İçeriğe Yönlendir

Tapu İşlemleri


Arif Görkem AKTAŞ

Recommended Posts

Arif Görkem AKTAŞ

Herkese Merhaba  :) ,

 

Yakın bir akrabam sıfır ev alma aşamasına geldi. Bu konularda pek bir bilgiye sahip olmadığımız için siz değerli forum üyelerine danışmak istedim.

 

Öncelikle müteahhitle sözlü olarak anlaşıldı.Ev daha inşaat halinde.Sıra bu işlemleri kağıda dökmeye geldi. Müteahhit daha çevre düzeninin yapılmadığı için kat mülkiyetini veremediğini onun yerine tapudan kat irtifakını verebileceğini söyledi. Bunun için 2-3 milyar belki dahada fazla olan bir paradan bahsetti. Tam bir ay sonra çevre düzenin yapılmış ve kat mülkiyetinin alınabileceğini söyledi.

 

Ve sorularım;

1) Bu irtifaktan mülkiyete geçişte bir miktar paranın alındığı söyleniyor. Eğer böyle bir şey söz konusu ise ne kadardır?

2) Bu tapu işlemleri sırasında başka kurumlara (Belediye vb. ) ödemede bulunacak mıyız?

 

Bu konuda bu sorular dışında tavsiyelerinizi de bekliyorum.Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim. Keyifli forumlar... :)

 

Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin

Ben de tam bilmiyorum ama  benim yaptığım şu şekilde: Bana kalırsa evin tapusu tamamen alınana kadar müteahhitle sözleşme yapın. Biraz peşinat verirsiniz. Sonrasını tapu hazır olunca ödeyip anlaşmanızı yaparsınız. Tapuda evin %2'si kadar vergi-alım-satım tutar. Bir de iskan denen olay var. O sonra mı olur bilmiyorum. Forumda müteahhit arkadaşlar da onlar daha iyi yorum yazarlar... 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Recep Güney

Bende 4 gun once sifir ev aldim. Tapuda kat irtifaki yaziyor ama bina numarasindan kapi nunarasina kadar hersey yaziyor tapuda... kat mulkiyeti olan degilmiydi ortak gibi gorunen tapu...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Eyvah eyvah... üşenmeyin.. tapuya gidin. söz konusu ada pafta vs. nin tapusu kimin öğrenin. mütehhitin şerhi var mıbaktırın. Eğer müteahhitnse satın alın . satın alırken noterden syapılmış sözleşme harici tüm sözleşmeler selpak hükmündedir. Noterden yaparsa da il ilçeye bağlı olarak bayağı bir ücrtet çıkar bunun da söyliyeyim ama garanti olur.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

Şimdi mersinde işlem söyle tapu irtifaklı tapu veriliyor, sonra yapım firması binayı bitirdiği zaman genel iskan işlemlerini bitirir. Bunun için daireyi alan kişiden para talep etmez. Sadece oturma izni için daireyi alan kişi belediyeye ve maliyeye toplam 200 tl ile 260 tl arası oara öder. Yani kısaca mersinde genel iskan müteahite, oturma izni daire alan kişi öder.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Masraf olayından ziyade binada herhangi bir sorundan dolayı oturma raporu alınamaması sorun olabilir. Bina hakkında belediyeden bilgi alın, iskan izni almasında bilinen bir sakınca olup olmadığını sorun. Projesini görün ve evle kıyaslayın. Masraflar konusunda da bilgi verirler. Masraflar iskan harçlarıdır, bunların kime ait olduğu konusunda anlaşın, sözleşmede belirtin. Eğer bir sorun yoksa sözleşme yaparsınız. Evi eksiksiz teslim almadan ödemeyi bitirmeyin.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hasen Kara

Ben evi aldığımda henüz iskan yoktu ve kat irtifakı olarak geçiyordu tapu. İskan alındıktan sonra 15 gün içerisinde tapu yeniden çıkarılması gerekiyor. Bunun çinde herhangi bir ücret ödemedim. Belediyeye gittim tapuyu yeniden çıkarttım. Kat mülkiyeti olarak. 15 gün yada 1 ay tam hatırlamıyorum. Bu süre çinde tapu yenilenmezse bir miktar cezası var.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ali Karakaya

Kat irtifakı olan tapu daha ucuzdur.

Ben de evi inşaattan aldım. 500 tl tapu masrafı verdim. Kat mülkiyetli olsa idi 2500 olacaktı.

Sonradan kat mülkiyetli tapumuz çıktı.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasen Kara

İlaveten tapu alırken binada iskan olmamasıda tapu masrafının az çıkmasına nedendir.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

İrtifaktan mülkiyete geçiş için biz 295 tl veriyoruz. Ama elektrik için 500 tl vermiştik onun yarısını geri alacağız mülkiyete geçince.

Sadık abi gereki yazmış.

Ev alırken bankadan kredi çekiyorsanız banka sizin adınıza herşeyi kontrol ediyor. Çünkü banka ipotek koyacağı için.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Arif Görkem AKTAŞ

Proje incelendikten sonra bir miktar ödeme yaparak kat irtifakını aldık. Herkese yorumları önerileri için teşekkür ederim.  :)

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...