İçeriğe Yönlendir

Sucuk,pastırma Kanser Yapıyor.. Açıklamasına Esnaftan Tepki!

Misafir

Recommended Posts

Misafir

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sucuk, salam, sosis, jambon, pastırma gibi işlenmiş etleri yemenin bağırsak kanserine neden olduğunu açıklaması Kayseri'de sucuk ve pastırma satan esnafın tepkisine yol açtı.

fft2mm7338322.jpg

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sucuk, pastırma, jambon, sosis, salam gibi işlenmiş etlerin sigara gibi kansere yol açması haberlerine Kayseri’deki sucuk ve pastırma satan esnaf tepki gösterdi.

36 yıldır Kayseri’de sucuk ve pastırma sattığını söyleyen esnaf Duran Kabak "Ben jambon, salam, sosise bir şey diyemem pek fazla bilmediğim için fakat sucukta veya pastırmada kesinlikle böyle bir durum yoktur. Çünkü pastırma etin pastörizeye dönmüş halidir. Uzun ömürlü olması için pastırmayı tuzla yapıyoruz. İşlemlerden geçiyor; fakat bunlar doğal işlemlerdir" dedi.

Sucukta ve pastırmada kanserojen maddelerin olmasının mümkün olmadığını savunan Duran Kabak "Sucukta etle, baharat karıştırılıyor. Başka bir işlem yapılmıyor. Eğer kanserojen madde varsa bunun araştırılması gerekir. İlla her şeye kanserojen madde var diyemeyiz. Belki salamda veya sosiste işlenmiş et olmasından dolayı içerisine değişik maddeler giriyorsa ona bir şey diyemem" diye konuştu.

"36 yıldır bu işi yapıyorum kesinlikle böyle bir şey duymadım" diyen Kabak "Biz hem tüketiyoruz hem de satışını yapıyoruz. Pastırma, sucuk yeni değildir. Hatta bununla alakalı Evliya Çelebi’nin kimyon ve baharat mis kokuları diye bir notu vardır. Bizim işlerimiz bire bir ve güvene dayalı olduğu için bu haber işlerimizi etkilemez diye düşünüyorum. Çünkü müşteriler bildikleri yerden bilindik markalar tüketiyorlar. Sucukta, pastırmada kanserojen madde olacağını düşünmüyorum. Eğer varsa incelesinler, biz de açıklarız. Sucukta, pastırmada bu mümkün değildir" şeklinde konuştu.

'KALIN BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayımlanan raporda; "Günde 50 gram işlenmiş et yenilmesi, kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını yüzde 18 oranında arttırıyor" denmişti. 

İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Raporda;kanser tehlikesini artıran unsurların da bu eklenen maddeler olduğuna dikkat çekilmişti.

Kaynak

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Bu kararı verenler hayatlarında gerçek sucuk ve pastırmamı görmüşler ki kardeşim, anca ne olduğu belli olmayan baharatlarla işlenmiş domuz eti yesinler, değil mi ama gelsin şöyle mis gibi pastırmanın % 100 dana etinden sucuğun tadına baksınlar bir de bunlarla test yapsınlar bakalım sonuç ne çıkacak  :good1:

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Ya şimdi kısmen doğru olabilir. Salam, sosis vb gibi ürünler çok zararlı..Ancak sucuk fermente ise zararlı olduğunu düşünmüyorum. Pastırma zaten fermente bir ürün. Ben sucuk alırken mutlaka fermente olmasına dikkat ediyorum. 3 lira fazla veririm ama ısıl işlem görmüş olanı almam.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Misafir

Kesinlikle çamur atmışlar,kimse Pastırmamıza ve Sucuğumuza dil uzatamaz. :angry:

Bu kıskançlıktan başka bir şey değildir. :angry:

Yorum bağlantısı
Ali Karadağ

Bu kararı verenler hayatlarında gerçek sucuk ve pastırmamı görmüşler ki kardeşim, anca ne olduğu belli olmayan baharatlarla işlenmiş domuz eti yesinler, değil mi ama gelsin şöyle mis gibi pastırmanın % 100 dana etinden sucuğun tadına baksınlar bir de bunlarla test yapsınlar bakalım sonuç ne çıkacak  :good1:

Ben kasaptan sucuk alıyorum, adamın nasıl yaptığını neler koyduğunu görüyorum, hem lezzetli hem de sağlıklı. Bence etin kilosunun fiyatı belli iken 20-30TL'lere sucuk alır isek kabahati 3. şahıslara atmamamız gerekir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Aynen ağam,önce kendilerine baksınlar.

Atın ölümü arpadan olsun be, pastırma da yiyemeyeceksek.

İnanmayın bunlara.

Yorum bağlantısı
Ali Karadağ

Kesinlikle çamur atmışlar,kimse Pastırmamıza ve Sucuğumuza dil uzatamaz. :angry:

Dün akşam haberlerde gördüm Canan Karatay bile "Pastırma sağlıklı, kuru et" dedi :)

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Ben kasaptan sucuk alıyorum, adamın nasıl yaptığını neler koyduğunu görüyorum, hem lezzetli hem de sağlıklı. Bence etin kilosunun fiyatı belli iken 20-30TL'lere sucuk alır isek kabahati 3. şahıslara atmamamız gerekir.

Aynen öyle Ali  :bravo:

Aynen ağam,önce kendilerine baksınlar.

İnanmayın bunlara.

Bakmadıkları için böyle yazıyorlar zaten kardeşim.....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Dün akşam haberlerde gördüm Canan Karatay bile "Pastırma sağlıklı, kuru et" dedi :)

Oda bir şeyden eksik kalsın arkadaş ya  :D

Bakmadıkları için böyle yazıyorlar zaten kardeşim.....

Ağam,inan çok kızdım haberi görünce.

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Ağam,inan çok kızdım haberi görünce.

Akşam haberi izlediğimde ilk aklıma gelen sen'din zaten, yarın kesin konu açar dedim inan ki  :D  :D

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Serdar Samancıoğlu

"İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Raporda;kanser tehlikesini artıran unsurların da bu eklenen maddeler olduğuna dikkat çekilmişti."

buzdolabı yokken etler nasıl saklanıyordu ki?

Yorum bağlantısı
Misafir

Akşam haberi izlediğimde ilk aklıma gelen sen'din zaten, yarın kesin konu açar dedim inan ki  :D  :D

Sabahı zor ettim inan  :D

Yorum bağlantısı
Seçkin Kaçar

Bu araştırmayı yapanlar Türk sucuğunumu test etmişler.

Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Sabahı zor ettim inan  :D

Nasılda tanıyorum seni ama, hatta sabah bile işe gelirken baktım konulara ama geç kaldın biraz  ;)

Neyse konuyu fazla baltalamayalım, konu sahibine ayıp olmasın  :p  :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Misafir

"İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Raporda;kanser tehlikesini artıran unsurların da bu eklenen maddeler olduğuna dikkat çekilmişti."

buzdolabı yokken etler nasıl saklanıyordu ki?

Bunu araştıracak kadar kafaları basmıyor demek ki bu adamların.

Yorum bağlantısı
Misafir

Nasılda tanıyorum seni ama, hatta sabah bile işe gelirken baktım konulara ama geç kaldın biraz  ;)

Neyse konuyu fazla baltalamayalım, konu sahibine ayıp olmasın  :p  :rolleyes:

Ağam anca zamanım oldu,kusura bakma  :biggrin:

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Sucuk ve pastırmaya gelene kadar kanser yapan o kadar çok şey var ki(Soluduğumuz hava dahil).

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Bu devirde kanser olmak değil olmamak mucize.. :) yapacak bişey yok köyde yaşayıp kendi hayvanını yetiştirip kendi sebze meyveni üretmen lazım..yediğimiz herşey kansorejen

Yorum bağlantısı
İhsan Yargıcı

sucuk ve pastırma her halükarda tok kapı sesinden daha tehlikeli değil bence ..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

WHO öncelikle diğer ülkelerin kültür yemeklerine baksın bence.

Ayrıca şu açıdan da düşünmemiz lazım, Sağlık Bakanlığı bir çok kez sahte et üreticilerini açıkladı. Bunu da değerlendirirsek haksız değil gibiler sanki?

Hep dış mihraklar! :p

Yorum bağlantısı
Misafir

Hep dış mihraklar! :p

Kendileri ne bulurlarsa yiyorlar,buralara gelince de görmemiş gibi saldırıyorlar. :D

Yorum bağlantısı
Semih İzgi

Hiç umrumda olmaz yerim. Ağacı olsa  hormon verir yine yerim :D

GORA_Bob_Marley_Faruk.jpg

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Misafir

Zincir mağazalarda satılan kangalı 4 tl olan sucuklardan kanser olan adam mutant olmadığına şükretsin. :D

Yorum bağlantısı
Hayrettin Bahadir

Adam günde iki paket sigara içiyor kalkmış bana "sucuk salam kanser yapıyor yeme" diyor..
Bende diyorumki ; yav he he

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Ölçülü tüketildikten sonra birşey olmaz. Her gün yemiyoruz sonuçta.

Zaten ilgili haberde günde 100 gr yenirse risk artıyor deniyordu.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...