İçeriğe Yönlendir

Araba İle Et Taşıma


Serkan YILDIZ

Recommended Posts

Serkan YILDIZ

Malumunuz kurban yaklaşıyor, ben de hem kurban hem de araba konusunda yeniyim. Memleket Kayseri ve ev Ankara'da. Kurbanı Kayseri'de kesip eti Ankara'ya nasıl taşıyabilirim. Önceleri çok umursamazdım ama artık gıda güvenliğine daha da önem veriyorum.

 

Aklıma gelen seçenekler:

1. Eti memlekette dondurup olabildiğince soğuk destekle Ankara'ya getirmek.

Buradaki sorun kısmi çözünme gerçekleşir mi? Bu işlem için çok maliyetli olmayan mantıklı çözümler nelerdir? Ayrıca bu iş kargo firması ile yapılabilir mi?

2. Et donmadan yola çıkıp Ankara'da dondurmak.

Buradaki sorun da et bozulur mu? Yol yorgunluğu cabası.

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Halil Geloğlu

Kurbanını keser kesmez dolaba atıp dondurmanız pek sağlıklı değil diye biliyorum. Diyelim ki 1, gün kesildi. ti 3/5 saat sonra şokladınız  gece yola çıktınız  aracınızda klimalı zaten 4 saat yolculuğa dayanır diyorum. 

kargo kokacak akacak  gibi eşyaları taşımaz.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Et zaten kesilir kesilmez dolaba atılmamalı. Eti öncelikle dinlendirmek  gerekiyor. Ki Kayseri ile ankara arası  çok uzak bir mesafe değil. Ben pek sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ama yinede bu konuda daha tecrübeli olan arkadaşlar abiler vardır.  Bakteri vs olayı için zatn yazacaklardır.

Yorum bağlantısı
Serhat ipeksoy
(düzenlendi)

buzdolabı ve termosların ortak özelliği zaten köpük.

kurbanı kayseride kestikten sonra yolculuğa daha çok varsa normal buz dolabında muhafaza edin. yolculuk sırasında da ambalaj kolilerinin içinden çıkan köpükleri bi şekilde temin ettikten sonra bu köpüklerle kapalı kutu oluşturacak şekilde taşıyabilirsiniz. 

kurbanı kayseride kestikten sonra ankaraya gidene kadar dondurursanız, yolculuk esnasında mutlaka çözülme olur, malum yaz sıcakları. ve dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar doldurulması sakıncalı.

tarihinde Serhat ipeksoy tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

Bir kaç saat 23-24 derecede dursa bile ete birşey olmaz taze olduğu için , eti öyle dondurmak kolay değil koca karkası nasıl donduracaksınız etin donması için karkasın 1 gece şoklu dolaplarda durması lazım onuda normal birinin yapması zor eti direk getirebilirsiniz kayseriden ankaraya hiçbirşey olmaz 

ama imkanınız varsa eti 1-2 gece dinlendirin sonra parçalayın bölün

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Taze etin hemen dondurulması doğru değil etin dinlenmesi gerekiyor. Et iki gün dondurucu olmayan dolapta açık bir şekilde dinlendirilmesi gerekli. Et dinlendikçe akan kanlar boşaltılmalı.İki gün bekledikten sonra kasaba götürüp bonfile kuşbaşı kıyma haline getirtiriyoruz. Eğer et yeni kesildiğinde poşetlenir ve bir süre poşette hava almazsa rengi kararıyor. Taze etin hava alması şart. Et sıcakken de asla poşetlenmeli. Yaşadık biliyoruz.

Yorum bağlantısı

ben geçen sene 150 km yol gittim hiçbirşey olmadı kesilir kesilmez taşıma yapmıştım. lakin 315 km dayanır mı bilemem.

Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

mezbahalarda ve et kombinalarrında kesimden sonra karkaslar dolaba direkt olarak girmez 1 gece bekletilir normal oda sıcaklığı sayılabilecek bir sıcaklıkta

Kayseriyede gitseniz birşey olmaz karsada gitseniz birşey olmaz normal koşullar altında

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Etmeyin, eylemeyin :p

Herkes et et et diyor, daha öğle yemeği yemedim, ağzım sulandı :crazy:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

İşin islami yanıda düşünülürse sizin vatan-i aslinizin neresi olduğu önemli. Sizin vatan-i asliniz Ankara ise, Ankarada kurban kesmeniz daha doğru olacaktır çünkü eğer zenginseniz size ankaradayken kurban kesmek vacib olacaktır ve kayseriye giderseniz seferi hükmünde olacağınızdan kestiğiniz kurban sünnet hükmünde olacaktır. Çünkü kayseride kurban kestiğinizde ankaraya kurban bayramında dönerseniz tekrar kesmeniz vacib olur.

 

http://dinimizislam.com/kimler-nasil-seferi-olur/

 

http://dinimizislam.com/kurban-kesmek-kimlere-vacibdir/ (burda seferden dönüşü açıklamış.)

 

Merak edip araştırdım. Sonuçta Allah için kesiyoruz doğrusunu yapmak uygun olacaktır.

Yorum bağlantısı
Serhad İncedere
(düzenlendi)

Piyasa satılan buzluklar var onlara koyup şoklamadan veya dondurmadan, Ankara - Kayseri arası 4 saat içerideki sıcaklıkla taşınır. Et ürünlerini şokladıktan veya dondurduktan sonra çözüp tekrardan dondurmayın!! Aynı şekilde buzdolaplarında da yapmayın. Çözülen et tüketilmelidir.

 

Piyasadaki en iyi buzluk  Adana'da daha uygun fiyatla bulabilirsiniz. Sürekli kullandığım ürünler, işim gereği.

tarihinde Serhad İncedere tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

Dolap linkleri atılmış sorması ayıp kemikli etler o dolaplara nasıl sığacak kocaman bir buzdolabı olsa anca sığar zaten[emoji23]

Yorum bağlantısı
Serhad İncedere

Dolap linkleri atılmış sorması ayıp kemikli etler o dolaplara nasıl sığacak kocaman bir buzdolabı olsa anca sığar zaten[emoji23]

 Benim attığım ürünün ebatı 30x85x38. Parçalanıp sığar oraya.  :)

Yorum bağlantısı
Emre Öğüt

Benim attığım ürünün ebatı 30x85x38. Parçalanıp sığar oraya. :)

dana ise sığmaz kuzu ise sığar kaldıki bahsi geçen hayvan dana gibime geliyor
Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar

Ürünün tüketilme süresinin 1 haftadan uzun olması planlanıyorsa;

 

En sağlıklı olanı hayvanın kesildiği andan itibaren, et dinlendikten sonra (kanları ve vücut sıvıları tamamen boşaltılarak ürün nemi makul düzeyde azaldıktan sonra) 0-2 santigratderece aralığındaki ortamda soğuk zinciri bozmamaktır (maks 7 gün). Mümkünse seyahat esnasında da bu ortam korunarak soğuk zinciri korumak gerekir. seyahatte 0 derece altına inmek bir avantaj sağlamaz. Aslolan tüm ortamı dengeli bir şekilde 0-2 derece aralığından tutabilmektir. Örneğin ürünün taşındığı nesneye temas ettiği bazı yüzeylerde sıcaklık 10 dereceye çıkyor ancak kalanında 0-2 derece aralığında ise ortam sağlıklı değildir.

 

Hedefe varıldığında mümkünse 24 saat (saatten ziyade önemli olan ürünün çekirdek sıcaklığının istenilen dereceye düşmesidir) -38 derecede şoklama yapılmalıdır. Şoklama ardından, -18 derece şok muhafaza ortamında maksimum 10 ay muhafaza edilebilir. Et dinlendikten sonra şoklama ne kadar erken yapılırsa o kadar makbul olur. Ayrıca ürün -18 üzerine çıktığında (yahut buzu çözüldüğünde) en kısa zamanda tüketmek gerekir, tekrar dondurmak yaygın yapılan yanlış bir uygulamadır. Bu arada şoklamayı ev ortamında nasıl yapabilirim diye aklına gelenler olabilir; kullandığınız no-frost buzdolaplarının bazılarının no frost kısmına ait "super cool, ekstra cool" tarzında butonlar olabilir, bu özellik kusursuz ve endüstriyel bir şoklama gibi vazife yapmasa dahi en azından 6 ay sağlıklı muhafaza süresini çok rahat sağlayabilir.

 

Bu arada şoklama dediğimiz şey esasen; ürün içerisindeki su aktivitesini neredeyse sıfıra indirerek üründeki bakteri aktivasyonunu da ciddi oranda yavaşlatmak işinin adıdır. :)

 

Ama yine de en güzeli şoklamadan taze taze tüketin, tükettirin  :D

 

Selamlar..

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Altınoluk

Malumunuz kurban yaklaşıyor, ben de hem kurban hem de araba konusunda yeniyim. Memleket Kayseri ve ev Ankara'da. Kurbanı Kayseri'de kesip eti Ankara'ya nasıl taşıyabilirim. Önceleri çok umursamazdım ama artık gıda güvenliğine daha da önem veriyorum.

Aklıma gelen seçenekler:

1. Eti memlekette dondurup olabildiğince soğuk destekle Ankara'ya getirmek.

Buradaki sorun kısmi çözünme gerçekleşir mi? Bu işlem için çok maliyetli olmayan mantıklı çözümler nelerdir? Ayrıca bu iş kargo firması ile yapılabilir mi?

2. Et donmadan yola çıkıp Ankara'da dondurmak.

Buradaki sorun da et bozulur mu? Yol yorgunluğu cabası.

Sizin sorununuza cevap bende. Öm atıyorum. Bende her yıl Snyalyaya kurban eti taşıyorum. Özel malzemelerim var. Ücretsiz temin edebilirim sizin için.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan YILDIZ

Öncelikle tüm cevaplar için teşekkürler.

 

Araca bağlanan buzdolaplarından kullanmak en sağlıklısı ben yıllardır her sene uzun yola çıkarken araca bağlarım strese girmem hiç

 

Bunun gibi mesela ;

 

http://www.hepsiburada.com/falkenberg-40-litre-12v-220v-oto-buzdolabi-p-OTAND300199

 

Bu ve benzeri ürünler okuduğum kadarı ile "iç sıcaklık, dış ortamın 18 derece altında" olacak şekilde çalışıyor. Bu sıcaklık yeter mi bilemiyorum? Ayrıca

 

Etmeyin, eylemeyin :p

Herkes et et et diyor, daha öğle yemeği yemedim, ağzım sulandı :crazy:

 

Kusura bakmayın, siz ve canı çeken tüm arkadaşlar.

 

İşin islami yanıda düşünülürse sizin vatan-i aslinizin neresi olduğu önemli. Sizin vatan-i asliniz Ankara ise, Ankarada kurban kesmeniz daha doğru olacaktır çünkü eğer zenginseniz size ankaradayken kurban kesmek vacib olacaktır ve kayseriye giderseniz seferi hükmünde olacağınızdan kestiğiniz kurban sünnet hükmünde olacaktır. Çünkü kayseride kurban kestiğinizde ankaraya kurban bayramında dönerseniz tekrar kesmeniz vacib olur.

 

http://dinimizislam.com/kimler-nasil-seferi-olur/

 

http://dinimizislam.com/kurban-kesmek-kimlere-vacibdir/ (burda seferden dönüşü açıklamış.)

 

Merak edip araştırdım. Sonuçta Allah için kesiyoruz doğrusunu yapmak uygun olacaktır.

Bu konuyu hiç düşünmemiştim. Araştırınca bazı muğlak noktalar var. Mesela kaldığı yerde ömür boyu kalmaya niyet etmek gibi. Ayrııca diyanetin yaklaşımı da farklı, biraz daha araştıracağım.

http://www.diyanet.gov.tr/tr/icerik/kurbanla-ilgili-sikca-sorulan-sorular-ve-cevaplari/6331

 

 

Dolap linkleri atılmış sorması ayıp kemikli etler o dolaplara nasıl sığacak kocaman bir buzdolabı olsa anca sığar zaten[emoji23]

 

Et parçalanır, verilenler verilir, kemikler birlikte yenilir. Kalan da sığar her halde. 

 

Ürünün tüketilme süresinin 1 haftadan uzun olması planlanıyorsa;

 

En sağlıklı olanı hayvanın kesildiği andan itibaren, et dinlendikten sonra (kanları ve vücut sıvıları tamamen boşaltılarak ürün nemi makul düzeyde azaldıktan sonra) 0-2 santigratderece aralığındaki ortamda soğuk zinciri bozmamaktır (maks 7 gün). Mümkünse seyahat esnasında da bu ortam korunarak soğuk zinciri korumak gerekir. seyahatte 0 derece altına inmek bir avantaj sağlamaz. Aslolan tüm ortamı dengeli bir şekilde 0-2 derece aralığından tutabilmektir. Örneğin ürünün taşındığı nesneye temas ettiği bazı yüzeylerde sıcaklık 10 dereceye çıkyor ancak kalanında 0-2 derece aralığında ise ortam sağlıklı değildir.

 

Hedefe varıldığında mümkünse 24 saat (saatten ziyade önemli olan ürünün çekirdek sıcaklığının istenilen dereceye düşmesidir) -38 derecede şoklama yapılmalıdır. Şoklama ardından, -18 derece şok muhafaza ortamında maksimum 10 ay muhafaza edilebilir. Et dinlendikten sonra şoklama ne kadar erken yapılırsa o kadar makbul olur. Ayrıca ürün -18 üzerine çıktığında (yahut buzu çözüldüğünde) en kısa zamanda tüketmek gerekir, tekrar dondurmak yaygın yapılan yanlış bir uygulamadır. Bu arada şoklamayı ev ortamında nasıl yapabilirim diye aklına gelenler olabilir; kullandığınız no-frost buzdolaplarının bazılarının no frost kısmına ait "super cool, ekstra cool" tarzında butonlar olabilir, bu özellik kusursuz ve endüstriyel bir şoklama gibi vazife yapmasa dahi en azından 6 ay sağlıklı muhafaza süresini çok rahat sağlayabilir.

 

Bu arada şoklama dediğimiz şey esasen; ürün içerisindeki su aktivitesini neredeyse sıfıra indirerek üründeki bakteri aktivasyonunu da ciddi oranda yavaşlatmak işinin adıdır. :)

 

Ama yine de en güzeli şoklamadan taze taze tüketin, tükettirin  :D

 

Selamlar..

 

Çoğumuzun kurban etine bu kadar profesyonel yaklaştığını düşünmüyorum. Nakliye olmasa bile dinlendikten sonra -38 derece şoklama yapan görmedim şimdiye kadar. Etin dinlenmesi ile ilgili koşuları ve süreyi sorayım o zaman. Araç içinde Ankara'ya giderken dinlenebilir mi? 

 

Sonuç olarak taşıma kapları çözünmeyi engeleyemeyecekse -ki öyle görünüyor- dinlendirme sürecinde nakliye en mantıklısı. Mukim olma konusu ise hala sorun. Bakalım ne olacak


Piyasa satılan buzluklar var onlara koyup şoklamadan veya dondurmadan, Ankara - Kayseri arası 4 saat içerideki sıcaklıkla taşınır. Et ürünlerini şokladıktan veya dondurduktan sonra çözüp tekrardan dondurmayın!! Aynı şekilde buzdolaplarında da yapmayın. Çözülen et tüketilmelidir.

 

Piyasadaki en iyi buzluk  Adana'da daha uygun fiyatla bulabilirsiniz. Sürekli kullandığım ürünler, işim gereği.

Ayrıca bu da fiyatı ve kapasitesi itibarıyla çok iyi bir ürün

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhat ipeksoy

Sizin sorununuza cevap bende. Öm atıyorum. Bende her yıl Snyalyaya kurban eti taşıyorum. Özel malzemelerim var. Ücretsiz temin edebilirim sizin için.

orası neresi yahu, transilvanya mı antalya mı ? :p   :crazy:

Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar

 

Çoğumuzun kurban etine bu kadar profesyonel yaklaştığını düşünmüyorum. Nakliye olmasa bile dinlendikten sonra -38 derece şoklama yapan görmedim şimdiye kadar. Etin dinlenmesi ile ilgili koşuları ve süreyi sorayım o zaman. Araç içinde Ankara'ya giderken dinlenebilir mi? 

 

Sonuç olarak taşıma kapları çözünmeyi engeleyemeyecekse -ki öyle görünüyor- dinlendirme sürecinde nakliye en mantıklısı. Mukim olma konusu ise hala sorun. Bakalım ne olacak

 

 

 

Kurban eti de olsa, gıda güvenliği konusuna amatör yaklaşmamak gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda profesyonel davranmayı bence lüks görmemelisiniz. Biraz slogan gibi olacak ama sağlıklı ürün sağlıklı nesiller yetiştirir ;)

 

İyi çalışan bir buzdolabına ve dolabın no-frost kısmına ait "super cool" türünde bir butona sahipseniz, bu buton endüstriyel kadar olmasa bile şoklama konusunda dikkate değer iş görür.

 

Bir diğeri maalesef kapalı bir kapta ve araç içerisinde et dinlenmesi için gerekli koşullar oluşmaz. En ideal dinlendirme ortamı nispeten serin ve mümkün olduğunca rutubet oranı düşük bir ortamdır. Zira daha önce yazdığım gibi yeni kesilmiş hayvan etinin dinlenmesi demek teknik olarak sıcak etteki nem oranının makul sürede düşürülmesi şeklinde açıklanabilir. Bunu kapalı standart bir ambalaj içerisinde yapamazsınız.

 

Sağlıcakla... ,)

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Sizin sorununuza cevap bende. Öm atıyorum. Bende her yıl Snyalyaya kurban eti taşıyorum. Özel malzemelerim var. Ücretsiz temin edebilirim sizin için.

Sayın hemşehrim oldu mu şimdi böyle umumi yerde paylaşmak varken özel mesaja geçmek?  :nea: 

Lütfen efenim bildiğinizi buradan paylaşınız. :friends:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan YILDIZ

orası neresi yahu, transilvanya mı antalya mı ? :p   :crazy:

Ben transilvanya olduğunu düşünmüştüm  :biggrin:

 

Kurban eti de olsa, gıda güvenliği konusuna amatör yaklaşmamak gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda profesyonel davranmayı bence lüks görmemelisiniz. Biraz slogan gibi olacak ama sağlıklı ürün sağlıklı nesiller yetiştirir ;)

 

İyi çalışan bir buzdolabına ve dolabın no-frost kısmına ait "super cool" türünde bir butona sahipseniz, bu buton endüstriyel kadar olmasa bile şoklama konusunda dikkate değer iş görür.

 

Bir diğeri maalesef kapalı bir kapta ve araç içerisinde et dinlenmesi için gerekli koşullar oluşmaz. En ideal dinlendirme ortamı nispeten serin ve mümkün olduğunca rutubet oranı düşük bir ortamdır. Zira daha önce yazdığım gibi yeni kesilmiş hayvan etinin dinlenmesi demek teknik olarak sıcak etteki nem oranının makul sürede düşürülmesi şeklinde açıklanabilir. Bunu kapalı standart bir ambalaj içerisinde yapamazsınız.

 

Sağlıcakla... ,)

Cevap için teşekkürler. O zaman dinlenme süresi yolda olamayacağına ve şoklama sonrası -18 derece ile taşıma yapamayacağıma ve dinlendikten  0-2 derece arası da taşıyamayacağıma göre proje iptal. Bakalım.

 

Sayın hemşehrim oldu mu şimdi böyle umumi yerde paylaşmak varken özel mesaja geçmek?  :friends: />

Bana ÖM atılmadı. Ben kendisine atmaya çalıştım, o da olmadı. Buradan özel malzemelerin ne olduğunu paylaşsa da herkes faydalansa.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...