İçeriğe Yönlendir

Nedir Bu Hileli Bal Ve Sahte Bal


Misafir

Recommended Posts

   Arkadaşlar bu 3. senem. 5 kovan arı ile hobi arıcılığı yapıyorum ve artık birşeyler yazabilecek seviyeye gelebildiğimi düşünüyorum. Zaman zaman arıcılık konusunda forumu dilim döndüğünce bilgilendirmeye çalışacağım müsaadenizle.

 

   Bu hafta başka bir yerde yazdığım hileli bal ve sahte bal nedir konusunu sizlerle paylaşmak istedim. Buyrun aşağıda yazım.

 

   Hileli bal, adından da anlaşılacağı üzere esas itibariyle bal olup, muhteviyatında hileler içeren baldır. Yani arılara, arıcı tarafından bal yaptırılırken bir takım hilelere başvurulan baldır.

 

   Bilindiği gibi arılar bal yapımında çiçeklerdebulunan nektarı kullanır. Arılığın konumu itibariyle nektar kaynağının az olduğu durumlarda bal verimi düşer. Etrafta nektar sağlayacak çiçekli bitki olmadığı halde, yine de bal elde etmek isteyen bazı arıcılar, hileli bal elde etme yöntemine ne yazık ki başvurabiliyor.

 

   En çok tercih edilen yöntem, kovanların yakınına şekerli su, glikoz, früktoz şurubu (mısır şurubu) veya meyve suyu koymak suretiyle başvurulan yöntemdir. Bu sayede arılar bal yapımında nektardan değil, suni yollarla elde edilen kaynaklardan faydalanır.

 

   Arılara belli dönemlerde şekerli su verilebilir. Örneğin erken ilkbahar döneminde veya bal hasadından sonra peteklerin tekrar bal ile doldurulup kışı geçirecekleri balın elde edilmesinde, şekerli su şerbeti arılara gönül rahatlığıyla verilebilir. Ancak hasat edilecek, satışa çıkacak balların şeker şurubundan hazırlanması, insanların balın şifasından faydalanmasını engeller.

 

   İnsanlarda şekerlenen balın, arılara şeker verilmiş, hileli bal olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Oysa çiçeklerden elde edilmiş doğal bal mutlaka şekerlenir. Şekerlenmeyen bal ya salgı balıdır (çam balı, kestane balı) veya sahte baldır. İnsanlarda oluşmuş bu yanlış inanışı fırsat bilen bazı sahteciler şekerlenmeyen bal yani sahte bal yaptılar. Yukarıda hileli balı anlattık. Peki nedir bu sahte bal?

Sahte bal, bal ile uzaktan yakından alakası olmayan, yalnızca sentetik, suni ve insan yapımı maddelerle yapılan doğal olmayan bal aromalı bir yiyecektir. Yani yukarıda hileli balda, arıya yalnızca şeker verilse de, en azından şekerli suyu alan arı onu bala dönüştürmekte, elde edilen ballarda hiç olmazsa arının bir işlevi olmaktadır.

 

   Sahte balda ise arının en ufak bir rolü yoktur. Ne yazık ki devletimiz, 2014 yılında, bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanan mısır şurubunun kullanımının kotasını artırılarak yüzde 15’e çıkartmıştır. Ve yine ne yazık ki devletimiz, 3 Haziran 2015 de Resmi Gazete yayınına göre yıllık 250 bin ton olan Nişasta Bazlı Şeker üretim kotasını %30 gibi ciddi bir miktar artırmıştır. Bu durum maalesef devlet desteği ile sahtecilerin önünü açarken, dürüst üreticilerin önünü kapamaya yaramış, tüketicilerimizin hileli ve sahte ürünlere ulaşımını kolaylaştırmıştır.

 

   Gelelim sahte bal imalatına. Sıvı ve şeffaf halde bulunan glikoz veya früktoz şurubuna kıvam artırıcılar ilave edilerek akışkanlığının azaltılması, bala benzetilmesi sağlanıyor. Renk ve aroma vericiler ile istenilen renkte ve tatda bala benzeyen ürün yapılabiliyor. Tek bir arının bile dokunmadığı tam bir insan yapımı olan şurup, kıvam artırıcı, bal aroması ve renk vericilerle, hiçbir zaman da şekerlenmeyen bal piyasaya sürülmüş oluyor. Üstelik maliyeti de kilo başına 3-5 tl olan bu ürünler kilosu 15-20 tl den perakende olarak satılabiliyor.

 

   Yanlış bir bilgi olarak şekerlenen bal sahtedir görüşünü benimseyen tüketiciler de bu tip ürünlere kanmaktadır. Hatta balı şekerlenmesin diye doğal bal üreten arıcılar da maalesef gerçek bala sahte bal katarak hem ürünlerinin şekerlenmesini geciktirmekte hem de ürünlerinin miktarını artırma yoluna gidebilmektedirler.

 

   Siz siz olun kilosu 15-20 tl olan sahte ballara tamah etmeyin ve şekerlenen balların doğal bal olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Super bir yazi. Bana sorsalar nedir hileli bal diye diyecegim tek şey bir bal alana 10 bal bedava :)

 

Kayinpederimde aricilik yapiyor 20 kovan arisi var ve ballarimiz soğukta sekerleniyor. Zaten organik olani bu sekilde olmasi gerekli bi arkadasima getirdim alışmış balparmak a bu nasil bal şeker icinde icine sekermi attiniz diye sordu . halkimiz malesef bu konuda pek bilgili degil.. Isin ticari kisminda biz bali 20 liradan veriyoruz 1kglik kavanozu

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Bilgi için Teşekkür ederim.

Kars'ta görev yaptığım yılda öğrenmiştim. Şekerlenen bal gerçek bal olduğunu.

Çözdürmek için biz balın bulunduğu tabağı sıcak suya oturtarak sıvılaştırıyoruz ( kullanacağımız kadarı) doğru mu Yöntem ?

Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

Bilgi için Teşekkür ederim.

Kars'ta görev yaptığım yılda öğrenmiştim. Şekerlenen bal gerçek bal olduğunu.

Çözdürmek için biz balın bulunduğu tabağı sıcak suya oturtarak sıvılaştırıyoruz ( kullanacağımız kadarı) doğru mu Yöntem ?

yöntem benim bildiğim kadarıyla doğru mehmet abi , bizdede öyle yapılıyor

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Evet balın makbul olanı şekerlenmesidir. Eğer bu gözlenmiyorsa zaten o bal bal değildir..atın gitsin çöpe..

Yorum bağlantısı
Şahin Efe Kahraman

kardeşim 180-200 kovan arımız var. ısparta aksu yani anamas diye bilinen yaylada konaklıyoruz. forum içindede müşterilerim var. ama halk olarak marketten veya televizyondan bal almayınız . glikoz denilen madde çok tüketildiği taktirde gözleri kör eden bir madde. sağlık arıyorum derken ucuz ballarla lütfen ailenizi zehirlemeyin. evet gerçek bal yani polenli bal donar. ve 1 defa eritildiğinde aynı kıvama geri dönüyorsa gönül rahatlığıyla tüketin. 

Yorum bağlantısı

hanımın dedesi trabzon-bayburt dağlarında orjinal balcılık yapıyor.

her sene nasibimizi gönderiyorlar sağolsunlar.

şekerlenen hakiki balımızı peteklerin üstünde tutarak yenecek kıvama getiriyoruz.

Yorum bağlantısı

Bilgi için Teşekkür ederim.

Kars'ta görev yaptığım yılda öğrenmiştim. Şekerlenen bal gerçek bal olduğunu.

Çözdürmek için biz balın bulunduğu tabağı sıcak suya oturtarak sıvılaştırıyoruz ( kullanacağımız kadarı) doğru mu Yöntem ?

 

Çozdürülen su sıcaklığının 45-50 dereceyi geçmemesi lazım. Yani çok sıcak veya kaynar suda çözdürürseniz balın iyi özellikleri kayboluyor.

 

Satıyor musunuz?

 

Satmayı düşünüyorum Eylül-Ekim gibi.

Yorum bağlantısı
Hayrettin Bahadir

Çozdürülen su sıcaklığının 45-50 dereceyi geçmemesi lazım. Yani çok sıcak veya kaynar suda çözdürürseniz balın iyi özellikleri kayboluyor.

 

 

Satmayı düşünüyorum Eylül-Ekim gibi.

Tamda o aylarda başlıyoruz almaya zaten eğer olursa ben sizden almak isterim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bazı çok bilen anadolu insanına dedim vaktinde. Sekerlenen bal iyidir diye. Sen ne bilin dediler. Anca enik beslesin onlar

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı

Güzel bir yazı oluş. Elinize sağlık. :bravo: 

Ama maalesef bu işin uzmanları bile laboratuvar ortamında test edilmediği sürece balın sahte/ hileli olup olmadığını anlaşılamayacağını söylüyorlar. Bizde uzman direktiflerine dayanarak pahalı bal alıyoruz ama içim ne kadar rahat derseniz maalesef çok değil. Bir ara en güvenilir marketlerde bile hileli/ sahte bal satışları vardı. Ben çok sevmem ama oğlumuza ara ara veriyoruz. İnşallah iyi yapıyoruzdur.

 

Birde merak ettiğim çam balı. Çam balının yapımında arı, çam ağacının neresinden alıyor bu özleri de bal yapıyor acaba? Kabuk altı böceklerden diyenler var..  :unsure2:

Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Çozdürülen su sıcaklığının 45-50 dereceyi geçmemesi lazım. Yani çok sıcak veya kaynar suda çözdürürseniz balın iyi özellikleri kayboluyor.

 

 

Satmayı düşünüyorum Eylül-Ekim gibi.

bende almak isterim bebelerime ve aileme düzgün ürün yedirme çabasındayım az olsun öz olsun

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Ben Mustafa Liman'dan alıyorum. Tanıdığım güvendiğim insan

Ben Mustafa Limanı değil seni tanıyorum.ben de senden alsam?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Ben Mustafa Limanı değil seni tanıyorum.ben de senden alsam?

Mustafa 'dan aldığının üzerine yüzde bimem kaç kdv ekler veririm
Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

Artık arıcılar bile şeker yada katkı maddesi yediriyor doğal organik olarak nitelendirilen ballarda bile var olmakta bizim memlekette bile öyle yapanlar varmış duyduğumda şaşırmıştım

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Mustafa 'dan aldığının üzerine yüzde bimem kaç kdv ekler veririm

eve teslim olursa kabul.ama kargocular gibi kapıdan bırakıp gitmek yok.içeri gelinecek çay kahve içilecek (yemek yiyecek kadar abartmaya gerek yok :crazy: )sohbet edilecek...tabi ücreti ödenecek.şartlar bu,uygunsa pazartesi gel başla.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Şahin Efe Kahraman

kardeşim 180-200 kovan arımız var. ısparta aksu yani anamas diye bilinen yaylada konaklıyoruz. forum içindede müşterilerim var. ama halk olarak marketten veya televizyondan bal almayınız . glikoz denilen madde çok tüketildiği taktirde gözleri kör eden bir madde. sağlık arıyorum derken ucuz ballarla lütfen ailenizi zehirlemeyin. evet gerçek bal yani polenli bal donar. ve 1 defa eritildiğinde aynı kıvama geri dönüyorsa gönül rahatlığıyla tüketin. 

forumdan isteyen olursa bal ve polen gönderebilirim. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Benim de bacanak gibi bir şansım var.Şükür gönül rahatlığı ile bal tüketebiliyoruz. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tuna İşgören

Bal isteyen olursa tekirdagdayim eylul gibi bizimde ballar cikacak agustos sonuda olabilir yardimci olurum. Orjinal karakovanda mevcut ama cok cikmiyor max 10 kilo

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Meğer forumda bal ile uğraşan ne kadar çok arkadaş varmış bu iyi oldu aslında.

Yorum bağlantısı

Bal isteyen olursa tekirdagdayim eylul gibi bizimde ballar cikacak agustos sonuda olabilir yardimci olurum. Orjinal karakovanda mevcut ama cok cikmiyor max 10 kilo

Görüşelim Tuna..  ;)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...