İçeriğe Yönlendir

Konut Kredisi İçin Sigorta Zorunlu Mu?

Tuncay Arslan

Recommended Posts

Tuncay Arslan

Merhabalar, 4. yılı biten 6 yıl daha ödeyeceğim konut kredim var. Banka ipotekli olduğu için her yıl sigorta yapılmak zorunda mı? Süresi dolmadan önce bankadan arıyorlar, ben de gidip poliçeyi yeniliyorum. Poliçe yenilemeye gitmesem otomatik kendileri sigortayı başlatıyorlar mı ya da bir yaptırımı var mıdır?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ev şu anda bankanın, Bu sebeple sigorta yaptırmak isteyebilir...

Size tavsiyem,

Yaptırın mutlaka ama, bazı bankaların yaptığı sigortalar genellikle hatalı ve çoğunlukla da pahalı..

Bankanızla görüşüp, dışarda yaptırıp, daimi mürtein bilgisini yazdırıp, bankanıza verin..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yalçın Sarıkaya

bankalar bir de çakallık edip sigorta bedelini sürekli kredinin anapara+faiz miktarı kadar yaparlar. siz 1 sene ödedikten sonra bu rakam aşşağı iner ve haliyle sigorta parasınında aşşağı inmesi gerekir bunu bilerek söylemezler size ki hep yüksek prim alabilsinler. Mehmet bey'in dediği gibi bankaya dışarıda yaptıracağınızı söyleyin faiz+anapara miktarını öğrenin bir kaç yerden fiyat alın size en uygun yerden yaptırıp daimi mürtein yazdırın ve bankaya verin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tuncay Arslan

Mehmet Abi, daimi mürtein terimini gogıl amcadan öğrendim şimdi. Bu sigorta hem alacaklının hem borçlunun menfeatine sanırım. Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Merhabalar, 4. yılı biten 6 yıl daha ödeyeceğim konut kredim var. Banka ipotekli olduğu için her yıl sigorta yapılmak zorunda mı? Süresi dolmadan önce bankadan arıyorlar, ben de gidip poliçeyi yeniliyorum. Poliçe yenilemeye gitmesem otomatik kendileri sigortayı başlatıyorlar mı ya da bir yaptırımı var mıdır?

Dask zorunlu, diğer yangın poliçeleri değil ama bilinçli ve sorumlu bir tüketici bence yaptırmalı.

Örneğin bir arkadaşım Ankarada ev aldı. Ev alttan su aldı ve kaydı. Bu olay gerçektir, gazeteye çıktı hatta. Ev 3 hafta içinde boşaltıldı. Duvarlar çatladı, yoldan ayrıldı son olarak belediye yıktı. Müteahhit çok sevdiğimiz ve tanıdığımız bir kişi. 10'dan fazla aynı bölgede inşaat yaptı. Neyse bizim arkadaşımız zaten sigortacı olduğu için eksperi çağırdı. 2 haftada yer kayması teminatından hasarı ödendi.

Ev kredili değildi. Şimdi senaryoyu ev kredili olarak düşünelim. Zorunlu olmadığı için poliçe yaptırmasaydı; bankaya kredisini olmayan bir ev için ödeneye devam etmek zorunda olacaktı. Bu arada kiraya çıkacaktı. Belediyenin insafına bağlı olarak ev kirası alacak ya da almayacaktı. kira mı ödeyecek, boşuna kredi mi ödeyecek( mahkemede müteahhit mi, belediye mi suçlu belirlenene kadar herşey muallak) bu arada yeni ev de alamayacak doğal olarak. Arkadaşım 120tl'ye yaptırdığı poliçe ile 70.000tl hasarını aldı. Kirası belediye tarafından belli bir meblağ ödeniyor. Mahkeme sonuçlanınca da arsa payını bir şekilde alır.

Bu sadece bir örnek. Karar sizin,

Saygılarımla.

tarihinde Evren İskent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tuncay Arslan

bankalar bir de çakallık edip sigorta bedelini sürekli kredinin anapara+faiz miktarı kadar yaparlar. siz 1 sene ödedikten sonra bu rakam aşşağı iner ve haliyle sigorta parasınında aşşağı inmesi gerekir bunu bilerek söylemezler size ki hep yüksek prim alabilsinler. Mehmet bey'in dediği gibi bankaya dışarıda yaptıracağınızı söyleyin faiz+anapara miktarını öğrenin bir kaç yerden fiyat alın size en uygun yerden yaptırıp daimi mürtein yazdırın ve bankaya verin.

Bunu da bilmiyordum, 4 yıldır sormayı neden düşünememişim ! Teşekkür ederim.

Evren Bey, Mehmet Abinin, Yalçın Beyin ve sizin açıklamanızdan sonra kesinlikle yaptırmayı düşünüyorum. Teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Bunu da bilmiyordum, 4 yıldır sormayı neden düşünememişim ! Teşekkür ederim.

Evren Bey, Mehmet Abinin, Yalçın Beyin ve sizin açıklamanızdan sonra kesinlikle yaptırmayı düşünüyorum. Teşekkür ederim.

Doru karar gelecek için emin adımlar diyelim

Yorum bağlantısı
Misafir

Bende 4 senedir ev kredisi ödüyorum. Poliçemi banka kanalından değil, dışarıdan bir tanıdığıma yaptırıyorum. Teminatları isediğim gibi ayarlatıyorum. Sonra banka aradığında ben yaptırdım size faks çekeyim diyorum. Sonra 1 sene sesleri çıkmıyor.

Bankanın yaptığı poliçeler çoğu zaman elinize bile geçmiyor. Bence dışarıdan güvendiğiniz bir acenteye yaptırın ve ekletmek isteğiniz teminatları ekletin.

Allah cümlemize ev kredilerimizin son taksidini ödemeyi nasip etsin.

Yorum bağlantısı
Misafir

Karıştırılan bir konu var. Banka mülkü sigorta eder. Kredinin meblağı ile sigortalama yanlıştır. Poliçe kredi risk güvencesi değil, taşınmazın yangın sigortasıdır. Yani taşınmazın bedeli ile ilgilidir. Diyelim ki son sene15.000tl kredi borcu kaldı, sigorta 15.000'den yapılırsa, hasar anında hasarın yuzde 10'unu ödenir sonra da sigorta ödeme yapmadı diye şikayetçi olunur.

Doğrusu şudur. İlk sigorta poliçesi düzenlenirken ekspertiz raporunuzdaki bedel esas alınır. Ancak bu bedelde normalde sigorta poliçesinin teminatında yer almayan arsa payı mevcuttur. Bankadaki personel arsa payı, inşa maliyeti gibi bedelleri teknik olarak ayırıp risk almak istemez. Teftişte hesap vermesi için teknik bir donesi yoktur. Bu yüzden poliçeniz arsa bedelli düzenlenir ve her sen bu bedel enflasyon oranında son 5-6 senedir yaklaşık yüzde 10 arttırılır.

Dışardan yaptırdığınız poliçede sigorta bedeline hakim acente/sigortacı evin metrekaresine göre sigorta bedelini alır ve poliçeyi düzenler. Buna göre prim düşük çıkar ve yıllardır kendisinden fazla para alındığını düşünen sigortalı/müşteri karşısında s banka personeli iki poliçenin primine bakar ve dışardan gelen poliçeyi ya kabul eder ya da detayları dikkate almadan bizden bu fiyata yapacaksınız diye ısrar eder.

Sonuçta iki taraf da haklıdır ama doğrusunun ne olacağını bilinmediğinden eğer kredi henüz ikinci senesindeyse ve krediyi size veren personele muhattap oluyorsanız, ben size baştan demiştim der, sizi bir şekilde zorlar, eğer kredinin son seneleri ve krediyi size kullandırtmamış bir personelse daha esnek davranabilir.

Çakallık demeyelim yani buna.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Düzgün bir poliçe 150-200 lira tutmaz.. Yapılması iyidir. yerine göre 10-15 yıllık birikimin bir anda yanıp gitmesi telafi edilemez..

Yorum bağlantısı
Yalçın Sarıkaya

Karıştırılan bir konu var. Banka mülkü sigorta eder. Kredinin meblağı ile sigortalama yanlıştır. Poliçe kredi risk güvencesi değil, taşınmazın yangın sigortasıdır. Yani taşınmazın bedeli ile ilgilidir. Diyelim ki son sene15.000tl kredi borcu kaldı, sigorta 15.000'den yapılırsa, hasar anında hasarın yuzde 10'unu ödenir sonra da sigorta ödeme yapmadı diye şikayetçi olunur.

Doğrusu şudur. İlk sigorta poliçesi düzenlenirken ekspertiz raporunuzdaki bedel esas alınır. Ancak bu bedelde normalde sigorta poliçesinin teminatında yer almayan arsa payı mevcuttur. Bankadaki personel arsa payı, inşa maliyeti gibi bedelleri teknik olarak ayırıp risk almak istemez. Teftişte hesap vermesi için teknik bir donesi yoktur. Bu yüzden poliçeniz arsa bedelli düzenlenir ve her sen bu bedel enflasyon oranında son 5-6 senedir yaklaşık yüzde 10 arttırılır.

Dışardan yaptırdığınız poliçede sigorta bedeline hakim acente/sigortacı evin metrekaresine göre sigorta bedelini alır ve poliçeyi düzenler. Buna göre prim düşük çıkar ve yıllardır kendisinden fazla para alındığını düşünen sigortalı/müşteri karşısında s banka personeli iki poliçenin primine bakar ve dışardan gelen poliçeyi ya kabul eder ya da detayları dikkate almadan bizden bu fiyata yapacaksınız diye ısrar eder.

Sonuçta iki taraf da haklıdır ama doğrusunun ne olacağını bilinmediğinden eğer kredi henüz ikinci senesindeyse ve krediyi size veren personele muhattap oluyorsanız, ben size baştan demiştim der, sizi bir şekilde zorlar, eğer kredinin son seneleri ve krediyi size kullandırtmamış bir personelse daha esnek davranabilir.

Saygılarımla.

ben sorulan soruda dask değilde kredi için yapılan hayat sigortasından bahsedildiğini düşündüğüm için yazdım açıklamamı...krediye bağlı olarak yapılan hayat sigortasında ise ölüm halinde geri ödenecek bedel de genelde yukarıda dediğim gibi anapara+faiz yazıyorlar...bahsettiğim buydu...ama yinede dask tada oynamalar yapıyorlar her türlü sigorta vs.işlerini dışarı yaptırmak gerekir...banka asgari ne şartlar istiyorsa ona göre dışarıda değerlendirilmeli sanırım...

Yorum bağlantısı
Emre Köksal
(düzenlendi)

Saygılarımla.

konuyu güzel açıklamışsınız.

Artık Bankalar da rekabetin hangi kriterlerden kaybedildiğinden haberdar ve konutun bulunduğu bölgedeki fiyat rayiçlerini baz alarak ortalama 880-950 lira gibi bir rakam bandında metrekare hesabı yapıyorlar fiyatta güzel çıkıyor.

Ben evlendiğim gün yeni ev için sigortamı yaptırmıştım. 4 ay sonra eve hırsız girdi ve sigortayı tamamen unutmuşum. Polis rapor tutmak için sigortanız varsa ayrı belge hazırlayacağım diyince ampul yandı. Evden bikaç parça ziynet eşyası çalındı bunların parasını ve hırsızın kırdığı doğramanın ve kırdığı parmaklıkların parasını aldım.. 100 liraya 2900 tl geri ödeme aldım. Yurt dışında bazı şeyleri teşvik amaçlı ülkemizde olmayan ürünler mevcut..misal evlilik sigortası..sigortayı yaptırıyorsunuz ve evlenirseniz sigorta size para ödüyor. Hangi ülke olduğunu hatırlamıyorum ama uygulama güzel

tarihinde Emre K&#246ksal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

peki ev yanarsa arsadaki ipotek hakkından vazgeçecek mi bu sigorta karşılığında banka ??  :)

Yorum bağlantısı
Emre Köksal

peki ev yanarsa arsadaki ipotek hakkından vazgeçecek mi bu sigorta karşılığında banka ??   :)

Ev yanarsa evdeki ipotek yüzünden sigortacı önce bankayla irtibata geçip parayı kime ödeyeceğim demez mi?

parayı bankaya öderse de ipotek otomatik kalkar..

Yorum bağlantısı
Misafir

Banka kendisine borçlu tutarın ödenmesi ile ilgilendiğinden, sigortadan parayı hesabına yatırmasını ister. Poliçedeki dain-i mürtehin şerhi bu yüzdendir. Ödenen meblağ borcu kapatırsa sorun yoktur. Zaten genelde ekspertizde belirlenen değerin en fazla yüzde 80'i kredi olarak verildiğinden borcun tamamı veya büyük yüzdesi sigortadan kapanır. Ancak dışardan eksik sigorta yaptırılırsa, sadece birim maliyetler üzerinden poliçe oluşsun diyerek poliçe hazırlanırsa sorun oluşabilir.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Dask hariç konut sigortası zorunlu değil. Yani yaptırmayabilirsiniz. Benimde kredim devam ediyor ve yaptırtmıyorum. Son 2 senedir aramıyorlar bile :D Sadece dask kesiyorlar.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

peki ev yanarsa arsadaki ipotek hakkından vazgeçecek mi bu sigorta karşılığında banka ??   :)

Banka eve değil ki, tapuya rehin koyuyor .. Yani arsa payına da ortak :)

Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Bu konuları görünce hep kendi konum aklıma geliyor, Allah korusun ama bir hastalığınız varsa boşuna yaptırmayın.

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/228479-konut-kredisi-hayat-sigortas%C4%B1-s%C4%B1k%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1-vefat/

Bu arada vefat etmiş babama sigorta poliçesi düzenleyen geri zekalı bankalarda var, ödeme tutarı taksit tutarının içinde olduğu için eksik tahsilat yapamayız deyip tamamını bizden tahsil etmişmlerdi, 3-4 ay sonra geri ödediler

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Banka eve değil ki, tapuya rehin koyuyor .. Yani arsa payına da ortak :)

Biliyorum işte o nedenle sigortanın normal DASK+yangın olması, konut toplam bedelini kapsamaması gerekir diye gaz veriyorum :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

Geçen ay Dask, ev sigortasi ve ferdi kaza sigortasini TEB bankasi otomatik olarak yenileyecegini bildiren bir mesaj attı. Telefonla ücretlerini sorduğumda ferdi kaza sigortasi fiyatı çok olması sebebiyle başka bir kurumdan yaptırmak istediğimi belirttim. Müşteri ilişkileri yetkilisi Dask ve ev sigortasini başka bir yerde yaptirabilecegimi fakat ferdi kaza sigortasının aramizda yapilan anlaşma gereği başka bir kurumdan yapılamayacağını söyledi. Sigorta ve bankacılık konusunda deneyimli arkadaşlara sorularıma yanıt verebilirse sevinirim :

1- Ferdi kaza sigortasının kredi çekilen bankadan yapılması zorunlu mudur?

2-Gerçekten aramızda yapılan sözleşmede ferdi kaza sigortasının başka bir kurum tarafından yapılamayacağını belirten bir madde olabilir mi? Olabilirse de itiraz etme hakkim var mıdır?

3-Ferdi kaza sigortasına kendilerince yaptıkları zam dolayısıyla borç stoğu düşmesine rağmen ferdi kaza sigortami geçen yıldan %25 daha pahalı yaptırdım.Seneye bir bu kadar daha zam yapılmayacağını nereden bilebilirim. Tüketiciyi korumak adına yapılabilecek maksimum artışı belirleyen bir düzenleme yok mudur?

4-Bu seneyi geçtim seneye aynı durumla karşı karşıya kaldigimda yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır?

Biraz uzun oldu. Zahmet edip de yanıtlayacak arkadaşlara teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Misafir

Tüketici yasası gereği altına imza atmadığınız bir işleme zorlanamazsınız. Bahsi geçen poliçe sanırım ferdi kaza değil, yaşam sigortasının kredilerle ilişkili bir türüdür.

Bu tarz poliçerde yaşam sigortası teminatından farklı olarak ecelen vefat teminatı da olur ve her banka kendi müşterisine yapar dışarıya yapamaz. Bu poliçelerin kredi süresince başlangıçtan açılması doğru olandır ancak maliyetlerin düşmesi için yıllık olarak yenilemesi yapılıyor ve maalesef her yıl yaş arttıkça prim de artıyor.

Prim artışları birçok faktöre bağlı ama bu tarz poliçerede kritik yaş dönümleri vardır. Risk yönetimine göre bu noktalarda artışlar yüksek olabilir. Buna müdahale etmek demek şirketin aktüer hesaplarına karışmak demek olacağından dışardan etki olmaz.

Eski poliçenizi inceleyin, sadece ferdi kaza poliçesi ise kredi sözleşmenizdeki ilgili maddeyi isteyin. Biraz da internetten ilgili tüketici hakları kısımlarını not edin ya da yanınıza alın bizzat şube ile görüşün. Eğer ferdi kaza poliçesi ise şubeden ya da dışardan yine de yaptırın, dünyanın binbir türlü hali var. Yaşam sigortası da gerekli ama prim konusunda kalan süre için uzun süreli poliçe fiyatı da hesaplatın.

Bence çıkış yolu bulacaksınız ama biraz üstüne düşmemiz gerekir.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

Tüketici yasası gereği altına imza atmadığınız bir işleme zorlanamazsınız. Bahsi geçen poliçe sanırım ferdi kaza değil, yaşam sigortasının kredilerle ilişkili bir türüdür.

Bu tarz poliçerde yaşam sigortası teminatından farklı olarak ecelen vefat teminatı da olur ve her banka kendi müşterisine yapar dışarıya yapamaz. Bu poliçelerin kredi süresince başlangıçtan açılması doğru olandır ancak maliyetlerin düşmesi için yıllık olarak yenilemesi yapılıyor ve maalesef her yıl yaş arttıkça prim de artıyor.

Prim artışları birçok faktöre bağlı ama bu tarz poliçerede kritik yaş dönümleri vardır. Risk yönetimine göre bu noktalarda artışlar yüksek olabilir. Buna müdahale etmek demek şirketin aktüer hesaplarına karışmak demek olacağından dışardan etki olmaz.

Eski poliçenizi inceleyin, sadece ferdi kaza poliçesi ise kredi sözleşmenizdeki ilgili maddeyi isteyin. Biraz da internetten ilgili tüketici hakları kısımlarını not edin ya da yanınıza alın bizzat şube ile görüşün. Eğer ferdi kaza poliçesi ise şubeden ya da dışardan yine de yaptırın, dünyanın binbir türlü hali var. Yaşam sigortası da gerekli ama prim konusunda kalan süre için uzun süreli poliçe fiyatı da hesaplatın.

Bence çıkış yolu bulacaksınız ama biraz üstüne düşmemiz gerekir.

Saygılarımla.

Çok faydalı oldu benim için. Teşekkür eder iyi geceler dilerim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...