyoruz doğrumudur ?

Konu ile alakalı olmamakla birlikte, dedeniz  evde bakım ücreti veya 2022 malul maaşı alıyor mu?

Önceki yazımda belirttim tam teşekküllü bir devlet hastanesinden özür oranını belirten bir rapor almalısınız. Bu oran %90 ve üzeri ise sizde dedeniz üzerinden araç alabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Ali Eren

Bildiğim kadarıyla engelli olmadığı halde yaş itibariyle bakıma muhtaç olanlar ötv indiriminden faydalanamıyor. Yine de araştırmak lazım. Ancak şu şekilde mantık yürütebiliriz, dedenizin durumundaki insan sayısı çok fazla, eğer ötv indirimi onları da etkileseydi, engelli araç alımında çok yoğun talep olurdu. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Murat Yeniçeri

merhaba arkadaşlar benim babamın %68 özürlü raporu var ve ford focus trend x araç aldık babamın h sınıfı ehliyeti bulunmakta fakat aracı ben kullanacam özel tertibat uygulandı araca cuma günü teslim edecekler arabamı yaşadığım şehirden dolayı herhangi bi sıkıntı yaşayacağımı zannetmiyorum.  :)

Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Kanunlar çerçevesinde kullanamayacağınızı biliyorsunuzdur, eğer bilmiyorsanız bildireyim aracı kullanmanız yasak.

Bulunduğum il itibariyle sorun olmaz demişsiniz. İşini yapmak isteyen bir polise denk gelirseniz eğer haliniz harap. İyi günler

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Yeniçeri

doğru diyorsunuz mevzuatı biliyorum ama adam araba kullanmıyor ki zaten bunu trafiğe de bildireceğiz gereken işlemleri yapacam babamın rahatsızlığı norolojik öyle zamanlar oluyor haftalarca yataktan kalkamıyor zaten

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
İbrahim Akkaya

Kayınçomun bir rapora göre %88, başkasına görede %90 oranında engeli var. Ötv indiriminden faydalanarak araç almak istiyoruz. Kendisinin araç sürmesi mümkün değil. Aracı Babası (Kayınbabam) kullanacak. Acil veya gerekli durumlarda da nadiren, Eşim, Ben, Bacanak, Baldız belki kullanır.

Bizim merak ettiğimiz bu işe nasıl başlıyoruz. Yani araca karar verip bayiye gidiyoruz ve onlar işleri yapıyor mu? Yoksa önce vergi dairesi vs. bir yerlere gidip indirim için başvuru vesaire mi var?

Yani bu işin yolu nedir.

Bilgisi, tecrübesi olan Abiler-Arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirse çok yardımcı olurlar.

Şimdiden teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Mahmut Guzel

Bu alacagınız araç öncelikle 1600 ccden büyük olmayacak aracı yakınlık derecesinde  abi baba   ve en fazla 5 sahıs bildire biliyorsunuz  ötv  ve kdv vergisinden muaf oluyor  aracı en az 5 yıl satamıyorsunuz  karınız birde ocak ve temmuz bandurolundanda muafsınız  aracı alırken elinizdeki engelli raporunun aslı  ve bu raporun sahibide yanınızda olması gerekiyor  diger işlemleri zaten aracı alacagınız yer yapıyor  burada karınız  en az%35 karınız oluyor ama  bunun sonuda var aracı bu verdiginiz isimler haricinde kullanan olursa araç direk parklık ve alamazsınız bunun ötv ve kdv vergisini ödeyerek ancak cıkartabilirsiniz   yani yanarsınız  birde  muayneden muaf diye biliyorum 

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Kayınçomun bir rapora göre %88, başkasına görede %90 oranında engeli var. Ötv indiriminden faydalanarak araç almak istiyoruz. Kendisinin araç sürmesi mümkün değil. Aracı Babası (Kayınbabam) kullanacak. Acil veya gerekli durumlarda da nadiren, Eşim, Ben, Bacanak, Baldız belki kullanır.

Bizim merak ettiğimiz bu işe nasıl başlıyoruz. Yani araca karar verip bayiye gidiyoruz ve onlar işleri yapıyor mu? Yoksa önce vergi dairesi vs. bir yerlere gidip indirim için başvuru vesaire mi var?

Yani bu işin yolu nedir.

Bilgisi, tecrübesi olan Abiler-Arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirse çok yardımcı olurlar.

Şimdiden teşekkürler.

Konunuz birleştirilmiştir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...