Mehmet Yeter 6 saat önce Paylaş 6 saat önce İlkay Başaran yazdı: Aynı yatırım benzinli araca da yapılsın öyle denesinler bence. Bir de şöyle bir durum var. Benzinli aracın yanma süresi dizel araca kıyasla daha ki Spor otomobillerin hepsi benzinli. Hatta yeri geldiğinde benzin yerine etanol bile kullanılıyor. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 saat önce Yazar Paylaş 6 saat önce Mehmet Yeter yazdı: Spor otomobillerin hepsi benzinli. ÖÖhhhööö. ruhsata bakarım belgeli sport yazıyor mu diye 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 4 saat önce Paylaş 4 saat önce İlkay Başaran yazdı: Aynı yatırım benzinli araca da yapılsın öyle denesinler bence. E haliyle öyle tabi. Dizel ekonomi, benzinli performanstır. Düşük devirlerde yüksek çekiş gücü sağladığı için dizel motorlar özellikle ticari araçlarda kullanılmaktadır. Tork (dönme momenti) 2 şeye yarar: 1-yokuş çıkmaya 2-yük taşımaya Bu yüzden büyük ağırlıklara sahip ve yük taşıyan araçlara dizel motor konulur. Örneğin dizel motor bulunan ve 40 ton yük taşıyan bir kamyona dizel motoru çıkarıp aynı hacimde benzinli bir motor koyarsan 5000 metre gitmeden muhtemelen motor kol çıkarır. Çalışma prensiplerinin farklılığı nedniyle benzinli motorlar daha performanslıdır. Yani gaz pedalına daha hızlı tepki verirler, aracı çok daha kısa sürede hızlandırılar. Fakat son yıllarda üreticiler özellikle turbo katkıları ile dizel motorlarda benzinliler ile yarışır performanslar ortaya koymaya başladılar. Aynı devirde dönen iki motordan torku daha büyük olan daha çok yük taşır, daha iyi yokuş tırmanır. Transmisyon eşit ise daha hızlı gider. Yani ; Çoksa torkun olmasın korkun denilebilir. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 saat önce Paylaş 4 saat önce Koray Demir yazdı: E haliyle öyle tabi. Dizel ekonomi, benzinli performanstır. Düşük devirlerde yüksek çekiş gücü sağladığı için dizel motorlar özellikle ticari araçlarda kullanılmaktadır. Tork (dönme momenti) 2 şeye yarar: 1-yokuş çıkmaya 2-yük taşımaya Bu yüzden büyük ağırlıklara sahip ve yük taşıyan araçlara dizel motor konulur. Örneğin dizel motor bulunan ve 40 ton yük taşıyan bir kamyona dizel motoru çıkarıp aynı hacimde benzinli bir motor koyarsan 5000 metre gitmeden muhtemelen motor kol çıkarır. Çalışma prensiplerinin farklılığı nedniyle benzinli motorlar daha performanslıdır. Yani gaz pedalına daha hızlı tepki verirler, aracı çok daha kısa sürede hızlandırılar. Fakat son yıllarda üreticiler özellikle turbo katkıları ile dizel motorlarda benzinliler ile yarışır performanslar ortaya koymaya başladılar. Aynı devirde dönen iki motordan torku daha büyük olan daha çok yük taşır, daha iyi yokuş tırmanır. Transmisyon eşit ise daha hızlı gider. Yani ; Çoksa torkun olmasın korkun denilebilir. Arabistandaki benzinli kamyon ve otobüsler 5 k kmde bir motor mu yaptırıyor yani. (Ben her pzt değiştiriyorum gerçi ) Dayanım kaygısından çok dizelin verimi etkili. Yoksa aşırı beslemeli bir benzinli dizelden çok daha iyi tork bandı ve değerlerine sahip. 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 4 saat önce Paylaş 4 saat önce İlkay Başaran yazdı: Arabistandaki benzinli kamyon ve otobüsler 5 k kmde bir motor mu yaptırıyor yani. (Ben her pzt değiştiriyorum gerçi ) Dayanım kaygısından çok dizelin verimi etkili. Yoksa aşırı beslemeli bir benzinli dizelden çok daha iyi tork bandı ve değerlerine sahip. Senin araba mesela tdci, dci falan hepsini rahatça geçer, bir vites düşürürsün , uzar gidersin. 1 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Evren Erakçora yazdı: Senin araba mesela tdci, dci falan hepsini rahatça geçer, bir vites düşürürsün , uzar gidersin. 0-100 farkı ortalama 1 sn. 1.3 tce ile dizelleri kıyaslamak bence adil değil. Çünkü tamamen teknik veriye bakınca dahi 1.5 tdci 120 hp focuslarla tüketimler çok farklı. 1 saniye hızlanma farkına karşılık ortalama 2 litre tüketim farkı var. Performans lazım bana diyorsak makas daha da açılır. Reel kullanımda da üstüne çıkar altına inmez. Benzinli araçlar içinde performans tüketim oranı dersek tamam güzel ve mantıklı bir araç. Kendim çok sık 1.3 tce megane ve 1.5 tdci focus kullanıyorum. Aynı kullanımda(bol rampa ve virajlı yol 110-120 bandı klima ile) megane 8-9 litre derken focus 6.5 litre civarında. Rampada performans olarakta ne yazıkki focus kadar esnek değil. 60 nm gibi tork farkı var. Daha düşük devir, daha sessiz gitme de ayrıca avantaj bence, kafa ağrıtmıyor. Düzde de fark dediğim gibi 1 saniye ile tce önde. Güncel fiyatları bilmiyorum ama muhtemelen dizeller daha pahalıdır. Bakış açısına göre çok değişir yanıt 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Ü.Emre Kartal yazdı: 0-100 farkı ortalama 1 sn. 1.3 tce ile dizelleri kıyaslamak bence adil değil. Çünkü tamamen teknik veriye bakınca dahi 1.5 tdci 120 hp focuslarla tüketimler çok farklı. 1 saniye hızlanma farkına karşılık ortalama 2 litre tüketim farkı var. Performans lazım bana diyorsak makas daha da açılır. Reel kullanımda da üstüne çıkar altına inmez. Benzinli araçlar içinde performans tüketim oranı dersek tamam güzel ve mantıklı bir araç. Kendim çok sık 1.3 tce megane ve 1.5 tdci focus kullanıyorum. Aynı kullanımda(bol rampa ve virajlı yol 110-120 bandı klima ile) megane 8-9 litre derken focus 6.5 litre civarında. Rampada performans olarakta ne yazıkki focus kadar esnek değil. 60 nm gibi tork farkı var. Daha düşük devir, daha sessiz gitme de ayrıca avantaj bence, kafa ağrıtmıyor. Düzde de fark dediğim gibi 1 saniye ile tce önde. Güncel fiyatları bilmiyorum ama muhtemelen dizeller daha pahalıdır. Bakış açısına göre çok değişir yanıt Hangi dizel benzinliden sessiz onu anlayamadım. 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 3 saat önce Paylaş 3 saat önce İlkay Başaran yazdı: Arabistandaki benzinli kamyon ve otobüsler 5 k kmde bir motor mu yaptırıyor yani. (Ben her pzt değiştiriyorum gerçi ) Dayanım kaygısından çok dizelin verimi etkili. Yoksa aşırı beslemeli bir benzinli dizelden çok daha iyi tork bandı ve değerlerine sahip. Yük ve baskı altında dizel gibi dayanmaz diyorum. Yokuşta sürekli yüksek devir kaçınılmaz son. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 3 saat önce Paylaş 3 saat önce Ü.Emre Kartal yazdı: 0-100 farkı ortalama 1 sn. 1.3 tce ile dizelleri kıyaslamak bence adil değil. Çünkü tamamen teknik veriye bakınca dahi 1.5 tdci 120 hp focuslarla tüketimler çok farklı. 1 saniye hızlanma farkına karşılık ortalama 2 litre tüketim farkı var. Performans lazım bana diyorsak makas daha da açılır. Reel kullanımda da üstüne çıkar altına inmez. Benzinli araçlar içinde performans tüketim oranı dersek tamam güzel ve mantıklı bir araç. Kendim çok sık 1.3 tce megane ve 1.5 tdci focus kullanıyorum. Aynı kullanımda(bol rampa ve virajlı yol 110-120 bandı klima ile) megane 8-9 litre derken focus 6.5 litre civarında. Rampada performans olarakta ne yazıkki focus kadar esnek değil. 60 nm gibi tork farkı var. Daha düşük devir, daha sessiz gitme de ayrıca avantaj bence, kafa ağrıtmıyor. Düzde de fark dediğim gibi 1 saniye ile tce önde. Güncel fiyatları bilmiyorum ama muhtemelen dizeller daha pahalıdır. Bakış açısına göre çok değişir yanıt 1 saniye derken? 9.2 saniye 0 100 var meganda. Neyse konu benzinli motor. 1300 cc 160 hp güç ve 260 nm tork veren ve bunu 1600 ile 5000 devir arası veren dizel varsa yazarsanız öğrenmek isterim. Koray Demir yazdı: Yük ve baskı altında dizel gibi dayanmaz diyorum. Yokuşta sürekli yüksek devir kaçınılmaz son. 1600 devirde maks torkunu veriyor yüksek devire ihtiyaç neden? Maks hız yapılacaksa evet lazım devir hp yani. Yorum bağlantısı
Koray Demir 2 saat önce Paylaş 2 saat önce İlkay Başaran yazdı: 1 saniye derken? 9.2 saniye 0 100 var meganda. Neyse konu benzinli motor. 1300 cc 160 hp güç ve 260 nm tork veren ve bunu 1600 ile 5000 devir arası veren dizel varsa yazarsanız öğrenmek isterim. 1600 devirde maks torkunu veriyor yüksek devire ihtiyaç neden? Maks hız yapılacaksa evet lazım devir hp yani. Öyle hemen 1600 d/d de kafa kaldırmıyor bariz turbo lag var araçta. Fazla güçten kaynaklı piston kıran segman eğen, klima açınca kayış koparan, seri kullanımda yağ eksilten, zincir uzaması ve turbo, enjektör sorunları baş gösteren, sensör ve bolca elektronik problemleri olan, kronik termostat ve devirdaim sorunlu olan araç olarak lanse edilmiyor muydu bu h5ht kodlu 1.3 TcE’ler? Çok yakar çok kaçar ama rektefiyeye gelmez diye biliyorum ben. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Koray Demir yazdı: Öyle hemen 1600 d/d de kafa kaldırmıyor bariz turbo lag var araçta. Fazla güçten kaynaklı piston kıran segman eğen, klima açınca kayış koparan, seri kullanımda yağ eksilten, zincir uzaması ve turbo, enjektör sorunları baş gösteren, sensör ve bolca elektronik problemleri olan, kronik termostat ve devirdaim sorunlu olan araç olarak lanse edilmiyor muydu bu h5ht kodlu 1.3 TcE’ler? Çok yakar çok kaçar ama rektefiyeye gelmez diye biliyorum ben. Kiralıklarda canını çıkartıyorlar bir dünya 300 k da var ilanlarda da. Neyse konu 1.3 tceye evrildi nedense. Forumda da bolca, çevremde de baya var. Biz hiç sorun yaşamadık. İstanbul ayvalık 110 u geçmeden 4 ortalama ile geldim defalarca ama 210 220 230 yapacağım dersen sonu yok benzinden haber ver. Şuan piyasada onlarca modelde binlerce satan motor bu. Tutuluyorsa bir sebebi vardır. 2 litre dizel altının bu motor karşısında şansı yok. Şartları eşit yapacaksak bunun rakibi 1.3mjet olur ona da avans veririm 1 saat. Neyse. Dediğim gibi nedense 1.3 e döndü muhabbet. Bu arada yolda 1.6 dizelleri ayıklamak da ayrı keyifli hem kalkışta hem yokuşta hem son hızda.. Panik butonuna basıp Ali abiyi çağırayım mı 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Elekrikli sahipleri gülüyor bu konulara artık. Sesmiş , torkmuş vs 3 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Evren Erakçora yazdı: Hangi dizel benzinliden sessiz onu anlayamadım. Aynı hızlarda dizel motorda devir daha düşük. Yalıtımın da bunda etkisi büyük tabi ama içeride alınan ses olarak kesinlikle fark var. Yanılmıyorsam biri 7, diğeri 8 ileri. Otoban hızlarında dizelde olumsuz etki görmezsiniz. Öyle uzayıp gitme açısından çok çok üst hızlara çıkılmadığı sürece ezici bir üstünlük olmaz. Uzayıp gider dediniz, buna istinaden yazdım. İlkay Başaran yazdı: 1 saniye derken? 9.2 saniye 0 100 var meganda. 1600 devirde maks torkunu veriyor yüksek devire ihtiyaç neden? Maks hız yapılacaksa evet lazım devir hp yani. Focus dizel de 10.2 sn civarı 1 sn değil mi fark? 1.3 tce meganda 140-160 hp var. Tork 240-260 nm. Focus 120 hp 300 nm (yeniler 115-240 veya 260 nm) Dizelde 5000 devirlerdede hp-tork bandı bakımından benzinliden altta (3000 devir üstü gereksizdir dizelde) ama 0-100 süre farkı bakınca 1 sn Performanslı kullanımda tüketimleri kıyaslamayız sanırım. Benzinli motorlar içerisinde iyi bir motor olduğunu zaten yazdım, sadece her koşulda iyi veya kötü diyemiyoruz. Çok değişken yanıtlar çıkar. Yorum bağlantısı
Koray Demir 2 saat önce Paylaş 2 saat önce (düzenlendi) İlkay Başaran yazdı: İ İstanbul ayvalık 110 u geçmeden 4 ortalama ile geldim defalarca ama 210 220 230 yapacağım dersen sonu yok benzinden haber ver. Şuan piyasada onlarca modelde binlerce satan motor bu. Tutuluyorsa bir sebebi vardır Ben kullandım bu araçtan gayet güzel gidiyor, otoyolda 250 km/h son hızı gördü. Ama aşırı sıkıştırmalı olduğundan çekiniyor insan tıpkı Astranın 1.4 turbosu gibi. 9.3 lt ortalama tüketimim oldu bu arada. Pandemi döneminde alacaktım hatta her sorduğum kişi son sahibi olursun motoru kucağına alırsın sakın bulaşma dedi ben de vazgeçtim o zaman icon paket sıfırına 120 bin tl fiyat vermişti bayi. 2 saat önce tarihinde Koray Demir tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 2 saat önce Paylaş 2 saat önce Son sahibi olmazdın bence. Hayırlısı olsun. İşimiz biraz teknik kalanı geyik. 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 51 dakika önce Paylaş 51 dakika önce Evren Erakçora yazdı: Elekrikli sahipleri gülüyor bu konulara artık. Sesmiş , torkmuş vs Bayramda, seyranda, tatillerde şarj istasyonlarında kuyruğa giren müdavimlere de biz geçerken gülüyoruz. Ses olacak gürül gürül safkan beygir gücü hem de şunlara bak sanat eseri. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 33 dakika önce Yazar Paylaş 33 dakika önce İlkay Başaran yazdı: 5000 devir öyle gergin baş döndürücü yatak dökücü rakamlara gerek yok yahu 2250 kafi Yorum bağlantısı
Recommended Posts