Misafir 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 SORU Yeni nesil turbo beslemeli dizel veya benzinli motora sahip araçlarda ilk çalıştırma ve stop etme sırasında yaklaşık 1-2 dakika bekleyerek turbonun ömrünü kısaltmamış olduğunu duydum. Ancak start stop sistemli araçların kırmızı ışıkta veya yoğun trafikte sürekli durup kalkması halinde sürekli durup çalışan motorun iç parçaları zarar görmez mi? Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? CEVAP Turbo motorların stop edilmesi ile ilgili bekleme süreleri yetersiz açıklanmış bir konudur. Şehir içi trafiğinde araç park için durduğunda veya trafikte düşük hızlarla seyrettiğinde turbo zaten devrede değildir. Turbonın çalışması ve türbinin 60.000 devre ulaşması için motorun da devirlenmesi (Mesela 1800 d/d'yi geçmesi) gerekiyor. Performanslı kullanımlardan sonra araç durduğu zaman turbonun kanatçıkları hemen duramayacağı için rölantide biraz bekleyip turbonun yağlanmasını sağlamakta yarar var. Sonuç yoğun trafikte veya ışıklarda devreye giren start stop sistemi motor tarafından kontrol edilir. İşletim sistem, motorda turbo basıncını ve motora hava akışını kontrol ederek bir tehlike tespit ettiğinde ise kendini korumaya alır. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Start & stop zararlı değildir cevap zaten açık ve net, turbo basıncının yüksek olduğu performanslı yada yüksek süratlerde uzun süre kullanım sonrası zaten motor start&stop u çalıştırmıyor kendini duruma göre ayarlıyor. Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 (düzenlendi) Start-stoplu araçlar kırmızıda beklerken motoru stop ettiriyor ya,direksiyon çalışıyormu,normalde aracı stop ettirdiğimizde direksiyon sertleşiyor.Bu start stopta öyle birşey yoksa aracı 100% stop etmiyor demekki.Aracın stop etmesi bana ters.Yoğun trafikte mesela istanbul akaryakıt tasarrufu için planlanmış bir sistem fenada değil aslında ama ben istemem,motor çalışsın gürl gürl gürl gürl diye,bulacaksın birtane 8 otomatik 1964 thunderbird bineceksin 5 Aralık 2015 tarihinde Fatih Sarıkaya tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Direksiyon sertleşiyor.. araç tamamen stop etmiş gibi davranıyor.. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 start stopta şuan araçlardakı yakıttan ziyade frenajlamadakı enerjıyı depolayıp tekar kazandırmayla saglanıyor ve bu sayede yakıt tuketımine katkı saglıyor Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Yağlama ihtiyacı varsa araç zaten stop etmiyor.. O konuda sıkıntı yok yani. 1 Yorum bağlantısı
Serkan Erden 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 (düzenlendi) bence s&s saçmalık,nedenmi derseniz; ekonomik olsun amaçlı tasarlanmış bir sistem, ama bu özelliği taşıyan aracın jelli aküsünün fiyatı normal akünün nerede ise 2 katı. ayrıca sürekli marş dinomosu çalıştığı için ömrüde daha az. marş dinomosunun erken bozulmasıda işin kaymağı. hesapta ekonomik olsun diye araçlara takılan sistem aslında fazladan bakım maliyetinden başka bişey değil. yoğun trafikte 3-5 kuruş ekonomi sağlıyacağız diye aslında araca daha fazla para harcıyoruz. 5 Aralık 2015 tarihinde Serkan Erden tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 bence s&s saçmalık,nedenmi derseniz; ekonomik olsun amaçlı tasarlanmış bir sistem, ama bu özelliği taşıyan aracın jelli aküsünün fiyatı normal akünün nerede ise 2 katı. ayrıca sürekli marş dinomosu çalıştığı için ömrüde daha az. marş dinomosunun erken bozulmasıda işin kaymağı. hesapta ekonomik olsun diye araçlara takılan sistem aslında fazladan bakım maliyetinden başka bişey değil. yoğun trafikte 3-5 kuruş ekonomi sağlıyacağız diye aslında araca daha fazla para harcıyoruz. Marş dinamosu konusunda yanlışınız var..Bu araçların dinamo sistemi farklıdır. Ayrıca ömürleri de mesela atıyorum normal bir araç 30 bin marşa dayanıklıysa start-stoplu araçlar 100-120 bin marşa kadar dayanıklıdır. Erken bozulma söz konusu değildir. Akü fiyatı daha pahalıdır bu doğrudur.. http://www.tnoz.com/otomobillerde-start-stop-ozelligi-ve-tasarruf-h48.html http://blog.ford.com.tr/ford-teknolojileri-otomatik-start-stop-sistemi/ Özellikle 2. linkte ki bilgiler çok faydalı.. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Direksiyon sertleşiyor.. araç tamamen stop etmiş gibi davranıyor.. Abi hepsinde sertleşmiyor,mesela passat tamamen yumuşak stop ettiği zaman bile Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Abi hepsinde sertleşmiyor,mesela passat tamamen yumuşak stop ettiği zaman bile Ben Ford forumda olduğumuzdan dolayı ve ford aracımda ki starp-stop un davranışını yazdım.. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Yağlama ihtiyacı varsa araç zaten stop etmiyor.. O konuda sıkıntı yok yani. +1903 Marş dinamosu konusunda yanlışınız var..Bu araçların dinamo sistemi farklıdır. Ayrıca ömürleri de mesela atıyorum normal bir araç 30 bin marşa dayanıklıysa start-stoplu araçlar 100-120 bin marşa kadar dayanıklıdır. Erken bozulma söz konusu değildir. Akü fiyatı daha pahalıdır bu doğrudur.. http://www.tnoz.com/otomobillerde-start-stop-ozelligi-ve-tasarruf-h48.html http://blog.ford.com.tr/ford-teknolojileri-otomatik-start-stop-sistemi/ Özellikle 2. linkte ki bilgiler çok faydalı.. Buna da +1903 Yorum bağlantısı
Misafir 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Özellikle 90 sn civarında yanan kırmızı ışıklarda beklerken insanın aracının yakıt tüketmemesini hissetmek paha biçilemez Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 elektrikli direksiyon var ise stop sırasında direksiyon sertleşmiyor. Araç üreticisinini amacı 50 yıl bozulmayan araç yapmak değildir. turob palleri devamlı döner devrye girip çıkmaz. paller için yağlama ihytiyacı sensörü ben duymadım. Her çevreci kademesi artırımda olan cüzdanlara oluyor... Çevreci araç isteniyorsa... 600kg kasaya 1.0 lpg li komrpesör beslemeli yapsınlar. arka camlar da manuel olsun. tüm camlar filmli yarım klima da yeter. 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Benim direksiyon elektrikli ama devreye girince kazık gibi oluyor vw hile mi yapmış elektrik destekli hidroliktir o zaman? Yorum bağlantısı
Serkan Aktay 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Benim de merak ettiğim ettiğim bu start stop lu trafikte stop ettiğinde çalışan klimaya ne oluyor? Yorum bağlantısı
Okan Tansel 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 (düzenlendi) şindik konuya start-stoplu araç kullanan biri olarak girişeyim bence iyi lakin sorunları var aracımda stop edip start almama sorunu nedeniyle şase kablosu değişti 15 gün sonra tekrar aynı sorun oluştu akküsü değişti start-stop aküsü farklı jel ve baya pahalı benimki garantiden değişti %95 sorun çözüldü lakin bazen stop ediyor ve start almıyor bu nedenle özellikle sıkışık trafikte iyi bir korna va muhtemelen sevgi sözcükleri iştiyorsun arkandaki sürücülerden bu nedenle ben genelde devreden çıkartıyorum aylık sistemi kullanarak aynı yolda aynı kilometrede seyir halindeyken 7,8 LT 100 km tüketiyor sistem devra dışı oldunda 8 LT 100 km tercih meselesi 5 Aralık 2015 tarihinde Okan Tansel tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 bmw de elektrikli kompresör. audi de mekanik. Yorum bağlantısı
Serkan Aktay 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Klima minimum seviyeye düşüyor fan 3 te diyelim kendi kendine kısıyor belirli bir süre soğuk vermeye devam ediyor O zaman klima motoru devreden çıkıyor değil mi? yani klima çalışırken arabayı stop edip kontağı açıp motoru çalıştırmadan klima düğmesini en düşüğe getirdiğimizde aldığımız verimi sağlıyor anladığım kadarıyla. O zaman bu sıcak yaz aylarında terlemeye, kış aylarında üşümeye neden olacak. E ben ne anladım ki bu sistemden Ama ilkbahar ve sonbahar için bir iki ay ideal Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 klima kompresörü v kayış tahrikli. gaz dönüşü dutuyor ancak havalandırma üflüyor. aşırı uzun dak. sürmez ise soğukl hava tam bitmeden yeniden motor çalışıyor. Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 Amaç az yakın kullananin cebinden az para çıksın değilki akü pahalı marş motoru falan diyorsunuz. Amaç az karbondioksit salınımı, hile bile yapıyorlar ya bunun için 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 çok uzak olmayan eski zamanda.. stop etmeden bekle turbo için marştan sonra gaza basmadan bekle turbo için motor çalışır çalışmaz klimaya bsama kompresör için vb.. denirdi kompakt aile arabalarını 1900 kg a çıkarıp emisyon salgılamayan nükleer artıklı imalat deniyor şimdi de.. sektör tam gaz ... Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 100 km de 0,2 lt yakıt tasarruf edilecek diye böyle bir sisteme gerek yok diye düşünüyorum. Çevre olarak düşünülse bile bunun tasarımında kullanılan malzemeler bile çevreye daha fazla zarar veriyordur. Hele bir de aküyü bozarsa akünün içindeki asit ve kurşun, emisyonun verdiği zarardan kat be kat fazla olur. Okan Bey'in de dediği gibi kırmızıda bir de start almazsa yediğin küfürler cabası. Yorum bağlantısı
Fatih Keskin 5 Aralık 2015 Paylaş 5 Aralık 2015 50 bin km dir s&s peugeot 208 kullanıyorum. Mesela hızlı otoban kullanımında trafik birden durunca motor stop ediyor yani benim aracımda turbo koruması filan yok. Şimdiye kadar bi arıza ile karşılaşmadım da 10 senedir turbo dizel çeşitli araçlar kullanıyorum hiç birinde start ve stop anında bekleme yapmadım hiçte sıkıntı yaşamadım. Yorum bağlantısı
Recommended Posts