İçeriğe Yönlendir

F Klavye Hakkında..


Misafir

Recommended Posts

(düzenlendi)

İngiltere’de Mühendis Henry Mille’in 1714 yıllarında ilk daktilo makinesini bulduğu kabul edilmektedir.

           

            19. yüzyılda, klâvyeli tek büro makinesi olan yazı makinelerini 2-3 parmakla ve bakarak kullanmak yeterli bulunuyordu. Ancak 20. yüzyılın başlarında, her dilin özelliklerine uygun yeni klâvyeler kullanılmaya başlanmıştır.

 

            Bu kapsamda birçok ülke harf, rakam ve noktalama işaretlerinin yerlerini kendi dillerinin özelliklerine göre belirleyerek, Alman klâvyesi, İngiliz klâvyesi, Macar klâvyesi, Polonya klâvyesi gibi kendi adlarına göre klâvyelerini oluşturmuşlardır.

 

            Halen dünya çapında 74 farklı klâvye kullanılmaktadır. 1,5 milyar nüfuslu Çin, 1 milyarı aşkın nüfusa sahip Hindistan, 500 milyonluk Arap ülkeleri, Rusya, Japonya, Fransa, Almanya, Doğu Avrupa ülkeleri kendi dillerine uygun klâvye kullanmaktadır.

 

            1928 yılında ülkemizde Resmi daireler için satın alınacak makinelerin aynı klâvyede olması düşünülerek, daktilo memurlarının makine değiştirmek zorunda kaldıkları hallerde, acemilik çekmemeleri ve her makinede aynı hızla yazabilmelerini sağlamak için ortak bir klâvye hazırlanmıştır.

 

            Bu çalışmada Üniversal Klâvyeden Türkçe'de bulunmayan bazı harfler kaldırılmış, yerine ş ve ğ harfleri konulmuş; î, â, û harflerinin yerine de inceltme işaretleri yerleştirilmiştir.

 

            1932 yılında 28 ülkenin temsilcilerinin katılımlarıyla Maliye Bakanlığınca hazırlanan söz konusu klâvye düzenine Resmi dairelerde uyulmaya çalışılmıştır. Bu klâvye düzeninde harfler parmakların kolayca dokunabileceği yerlere konulmuşsa da tam bir uyum sağlanamamıştır.

           

            Özel sektör ve kişilerin kullandıkları daktilo makinelerinin klâvyeleri de çok çeşitliydi. Bu çeşitlilik ülkelerin kendilerine özgü klavye ile ürettikleri makinelerin çeşitli yollarla ülkemize girmesinden kaynaklanmıştır.

 

            Ülkemizde Ticaret Okullarında ve Halk Eğitimi kurslarında daktilografi dersini okutan öğretmenler, öğrencilerini on parmakla bakmadan yazma metoduna göre yetiştiriyorlardı.

           

            Fakat daha okulda iken sürekli olarak kullandığı makineden başka bir makineye geçen öğrencinin şaşırması, duraklaması karşısında standart bir klâvye ihtiyacı belirgin bir şekilde ortaya çıkıyordu.

 

            Hayata atıldıktan sonra okulda öğrendiği klâvyenin dışındaki makineleri kullanan öğrencilerin parmakları yerlerini şaşırıyor, klâvyeye bakmadan yazamaz hale geliyor, on parmak yerine üç-dört parmakla yazmak zorunda kalıyor, böylece aldığı eğitimin başarısı yok oluyordu.

 

            Bu sorunu gidermek amacıyla 1945 yılında Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde dilimizin özelliklerine uygun "Standart Türk Klâvyesi"ni (F klâvye) hazırlama çalışmaları başlatılmıştır.

            Daktilografi öğretmenleri ile tercihen yazı makinesini kullanmasını bilen Türkçe öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından ülkemiz için standart bir klâvyenin belirlenmesine karar verilmiştir.

 

            Bu şekilde başlatılan klâvye hazırlama çalışmaları çok verimli olmuş, bu çalışmalarda Türkçede en çok tekrarlanan harflerin kuvvetli parmaklara rastlamalarının gerektiği, en üst sıradaki rakamların tek bir hareketle yazılabilmeleri için işaretlerin altına alınmaları vb. hususlar benimsenmiştir.

 

            Tespit edilen klâvyenin  standart bir klâvye olarak bütün ülkeye yayılması için Devlet Malzeme Ofisi temsilcilerinin de klâvye çalışmalarına katılmaları sağlanmıştır

 

            Ayrıca, bu alanda görev yapanların klâvyeye dair görüşlerini almak üzere çeşitli kesimleri kapsayan bir anket yapılması kararlaştırılmıştır.

 

            Bakanlıklara, Genel Müdürlüklere, Bankalara, İktisadi Devlet Teşekküllerine, Ticaret Odalarına, Üniversitelere 27 Kasım 1951 tarihinde gönderilen söz konusu anketten alınan olumlu sonuç, standart bir klâvyenin gerekliliğinin kabulü bakımından oldukça önemlidir.

 

            Yapılan çalışmalar sonucunda geliştirilen taslak klâvye şemasının görüşülmesi amacıyla  10 Mart 1955 tarihinde Ankara Ticaret Lisesi’nde yapılan toplantıya gözlemci olarak Anthony R. Lanza ve Edward Tutak Jr. isimli iki Amerikalı uzman da katılmıştır.

 

            Böylece yapılan çalışmaların sonucunda, sadece Onparmakla + bakmadan yazma yöntemini öğrenenler için değil, 3-4 parmağıyla yazanlar için bile Türkçe için ideal (F) Klâvye oluşturulmuştur.

 

            Uzun yılların deneme ve çalışmaları sonucu oluşturulan bu Klâvye “Bakanlıklar Arası Standardizasyon Komitesi” tarafından 20 Ekim 1955 günü oy birliği ile “Standart Türk Klâvyesi” olarak kabul edilmiştir.

 

            Yazı yazmayı kolaylaştıran ve zamandan büyük tasarruf sağlayan bu yeni klâvyenin kullanımı ile bir yıldaki iş verimliliği ve zamandan tasarrufunun para ile ifadesi olarak o günün rayici ile 43 milyon liralık tasarruf hesaplanmıştır.

 

            Türkçe Yazım Klavuzundaki 29.934 kök  kelime ve 183.596 harfin incelenmesiyle oluşturulan "Standart Türk Klâvyesinde;”

 

  1. Türkçe kelimelerdeki bir sesli bir sessiz harf bağlantısı göz önünde tutularak, her iki elin parmaklarının birbiri ardına sırasıyla kullanılmasına imkân vermek için bütün sesliler sol elde toplanmıştır. Kullanım ve geçiş oranı yüksek olan k-m-l-t gibi sessiz harfler sağ elle yazılacak şekilde düzenlenmiştir.
  2. Parmaklara düşen yük oranları, parmakların fiziki gücüne, hareket yeteneğine uygun olarak saptanmıştır.
  3. Esas yük (%64 oranı ile ) klâvyenin orta sırasına verilmiştir.
  4.  Her iki ele de eşit denebilecek (sol ele %49, sağ ele %51 oranında) yük verilmiştir. 

            Böylece oluşturulan klavye Dünya'nın en bilimsel klâvyesi olarak ortaya çıkmıştır.

 

            1963 yılında F klâvyeli daktilonun dışındaki daktiloların ithali Gümrükler Kanunuyla yasaklanmıştır. 1980’lerde gelişen teknoloji ile birlikte klâvye, yalnızca yazı makinelerinin değil bilgisayar, dizgi makinesi gibi makinelerin de ayrılmaz bir parçası olmuş ve bu yasak ihlâl edilmiştir. Ancak, yasadaki daktilo kelimesi yerine “iki elle kullanılan alfanümerik  düzeninde olan klâvye ve klâvyeli makineler” ifadesi konulmaması bugünkü klâvye karışıklığına fırsat vermiştir.

 

            1979 yılında Türk Standartları Enstitüsü, standardın adını "İki Elle Kullanılan Alfanümerik Klâvyelerin Temel Düzeni" şeklinde değiştirerek TS 2117'yi yeniden yayınlamış, 1991 yılında yaptığı yeni düzenlemede de bu standardın mecburi standart olarak yürürlüğe konulmasını önermiştir.

 

            Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı, taşra teşkilatı ile her derece ve türdeki eğitim kurumunda 2003 yılından bu yana F klâvye kullanımına geçilmiştir.

 

            F Klâvye sadece Türkçe değil, İngilizce, Fransızca gibi başka lâtin dillerinde de hızlı yazmayı sağlayan bir klâvyedir. Dünya Şampiyonalarında alınan çok dilli yarış dereceleri ve rekorları bunun kanıtıdır.

 

            Nitekim, klâvyeli makinelerin seri kullanımı konusunda dünya çapında düzenlenen yarışmalarda gençlerimiz, F klâvye kullanarak Dünya şampiyonlukları kazanmışlar ve rekorlar kırmışlardır.

           

            Bu kapsamda Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu (İNTERSTENO) tarafından geçmişten günümüze düzenlenen yarışmalarda ülkemiz yarışmacıları toplam olarak 25 rekorlu 59 Dünya Şampiyonluğu kazanmışlardır.

 

            15 Ağustos 2009’da Çin’in başkenti Pekin’de yapılan Dünya Bilgisayar Şampiyonasında: Recep Ertaş isimli yarışmacımız dakikada 151 net kelime yazarak Dünya Şampiyonu olurken, Heike Schöbel (Alman) ikinci, Emrah Kuyumcu üçüncü, Hakan Kurt dördüncü, Li Zhen (Çinli) beşinci olmuştur. Bu başarılarda "Standart Türk Klâvyesi"nin on parmakla süratli olarak kullanımı, yararı ve geçerliliği bir kez daha bilimsel olarak kanıtlanmıştır."

 

 

Diğer konularda tartışılmaya başlanan "F" klavye kullanımı ile ilgili olarak yukarıda paylaştığım bilgiler, bu uygulamaya geçiş esnasında derlenmiş bilgilerdir.

 

F klavyeye geçiş uygulamasında esas hedef  işi nedeniyle klavyeyi kullanmak zorunda olan çalışanlarımızdır. Gündelik hayat içinde telefon veya kişisel bilgisayarlarımızda hangi klavyenin kullanılacağına sadece kullanıcılar karar verecektir.

 

Umarım yararlı olur.

tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Kubilay Evis

Denizli Ticaret Meslek Lisesi'nde, lise 2. ve 3. sınıfta baya ilerletmiştim şu klavyenin kullanımını. İstanbul'a bir geldik unuttuk gitti. Profesyonel anlamda bilemem ama benim her ikisinde de aynı sayfayı ufak saniyelerle yazdığımı ölçmüştüm, pek bir farkı yok bence.

Yorum bağlantısı

.......

 

            15 Ağustos 2009’da Çin’in başkenti Pekin’de yapılan Dünya Bilgisayar Şampiyonasında: Recep Ertaş isimli yarışmacımız dakikada 151 net kelime yazarak Dünya Şampiyonu olurken, Heike Schöbel (Alman) ikinci, Emrah Kuyumcu üçüncü, Hakan Kurt dördüncü, Li Zhen (Çinli) beşinci olmuştur. Bu başarılarda "Standart Türk Klâvyesi"nin on parmakla süratli olarak kullanımı, yararı ve geçerliliği bir kez daha bilimsel olarak kanıtlanmıştır."

 

 

Güzel paylaşım. konunun buraya geleceğini az çok tahmin etmiştim. Medyada nereye kadar devam ederki  :p

Hakan Kurt? Bizim Hakan Kurt mu  :unsure2:  :bravo:

Yorum bağlantısı

Hee,Benim :D

 

El ve ayak parmaklarımı bile kullanırım :)

 

Görenler bilir :p

Ona rağmen anca 4. olabilmişsin  :p

Yorum bağlantısı
Korhan Şenörer
(düzenlendi)

Q da hızlıyım, senelerin alışkanlığı, F ye alışamıyorum nedense.   :unsure2:

tarihinde Korhan Şenörer tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Abi çok güzel bir paylaşım teşekkür ediyorum, bu arada sen bu yazıyı F klavye ile bakmadan kaç dakika'da yazdın acaba ?   :)

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım
(düzenlendi)

Denizli Ticaret Meslek Lisesi'nde, lise 2. ve 3. sınıfta baya ilerletmiştim şu klavyenin kullanımını. İstanbul'a bir geldik unuttuk gitti. Profesyonel anlamda bilemem ama benim her ikisinde de aynı sayfayı ufak saniyelerle yazdığımı ölçmüştüm, pek bir farkı yok bence.

Daktilo hocan kimdi? :)

Bu arada sağlam kullanırım Fe klavyeyi :p

tarihinde Hakan Tarım tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Abi çok güzel bir paylaşım teşekkür ediyorum, bu arada sen bu yazıyı F klavye ile bakmadan kaç dakika'da yazdın acaba ?   :)

 

İhtiyarlık çok fena!! Artık eskisi gibi yazamıyorum. Yazdıktan sonra yarım saat düzeltmeye çabalıyorum. :D

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Yazarken telefonla konuşuyordum o ara, ondan olmuş :p

Elinle mi konuşuyorsun ? :rofl: Ağzın yokmu senin :p

Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin
(düzenlendi)

Mükremin bey çok nefis bir bilgilendirme yazısı olmuş. Ellerinize emeğinize sağlık. Ben 1982 yılında daktilografi kursuna gitmiş ve sertifikamı almıştım. O tarihten bu yana sürekli olarak F klavyeyi kullanırım, herkese de öneririm. Fakat burada üzüldüğüm bir nokta var ki, Milli Eğitim Bakanlığı üzerine düşen rolü zamanında hakkıyla oynayamamış ve bu gün F/Q klavye karmaşası oluşmuştur. Zaman zaman bilgisayar ve malzemesi satan mağaza ve avm reyonlarında klavyelere bakıyorum, hala Q klavye çoğunlukta, hatta F klavye bulamıyorum bile. Ancak Q klavye alıp harf düzenini değiştirip kullanıyorum :(

tarihinde Celalettin Süğürtin tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

Emekli olmadan önce 2003 yılında büromuzda kullandığımız klavyelerin tamamı F klavyeydi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Mükremin bey çok nefis bir bilgilendirme yazısı olmuş. Ellerinize emeğinize sağlık. Ben 1982 yılında daktilografi kursuna gitmiş ve sertifikamı almıştım. O tarihten bu yana sürekli olarak F klavyeyi kullanırım, herkese de öneririm. Fakat burada üzüldüğüm bir nokta var ki, Milli Eğitim Bakanlığı üzerine düşen rolü zamanında hakkıyla oynayamamış ve bu gün F/Q klavye karmaşası oluşmuştur. Zaman zaman bilgisayar ve malzemesi satan mağaza ve avm reyonlarında klavyelere bakıyorum, hala Q klavye çoğunlukta, hatta F klavye bulamıyorum bile. Ancak Q klavye alıp harf düzenini değiştirip kullanıyorum :(

 

O zaman da tuşların tasarımı yüzünden bazıları havada ya da tersmiş gibi duruyor değil mi abi?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Aha, bir F klavyeci daha (mı desem?) Soruşunuzdan bunu anlıyorum. Sorunuzun cevabı "EVET"  :biggrin:

Yorum bağlantısı
Yasir Uslan

Zamanında Türkçe karakter ve klavye konusunda çok sıkıntı çektik. Dışardaki adamların dediğine göre bize zamanında sormuşlar. Bizimkiler bir yazı ile ahanda bizim karakter kümemiz bu, klavyemiz bu deseymiş sorun baştan çözülecekmiş. Bürokrasinin çarkları arasında nereye takılmıştır kimbilir.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

ben de F klavye kullanıyorum, hem evde hem işte. oldukça da memnunum. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emre Yazıcı

ben de F klavye kullanıyorum, hem evde hem işte. oldukça da memnunum. 

aynen bende F klavye kullanmaktayım, herkesin F klavye kullanmalarını tavsiye ederim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Nuri Tanır

1986-1991 yıllarında İletişim fakültesinde okurken ( O zamanki adı ile Basın Yayın Yüksek Okulu ) 4 yıl boyunca daktilo dersimiz vardı ve çok hızılı F klavyeli daktilolarda 10 parmak ( bakmadan ) yazardım :) daha sonra basın sektöründe çalıştığım süreçte sürekli F klavye daktilo kullandım ama neden sonra zaman içinde Q kullanmaya başladım şimdi Q kullanıyorum ama bizim dilimize uygun olan F klavye bence :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Bilgisayar deneyimim Amiga ile başladı ve meslek okulu gibi bir geçmişim olmadığı için daktilo tecrübem olmadan direk q klavye hayatıma girdi. 92'den beri q klavye kullanıyorum ama "f" klavye seferberliği olacaksa seve seve katılırım. Daha önceden de geçmişini bildiğim özette anlatıldığı gibi sadece kullanması değil, öğrenilmesi de "q" klavyeye göre çok daha basit. Sonuçta dilimize uygun olduğu için biryerden başlamak için geç değil. "Q" klavyeden vazgeçmek istemeyen de f klavye kullansa bile ekrandan "q" klavye seçip yapabiliyorsa yazar.

Klavye milliyetçiliği bir yana bir tarafta çubukların birbirine takılmasını önlemek için özellikle yazımı yavaşlatmak amacıyla dağıtılmış harflerden oluşan "q" klavye, öte yanda günümüzün zamanı verimli kullanma öğretisine uygun, belki de dünyada bu tecrübeler doğrultusunda tasarlanmış son klavye olan "f" klavye. Yani biri yavaşlatmak, diğeri ise hızlandırmak için tasarlanmış.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Murat Dere

Aha, bir F klavyeci daha (mı desem?) Soruşunuzdan bunu anlıyorum. Sorunuzun cevabı "EVET"  :biggrin:

 

Ben de severim F klavyeyi, dedim ya uzun süre daktiloda F kullandım. Q'ya geçerken zorlandım. F'yi unuttum şimdi. Yıllardır Q'dayım. NAsıl geçeyim şimdi F'ye. Reddediyorum kardeşim! Haayt! :crazy:

 

Zamanında Türkçe karakter ve klavye konusunda çok sıkıntı çektik. Dışardaki adamların dediğine göre bize zamanında sormuşlar. Bizimkiler bir yazı ile ahanda bizim karakter kümemiz bu, klavyemiz bu deseymiş sorun baştan çözülecekmiş. Bürokrasinin çarkları arasında nereye takılmıştır kimbilir.

 

Bazı düşüncesizler yüzünden tartışıyoruz yani şimdi? :yes:

 

aynen bende F klavye kullanmaktayım, herkesin F klavye kullanmalarını tavsiye ederim.

 

Yıllardır Q kullanınca zor oluyor Emre. ;)

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Ehtiyarım yapamam edemem uğraşamam gücüm kuvvetim kalmadı de, anlayalım hocam :p

Yorum bağlantısı

Elinle mi konuşuyorsun ? :rofl: Ağzın yokmu senin :p

Bi yandan yazıp bi yandan konuşmak biraz yavaşlatıyor ondan :D
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Ehtiyarım yapamam edemem uğraşamam gücüm kuvvetim kalmadı de, anlayalım hocam :p

 

Om bak, morartırım gözünü, etrafa QF bakarsın bacaksız seni! :crazy::flowers:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...