İçeriğe Yönlendir

Glisemik Indeks Nedir? Önemli Midir?


Misafir

Recommended Posts

Merhaba,

 

Kilo vermek isteyen ancak bir türlü kilo veremiyorum acaba neden olabilir diyenler için bugün 

 

çok faydalı olacağına inandığım Glisemik indeks olayından bahsetmek istiyorum.

 

Yaklaşık 1,5 senedir amatör olarak kendi çapımda düzenli olarak spor yapıyorum ve nacizane bu zaman zarfında da hem 

 

okuyarak, hem okuduklarımı ve öğrendiklerimi uygulayarak hemde bu işin uzmanları olan 

 

hocalarımla konuşarak biraz bilgi sahibi oldum.

 

Peki nedir bu glisemik indeks ? Ne işe yarar? Kilo verme ile alakası nedir?

 

Glisemik indeks besinlerin kan şekerinizi yükseltme hızlarına verilen değerlerdir.Yediğiniz 

 

besinin glisemik indeksi yüksekse kan şekeriniz hızlı bir şekilde yükselir ve buda size kilo 

 

olarak döner zaten halk arasında bilinenin aksine kilo yapan aslında yağ değil şekerdir.Tabi 

 

yağ değil dediysem de bu hergün kızartma v.s yağlı yiyecekler yenebilir anlamına gelmez.

 

Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerinizi hızla yükselttiği gibi aynı zamanda midede 

 

uzun süre kalmaz ve sizin daha erken acıkmanıza sebep olur, böyle olunca da sürekli birşeyler 

 

yeme ihtiyacı hissedersiniz.

 

Bu durumda ne yapmalı derseniz tavsiyem her zaman glisemik indeksi düşük besinler tercih 

 

etmeniz bu durumda kan şekeriniz yavaş bir şekilde yükselecektir ve kilo alma ihtimaliniz 

 

azalacak ve kilo vermeniz kolaylaşacaktır ayrıca acıkma aralıklarınız da artacaktır.

 

Fikir vermesi açısından bazı besinlerin glisemik indekslerini gösteren bir tabloyu paylaşmak 

 

isterim.

 


 

Tabi iş sadece glisemik indeks ile bitmiyor tablonun sağ tarafında göreceğiniz glisemik yük 

 

asıl önemli olan nokta.

 

Peki glisemik yük nasıl hesaplanır ?

 

Besinin glisemik indeksi X içindeki karbonhidrat miktarı / 100 

 

Yani tablodan bir örnek verelim

 

Beyaz ekmeğin glisemik indeksi 72, ve karhonhidrat miktarıda 15gr

 

Bu durumda 72X15/100= 10,8 çıkmakta ve bu yüksek bir değer.

 

Geçen gün bir sitede bir soru sormuşlardı sanırım bu şekilde daha net açıklayabilirim.

 

Soru şu; 100 gr esmer pirinç mı yoksa 100 gr kapruz mu ? Siz olsanız hangisini tüketirdiniz 

 

demişler.

 

Esmer pirinçin glisemik indeksi 50 civarı, karpuzun ise 80 yani ilk bakışta esmer pirinç glisemik indeksi düşük olduğu için daha sağlıklı duruyor ancak işin aslı öyle değil malesef,

 

100 gr esmer pirinçte 22-23 gr karbonhidrat var 100gr kapruzda ise 5-6 gr civarı bu durumda

 

Esmer pirincin glisemik yükü 50X23/100= 11,5 

 

Karpuzun glisemik yükü 80X6/100 = 4,8 

 

Yani karpuzun glisemik yükü çok daha düşük bunun anlamı ise karpuzun glisemik yükü esmer pirince göre çok daha az olduğu için kan şekerinizi çok daha yavaş yükseltecektir.

 

 

Peki sonuç olarak ne yapmalı? Nacizane tavsiyem elinizden geldiği kadar glisemik indeksi ve glisemik yükü az besinleri tüketmeye çalışın.Basit karbonhidratlar (beyaz un, şeker, beyaz pirinç, patates) yerine kompleks karbonhidratlar (tahıllar, bakliyat ürünleri, yulaflı mamüller, bulgur v.b gibi) tüketmeye çalışın.

 

Not: Yazıyı herhangi bir yerden alıntı yapmadım dün kendim yazdım o nedenle kaynak vs. belirtmedim.

 

 

Yorum bağlantısı
Mustafa Şimşek

iyiymiş,

 

glisemik yük karşılığı boş olanlardan sınırsız tüketebiliriz sanırım :)

Yorum bağlantısı

Eline sağlık Doğuş..  :good1: Güzel bir yazı olmuş. Merak ettiğim nokta, ortalama değer nedir? Yani hangi değeri baz alarak düşük yada yüksek diyebiliyoruz?

Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Eline sağlık Doğuş..  :good1: Güzel bir yazı olmuş. Merak ettiğim nokta, ortalama değer nedir? Yani hangi değeri baz alarak düşük yada yüksek diyebiliyoruz?

 

Teşekkür ederim.

 

Glisemik indeks değerleri 0 ile 100 arasındadır. Glukozun değeri 100 olarak referans alınır ve buna görede diğer besinler derecelendirilir.

iyiymiş,

 

glisemik yük karşılığı boş olanlardan sınırsız tüketebiliriz sanırım :)

 

Hepsinin içinde az yada çok karbonhidrat var yani sınırsız tüketilir anlamına gelmiyor malesef  :)

tarihinde DOĞUŞ BAĞ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Yasir Baş

Güzel bir yazı olmuş. Glisemik İndeksi ilk defa duydum. Bilgilendirme için teşekkürler..

Yorum bağlantısı
iskender bülbül

bir hekim olarak "fordclub" ortamında böyle bi yazı görmek beni gerçekten duygulandırdı. hastalarımıza hep anlatmaya çalıştığımız bir olayı yani glisemik indeks olayını çok güzel açıklamışsınız. ellerinize sağlık demekten başka eklemek istediğim birşey yok :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

bir hekim olarak "fordclub" ortamında böyle bi yazı görmek beni gerçekten duygulandırdı. hastalarımıza hep anlatmaya çalıştığımız bir olayı yani glisemik indeks olayını çok güzel açıklamışsınız. ellerinize sağlık demekten başka eklemek istediğim birşey yok :)

Çok teşekkür ederim işin uzmanından bunları duymak güzel, dilim döndüğü kadar anlatmaya çaliştım umarım faydalı olmuştur :) tarihinde DOĞUŞ BAĞ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...