İçeriğe Yönlendir

Araçlarda Elektrik Tesisatı Neden Yanar ?


Volkan Ceneviz
Çözüme git Harun Kocaçalışkan tarafından,

Recommended Posts

Volkan Ceneviz

soru basit neden bu tür aksilikler ile raslaşırız temel sebepleri nedir hangi durumlar bu olaylara sonuç açar. 

Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör
(düzenlendi)

Araçların tesisatının yanmasına kısa devre neden olur. Kısa devrenin nedeni ise, araba parçaları kadar çok ancak bizim forumda ki arabaların tesisatı genellikle, "Bir şey deneyecem" deyiminin sahibi ile ilgili olarak yanar. :biggrin:

tarihinde Haşmet Güngör tarafından düzenlendi
  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
  • Çözüm
Harun Kocaçalışkan
(düzenlendi)

Araçlar için değil de genel olarak elektrik tesisatı neden yanar ona bakmak lazım.

Elektrik kabloları belli bir akımı geçirecek şekilde tasarlanır. 20 amper geçecek kabloyla 1 amper geçecek kablonun kesiti aynı değildir. 

 

Akıma uygun kablo kullanılmaması halinde (genelde sonradan ezbere yapılan işlemler) bu kablo zamanla ısınır ve dışındaki plastik muhafazayı eritir. Böylece yangın başlar.

 

Diğer taraftan arabalara sonradan bağlanan her türlü tesisata sigorta bağlanmalı ya da sigorta kutusu üzerinden işlem yapılmalıdır. Akü üzerinden direkt olarak alınan her türlü tesisat kısa devre durumunda yangın çıkarmaya oldukça müsaittir. 

 

Sigorta üzerinden geçen akım belli bir değeri geçerse sigorta kopar ve elektrik akımı kesilir. Bu değer her sigorta için farklıdır. 

 

Yine benzer bir şekilde 60 amperlik sigortayı 20 amperlik sigortanın yerine takarsanız 20 amper üzerinde atması gereken sigorta atmayacak ve akım akmaya devam edecektir. 20 amperlik sigortanın bağlı olduğu tesisat üzerinde bir kısa devre ya da sorun olması durumunda aşırı akım akması halinde sigorta atmadığı için zamanla tesisat ya da tesisatın ucunda bağlı olan elektrikli alet yanacaktır.

 

Elektrik kontağı sebepli ise, kablolara yeterli yalıtım yapılmaması ya da düzgün yalıtım yapılmaması halinde zıt kutuplu iki kablonun birbirine kısa süreli teması ya da sürtmesi neticesinde oluşan arkların, kablonun geçtiği yerdeki malzemeyi tutuşturması sonucu çıkan yangınlardır. 

 

Bu sebeple arabanızın elektrik tesisatıyla ilgili.

 

1. Asla tavsiye edilen sigorta dışında bir sigorta kullanmayın

2. Kabloların yalıtımına dikkat edin. Sadece elektrik bandı iyi bir yalıtım malzemesi değildir.

3. Herhangi bir belgesi ya da standardı olmayan elektrikli aletleri araç içerisinde kullanmayın.

4. Pilli cihazları, telefon, kamera, oyuncak vs. araç içerisinde bırakmayın

5. Tesisat üzerinde yenilik yaparken uygun kablo kullanın

6. Akü üzerinden direkt olarak elektrik tesisatı çekmeyin. Mutlaka sigorta kullanın.

7. Aracınızda tarihi geçmemiş yangın söndürücü bulundurun.

tarihinde Harun Kocaçalışkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 18
Yorum bağlantısı
Ferit Erken

Araçlar çalışma esnasında ve kullanım boyunca sarsıntılı olarak çalışır. Elektrik veya diğer tesisatlar bu çalışma prensibine uygun yapılmazsa elektrik kabloları izolasyon zaafından veya diğer su, hava, yağ fark etmez tesisata zarar gelir.

Elektrik tesisatında almaçların yani elektrikle beslediğimiz cihazların gücüne göre çekilecek kablo kesiti önemlidir. Bu sebeple çekilen akıma göre tesisatta kullanacağımız kablo kalınlığına dikkat etmek gerekir. Uygun seçilmeyen kablo kesiti küçük kaldığında kablonun ısınması ile rezistif özellik göstererek izolasyonunu yakar ve gövde ile temasta kısa devre yaparak tehlikeli sonuçlar doğurur.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Akyol

Bilinçsiz kullanıcı veya elektrikçinin sonradan ilave ettiği aksesuarlardan dolayı yanar diye düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

şahsen görüp duyduğum vakaların hepsinde önceden yapılmış özensiz tamirat vb. mıncıklama işlemi vardı. özelikle nasıllsa sigorta atar diyerek watt hesabı yapılmayan eklentiler...

sigorta kısa devre ile atar.. devamlı yüksek akım .çekilirse kablo ısınır.. sigorta atmadan duman çıkan tesisatı gözümle gördüm.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Serkan Aktay

ornek ben: kapı açma kollarina led bağlanır. kapı içi takılır. daha sonra kapı içini tutan vida takılır lakin cam açma dugmesinden aldığımız elektrik kablosu bu vidanın arkasına gelir ve kabloyu delerek şasi yapar ve kapıdan duman çıkar. Allahtan led az akım çektiği için ve kablo ince oldugundan hemen fark edilir, kontak kapatılır ve araba yanmaktan kurtarılır. sadece duman ve yarım metre kabloyla atlatılır. peki ya daha kalın kablo kullansaydım da araç hareket halindeyken yansaydi? sen kablo gel o ufacık aralığa gir. tabi daha sonra kapılar tekrar sökülüp kontrol edilir. istersen o kabloyu oraya denk getiremezsin.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

:D terslik olcaksa illa denk gelir.. anfi takarken halı üstündeki pensenin açılmış ağzına denk gelen tornivada gövdesinin ucunun rca kablo içindeki + uca teması gibi.. penseye de canlı akü voltajı değmiş.... diyorum bu teyp ne güzel sıfır kokuyor.....

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

:D terslik olcaksa illa denk gelir.. anfi takarken halı üstündeki pensenin açılmış ağzına denk gelen tornivada gövdesinin ucunun rca kablo içindeki + uca teması gibi.. penseye de canlı akü voltajı değmiş.... diyorum bu teyp ne güzel sıfır kokuyor.....

Mesajı bir an Servet Abi yazmış sandım :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

evlerde ve arabalarda gevşek bırakılan bağlantılar (klemensleri adam gibi sıkın)

kıvırarak yapılan ekler.

egzoza değen motora değen ya da kesici bir noktaya gelen kablolar

anlamsız modifikasyon ya da yanlış yere kablo bağlama

sigortaları yanlış takma. atıyor diye tel bağlama.

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
metehan koç

işini iyi yapmayan cahil insanlar yüzünden oluyor.Mesela ben 2-3 yıl kadar önce aldığım araçta navigasyon ile xenon far vardı, sahibi sonradan yaptırmış.farlarda bir arıza sonucu değiştreyim dedim.O sırada bağlantılara gözüm takıldı o kadar dandik bağlantı yapılmış ki kablolar ortalık yerde birbirlerine iyi geçmemiş soketler vs. Bir gün de usb arıza verince ön göğsü söküp bağlantılara bakayım dedim.Bir de ne göreyim aracın içi kablo yumağı.Bağlantı yerleri açıkta duruyor bant bile çekmemiş adam.soket uçları açıkta, içeride paralel bağlantı almış 2 cm elektrik bandı yapıştırmış o da sıcakta erime yapmış açılmış.Yani yarısı açık duruyor.Allah muhafaza bir şase durumu olası yani.

 

Sonra tüm tesisatı yeniledim kabloları bağlantıları falan..Bu tür elektrik işlerini ya çok güvendiğiniz ustanıza yaptıracaksınız yada elinizden geliyorsa siz kendiniz yapacaksınız

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Akif Özkan

İki yüzey arasında (iki kablo) 300mA =0,3A büyüklüğünde sızıntı akımı olduktan 1 dakika sonra yanar.

Yorum bağlantısı
Volkan Ceneviz

peki araçlarda sigorta hesabı nasıl yapılır mesela takacağımız herhangi bir elektronik parçanın w / A hesabı nasıl yapılır (watt/ Amper)  

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

12 watt çekecekse 1 amp. Tabii 5 t falan takılır. 48watt ise 4amp gibi. Çektiğinizin bir üstü takılır. Anma gerilimi yüksektir ve ısıdan sigorta kavrılmasın istenir

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

12 watt çekecekse 1 amp. Tabii t falan takılır. 48watt ise 4amp gibi. Çektiğinizin bir üstü takılır. Anma gerilimi yüksektir ve ısıdan sigorta kavrılmasın istenir

 

iki tip sigorta vardır hızlı uçanlar ve yavaş uçanlar. bu sigortalar kullanılan ekipmanın nasıl korunacağına bağlı olarak belirlenir.

 

12W için 1 amp uygun değil. 1 Amp zaten 12V gerilimde 12W için geçer. 

 

Tesisat korumak ise amaç normalde o kablodan çekilecek akımın %50 fazlası katı olması uygun olur.

 

Ancak burada bir de kablonun kaldırabileceği akım önemli yangın için.  kablonun kaldırabileceği akımın sigorta değerinin yarısından fazla olmaması gerekiyor. Hatta o bile kötü.

 

Burada AWG akım değer tablosuna da bakmanız lazım.

 

https://www.oznium.com/forum/topic15761

şurda daha güzel:

 

https://www.platt.com/CutSheets/Multiple/AWG%20Conductors.pdf

şu tabloya baktığınızda sağ kolonda FUSE TYPE yazar. orda SLOW BLOW ve FAST BLOW vardır. Slow blow arada pik yapmaya izin verirken fast blow pat diye atar affetmez. Eğer kullandığımız cihaz affetmememizi gerektiriyorsa fast blow kullanırız.

 

 

bakınız:

 

http://eu.mouser.com/Circuit-Protection/Fuses/Automotive-Fuses/_/N-ba8b5

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

T çıkmış.. Tapa azizliği. 5A mesela dicekmişim olmamış

Hocam sanayide awg falan dersek levyeyi kafaya yeriz

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

milimetrekare bizde metrik. 2x1.5 felan denilecek :)

Bunlarla gel sanayiye yahu. Metrik demeyelim ama. 1.5 kafi..
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Sislere awg 12 kablo çekelim usta. yankeski döne döne geliyor....

Sislere 1lik kablo çekelim usta. abi çayı kaç şekerli içersin?

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...