İçeriğe Yönlendir

Hobilerimizden, Tutkularımızdan Uzaklaştırılıyor - Kısıtlanıyoruz


Metehan Özçelik

Recommended Posts

Metehan Özçelik

Geçtiğimiz hafta sonu bütün haftanın vermiş olduğu stresten ve yorgunluktan biraz uzaklaşmak ve kafa dağıtmak için üç arkadaş biraz gezelim dedik. Genelde Cumartesi gecelerini seçeriz eğlenmek için. Rotamız Cadde Bostan S virajıydı. Fenerbahçe Stadını 4 - 5km geçtikten sonra biraz trafik yavaşlamıştı. Makas atarak ilerleyen 207 ve Fluence vardı sol 2 şeritte trafik durunca en sağ şeride geçtim ve 207 fluence önümdeydi. Sağ şerit açıktı peş peşe yaklaşık 50km hızla ilerliyorduk. Birden polis çevirmesini gördüm (trafiğin sıkışık olmasının sebebi) ve üçümüzü de çevirdi. Trafik kontrolü sanarak arabadan inmedim ve evraklarımı uzattım. Polis, polis otosunun arkasında baya kaldıktan sonra 207 ve Fluence'nin sürücülerine işlem yaptığını gördüm ve arabadan inip gittim. Fluence'ın sahibine hayırdır abi dedim trafiği tehlikeye atacak şekilde araç kullanmaktan 172 lira ceza kesiyor dedi. Memurun bana da ceza keseceğini anlayınca abi ben böyle bir şey yapmadım sağ şerit açıktı ordan ilerledim bu sebepten de 172 lira cezamı yazacaksın dedim. Ben anlamam arkadaş görmüş dedi. Bırakın makas atmayı trafik olduğu için son 200 metre sağ şeritten ilerlemiştim zaten. Ne kadar inkar etmeye çalışsam da 172 lira kesiyorum bir madde daha ekleyip 250 lira yapabilirim diyerek susturdu beni. Kötü geçen haftanın yorgunluğunu ve stresini atmak için çıktığım yolda iyice sinir ve stres yaparak bindim arabaya.. Kolay kazanılmayan bu paraları polis kendi adaletince yazdığı ceza makbuzuyla cebimden çekip almıştı bile. S virajına gittiğimde ise en az 5 polis otosunun ve onlarca polis memurunun tek hedefi modifiyeli arabalardı. Alkollü araç kullananlar, muaynesiz veya trafik sigortasız, ehliyetsiz trafikte gezen sürücülerde değildi gözleri. Standart araçları çevirmiyor S virajında taşkınlık olmaması için trafiği yavaşlatıyordu. Fakat hedeflerinde sadece modifiyeli araçlar olan trafikteki çevirmede plakası sorgulandığında çalıntı olduğu anlaşılacak 3 hafta önce çalınan aracım için TÜRK POLİSİNE aracımı bulacağı yönünde hiç inanmıyordum. Polislerin tek amacı devletin vergi alarak ve yasal olarak TSE veya onay damgalı olan parçalarla modifiye edilen, makyajlanan araçları bağlamak veya ceza keserek devletin kasasına para sokmaktı. Can sıkıntısıyla da bunları gözlemledikten sonra o eski S virajı günlerini yad ederek sahur yapmak için Merter MC'de bir şeyler yemeye karar verdik. Oraya vardığımızda da gördük ki gecenin saat 3'ünde 2 polis otosu Merter MC'de oraya gelebilecek modifiyeli araçların avına yatmış. Orada buluşmalar ve sohbetler olur insanlar saatlerce sohbet eder ve sosyalleşirdi. Şaşırmamıştık devlet artık asıl suç ve ceza teşkil edecek şeyleri bırakıp bu tutku ve hobi üzerinde ciddi derecede kısıtlama konusunda çalışıyordu. 

Ben hayatım boyunda trafikte makas atmadığımı söylemiyorum. Kimsenin trafikte diğer araçları ve sürücüleri tehlikeye atmayacak şekilde ilerlediğini de savunmuyorum. Kimsenin aracını trafikteki insanları tehlikeye atacak veya rahatsız edecek şekilde modifiye etmediğini de savunmuyorum. Benim canımı sıkan hobi ve tutkularımızın elimizden alınıyor olması. Devletin ve Polisin amacı trafikte durup modifiyeli araçlara ceza yazarak kendi düşüncelerine göre ülkenin kasasına bir şeyler sokmak. Fakat burda yanlış olan asıl suçluların veya yanlış giden düzenin peşinde koşmak yerine onlara yönelik düzenleme yapmak yerine insanların çalışıp, didinip, kazanıp kendi araçlarını kendi zevklerine göre bazı parçalarla makyajlamarını (ki bu parçalara da vergi vererek) suç olarak görenlere isyanım. Amaçları halkın malını mülkünü korumak değil halkın refah ve mutluluğunu sağlamak değil. Ben arabaları tutkum ve hobim olarak görürüm. Modifiye tutkunu değilim ama modifiyeyide suç olarak gören bu düzene karşıyım...

Yorum bağlantısı
Fırat Toptaş

kolayı var artık durmayacaksın kardeşim polismi gördün bas gaza arkandan en fazla 250 tl caze yollar binlerce lira yemekten trafikten men olmakdan iyidir bunlara iyilik değil kötülük yapacaksın ;)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bugün yeğenim aradı... 

Kapının önünden çalınan motorsikleti, kayseride şasi numarası kazınmış olarak bulunmuştu... 

Teşekkürler Türk Polisi.. 

 

Eee hep giydirmekle olmaz demi..  :)

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

Kantarın topuzunu kaçırmak diye bir deyimimiz vardır. Yasalar masumları korumak için yapılır. Daha önce çok konuştuk. Çevreye zarar verecek diğer insanların mal ve can güvenliği tehlikeye atacak bir durum yoksa insanların burnundan getirmenin ne anlamı var. Uzar gider bu mevzu.

Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

Biz istiyoruz ki polis bizi sevsin.  :biggrin: En azından forumdaki bir çk arkadaşımızın dikkatli ve kurallara uyan sürücüler olduğunu biliyorum.

Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

İyi de bu konuda polis niye şamaroğlan oldu ki yine? Polis uygulayıcı, kanun koyucu değil ki... Önemli olan o modifiye yasaklarını koyan ve bunun kontrolünü de şehirde polise taşra da askere yükleyen kanun koyucular. Biz hep ekrandaki aktörleri görüyoruz, arkadaki yönetmenden hiç haberimiz, bilgimiz yok. :)

 

Hadi bakim; kapıyı açtım, biraz daha dalın içeriye. :seytan:

Dilimiz şişti girmem ordan içeri. Kanun koyucu parayı ve zengini sever. :biggrin: Ahanda ben e taşı yuvarladım.

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Donem donem olur boyle şeyler. Örneğin bir donem lpg'li araclar kazalarda yaninca, bircok aracin lpg'sinin ruhsata işli olmamasina gozyuman kurumlar harekete gecti. Ruhsata işlenme konusunu hızlandirma icin Ankara'da adim basi cevirmeleri hatirlarim.

Sonrasinda kamyonet kullanim tarzli hafif ticari araclar gozdeleri oldu. Bu araclar bir zamanlar proje cizdirilerek hususiye dondugunden sehir merkezinde pek durdurulmazdi. Sonrasinda yasa degisti, hususi olmayacak bundan sonra denilince, sehir merkezinde uzun ticari arac konvoylari olustu ceza yemek icin sira bekleyen.

Ancak yukardaki hadiselerde arac sahipleri hobileri ellerinden alindigi icin degil, daha oncesinde lpg konusunda bazi aksakliklara goz yuman, hafif ticaride satislari arttirmak icin bir anlamda tesvik edilen kamyonetleriyle beraber; onceki politikalara guvenerek sahip olduklari ulasim hakki ellerinden alindigi icin uzuluyorlardi. Coluk cocugunu hasbelkader sahip oldugu aracla hafta sonu gezdirirken aldigi keyfi yarida birakanlara, belki de bir daha hic sahip olamayacagi bir anlamda gec buldugu luksu kaybettigi icin isyan ediyorlardi.

Konu hobiye geldiginde araclar evet bu konuda erkekler acisindan vazgecilmez materyaller. Ancak modifiye varolan potansiyelin de bir disavurumu. Burada basit, goze batmayan modifiyeler degil sozkonusu elbet. Ancak aracin tavani kadar spoileri bagajin ustune oturup, aracin icersinden homurtu duymak icin icine kedi sigacak kadar bir degil cift eksozu monte ettirip, araci da yere basip bunlari hobi icin yapiyorum diyene rastlamak zor. Bu yapilanlarin karsiligini gormek icin trafige acik alanlari piste cevirmek degil hobi. Hobi demek normal isguc haricinde vakit ayirip, birseyler ortaya cikarmak ve genelde baskalarinin ilgisini ceken, takdir edilen ugras demek. Yapilan modifiye ile aracin makas atma kabiliyetini arttirip bunun testini yolda canli olarak yaparsan bu hobilikten cikar, şikayet konusu olur. Modifiyesiz araclar kural ihlali yapmiyor mu yapiyor elbet ancak, arac uzerinde oynama yapanlarin az once de dedigim gibi test ortamlari pistler olmadigi icin potansiyel olarak gorulmeleri bizlerin degil kendilerinin sucu.

Modifiye yapilsin, trafigin akısına gire arac kullanilsin, araclar caddelerde degil hobi dergilerinde, otomobil mecmualarinda teahir edilsin kimsenin lafi olmaz bence.

Polislere gelince, emir demiri keser. Yukardan talimat ne geldiyse uygulamakla mukellef. Cok araca ceza kesmesi elestirilmemeli. Eger bir arac kesip digerlerine kesmiyorsa elestiri konush olmali. Demek ki ayrim yapmiyorlar. O zaman tebrik etmek gerekir.

Saygilarimla.

tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Dere

Bugün yeğenim aradı...

Kapının önünden çalınan motorsikleti, kayseride şasi numarası kazınmış olarak bulunmuştu...

Teşekkürler Türk Polisi..

Eee hep giydirmekle olmaz demi.. :)

Polisleri devlet giydirmiyor muydu ya? :unsure2::crazy:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman
(düzenlendi)

Istanbul parktaki 8. viraj ne yaman bişey yahu

Biri bana mı seslendi ?

O virajı, ben kızgın kumlardan, serin sulara atlamak olarak değerlendiriyorum. Yer mekan zaman kayboluyor. Yüzümde hafif bir gülümseme oluşuyor :)

tarihinde İ.G&#246ksel Yaman tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Biri bana mı seslendi ?

O virajı, ben kızgın kumlardan, serin sulara atlamak olarak değerlendiriyorum. Yer mekan zaman kayboluyor. Yüzümde hafif bir gülümseme oluşuyor :)

Camarolar virajda can çekişirken, virajin ortasında cd değiştirmek paha biçilmez
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Camarolar virajda can çekişirken, virajin ortasında cd değiştirmek paha biçilmez

CD mi kaldı ya abi :p Atlama da yapıyordur o şimdi :p atlıyor mu? :crazy:
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kangonun ultrasüpersonik ses sistemi track cd okuyor, konfor ve üstün yol tutuşu ile bir bütün. Mühendislik dehası mirim

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Camarolar virajda can çekişirken, virajin ortasında cd değiştirmek paha biçilmez

O değil birde sana engel oluyorlar abi. Yavaşlatıyorlar seni
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Onu hiç hatırlatma, rüyalarıma giriyor :) manav arabasının kapı kolu sağlammış ama :p

Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

Onu hiç hatırlatma, rüyalarıma giriyor :) manav arabasının kapı kolu sağlammış ama :p

Vahşi batının efsaneleri gibi o.. Dilden dile dolaşıyor.Ama ışık yanmamış yinede değil mi?  :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Vahşi batının efsaneleri gibi o.. Dilden dile dolaşıyor.Ama ışık yanmamış yinede değil mi? :D

2. Virajda artık hiç yanmıyacağından emin olduktan sonra, çaresizce celladımın gelmesini bekleyen mahkum gibi boynumu büktüm :)
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...