İçeriğe Yönlendir

Otomatik Şanzıman Problemi, Sarsıntılı Geçiş

Kenan Aksoylu

Recommended Posts

Kenan Aksoylu

Herkese iyi forumlar, 1997 model otomatik ghia mk2 sahibiyim. aracım bazı elektriksel sıkıntılar sonucu otomatik vites arızası yaptı bundan üç ay önce. kastamonuda elektronik sıkıntının çözülememesi neticesinde sadece ilk iki vites ile kastamonudan ankaraya kadar aracı kullanarak geldim. elektronik sıkıntıların giderilmesi sonucu araç tekrar aynı sorunu devam ettirmesi sebebiyle şanzıman arkadan söküldü. ikinci vitesin tasının dagıldığı anlaşıldığından tas değişti. elektronik ve diğer sorunların çözümü ile aracın tamir masrafı 1200 tl tuttu. 

geleyim sorunuma ilk başlarda araç gayet iyiydi hiç bir sıkıntı kalmamıştı. ancak şu anda araba sogukken hiçbir sıkıntı yok ama ısınınca ikinci vitese geçerken sanki manuel arabalarda debriyajı sert bırakınca arabanın hoplaması gibi araba hoplayarak vites değiştiriyor. 3 ve 4 e geçerken devir saatine bakmasam anlamıyorum bile. ikiden bire düşerkende motor kompresyona binmiş gibi oluyor çok sert olmasa da. 

şanzımanın üzerine baktığımda şanzıman mesafa sensörü, diğer adıyla tr sensörünün yanındaki bir deliğe giren hortumun çıkmış olduğunu gördüm. sanırım şanzıman havalandırma hortum çıkışı. arabanın yagı burdan atılıp eksilmiş olabilir mi? arabayı başka şehirde yaptırdım. ustanın bu normaldır filan demesinden korkuyorum o yüzden fikri olan var mı bilgisi olan yazarsa çok mutlu olrurum. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Ayıkoğlu

Aynı sorun bir müşterimizin 6 ileri fsi passatında vardı oda 1500 tl harcayarak 3 ile 4 vitesin selenoidlerini degistirtmisti yedek parcası İstanbuldan getirtilmişti.Araç ısındığında 3 ole 4 vites gecislerinde sanki biri aracın motoruna balyoz vurur gibiydi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Kenan Aksoylu

yorum yapacak kimse yok sanırım, ustanın insafına kaldık anlaşılan.

Yorum bağlantısı
Emre Demir

Hocam gördükleri zaman forum üyeleri bilgilerini paylaşacaktır.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

1200 tl gerçekten çok çok iyi rakam. R ye atınca vuruntu var mı?

Yorum bağlantısı
Kenan Aksoylu

R'ye atınca vuruntu yok üstadım. Mondeo şanzımanına tövbe etti usta benim araba yüzünden. hatta birisi geldi şanzımanı sorunlu mk2 mondeo, yapmamak için 6000 tl fiyat çekti. benim ilk otomatik aracım. Otomatikten hiç anlamam ama bu şanzımanın çok zor bir şanzıman oldgunu söyledi. 

Sabahları ilk çalışmada hiçbir sıkıntım yok ancak 2-3km gittikten sonra ikinci vitese geçerken araba hopluyor debriyajı sert bırakmış gibi. 2-3 ve 3-4 geçişlerini hissetmiyorum bile. 

Yagdan veya selenoidden şüpheleniyorum burdan okuduklarımdan anladıgım kadarıyla. şanzımanın üzerindeki sanırım şanzıman havalandırma hortumu yerinden çıkmış, lastik contası eridiği için geride takamadım. ondan yapma ihtimali yok sanırım.

Yorum bağlantısı
Hakan Bayrak

Kenan Bey merhaba,

Öncelikle probleminiz için geçmiş olsun. Benzer bir problemi ben de yaşıyorum. Araç soğukken tüm vites geçişleri (hafif bir sarsıntıyla da olsa) oluyor. Ancak araç ısınınca geri vitese geçmiyor. Arabayı ilk aldığım zamanlarda geri vitese aldığımda biraz hissettirerek ve biraz geç geçiyordu ama geçiyordu şimdi maalesef geçmiyor. İlk geçmemeye başladığı zamanlarda farkında olmadan gaza bastığım için araba sanki önden kamyon vurmuş gibi bir anda çok büyük bir vuruntuyla geri vitese geçmeye başlamıştı. Ben de madem geri vitese gaza basınca geçiyor o zaman iki ayak kullanarak geri vitese geçiririm dedim. Şu an sol ayağımla frene basıp sağ ayağımla gaza basınca (ilk başlarda 1000 devirde geçiyordu şimdilerde 1500 devirlere çıkar oldum) hafif bir sarsıntıyla geri vitese geçiyor. Ayrıca 1 den 2 ye sıkıntısız ama 2 den 3 e ve 3 ten 4 e bağırarak geçiyor (düz viteste gaza basarak vites değiştirmek gibi) (vuruntu veya yığılma yok). Bu arada 5-6 farklı otomatik şanzıman ustası aradım ve adamlara derdimi anlattığımda sadece şanzımanı indirmeye 2500 TL den başlayan fiyatlar istediler. Bakın daha tamirat işçiliği ve değişmesi gereken parçalar yok işin içinde... (Biri daha cümlem bitmeden beyin değişecek gelin değiştiririz dedi kapadı. :/) Balıkesir Edremitte ikamet ediyorum ve burdaki otomatik şanzıman ustalarına söktürmeyi düşünmüyorum. (İzmir ve Bursa olabilir)

Fiyatın çok yukarıda olması yüzünden işe küçük adımlarla başlayıp şanzıman yağını değiştirttim (4 lt Mobil ATF 220 aldım 3lt kullanıldı). Peki sonuç ne oldu? Aracın geri vitese geçişleri daha da kararsızlaştı. Şimdi aracım sıcakken şanzıman bazen geri vitese geçiyor ama çoğunlukta yine geçmiyor. Ayrıca P den ve N den D, 1 ve 2 ye geçişlerde de eskiye nazaran biraz daha hissedilir oldu. Aracın gerisinden memnunum yaptırıp uzun süre kullanabilirim veya kullanmasam bile babama veririm tank gibi en azından gözüm arkada kalmaz. Bu kadar uzun uzadıya anlatmamın sebebi bu mevzudan muzdarip birileri daha çıkar ve tecrübelerini paylaşırsa belki bi yol haritası çizilebilir veya ne bileyim problem elektriksel mi yoksa mekanik mi yoksa bambaşka birşey mi (ki bana mekanik geliyor) hedef daraltılır diye düşünüyorum.

Herkese iyi forumlar, kazasız-belasız sürüşler.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

özelikle yağ değşimi sonrası daha kötü olan geçişler= revizyon zamanı gelmiş. uzun süre yağ değişmemiş ise değişmek bu yüzden önceden açıklanır. sorunsuz geçen vitesler bile sorun çıkarır değişim sonrası. gizlenmiş revizyon ihtiyacının belirgin olmasıdır. yağ depğişimi bozmaz yanlış anlaşılmasın

Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci

şanzımanın sökülüp revizyon olması gerekiyor. şanzıman arkası açılarak parça değişimi her zaman çözüm olmaz.  

Yorum bağlantısı
Kenan Aksoylu

Merhaba hakan bey, baıkesirde 4 sene görev yaptım düzgün usta bulmanız imkansız gibi birşey, ama merkeze işiniz düşerse sanayi ikinci kapıda kaynakçı ismail var, kaynakçı olduğuna bakmayın sorun tespiti hususunda  ve en azından işten anlayan birisine yönlendirir sizi selamımı söylerseniz. Kasapların eline düşmezsiniz, çok ustalar gördüm balıkesirde elinetornavida alıp usta oldum sanan, hatta yetkili serviste 2005 model nissan primera aracımın direksiyon pompasının yerini bulamayan usta bile gördüm. :) 

Sizin 2-3 ve 3-4 geçişleri ustalar daha iyi bilir ama bana elektronik bir sorun gibi geliyor. benim aracımdaki sıkıntı spor moda alıp yokuş yukarı araç sollarken peydah oldu. 

tamirden sonra bir sıkıntım yoktu ancak, şu anda araç hararet ortaya geldiği anda araba ikinci vitese hoplayarak geçiyor, hiçbir vuruntu yada ses yok sadece sert debriyaj bırakmış gibi. diğer vitesleri hissetmiyorum bile, geri viteste sıkıntım yok herşey normal. 

solenoid bulursam değiştireceğim bir ama ebay dekiler benimki ile aynı mı değil mi bilmiyorum. parça kodunu bilen varsa yazarsa sevinirim. bizim şanzımanlar CD4E diye geçiyor sanırım. 

bir iki solenoid yanyana olan parça var birde tekli solenoidler vr hangisi bana lazım olanı anlayamadım.

Yorum bağlantısı
Hakan Bayrak

Tavsiye için teşekkür ederim Kenan Bey. İzmir'de bi usta varmış onu götürücem gibi elektronik mi mekanik mi bilmiyorum ama inşallah çok masraflı olmaz. Bakalım kısmetimizde ne varsa artık...

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Hakan Bayrak

hakan bey sorununuzu çözebildiniz mi? 

Kenan Bey ufukta revizyon görünüyor, para biriktirme aşamasındayım şu an. :)

Yorum bağlantısı
Fuat GÜVEN

Öncelikle aracınızın arızası mekanik mi elektriksel mi bunu çözmeniz lazım. Forumda aratın bakın. Tr sensörü arızası yüzünden komple şanzuman yaptırıp sonuç alamayanlar var.Benim aracım da çok vuruntuluydu vitese aldığımda hiç hareket yoktu veya vuruntulu kalkışlar vb. sıkıntılıydı yani. Yalnız her zaman yapmıyordu. Şanzumancı komple revizyon olacak dedi kesti attı. Ben tereddütte kaldığım için açtırmadım ve tr sensörü değişiminden sonra tüm sorunlarım kayboldu.

Bence söktürmeyi son çareye bırakın. Önce elektriksel kısımları bi elden geçirin. Düzelmezse söktürün. Hatta bulabilirseniz en güzeli yeni şanzuman alıp takmak ama maliyet ne olur kıyaslamak lazım tabi.

Yorum bağlantısı
Hakan Bayrak

Öncelikle aracınızın arızası mekanik mi elektriksel mi bunu çözmeniz lazım. Forumda aratın bakın. Tr sensörü arızası yüzünden komple şanzuman yaptırıp sonuç alamayanlar var.Benim aracım da çok vuruntuluydu vitese aldığımda hiç hareket yoktu veya vuruntulu kalkışlar vb. sıkıntılıydı yani. Yalnız her zaman yapmıyordu. Şanzumancı komple revizyon olacak dedi kesti attı. Ben tereddütte kaldığım için açtırmadım ve tr sensörü değişiminden sonra tüm sorunlarım kayboldu.

Bence söktürmeyi son çareye bırakın. Önce elektriksel kısımları bi elden geçirin. Düzelmezse söktürün. Hatta bulabilirseniz en güzeli yeni şanzuman alıp takmak ama maliyet ne olur kıyaslamak lazım tabi.

Fuat Bey revizyon kesinlikle ilk tercihim değil onun bilincindeyim. Zaten tamirata şanzıman yağı değişimi ile ufak bir başlangıç :) yaptım ordan direk revizyona geçmem Otomatik şanzımanla ilgili neredeyse tüm konuları ve iletileri okudum diyebilirim ancak bu konuda belirtilen problem benim tecrübe ediyor olduğum probleme çok yakın olduğu için yazma ihtiyacı hissettim. Adım adım çözüme doğru ilerlicem hiçbirinden sonuç alamazsam ancak o zaman revizyon yaptırıcam. Yukarıdaki mesajım biraz karamsar bi tahmin sadece. Sıfır bulabilir miyim emin değilim, kullanılmışı temizleyip sıfır diye satan da olacaktır o yüzden sıfır bulebileceğimi pek sanmıyorum. Bulsam bile karşılayabileceğimi pek sanmıyorum. :D Tavsiyeniz için teşekkür ederim dikkate alınıyor olacak.

Yorum bağlantısı
Fuat GÜVEN
(düzenlendi)

http://turkish.alibaba.com/product-gs/ford-4f27e-remanufactured-automatic-transmission-823976178.html

Şu ilanı bir inceleyin derim.  Bu siteden daha önce alışveriş yapan varsa prosedürü paylaşır diye umuyorum. Yalnız fiyat 2700-3000 arası. Eğer gerçekten sıfır ve alınabilinirse revizyonla hiç uğraşmaya değmez diye düşünüyorum.

İnternette CD4E olarak aratın. Bayağı bir sonuç çıkıyor.

tarihinde Fuat GÜVEN tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hakan Bayrak

http://turkish.alibaba.com/product-gs/ford-4f27e-remanufactured-automatic-transmission-823976178.html

Şu ilanı bir inceleyin derim.  Bu siteden daha önce alışveriş yapan varsa prosedürü paylaşır diye umuyorum. Yalnız fiyat 2700-3000 arası. Eğer gerçekten sıfır ve alınabilinirse revizyonla hiç uğraşmaya değmez diye düşünüyorum.

İnternette CD4E olarak aratın. Bayağı bir sonuç çıkıyor.

Bu siteden daha önce bir kere alışveriş yapmışlığım var (dizüstü bilgisayar ekranı almıştım). Güncel fiyat istiyorsunuz anlaşırsanız ödemeyi yapıp ürünü bekliyorsunuz. Ancak o ürün küçücüktü 3 günde elime ulaşmıştı, bu

ürün gemiyle gelse 3 ayda gelir, uçakla gelse kendi parası kadar kargo ücreti çıkar pek makul görünmüyor yine de teşekkür ederim. Tabii inşallah revizyona kadar gitmez iş. :/

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...